Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Knižní výzva #2: možná poslední?

ja odporucam vsetko, co napisal Wiliam King - Gotreka, Terrarchov, Kormaka a aj tych novych piratov oblohy

dalej dufam, ze Martin konecne dopise Song of fire and ice :)

odznova som zacal citat Kolo casu, kym sa dostanem ku koncu, chvilu to potrva

fajne su veci od Davida Gemmela - Drenaj saga, Alexander, a posledna jeho kniha Troja

ked ma niekto rad steampunk, tak existuju zatial 2 skvele nove knihy od Marka Hoddera - Podivna zalezitost s Skakajucim Jackom a Pripad mechanickeho muza

a nakoniec, uplne ma dostal spisovatel Joe Abercrombie,
http://fantasyshop.cz/zbozi/prvni-zakon-1-sama-cepel
rozsekal pohlad na klasicke fantasy, davam 10 vystrelenych fireballov z 10tich :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

můžu potvrdit kvalitu knih od Davida Gemmella.
Kromě té Drenajské ságy (11 knih) je hodně dobrá i Rigantská sága (4 knihy). Jenom jedna poznámka "posledna jeho kniha Troja" - nejedná se jenom o jednu knihu, ale o celou trilogii, dokonce je to opravdu hodně dobrá trilogie (i kamarád, co je kulturní barbar a moc nečte, byl z Troji velmi nadšen)

Gemmell píše příbehy postavené na skutečných historických základech (nejznámější jsou asi Alexander Veliký, Troja, atd... mezi ti "méně slavné" třeba válka mezi Římem a tzv "barbary" atd.)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Musím se bez mučení přiznat, že od vánoc jsem zatuhlý ve čtvrtém dílu ságy Mycelium od Vilmy Kadlečkové. Mám teď čas číst jen v tramvaji po cestě do práce a z práce a občas nějakou kapitolku o víkendu. Nicméně už se blížím k závěru, takže bude následovat Sapkowskiho Bouřková sezóna, která na mě trpělivě čeká na poličce, pak jeden Zelazny a po Letech se mi díky Google podařilo najít a koupit knihu, kterou jsem kdysi četl jako Rodokaps pod lavici na základce, byl mi zabaven a na konci školního roku už bohužel nikdy nevrácen - pamatoval jsem si jen střípky z děje, ale moderním vyhledávacím algoritmům to stačilo, takže si konečně mohu dočíst Plástev jedu od Josefa Pecinovského. No a pak dorazím co mi zbývá z Asimova a pustím se do Clarka, možná s malou odbočkou přes Herberta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mycelium je super. Škoda, že poslední díl má vyjít až na podzim :-(

Plástev jedu jsem objevil nedávno. Rychlý závěr první části mne trochu zklamal, ale pak mne to chytlo a jedním dechem jsem přečetl i další díly. Teď si brousím zuby na poslední díl, který nedávno vyšel.

Z fantazy se mi hodně líbila celá série Hlídek od Lukjaněnka. A pak samozřejmě Zeměplocha. Konečně jsem si koupil novou čtečku, takže můžu skákat na poznámky hned při čtení. Ta stará to neuměla. Hned se čte o 100% lépe.

Taky se mi hodně líbí celá série Duny. Ač to mnozí haní, přečetl jsem všech pět knih, pak všechny předehry a historie. Asi nejsem tak náročný, ale žádná kniha mi nepřišla vyloženě slabá. Teď mám ve frontě sérii Školy Duny. Jsem na ně zvědav.

Taky jsem si oblíbil historické romány od Vlastimila Vondrušky. Přečetl jsem celou sérii s ostatky (Prodavači ostatků, Vládcové ostatků, Zloději ostatků) a teď jsem ponořen do Husitské epopeje. Zajímavě popsáno, jak se to všechno vlastně semlelo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

k Myceliu ještě doplním, že takhle se loni křtil třetí díl: https://www.youtube.com/watch?v=cefKdVy9-nI :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Bob Saint-Clare" +1!:-) ...nádherná hláška (by mně zajímalo, kolik lidí dnes ten film zná)

