Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Klidně dál vypalujte: 10 důvodů proč CD/DVD/BR není mrtvé

Legrační shoda okolností: je tomu takřka přesně na den 2 roky, co mi "hnul žlučí" článek "Sedm kotev, které táhnou Linux ke dnu" na živě.cz a napsal jsem na něj reakci. Po dvou letech se podařilo podobně "hnouti mojí žlučí" člověku z extrapc.cz. Takže se pojďte se mnou podívat, proč si myslím, že vypalování zdaleka neřeklo poslední slovo...
blog
Data Tresor Disc - médium s potiskem, vylisovaným potiskem a krabička

Přečtěte si také:

Dnes si budeme povídat o článku „Přestaňte konečně vypalovat: 10 důvodů, proč je CD/DVD/BR mrtvé“ vydaném na extrapc.cz. Nabídnu vám komentář k 10 pomýleným důvodům, kterými si dle mého autor přiohnul realitu k obrazu svému (aneb kdo chce psa bít, hůl si najde).

Zdrojový článek najdete zde: http://extrapc.cnews.cz/clanky/prestante-konecne-vypalovat-10-duvodu-pro....

1. Nízká kapacita a pomalý zápis

Autor zde argumentuje pomocí toho, že DVD se může teoreticky hodit na předávání dat lidem, kterým nechcete do ruky dát svůj 2,5palcový disk. Ale proč, když jsou tu služby typu uloz.to že? Inu, sice komentář u tohoto bodu nijak nekomentuje to, co má v nadpisu, ale budiž. Tak tedy: DVD opravdu není efektivní metoda jak někomu předávat data (tj. provést dočasný transfer dat), pokud je schopen pracovat i s jinými formáty. Na to jsou efektivnější USB flashky, miniSDHC kartičky v telefonech, ostatně i to uloz.to (pokud dotyčný nemá nějaké problémy se stahováním těch dat odsud). To, že byl v bodu 1 vypíchnut důvod, který sice perfektně sedí na to, že je k němu DVD opravdu v dnešní době nevhodné, ale nijak nesouvisí s DVD jako takovým (stejná argumentace přece sedí na FDD, děrované pásky nebo třeba morseovku). DVD se přece stejně tak nehodí na nahazování malty při stavbě baráku, přestože technicky s ní tu činnost lze provádět (ano, toto je ode mě ukázková demagogie).

2. Rozměrné čtečky

DVD mechaniky prý zabírají příliš mnoho místa. V desktopech to sice nevadí, ale notebooky tím již doslova trpí. Uff. Opravdu autor použil slovo trpí?! Ano, ověřuji si to, vskutku tak učinil. Jakto? Pokud se do těla notebooku mechanika vejde, proč by jí tam výrobce neumístil. To, že někdo preferuje notebook bez DVD mechaniky (tj. takový notebook, jehož výrobce jej netýrá tím, že by do něj DVD mechaniku umístil), pak si jednoduše nějaký takový koupí. Je to stejné, jako když nemáte rádi Microsoft: tak si prostě vyberete notebook bez OS (Windows), nebo s Linuxem, nebo FreeDOSem (nebo to zkoušíte metodou datla na betonovém telegrafním sloupu: skrze Windows EULA mámit z prodejce/výrobce zpět peníze za nepoužitou licenci).  Jak správně sám autor poznamenává, pro odpůrce optických mechanik jsou tu třeba Ultrabooky. V kontextu bodů 6 a 8 je to ale úsměvné.

3. Mechanická konstrukce

Tentokrát si dovolím autora ocitovat, protože to je opravdu perla: „Pohyblivé součástky jsou zárukou toho, že se dřív nebo později něco pokazí. Pevný disk je sice taky mechanická součástka, ale s vyšší spolehlivostí a stále ještě dává smysl.“. My zde na DIIT máme jednu podstatnou výhodu: víme, že vy, naši čtenáři, jste nadprůměrně inteligentní, takže zde bych se rád obrátil o pomoc na vás. Mohl by někdo z vás prosím panu autorovu na extrapc vysvětlit rozdíl mezi DVD mechanikou a DVD médiem a pokud možno podrobně mu též vysvětlit, že DVD médium žádné pohyblivé součástky nemá, zatímco jím opěvovaný pevný disk jich má docela hodně? Děkuji.

