Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak je to s pozérstvím linuxáků

Tento blogový zápisek by nikdy nevznikl, nebýt jednoho našeho čtenáře a jeho reakce v diskusi. Rád bych touto cestou otevřel debatu na téma, které se stále vynořuje, občas velmi trefně, občas velmi mylně.
blog

Ocituji zde pár vět od Zyklona z diskuse pod jiným blopostem.

„Mohl bych používat OS X, mohl bych používat linux (obojí jsem docela dlouho zkoušel), ale byl bych blázen pokud bych to dělal. Jediný Windows mi pohodlně umožní dělat úplně všechno, co potřebuju. ... Až budou hry pro Linux vycházet souběžně s verzemi pro windows a to všechny, ne jen 1/100, tak by se o tom dalo uvažovat. ... Úprava fotografií/editace videa - no raději složím 2 panorama a upravím pár fotek, než několik hodin řešit přes wine použitelný editor. ... Poslech hudby - mám kartu Creative Titanium HD propojenou se zesilovačem. Nastavit tu kartu v Linuxu, aby z toho lezl jakž takž zvuk bylo peklo.

No nejkonzervativnější jsou zkrátka zarytí odpůrci oken. Vůbec nepřemýšlí nad tím, jestli by i pro ně nebylo snazší neřešit kdejakou prkotinu v linuxu a spoustu času, který by mohli strávit nějak rozumně, tak tráví tím, že vymýšlejí důvody, proč jsou ty okna tak strašně moc špatný. U naprostý většiny z nich mi přijde, že si potřebujou rozhodnutí "v žádném případě windows nikdy, protože prostě proto" obhájit hlavně sami před sebou. Sami se přesvědčujou, jak je ten systém strašnej, aniž by ho třeba vyzkoušeli. Přijde mi to jako případ i tady pana Ježka - windows nechce proto, že nabídl upgrade zdarma pro majitele 7/8 - to je hrozná sviňárna no, to je jasný, že proto je ten systém nepoužitelný.

A mimochodem windows 10 lze legálně získat zcela zdarma. Stačí se přihlásit do windows insider a máte win10 pro. Žádnýho betatestera neděláte, žádnej feedback posílat nemusíte. Ale chápu že i tohle bude pro pana Ježka naprosto nepřekousnutelný a bude to vnímat jako horší počin, než je genocida.

Tohle není obhajoba oken, ať si každý používá co chce. Jen se musím občas smát, jak se lidi dobrovolně trápí s něčím jenom kvůli tomu, že jim jejich ego nedovolí přiznat si, že dělají hloupost.

...

Psal jsem to hlavně jako reakci na pana Ježka (já proti němu skutečně vůbec nic nemám, jen mi přijde jako ukázkový příklad toho, na co narážím). Víme o něm, že rád hraje Skyrim, rád fotí, upravuje fotky asi i skenuje. Pro tyhle činnosti je objektivně windows vhodnější systém. I os x by byl, protože zrovna fotografie mi přijde jako největší slabina linuxu.

Jenže tohle si asi pan Ježek nikdy nepřipustí a vždy bude hledat důvod, proč ten windows nepoužívat/nezkusit.“

Tak a teď mi dovolte to okomentovat. Úvodem ale musím připomenout, že vše může být jinak. Zyklon celkem trefně vypíchl největší bolístky Linuxu (k OS X se vyjadřovat nemůžu, nikdy jsem jej nepoužíval). Je pravdou a já se 100% s tímto názorem shoduji, že dokud nebudou hry vycházet souběžně i na Windows (nebo dobrá, za sebe mohu říci, že klidně například s 1ročním zpožděním), tak Linux není dobrým OS na hry. Tečka.

Nesouhlasím však s názorem na editaci fotek a nevhodnosti Linuxu k tomuto účelu. Ale není to ani tak otázka dostupných nástrojů, jako spíše filosofie. Často slýchávám řeči typu „dobrý, ale chtělo by to lokálně ztmavit nohu“ a podobně. Já nic takového neudělám, protože už bych tím změnil realitu scény někam jinam. Pro mě je zpracování fotek ani ne tak o retuších či grafické práci, jako spíše o „processingu“. Tedy nastavení globálních parametrů pro export, které RAW posunou do podoby, která bude odpovídat originální scéně před objektivem. Různé „matematické masturbace“, které dnes umí Lightroom a Photoshop, odmítám. A vlastně i proto nepoužívám v tomhle ohledu vhodnější linuxový editor darktable a držím se daleko kostnatějšího, nicméně v některých ohledem „processingově“ silnějšího Rawtherapee.