B.
p.s. ...pokud vám nevadí "bichle" (ta kniha je tak úžasná, že jsem ani nedočet eBook, koupil papírově a v metru vypadám jako exot), tak doporučuji:
Ian McDonald: Řeká Bohů
...není to remake ani Waltariho ani Smitha:)
http://www.legie.info/kniha/11353
+ drsné
+ chytré
+ technické
+ ...mám trochu strach, že budoucnost takto opravdu bude vypadat

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Řeka bohů vypadá zajímavě. Bohužel se nedá koupit ebook, takže smůla.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

? nehápu, jestli to má být slušnost, OK. ALE můj přístup, "nemáte to online, stáhnu to zdarma, váš problém, že nechcete vydělat". Kecy že "nemáme licenci pro eBook" apod. mne nezajímají, je vidět jen skostnatělost celého odvětví. Stejně to dělám z hudbou i filmy. Řeku bohů jsem si nakonec koupil papírově, tak mne nadchla, mám měsíčně placený Spotify účet a na iTunes taky občas kupuji. Žádný problém. Ale když to nedáte oficiálně "chuj s váma" je rok 2015.

Na netu je ta kniha jinak všude. Prý i další jeho kniha je pecka, "Brasyl", ALE tam jsou časové roviny a to já zase nemusím:-).
B

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Smůla, že si to nekoupím a tedy ani nepřečtu. Na papírové knihy už není místo v knihovně a warez neprozkoumávám. Možná řeknu manželce, jestli by mi ji nepůjčila v knihovně. Ale i tak toho mám ke čtení dost. Mimo jiné jsem už zase ve skluzu dvou čísel XB-jedničky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"a warez neprozkoumávám." ...já také ne, nemám na to čas. Platím si Multishare.cz, zadej tam "reka bohu" najde to hned. Na tyto veci neznam nic lepsiho. Jen pro info...
B

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

" 'warez neprozkoumávám' ... já také ne. Platím si multishare"

na tohle mě napadá jenom staré dobré meme: http://www.troll.me/images/futurama-fry/not-sure-if-trolling-or-just-stu...

aneb jak dělat reklamu warez (pirátským) stránkám :-X

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Že byla nějaká výzva mě minulo, asi by mě minula i kdybych si jí všiml, protože nic z toho bych asi možná nečetl (max. tak Star Trek :)

Nicméně, čtu jen cestou Z a DO práce, kam to fakt nemám daleko, takže čtu poměrně pomalu (doma výjimečně). Od ledna tedy rozečteno a dočteno jen:

Winston S. Churchill: Druhá světová válka. VI. díl, Triumf a tragédie (všech 6 dílů doporučuji)
http://www.databazeknih.cz/knihy/druha-svetova-valka-vi-dil-triumf-a-tra...

Manuel F. Van Eyck: Zemřeli jsme pro Anglii (pro mě bohužel zbytečnost)
http://www.databazeknih.cz/knihy/zemreli-jsme-pro-anglii-93191

A nejpozději začátkem června bude dočtena:

Len Deighton: Krev, slzy a pošetilost: V nejtemnější hodině druhé světové války (doporučuji)
http://www.databazeknih.cz/knihy/krev-slzy-a-posetilost-v-nejtemnejsi-ho...

Následovat bude:

Sumner Welles a Galeazzo Ciano: Cianův deník 1939 – 1943
http://www.databazeknih.cz/knihy/cianuv-denik-1939-1943-246826

A vy na mě s rozhovory s panem fotografem :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja hlavne šoférujem, takže čítanie v MHD nehrozí (a ešte by mi z toho aj bolo zle). Ale doma sa naposledy prečítal Expedície od Jula Satinského a už neviem po koľký krát aj Exupéryho Malého princa :) No a potom všetky od Maxima E. Matkina. A trochu dávnejšie klasika 1984 od Orwella.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"Když jsem koncem ledna vydal knižní výzvu inspirovanou Markem Zuckerbergem, věděl jsem, že jde o riskantní podnik. Kolik z vás se mi podařilo přesvědčit k účasti? Nebudu vás déle napínat: ozval se pouze jediný čtenář"