Krátce: když mi z metru upadne DVD disk, na 99% přežije (musel by spadnout opravdu blbě na hranu, aby se rozletěl). Když mi z metru spadne DVD mechanika, nic se neděje, dat na DVD disku se to přece netýká. Ale když mi z metru upadne pevný disk, mám téměř jistojistě problém.

4. Kdo mechaniku už nemá, tomu nechybí

Autor argumentuje tím, že kupříkladu majitelům Ultrabooků optická mechanika nechybí, zatímco mnohem víc v takové situaci schází třeba právě SD čtečka. A jsme u toho, autor si odporuje: když tedy lidem DVD mechanika nechybí, ale v případě absence SD čtečky mají problém, proč mi (jakožto čtenáři) proboha v roce 2012 vnucuje jako transportní médium DVD a nikoli SD kartu? A vůbec ,nechybí třeba majitelům Ultrabooků právě proto, že si zvolili Ultrabook i z toho důvodu, že pro ně zbytečnou optickou mechaniku nemá?

Je to stejné jako že jsou lidé, kteří rádi na dovolené jezdí pod stan a hotel jim nechybí. Znamená to snad, že bydlet na dovolené v hotelu je přežitek? Stejně tak bychom mohli argumentovat, že majitelům tabletů a smartphonů nechybí QWERTY klávesnice. Ale měli bychom proto prohlásit klávesnice za mrtvé?

5. Nespolehlivé uložení dat

Opět si dovolím odcitovat, protože spolehlivost uložení dat na DVD je téma, kterému se mezi IT weby poslední zhruba rok a půl věnujeme asi nejintenzivněji v ČR, možná dokonce Evropě či na celém světě: „I u lepších značek chlubících se životností desítky let si nemůžete být jisti, zda je za pár měsíců přečtete. Chybí jakákoliv kontrola, protože v momentě, kdy DVD dáte po čase do mechaniky, už může být pozdě.“.

Tak předně jedna věc: žádný zálohovací systém negarantuje 100% bezpečnost zálohy. Ani hollywoodská studia skladující své originální filmové negativy v opuštěných, pečlivě monitorovaných arizonských dolech nemají 100% garanci, že obraz na nich - i přes dodatečné zálohování barevného negativu kupříkladu na soubor tří/čtyř černobílých kopií pro jednotlivé složky spektra - vydrží v alespoň rekonstruovatelné podobě déle než několik desetiletí. Proto se také průběžně k původním médiím přidávají další a další technologicky odlišné zálohy. Posledních cca 5 let se pro masterování Blu-ray disků používá rescanování do 4k či 8k, následný pucung a uskladnění těchto dat plus výroba nových master pozitivů i negativů pro budoucí desetiletí. Ani vaše flashky, ani vaše pevné disky, drahý pane, principielně nejsou a nikdy nebudou o nic bezpečnější zálohou než DVD, protože vaše věta „v momentě, kdy DVD dáte po čase do mechaniky, už může být pozdě“ se vztahuje dokonale i na ně.

A teď k tomu hlavnímu: asi jste si přečetl nějaký článek o DVD médiích Millenniata. Asi jste si přečetl i naši sérii článků o DVD DataTresorDisc, protože je vidět, že jisté povědomí o „jakýchsi kvalitnějších DVD“ máte, ale evidentně vás minulo to, že tato DVD mají s klasickým optickými médii  na bázi organické záznamové vrstvy společné jen fyzické atributy, nikoli použité materiály. Právě DataTresorDiscy jsou médii, která jakoukoli jinou vámi navrženou alternativu (flash, HDD) přežijí bez problémů, a to zcela jednoznačně ospravedlňuje jak jejich existenci, tak pořizovací cenu (aktuálně cca 60 Kč/ks).

