Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Microsoft bude jen jedním z mnoha dodavatelů řešení pro Android a Apple (?)

Microsoft prakticky odepsal celou svoji investici do Nokie, včetně nákladů na propuštěné zaměstnance a restrukturalizaci souvisejících divizí. Byl tohle poslední pokus giganta z Redmondu o uspění na trhu, kterému nerozumí?
blog

Za ty roky, co se Nokia škvařila ve vlastní šťávě a místo toho, aniž nabídla svou vlastní platformu, kterou vytře konkurenci zrak, ji všichni předběhli. Nemluvím o éře skřítka Elopa, ale o době předtím. Symbianové. Tehdy Nokia dle mého měla šanci, protože ač měl Symbian z hlediska snadnosti používání své mouchy oproti iOS a Androidu (a naopak jiné věci měl lepší než tyto systémy), byl to odrazový můstek, od kterého se dalo odpíchnout. Jenže ať už z jakéhokoli důvodu, Nokia se do toho nepustila.

Místo toho zvolila cestu podobně rizikovou, svázání sebe sama s v té době zcela minoritní až irelevantní platformou Windows Phone. Její situace se za ty roky nijak zásadně nezměnila, navzdory mnohamiliardovým investicím. Dovolím si tvrdit, že zatímco platforma Windows Phone prokázala, že není životaschopná ani při obrovských finančních injekcích, z původně nenáviděné platformy Android naopak Microsoftu tečou miliardy každý rok na pofidérních licenčních poplatcích za softwarové patenty.

Uvědomil si to i Satya.

Vzpomínáte na tu obří obměnu lidského parku na předních pozicích v MS? Vzpomeňme nejen skřítka Elopa, ale také šéfa firmy Ballmera či šéfa Windows divize Sinofskyho. Ti a mnoho dalších oficiálně odešli (dle šuškandy byli odejíti), velmi pravděpodobně proto, aby se Microsoft ve svém vedení zbavil kostnatého uvažování ve stylu 90. let, ze které se sice kupříkladu Ballmer snažil v posledních letech vymanit, ale nedařilo se mu to. Nebo to prostě nestihl.

Microsoft samozřejmě může udělat další obří investici a zkusit další pokus o to prorazit skrze duopol Applu a Googlu na poli mobilních OS. Nevěřím však, že uspěje. Měl obrovskou příležitost, neboť Windows Phone mohly vypadat zcela jinak (jak ukazuje podobnost iOS a Androidu a naopak neúspěch Windows 8 Metro UI, ty obří aktivní dlaždice nebyly asi nejlepší nápad) a měl v rukou to klíčové z Nokie, včetně jejího know-how, licencí/patentů, klíčových inženýrů. Jenže si nechal frnknout i hvězdy jako Ariho Partinena, který stál za PureView (zrozeném v závěru symbianí éry Nokia (hint: Nokia 808 PureView)) a díky kterému mohla Microsoftí éra Lumií odstartovat s výborným foťákem pod kapotou Lumie 1020. Kde ale je její nástupce, ptám se? S ohledem na to, co Microsoft dnes v Lumicíh nabízí, se obávám, že next-gen PureView si Ari Partinen odnesl do Applu. A takových chyb bylo jistě pod Elopovým vedením či po odkoupení Nokie Microsoftem vícero.

Satya Nadella dělá to jediné, co dává smysl. Ve své podstatě kromě určitého vizionářství musí provést podobnou věc jako kdysi Rory Read v AMD: krizové řízení. Nadella se zaměřuje na služby, ze kterých dnes plynou největší zisky. Je přece naprosto jedno, jestli Office či nějakou nadstandardní cloudovou službu navázanou na bezplatné aplikace prodá uživateli Windows Phone, Androidu či iOS. Z iOS bude mít zisk tak jako tak, z Androidu navíc k tomu i přidružený zisk z prodaných zařízení díky „desátkům“, které má s výrobci vyjednány. Windows Phone přístroje pro něj vlastně znamenají jen ztrátu.

Domnívám se, že pokud trend nastoupený v závěru Ballmerovy éry za nyní akcelerovaný za Nadelly bude pokračovat, čeká nás v horizontu 5 až 10 let zcela jiný Microsoft. Takový, který se bude aktivně podílet na vývoji Linuxu, na vývoji řady opensource nástrojů, protože je bude potřebovat ke kooperaci svých služeb se zbytkem světa. Tenhle svět, kde je rozumnější dát Windows 10 k dispozici zdarma, než čekat, že si je budou uživatelé kupovat, je zcela jiný než na jaký byl Ballmer zvyklý. Microsoft má stovky, možná až tisíce dobrých vývojářů a minimálně desítky excelentních. Takových, kteří se podílejí na definicích klíčových průmyslových standardů, ať již jsou to nové verze jazyka C++, nové verze webových technologií jako OpenGL/WebGL, nebo základní stavební kameny virtualizačních technologií. To, co teď často vidíme v titulcích článků nejvíce (ať již Surface, virtuální realitu, DirectX 12 či Windows 10) jsou vlastně ty méně důležité prvky toho, co udrží Microsoft na cestě k uchování si výsadního postavení v IT světě.

Windows jsou věčné. Budou tu stále, i kdyby jen v podobě neustále aktuální cloudové služby ve stylu Adobe Creative Cloudu. Bez technologií v pozadí a bez všudypřítomné existence redmondského obra na všech klíčových platformách by ale mohl tento obr jednoho dne atrofovat na redmondského trpaslíka. Podobnost této situace už to byla. Když se v 90. letech vracel Jobs do Applu, mlela tato firma z posledního a jedním z těch, kdo poskytl kapitál a otevřel některé možnosti k novému nadechnutí, byl neotřesitelný gigant Microsoft v čele s Billem Gatesem. Kdo ví, jednoho dne, když si nedá pozor, by se mohly role obrátit a obrovský Apple zachraňovat svého životního souputníka. Avšak se 47letým Nadellou v čele jsem opatrně optimistický.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Microsoft bude jen jedním z mnoha dodavatelů řešení pro Android a Apple (?)

Středa, 7 Říjen 2015 - 13:18 | Trashman | S takhle zmuchlanou hubou bych nelezl ani do...
Čtvrtek, 17 Září 2015 - 23:08 | Gath G | Proč? JS je jeden z vhodnějších jazyků k tomuhle...
Úterý, 1 Září 2015 - 17:13 | Václav Pávek | Pokud ti jde o to, že obsahem nejde v Chrome...
Čtvrtek, 20 Srpen 2015 - 22:41 | Er Nestor | Balickovaci system .... no mozna ne uplne jak si...
Pondělí, 17 Srpen 2015 - 20:24 | aegispotae | abych rekl pravdu tenhle typ clanku, co se do...
Pondělí, 17 Srpen 2015 - 10:12 | herrman | Spravny koment. Windows 10 nie je a nebude...
Pondělí, 17 Srpen 2015 - 08:11 | frees frees | imho je podpora pre viacero platforiem na ceste,...
Neděle, 16 Srpen 2015 - 04:43 | kvolaa | Hehe. Ohledně "Přidat firemní účet", ty...
Neděle, 16 Srpen 2015 - 04:42 | kvolaa | Jak tak koukám po diskusích na DIIT, trolluješ...
Neděle, 16 Srpen 2015 - 01:38 | BTJ | Snazil jsem se ti vysvetlit, ze jsi nevybral...

Zobrazit diskusi