chyba bude ve formátu vaši výzvy. Uvažoval jsem nad tím, jak je možné, že nic o žádné vaší výzvě nevím (učitě nejsem jediný čtenář) a tak jsem si prohlédl články z ledna. Po asi minutě hledání jsem narazil na článek se zavádějícím názvem "[Knihy] Výzva Marka Zuckerberga: čtěte 1 knihu za 14 dní"
Sorry, ale název článku je dost zavádějící a vůbec nijak nenaznačuje, že chcete sdílet názory na knihy.
Většinu čtenářů po přečtení toho nadpisu napadlo něco ve stylu "hmm, blog o tom, jak nám Mark Zuckerberg radí, že máme číst knihy... to fakt nepotřebuji" a článek prostě přeskočila.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

a teď zpět k tématu:
doporučuji celou sérii Zaklínač od A. Sapkowského (8 knih).
Na konci minulého roku jsem se konečně dostal k nejnovějšímu dílu Zaklínač: Bouřková Sezóna (je to takový prequel) a navnadilo mě to k tomu, abych si znovu přečetl celou sérii a vůbec toho nelituji. Fakt skvělé čtení.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna teď čtu Raymond Elias Feist - Trhlinové války (a navazující série)
Pro silné nervy je George R. R. Martin - Píseň ledu a ohně (nemá konec a kdoví jestli mít bude)
Podepsal bych doporučení Gemmela a Zaklínače, osobně mám ještě hodně rád Žambocha, hlavně knihu Seržant.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Trhlinove valky su fajn, este po hadiu sagu(ci ako sa to volalo) ale potom sa to zvrhlo. Feist uz nevie kde by zaradil Puga a Tomasa, su to brutalne silne postavy

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak timhle trpej vsichni autori - na fantasy je to holt jen vic videt, protoze zanr to spis snese (dokonce se to tak nejak i ocekava) - malokdo umi sagu ukoncit vcas nebo drzet ji celou dobu na stejne urovni, kdy postavy jeste maji rict co noveho, zajimaveho - kdy to proste neni jen "souzneni" a "znovushledani" s oblibenou postvou ...
Feist jeste jde - podivejte se na Eddingse, Goodwina, Anthonyho, Asprina ale i Zelazneho a i samotneho Sapkowskeho (si pamatuju na clanek v Ikarii, kde prave vycital autorum, ze si dopredu planuji sagy - ze to proste nevyplynulo ze situace, ale je to chladny kalkul - jeste predtim nez napisou prvni kapitolu, uz vedej, ze to bude mit pet dilu ... a voilà - rok po te - po velkem uspechu povidek o zaklinacovi ohlasil, ze o nem napise petidilnou sagu... co k tomu dodat) - o serialech nekterych (zejmena zenskych) autoru radeji ani nemluve (pravda, tady je otazka do diskuze, zda tyto knihy, ikdyz maj vnejsi SF nebo F atributy, do zanru vlastne patri, kdyz jsou to vlastne soap-opery)...
Ne vzdy je to vsak jen kalkul - autori se proste do svych postav zamilovavaji (stejne jakojejich ctenari) - a zabit je (at uz primo nebo tim, ze uz o nich nic nenapisete) je velmi tezke a malokdo to dokaze - zvalst kdyz je verne ctenarstvo tlaci k dalsim pribehum o oblibene postave...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Specialne ty silne postavy ... rust postavy, ziskavani novych schopnosti etc patri mezi nejlepsi casti fantasy literatury. Jenze po nekolika knizkach ta postava tak nejak vyroste nad schopnosti autora postavit ji pred nejake verohodne nebezpeci ... a co ted: ma se postava tech schopnosti zbavit, takze ji ctenari budou mit za blbce? (Eddings) Zabit? (Sapkowski) Zlanarit pro dalsi dily jejiho potomka?(Zelazny) ... vsechno riskantni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

... "sjednotit" ji s jinou postavou jineho cyklu, s tim, ze vlastne je to "jeden duch" ? - Moorcock a Vecny bojovnik (Elric, Corum, Hawkmoon,...) :-)

Ne, je to jednodussi - uz o ni nepsat, a pokud je to mozne ani o jejim svete :-)