Stejné je to u poslechu hudby. Zyklon zvolil zvukovku asi od nejblbějšího výrobce, který na Linux de facto z vysoka kálí. Já jako uživatel Linuxu bych volil neméně dobrou zvukovku osazenou čipem, který je v Linuxu dobře podporován. Ze stejného důvodu nikdy nebudu mít základní desku s integrovanou síťovou Killer, když už si připlatit, tak raději za Intel GLAN.

Podstata naší neshody je tedy v tom, že máme odlišné potřeby. Ano, kdybych hrál nové hry ve velkém jako někdy před 15 lety, kdybych se vrtal v Lightroomu či kdybych chtěl zvukovku Creative, pak bych nepochybně dnes psal jiný text a samozřejmě ve Windows. Pokud Zyklon cítí potřebu smát se tomu, že jiní lidé mají jiné potřeby či zájmy, je to jeho věc. Ale úsudek, že vědí, že dělají hloupost a jen jejich ego jim nedovolí si to přiznat, je chybný. Já jsem na Linux přešel právě proto, že lépe vyhovoval mým potřebám, a připomenu, že s malou úlitbou closed-source placenému softwaru (konkrétně licenci na Vuescan Pro, bez nějž by skenování negativů v Linuxu bylo víceméně nemožné).

Nesouhlasím s tím, že pro fotky je OBJEKTIVNĚ vhodnější systém Windows právě proto, že zpracování fotografií je velmi subjektivní věcí. Jak už jsem tu psal vícekrát, já nikdy nebudu součástí stáda, takže nikdy nebudu upravovat své fotografie tak, jak to dělá většina ostatních lidí v Lightroomu / Photoshopu, podle té miliardy návodů na YouTube či jinde.

Celé úskalí tkví v tom, že (a to je můj odhad) Zyklon se sice snaží připustit si, že Windows nejsou nejlepší volbou ve všech věcech, ale úplně se mu to nedaří. Stále vidí svět optikou svých postupů, které jsou předznamenány Lightroomem, Creative a novými hrami. Já s oblibou říkám, že operační systém není nic víc než jen launcher pro aplikace. Není chybou Microsoftu, že Bethesda jsou „lemry líné“ a své hry nedělají multiplatformně. Ale stejně tak to není chybou Linuxu. Na mě je se s tou věcí nějak vyrovnat. Jedním způsobem je používání Windows, jiným Wine (což je asi ten nejhloupější), dalším je občasný dualboot do Windows čistě jen na hraní hry a tím posledním třeba koupě herní konzole, na které daná hra vyšla. Ano, mám tu obrovskou výhodu, že hraji jen občas/výjimečně a jen pár her. Nikdy bych nevěřil tomu, když jsem za 1400 Kč kupoval krabicovku System Shock 2, že tu hru si o řadu let později koupím „za stovku“ na Steamu v linuxové verzi (pomiňme to, že je to Wine prasárna). Nikdy bych nevěřil tomu, že budou existovat lidé vyvíjející otevřený engine OpenMW pro Morrowind. A stejně tak dnes nevěřím tomu, že jednoho dne něco podobného vznikne pro Skyrim či třeba Fallout 3, ale vyloučit už si to v žádném případě nedovolím.

Kdyby to někoho z vás zajímalo, tak tohle je jednoduchý návod na to, jak fungovat v Linuxu:

  • místo tcmd třeba PcManFM z LXDE, nebo Thunar z Xfce, oba umí dva panely
    • kdybyste potřebovali něco většího, je tu Krusader anebo bash
  • na RAWy je Rawtherapee 4 skvělé, pokud si chcete hrátr více Lightroomově, tak darktable nabízí úžasné věci
    • místo Photoshopu GIMP; a pokud by vás brala touha nadávat na jeho GUI, tak ho sakra nejdřív aspoň měsíc používejte
  • hudbu spolehlivě přehraje třbea Audacious, drobnější editaci zvládnete třeba v Audacity
  • na video tu je Avidemux a kdyby náhodou padal, tak Handbrake, nebo si vygooglete postupy pro příkazový ffmpeg
  • video stejně jako ve Windows, takže Mplayer2, VLC, …
  • kecá se v Pidginu, jako ve Windows
  • jinak samozřejmě Firefox, Operu, Chrome/Chromium, Thunderbird či LibreOffice také umíme
    • samozřejmě když po vás chtějí „něco extrabuřtového“ v tom jediném správném kanclbalíku, tak oceníte existenci Office 365 či Google Office
    • na RSS používám náročnou Lifereu, protože jsem líný hledat něco lepšího
  • editace textu v čemkoli co vás osloví (Mousepad, Gedit, cokoli na bázi SciTe atd.)