6. Blu-ray je poslední optické médium

A má bejt? Analogová fotografie je pro mnohé stejně tak mrtvá jako gramofonové desky, Blu-ray či tištěná kniha. Ale světe div se, všechno toto stále funguje dál. Nevidím jediný důvod, proč bych se jako čtenář měl oprostit od vypalování dat na optická média jenom proto, že někdo hlásá, že aktuální dostupná technologie (Blu-ray) je tou poslední. To, že je poslední, neznamená, že na trhu nebude i za 10 let ode dneška. A zejména když pro mě může být důležitá z hlediska vypalování rodinných dat.

7. Hudba se kupuje online a poslouchá z různých zdrojů, jen ne z CD

Opět nerozumím tomu, jak toto souvisí s tématem nadneseným v nadpisu článku. To, že se hudba na CD příliš neposlouchá, může být i tím, že lidé jednoduše svá CD převedli do MP3 a podobných formátů a poslouchají je třeba v telefonu či MP3 přehrávači či počítači. Vždyť od uvedení iTunes Match už uběhlo opravdu spoustu času, když se tak rád chytáte Applu jako toho, kdo udává pravidla trhu. Já sám si nepamatuji, kdy jsem naposledy vložil CD-Audio do mechaniky, protože to bylo před mnoha lety, když jsem vše převáděl do Ogg Vorbis, resp. FLAC.

Audio CD se z velké části zabíjí samo, a to kvůli fenoménu loudness war. Nezaměňujte jedny příčiny za druhé. Audio CD tu s námi bude samozřejmě ještě velmi dlouho, a to jednoduše proto, že mnozí lidé prostě raději kupují fyzický nosič než jakési „právo přístupu k audiovizuálním datům kdesi v cloudu“, což je v podstatě princip iTunes a podobných služeb. Podobné je to i s knihami vs. e-booky.

8. Instalačky už na DVD téměř nejsou

Nevím, ale já jsem si celkem jist, že nadpis tohoto bodu prostě není pravdivý. Ano, když si dnes koupím hru, tak je na DVD nosiči často jen pár GB dat a na obalu Steam klíč, takže DVD v podstatě nepotřebuji, ale v tomto případě - světe div se - s instalací z DVD ušetřím trochu více času, tím více, čím pomalejší je mé internetové připojení a čím datově větší je hra. Podobně Microsoft stále dodává Windows 8 i na optických kotoučcích (což sám tak trochu v tomto bodě schizofrenně konstatujete), takže tento bod jako celek nedává smysl. A zejména nedává smysl, pokud si vzpomenete, drahý autore, že v nadpisu článku řešíte vypalování, nikoli čtení dat z optických médií.

9. Rychlost distribuce seriálů

Opět nechápu, jaký vliv na (ne)vypalování má mít možnost seriály kupovat či stahovat ze služeb typu uloz.to, může mi to prosím někdo objasnit? Přeci pokud si nějaký seriál stahuji, tak je úplně jedno, že mám v šuplíku 10ks 1,44MB FDD, vedle toho 10ks 25GB BD-R a vedle toho 4ks 16GB SDHC karet, stahuji seriál přece do svého PC na HDD/SSD. Jenže pak často následuje moment, kdy tato data, která jsem pro někoho stahoval, tomu dotyčnému potřebuji předat v podobě, kterou on doma využije, a to právě často bývá DVD přehrávač. Vy jste možná v rodině pokrokoví a všichni máte malé krabičky pod TV, do kterých se jen strčí SD karta a přehraje to i 1080p mkv, ale my ostatní plebejci často potřebujeme obyčejné Xvid/AVI soubory, které přechroustá obyčejný DVD/DivX přehrávač. Totéž pak platí třeba pro rodinné fotografie: ne každý dědeček s babičkou mají doma metrovou LCD TV s SD slotem, ale mají právě takový DVD/DivX přehrávač.

A kvalita ripu daného seriálu, kterou v tomto bodě argumentujete, je v tomto ohledu naprosto irelevantní.