- Gemmel sice napsal nekolikadilny serie, ale zadny nekonecny zvykacky, na ktery se vzdycky da nalepit jeste jedna dalsi, to nejsou (ikdyz pro nekoho jsou tyknihy sobe dost podobne i bez stejneho prostredi a postav -asi jako pro mne hudba Johna Williamse:-);
-Herbertova Duna - ano, nektere vedlejsi postavy jsou ve vice knihach, ale hlavni posatvy preziji jen jednu max dve :-);
-Vance a jeho uzavrena trilogie Lyonesse;
-Williams a jeho Memory, Sorrow and Thorn)
- ostatne umel to i Zelazny: kromě Amberu (a skvělých sf povidek, novel i romanu) napsal taky několik povídek a novelu o Dilvishovi (a z toho by se jiste saga udelat dala)

Krasne se to ukazuje na gameboocich Lone Wolfa - svet a postava uz jsou pojem, takze vzdy po par knihach prijde "reset" schopnosti, aby se to dalo vubec hrat - jenze pro ctenare/hrace je i tenhle reset frustrujici - opravdu dobre reseni neexistuje a nejmene spatne je podle me proste uz nepokracovat...

... a samozrejme neni to jen vec fantasy, i v science fiction se to semtam objevi- zejmena ta oddychovejsi se s tim potyka:
-Vorska saga Bujoldove (kdyz to prezenu: od mladeho admirala k zamilovanemu usedlemu slechtici:-);
-nebo vzpomina si jeste nekdo na strasne naivni a jednoduchou (zejmena v prvnich dilech) serii Navigator od Baldwina? :-)
- i Card vycitil kurz a moznosti a kdyz uz si rekl, ze z Endera nic nevyzdime, tak aspon z Fazolka...
... tim nechci rict, ze ty knihy neprinasej vubec nic zajimavyho, nebo ze jsou vzajemne nejak srovnatelny...

---------.
jeste k Eddingsovi: rozhodne mu neupiram vypravecsky talent... ale on nejen vykradal ostatni, ale i sam sebe a jeste z toho delal ctnost (Malloreon opakuje peripetie Belgariadu - o cemz mluvi samy postavy v knihach a delaj z toho "zapletku" [Elenium a Tamuli uplne to same]...
Navazujici Belgarath a Polgara, ze kterych ctenar uz musi mit dojem, ze s kazdou napsanou strankou autorovi primo umerne narustal honorar, a Rivansky kodexu - to uz je jasny vyprodej:-)

*********
oprava: v mem predchazejicim prispevku ma misto Goodwin byt Terry Goodkind a jeho "sagy"****

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, člověka vždy potěší když se o nějaké výzvě dozví teprve až při vyhlášení jejich výsledků - což je přesně můj případ :-) Mimochodem, počítalo by se taky, když člověk nějakou knížku píše? :-D

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš se účastnit případného třetího dílu, aktualizoval jsem článek tak mrkni (platí pro všechny). Co se týče vlastní produkce ... no ... nechám si to projít hlavou :-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky přihodím pár knih do diskuze:

Ze starších:
- John Carter, Pán Marsu od E. R. Burroughse (Mimochodem, napsal i Tarzana.) - pro mě nej fantasy co znám.
- Dlouhé svítání na Enně (J. Guljakovskij) - hodně jiné než cokoliv, co jsem kdy četl.
- Město a hvězdy od Clarka - pro mě nejlepší kniha od Clarka, úžasné množství nápadů

Z novějších:
- Malazská kniha padlých od Eriksona - neuvěřitelně propracovaný svět, určitě jedna ze špiček současné fantasy.
- U nás nepříliš známý sci-fi autor D. Brin. Pro začátek doporučuji např. Praktický efekt.

Jinými žánry neposloužím, jsem zatížený na sci-fi a fantasy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Eriksonovu sérii Malazská Kniha Padlých (1. Měsíční Zahrady, 2. Dům Mrtvých, ...) bych asi nedoporučil, je to jenom pro velmi náročné čtenáře, které nemají rádi koncept tzv. "hlavních hrdinů".

