Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Knižní výzva #2: možná poslední?

Když jsem koncem ledna vydal knižní výzvu inspirovanou Markem Zuckerbergem, věděl jsem, že jde o riskantní podnik. Kolik z vás se mi podařilo přesvědčit k účasti?
blog

Nebudu vás déle napínat: ozval se pouze jediný čtenář DIITka, Vojtěch Kerda, který mi zaslal mailem krátký popis jedné knihy. Bez dalšího komentáře vám jej předkládám a Vojtovi tímto děkuji:


Daniel Suarez: Daemon

Zrovna nyní jsem dočetl skvělý kousek od Daniela Suareze s názvem Daemon.

Jedná se o technothriller s poměrně přesným popisem technik a jejich fungování. Kniha vypráví o tvůrci PC her Matthewovi Sobolovi, který po zjištění, že trpí rakovinou, začne vytvářet rafinovaný program, který se šíří mezi jednotlivými systémy jako virus. Po jeho smrti je daemon spuštěn a bežící na pozadí pak sleduje zprávy z internetových zpravodajství. Na základě toho pak spouští další a další procesy, díky kterým začínají umírat lidé. Díky komunitě, kterou vytvořili fanoušci jeho her, pak daemon začíná nabírat pomocníky a následovníky z lidských řad a situace se začne přiostřovat. Na stopu tímto rafinovaným programem zosnovaných vražd je nasazen detektiv Peter Sebeck a časem i FBI. Jenže ani Ti nevědí co si s tímto dokonalým softwarem mají počít, natož jak ho zastavit.


A nyní už moje maličkost. Od ledna se toho u mě poměrně dost událo a na čtení nebylo tolik času, kolik bych si přál. Tempo 4 dočtených knih za 3+ měsíce je sice z pohledu určité části společnosti velmi nadstandardní, ale stejně tak dobře vím, že mnoho z vás čte o dost víc, několikanásobně víc, či přímo řádově víc. Nicméně i tohle je oblast lidské činnosti, kde není důležitá kvantita, ale spíše kvalita. V tomto případě tedy myšleno kvalita samotných knih. Tak mi dovolte popsat pár slovy ty čtyři kousky, kterými jsem se od začátku února prokousal.

Josef Sudek v rozhovorech a vzpomínkách

Jednoznačně nejlepší knihou za posledních několik měsíců je u mě soubor rozhovorů s Josefem Sudkem a článků dobových či současnějších. Náš patrně nejvěhlasnější fotograf, svérázná pražská postava a osobnost, která se vymykala duchu doby bez ohledu na režim, to byl Josef Sudek. Mohu-li soudit z vlastní zkušenosti, tak bez ohledu na množství dostupných dokumentů, textů či prací na téma Josefa Sudka, je tato kniha nejhlubším a nejkomplexnějším obrazem o něm. Jste-li aspoň trochu fanoušky fotografie, ať již té české či obecně, pak tento titul nesmí chybět ve vaší knihovně. Přečteno jedním dechem, hodnotím za jedna. Pokud vás fotografie nebere, klidně tuto knihu ignorujte.

Ej, bogatýre Makoviči, obrazotvorče…

Z podobného soudku je soubor dopisové korespondence mezi spisovatelem Jaroslavem Žákem a režisérem Martinem Fričem za období let 1938 až 1948. Čtenář si zde užije svérázného humoru a vyjadřovacích orgií zejména Jaroslava Žáka, a to v době předválečné až poválečné, včetně komentářů na adresu společenského uspořádání jednotlivých dob. A jak jsem se ke knize dostal? Inu, když jdete na Svět knihy, neberte si na sebe tričko Krnovského festivalu, jinak vám hrozí, že vás při procházení kolem nenápadného stánku Národního filmového archivu zastaví mladá slečna a začne vyprávět, jak je ta kniha skvělá. Na rozdíl od Sudka jsem se sice touto knihou prokousával skoro tři čtvrtě roku, ale stálo to za to. Pro filmové fajnšmekry je to tak za jedna mínus, pro běžného smrtelníka spíše raději minout obloukem. Ale to už je úděl publikací NFA.

Michael J. Friedman: Smrt v zimě (ST TNG)

Trekkie ve mě sice poslední roky spíše poklidně pospává, ale stejně jsem po vydání nejnovější do češtiny přeložené knihy ze světa Nové generace neodolal. Při vzpomínce na „Teorii strun“ a po prvních kapitolách „McCoye“ jsem se rozhodl doplnit si vzdělání i o Picarda. Na ~270 stránkách se odvíjí poměrně jednoduchý poseriálový / „po-ST10-tkový“ příběh plný Picarda,Beverly, Romulanů a dalších. Záměrně se vyhýbám ději, protože to je to jediné, co jakž-takž drží knihu nad vodou. Nemohu si pomoci, ale příběh jako takový není nijak komplexní ani překvapivý, ani nejde příliš do hloubky v psychologii postav. A navíc se Picard chová v některých ohledech neobvykle.