Ono nic jako pozérství linuxáků neexistovalo a neexistuje. Je to jen mýtus, který vznikl s X aktivními „blbečky“, kteří si poprvé nainstalovali něco jako Suse, Mandrake či Ubuntu a hned měli plné ústo pozérských mouder v diskusních fórech v době před 10 až 15 lety. Ale většina linuxového světa tohle neřeší, většina lidí ani neřeší, na čem jim to SSH běží, jestli je systém takový či makový. Důležitá je kompatibilita a interoperabilita, kterou i díky třeba standardizaci PDF, používání FAT na USB flashkách či obecně přesunu řady věcí do cloudu / webového prohlížeče, dnes máme velmi dobrou. Jestli vám něco na Linuxu nehrozí, tak je to vendor lock-in, který vás na Windows či OS X potkat může (ale nemusí). Je otázka jestli pro vás daný OS bude spíše launcher na aplikace, nebo se tím „ekosystémem“ necháte pohltit.

A jakmile vás daný systém zachytí drápek, přestáváte vidět objektivně systémy jiné. Proto já neodmítám Windows 10 pro jejich vnitřní aspekty (samozřejmě vyjma toho šmírování), odmítám je pro nečestnou agresivní strategii, kterými je Microsoft vnucoval. Agresivita Microsoftu první rok po vydání Windows 10 si v ničem nezadala s hulvátstvím Steva Jobse, kterého jsem si také kdysi vážil, abych později vystřízlivěl. Nejsem nijak zvlášť uchvácen ani Linusem Torvaldsem v některých aspektech, ale rozhodně se dle mého chová čestně, narozdíl od Applu a Microsoftu.

Budu se opakovat, ale: nestěžujte si na Linux, že v něm fungují blbě zvukovky Creative. Nestěžujte si na Linux, že v něm nefunguje vaše nová tiskárna. Nestěžujte si na Linux, že pro něj nejsou nové AAA hry. Stěžujte si u kravaťáků z Creative (a jiných), u kravaťáků Canonu či Epsonu (a jiných), stěžujte si u Todda Howarda. To jsou ti, kteří za to můžou. A nestěžujte si, že linuxáci nepoužívají Windows. Nedělají to proto, aby se pozérsky vymezovali vůči kapitalismu s tím, že je kryptofašistický a za zpěvu Óm se cpali kuřetem vindaloo. Oni si prostě jdou svojí cestou, stejně jako vy s Windows.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Jak je to s pozérstvím linuxáků

Čtvrtek, 18 Srpen 2016 - 20:54 | pedro | Pouzivam Linux 15 let a musim napsat, ze s...
Úterý, 16 Srpen 2016 - 16:47 | MystiX | Já došel k závěru, že video nelze stříhat ani na...
Úterý, 16 Srpen 2016 - 16:19 | MystiX | Já ano, u Windows Vista a Windows 10 pár měsíců...
Úterý, 16 Srpen 2016 - 11:41 | Gath G | "kde za 15 let není znatelný vývoj - třeba...
Neděle, 14 Srpen 2016 - 13:22 | Gembler | Ve vašem případě spíš: "Kdo chce Windows...
Sobota, 13 Srpen 2016 - 23:09 | mattyy1hp | Celé tohle poměřování a dohadování je k smíchu....
Pátek, 12 Srpen 2016 - 17:12 | Zlomená Haksna | Ono je to ve skutecnosti tak, ze linux je temer...
Pátek, 12 Srpen 2016 - 00:38 | kmarty | "Mimochodem jak je to v lin. s něčím na...
Čtvrtek, 11 Srpen 2016 - 22:58 | ROdNEY | Data ktera identifikuji vase chovani se bezne...
Čtvrtek, 11 Srpen 2016 - 21:53 | He3lix | Tak samozřejmě, Linux je furt minoritní systém a...

Zobrazit diskusi