Erikson má rád velké hromady postav a rád skáče mezi nimi, navíc to skákání je bez upozornění. Osobně jsem to vzdal po prvních 2 knihách, protože mi to přeskakování mezi mořem postav přišlo neskutečně otravné (člověk si musel skoro pokaždé nalistovat rejstřík postav, aby vůbec zjistil, koho to teď sledujeme. A není to tak,že bych měl krátkou paměť: autor často začne v nové kapitole sledovat úplně novou postavu bez jakéhokoliv uvedení!!)

jinak John Carter není špatný...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda, že MKP je poměrně náročná na čtenáře (a nedá se moc číst po krátkých úsecích). Nicméně s orientací v postavách hodně pomáhá excelentní český překlad, jména jako Šumař nebo Rychlej Ben se pamatují snadno.

P.s. Co se orientace v postavách týče, tak mi asi nejvíce nesedly knihy od Terryho Brookse (byť se mi jinak docela líbily). Za Trulse Rohka bych vraždil...

P.p.s. Přidám další knihu (resp. sérii). Knihy dle herní / filmové předlohy zpravidla za moc nestojí. Ale Thrawnova trilogie (ze světa Hvězdných válek), to je jiná. Takový charismatický záporák se jen tak někde nevidí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Diky za tipy. Zatim tu nevidim asi nejlepsi scifi co jsem kdy cetl, Kantos Hyperionu od Dana Simmonse.

Jinak kdyz se ted podivam do ctecky, co jsem cetl posledni dva mesice:

James Bibby - Barbar Ronan
Nevazna fantasy, trochu jako Pratchett.

Markus Heitz - Trpaslici, Legendy Alfu
Ma to sice sestupnou tendenci, ale minimalne prvni dva, tri dily Trpasliku jsou super

Terry Bisson - Medvedi objevuji ohen
Povidky, kolisava kvalita, ale vetsinou vedou k zamysleni

Kolektiv autoru - Maddrax
Postapokalypticka scifi, rychle, jednoduche cteni

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz vysel prvni Pan Prstenu jako film, tak jsem si rek, ze to musim precist, ale v ty dobe (to mi bylo asi 14) jsem knizkam moc nedal, takze kdyz jsem pred nedavnem konecne docet Hru o Truny (celou serii, i kdyz se to tak nejmenuje :) ), tak jsem zvazoval co dal, a uz jsem na konci Dvou Vezi.
Ctu v AJ, takze lehce pomalejsi, ale super.
Zadny novy knizky nemuzu doporucit, protoze to moc nesleduju :)
Samozrejme Pratchett je jasna volba, a treba Tom Clancy - pokud jde i knizku s pribehem a ne 'dokumentarni' :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Za mě asi cokoliv od Clarka. Vynikající a co vřele doporučuji je tetralogie Ráma. Šestidílný román Zlatý věk Venuše od Paula Preusse napsaný na motivy povídek A. C. Clarka.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ráma je fajn, ale od Clarka mám nejraději Rajské fontány. Možná i proto, že to byla první jeho kniha, kterou jsem četl.

Ještě si vybavuji, že se mi hodně líbila série s Heechee od Frederika Pohla. A svého času jsem četl vše co vyšlo u Laser-books a nikdy jsem nebyl zklamán.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Za poslední 4 měsíce jsem přečetl 11 knih, výzvy jsem si všiml, ale jelikož si "recenze" zveřejňuji na svém blogu www.abiotic.cz (nejsou prachy tak to hostuju doma na dslku, takže s načítáním opravdu pro trpělivé a čím více lidí tím pomalejší dsl:p), tak jsem línej je ještě přeposílat :)
Za mě mohu vypíchnout Simmonse a Fáze Gravitace - naprosto lidský příběh o astronautovi, jenž bojuje se svou dávnou slávou a vyrovnává se se stárnutím.
Spolek krásného slova - My jsme Vám to říkali - povídky českých autorů ze sci-fi subžánru re-pre
Detektivka Štěpána Kopřivy - Rychlopalba o případu, který není až tak jasný
Paměti Generála Františka Moravce - Špion, jemuž nevěřili - velmi smutné čtení o osudu Československém

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.