10. Prostě už je čas

Ano, je čas si na rovinu říci, že váš článek stojí na velmi vratkých základech. Věc se má tak, že jste možná dostal zadání, možná jste sám byl iniciativní, ale výsledek neodpovídá očekávání. Odpovídá ale záměru: článek který se jmenuje „XX důvodů proč to či ono“ zkrátka vždy přitáhne více pozornosti, než kdyby to „XX důvodů“ v názvu neměl. Ví to Jakub Čížek na živě.cz a velmi často to používá, víte to i vy (a ostatně i my to čas od času použijeme). Jenže po volbě takového líbivého nadpisu prostě musí následovat proces, ve kterém ten daný počet bodů vymyslíte tak, aby dával smysl. Váš výběr bodů z velké většiny smysl, při pohledu na nadpis vašeho článku, nedává. To, že zrovna vy optické disky nepotřebujete, je sice třeba z vašeho pohledu plus pro vás, ale neznamená to, že je korektní šířit tato vaše evangelia do světa. Ale to pochopíte jednoho dne, až vám třeba odejde ten váš NAS s těmi vašimi spolehlivějšími pevnými disky. Pak začnete přemýšlet, jestli ty desetitisíce fotek z posledních 10 let nemáte náhodou ještě někde na těch nespolehlivých DVD discích. Základním principem zálohování je rozprostření záloh na více technologicky odlišných systémů. Vy jste svým článkem jeden z významných poslal šmahem do důchodu na základě 10 důvodů, které s vypalováním/zálohováním dat prakticky nijak nesouvisejí a zcela ignorují aktuálně dostupnou vynikající technologii (DataTresorDisc).

---

Upřímně, doporučovat jako zálohu cloud, není vůbec dobrý argument, pokud mezi vašimi čtenáři jsou i lidé, jejich doménou IT jako takové není. Ne každý tuší, co to ve skutečnosti obnáší používat třeba dropbox a jiné podobné služby. Ne každý ví, že jednoho krásného dne se jím takto "do cloudu vyzálohované" fotografie po hacku dané služby mohou ocitnout veřejně na internetu. Ostatně navíc u každé cloudové služby podepisujete jisté podmínky užití. Zatímco při vypalování dat na DVD jsem jako uživatel absolutně neomezen (mohu si tam vypálit tajné plány na sestrojení vodíkové bomby, stejně dobře jako poslední fotky z dovolené), jinde tomu tak není: například Microsoft vám zkontroluje, co si tam (jeho cloudové úložiště SkyDrive) nahrajete a když se mu to nebude líbit, přestože jde o vaše soukromá data, můžete přijít nejen o ně, ale i o účet s tím související.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Klidně dál vypalujte: 10 důvodů proč CD/DVD/BR není mrtvé

Pondělí, 12 Listopad 2012 - 12:23 | Jirka1 | Data čtu z 15 let starých CD a 8 let starých DVD...
Neděle, 11 Listopad 2012 - 23:28 | ondra1 | nechcete tím snad říci, že z HDD nebo snad Flash...
Neděle, 11 Listopad 2012 - 22:59 | Pety | Archivace má ovšem smysl jen v případě, že jdou...
Neděle, 11 Listopad 2012 - 19:37 | Atlantis | S DVD/CD jsem už dávno skončil...na přenášení tu...
Neděle, 11 Listopad 2012 - 12:37 | al sl | na zadnych mediich nic nemam nepotrebuji je...
Sobota, 10 Listopad 2012 - 14:26 | chdpctkkt | HP Probook 5330, 5320... kto hlada najde. Jaj, do...
Pátek, 9 Listopad 2012 - 19:25 | Amunak | Souhlasím s článkem, ačkoliv CD ani DVD už skoro...
Pátek, 9 Listopad 2012 - 17:53 | Miroslav Plachý | Mastering z vinylu se neprovádí jen z digitálního...
Pátek, 9 Listopad 2012 - 16:40 | PV | Z čeho myslíte, že se ty vinyly masterují. Z...
Pátek, 9 Listopad 2012 - 13:39 | Miroslav Plachý | Souhlas: Sám mám doma High-End zařízení i s...

Zobrazit diskusi