To mě přivádí k myšlence, které jsem si v posledních letech všiml: už u nás nevychází v překladu jen světové perly nebo nadprůměrné knihy, ale i běžná vata, vhodná leda k ukrácení cesty v MHD či něčem podobném. Zkrátka takový Bob Saint-Clare z pera Francoise Merlina, tentokrát však ve sci-fi podobě. Knihou jsem zkrátka poměrně rychle proplul a necítil se po jejím přečtení nijak zvlášť obohacen, potěšen, uspokojen. Je to možná tím, že porovnávám s dojmy z první knihy série Teorie Strun (Koheze), kterou jsem četl zhruba o 7 let dříve, ale s tím nic nenadělám. Smrt v zimě si u mě vysloužila známku 3 pro trekkies, fenoménem Star Treku nepolíbený čtenář nechť laskavě tuto specialitu mine.

Terry Pratchett: Pyramidy

Myslím, že jsem to již psal: do Pratchetta jsem naskočil poměrně pozdě, vlastně až s vázanými dvojknihami (jsem v tom ale nevinně, za to může sci-fi a zejména pan Asimov). Takže Pyramidy jsou zatím můj poslední zářez na pažbě a vím z vyprávění jiných, že to bude postupem času lepší. Pro Pyramidy - jinak relativně dobrou fantasy - ale bohužel Pratchett napsal lepší díly dříve (třeba Čaroprávnost nebo Morta). Překvapilo mě, jak po počátečním slušném rozjezdu kniha trochu „zatuchla“ a v leckterých pasážím jsem jen čekal, až se mechanicky pročtu textem, který nic zajímavého nesliboval a také nic skutečně nepřinesl. Až v pozdějších fázích opět děj nabral jisté obrátky a tak si celkově dovolím hodnotit Pyramidy lehce podprůměrně, tedy řekněme 3-.


Na závěr mi dovolte se vrátit k nadpisu. Když jsem onen blogpost na téma výzvy Marka Zuckerberga psal, věděl jsem dopředu, že odezva bude přinejlepším jen velmi slabě vlažná. Byl to tak trochu risk, spíše možná zvědavost, kolik z vás na ni zareaguje jinak než pouhým komentářem v diskusi, či jen přečtením. Nakonec se mailem s hodnocením knihy ozval pouze jediný čtenář, kterému tímto ještě jednou děkuji. Jestli bude nějaký další díl, tak trochu záleží na vás a mojí náladě někdy v budoucnu. Vím, že tohle téma na DIITko moc nepatří, ale pokud se i tak rozhodnete do budoucna připojit, budu rád za tipy na zajímavé nové či staré knihy. Vychází toho každý měsíc strašně moc a není v silách nikoho z nás sledovat vše, ať již globálně, nebo v rámci jediného žánru.

Aktualizace 12.5.2015, 7:40: pokud se chcete účastnit případného dalšího dílu "Knižní výzvy", tak stačí když mi napíšete email na "david-ehm-diit-tečka-cz" s předmětem "kniha". Až se jich sejde dostatečné množství, zase to zkompiluji a vydám. Díky.

PS: Neal Stephenson dokončil svůj nový román Seveneves. Vypadá extrémně lákavě.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Knižní výzva #2: možná poslední?

Čtvrtek, 14 Květen 2015 - 09:01 | Paul MuadDib | Za poslední 4 měsíce jsem přečetl 11 knih, výzvy...
Úterý, 12 Květen 2015 - 23:10 | Psycho Mantis | " 'warez neprozkoumávám' ... já...
Úterý, 12 Květen 2015 - 21:18 | Marián Kyral | Ráma je fajn, ale od Clarka mám nejraději Rajské...
Úterý, 12 Květen 2015 - 20:47 | Bullhead Bullheadovič | "a warez neprozkoumávám." ...já také ne...
Úterý, 12 Květen 2015 - 20:39 | Marián Kyral | Smůla, že si to nekoupím a tedy ani nepřečtu. Na...
Úterý, 12 Květen 2015 - 20:30 | Bullhead Bullheadovič | ? nehápu, jestli to má být slušnost, OK. ALE můj...
Úterý, 12 Květen 2015 - 15:17 | M Z | Za mě asi cokoliv od Clarka. Vynikající a co...
Úterý, 12 Květen 2015 - 09:17 | Marek Novak | Kdyz vysel prvni Pan Prstenu jako film, tak jsem...
Úterý, 12 Květen 2015 - 07:43 | David Ježek | Můžeš se účastnit případného třetího dílu,...
Úterý, 12 Květen 2015 - 07:38 | David Ježek | k Myceliu ještě doplním, že takhle se loni křtil...

Zobrazit diskusi