Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

LG obnovuje řadu levných IPS monitorů

Modely sedmé řady se sice nic moc rozlišením, ale za to opravdu již téměř neexistujícím rámečkem. A navíc s tloušťkou méně jak půl druhého centimetru.
blog
LG IPS řady 7

Korejský gigant LG přišel se dvěma novými zástupci levných domácích displejů vybavených lepším panelem, konkrétně s technologií In-Plane Switching (IPS). Jedná se o sedmičkový 23" IPS237L, který nejspíše nahradí pětkový IPS235B (ten je momentálně v doprodeji), a 27" IPS277L. Zástupce v oblasti 27" levných displejů s kvalitnějším panelem LG dosud neměl, do tohoto sub-segmentu tak LG míří zcela nově.

Zatímco 23" model je s FullHD rozlišením (1920×1080), vhodným ponejvíce tak ke sledování filmů, obvyklým šedým průměrem, u 27" modelu by člověk čekal něco lepšího než monitor s, přiznejme si, na tuto velikost tragickým rozlišením. Přeci jen jeho cena nebude mít daleko ke dvojnásobku (např. v belgickém obchodě LASystems stojí monitory 188 a 320 Eur), takže by i s ohledem na velikost bylo záhodno použít vyšší rozlišení.

LG IPS řady 7

To se ovšem nestalo a tak je IPS277L opět pouze s FullHD rozlišením vhodný tak leda pro osoby, které hůře vidí. Většině ostatních bude vadit moc nízké rozlišení na výšku a s ohledem na větší velikost bodů při takové úhlopříčce leckdo uvidí i nepříjemné obdélníčky. Jednou z výhod obou modelů jsou ovšem úzké rámečky, které na celkových rozměrech přidávají pouze 1,2 mm. Toho by se snad dalo využít k pořízení dvou (či více) vedle sebe v režimu pivot, kde by rozlišení 1920×2160 (a více) bodů mohlo být poměrně zajímavou alternativou.

Vyžaduje to ovšem pořízení dodatečného držáku, monitory s touto cenou samozřejmě pivot neumí. Panely jsou i velmi mělké (jen 14,1 mm), což naznačuje použití externího napájecího zdroje. LED podsvícení zaručuje nižší příkon a menší „vaření“ adaptérů ve vlastní šťávě. Běžným standardem jsou pozorovací úhly o hodnotách 178° v obou osách, odezvu LG udává na 5 ms.

Výrobce ještě vyzvedává podporu MHL, což je záležitostí mobilních zařízení, na druhé straně kabelu (tedy na monitoru) je HDMI. U televizorů má ještě jít jejich dálkovým ovladačem ono mobilní zařízení ovládat, ale to v tomto případě nehraje roli. Ne zcela pochopitelné ovšem je, proč nemají mobilní zařízení rovnou HDMI konektory schopné přijmout více proudu na +5 V  lince, což by sloužilo pro nabíjení, kdejaký čínský tablet HDMI má. Místo toho se vytváří dalších několik redundantních standardů. Tak tady vedle sebe máme tradiční HDMI, DisplayPort (Thunderbolt), bezdrátový WiDi, dále obraz přes USB a kdo ví, co ještě přijde.

ZdrojtechPowerUp

Tagy: 

Pavel "Behemot" Boček

http://www.hwworld.cz/ bocek.pavel[@]post.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu LG obnovuje řadu levných IPS monitorů

Sobota, 28 Červenec 2012 - 17:07 | Pety | Může mi někdo nějak normálně vysvětlit, proč bych...
Čtvrtek, 26 Červenec 2012 - 15:18 | Anonym | Nechápu, proč LG seklo s celkem ne vůbec špatnými...
Čtvrtek, 26 Červenec 2012 - 13:19 | bager | Pri pohlade na 16:9 snad len toto http://bit.ly/...

Zobrazit diskusi