Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Microsoft je na konci slabých let, Metro skončí

Pro společnost, která stihla mít za téměř 40 let jen dva šéfy, je příchod třetího významnou událostí. Satya Nadella je možná předzvěstí nové éry v Microsoftu, kdy firma opět šlápne na plyn.
blog
steve-ballmer-microsoft-windows-8

Přiznám se na rovinu, že Microsoft již spíš sleduji zpovzdálí. Doba, kdy byl pomalu každý patch či každá nová verze nějaké systémové knihovny, vítán/a téměř s ovacemi, jsou tytam. Microsoftu pomalu ujíždí vlak a skoro celou Ballmerovi éru žije jen ze snah o udržování svého výsadního postavení, které mu "pirátským počínáním" v počátečních letech vybudoval Gates. Microsoftu nelze upřít přední světové postavení a obrovský podíl na trhu, ale co vlastně společnost v posledních letech přinesla?

Mnoho a přitom nic. Mnoho zcela jistě v celkovém měřítku, ale byly zde i mnohé neúspěšné projekty, kam si s drzostí sobě vlastní dovolím zařadit mnohé snahy na poli mobilního hardwaru, případně softwaru pro něj. Windows Phone se aspoň Microsoftu daří posouvat z hlediska tržního podílu kupředu, z nemalé části za to jistě vděčí stále ještě přežívající exkluzivitě značky Nokia (jejíž smartphony nyní Microsoftu patří), ale co obvykle není vidět v pozadí tohoto rostoucího podílu, je skutečnost, že to stálo mnoho a mnoho miliard dolarů na investicích (do vývoje Windows Phone, stejně jako na dotacích nacpaných do Nokie za Elopovy éry).

Ale abych se dostal k onomu "nic". Na desktopech za posledních téměř 10 let nepřinesl nic moc. Service Pack 2 na Windows XP vyšel v srpnu 2004, a to je datum, od kterého se odpíchnu. Longhorn spláchla historie, Windows Vista v roce 2007 jistě nebyly posuvem vpřed (spíše vzad, zejména co do rychlosti běhu OS). Windows 7 z konce roku 2009 jistě situaci zlepšily, ale ač jsou vnímány jako výborný OS od Microsoftu (plně v intencích střídání se špatných a dobrých vydání), nebylo tomu tak. Osobně beru Windows 7 jako opravené Windows Vista - spousta věcí včetně Ovládacích panelů se nijak výrazně neměnila, jen se zrychlil běh celého systému. Jenže tím jenom Microsoft navrátil svižnost OS do úrovní, kterých dosahovaly již Windows XP, takže to neumím vnímat jako zlepšení, jen opravu dřívějšího zhoršení.

Každopádně Windows Vista pro mě znamenaly definitivní odklon od Microsoftu. Zkoušel jsem ten systém v době po jeho uvedení používat, ale nešlo to. Alternativou se tak pro mě, jak dobře víte, stal Linux a s Windows 7 či 8 přicházím do styku jen při testování. Od Windows 8 mě pak zcela spolehlivě odrazuje Metro. Nemám nic proti evoluci, ani revoluci, ale ani jedno nesmí být násilné a vynucované na těch, kteří to nechtějí. A Metro bylo a dosud je přesně takovou vynucovanou revolucí. Vím, že dobře funguje na dotykových displejích a zařízeních, ale nikdy jsem nebyl fanouškem patlání prstem po displeji, zejména když mám v tu chvíli ruce na klávesnici. Metro na desktopu je naprosto neergonomická záležitost a fakt, že téměř rok a půl po uvedení nenabízí Microsoft cestu jak jej vypnout, je políček do tváře konzervativního uživatele.

Než mi začnete spílat v diskusi, stejný názor mám na GNOME Shell či Ubuntu Unity. Ač chápu eleganci těchto systémů pro scénáře použití, s nimiž počítají, nejsem schopen to používat, zvláště když tu jsou elegantnější cesty jak aplikace spouštět. Jenže v Linuxu na vás není používání takovéto "Metro nabídky" vynucováno, lze ji kdykoli vyřadit. Ano, i Metro ve Windows 8 lze obejít nějakou alternativní aplikací, ale to je něco jiného než když vám tu možnost nabídne sám tvůrce OS přímo od počátku.

Vzpomínám si, když měli Steven Sinofsky s Jullie Larson-Green prezentaci Windows 8 před jejich uvedením. Více než hodinová prezentace se nesla v tom duchu, že na vás technokraticky hrnuli fakta o tom, jak to bude skvělé a co všechno to bude umět. Zejména z oné dámy jsem měl pocit, že strategie je "tady to je, je to skvělé, takže to budete používat ... takto, takto, ale už ne takto". A můj odhad se poté nakonec naplnil. Omezenost až prakticky neexistence možností konfigurace GUI v Metru a dualita klasických/Metro aplikací a neustálé přeblikávání mezi tou fullscreen aplikací (Metro) a běžným desktopem se stala realitou. Samozřejmě muselo dojít na nezbytné: určité procento lidí si jednoduše zvyklo, nechali se indoktrinovat a Metro používají.

Vývoj, který směřuje k Windows 8.1 Update 1 a Windows 9 ale naznačuje, že už před Nadellovou érou v Microsoftu konečně pochopili, co jim do hlav poslední rok tloukli jak uživatelé, tak novináři (ne všichni, ale mnozí): Metro nesmí být povinná a jediná výchozí "nabídka Start" a nelze ji prosadit silou. Změna tak doufejme přijde, ale už v post-Ballmerovském období.

O novém CEO Microsoftu toho moc nevím. Ano, mohl bych teď nasát mnoho informací z různých webů a přetlumočit je zde, nicméně to by na faktu nic nezměnilo. Stejně tak jsem přesvědčen, že jméno Satya Nadella loni neznalo 99,99 % Čechů. Je tedy otázkou, co od něj lze očekávat. Zázraky ale nepředpokládám, Microsoft je korporace, která má řadu svých stěžejních byznysů, kde se prakticky nesmí měnit status quo a stejně tak má akcionáře, kterým se zodpovídá. Revoluce tedy nepřijde. Nesmí, je to zakázáno. Microsoft ale, jak ostatně plyne z vývoje posledních zhruba dvou let, pochopil, že stávající strategie jsou neudržitelné. Kdoví, možná byl Ballmer skutečně odejít kvůli kostnatosti a stejné se týká aktuálního odchodu Gatese z pozice předsedy správní rady, ale tak či onak, hlavně že k tomu došlo.

Co od Microsoftu očekávám, je následující:

  • zlepšování Windows Phone, zejména ve spojení s technologickou nadřazeností telefonů Lumia
  • vyslyšení požadavků uživatelů, v nejbližší době zejména co se týče Metra
  • více open-source

U posledního bodu se zastavím. Microsoft je v tomto ohledu taková liška podšitá. Na jednu stranu si jede svůj korporátní closed-source a léta letoucí rozšiřuje FUD o tom, jak Linuxový kernel obsahuje spoustu jeho intelektuálního vlastnictví, za což mu mnozí výrobci Android zařízení nyní na desátcích platí v řádech miliard dolarů ročně, na stranu druhou ale sedí ve spoustě organizací, které vyvíjejí nové standardy a sám přispívá malilinko do open-source. Ať už jde o C++11, nebo linuxový kernel, jde výhradně o věci, které mu zajišťují lepší kooperaci s open-source světem (v Linuxu jde hlavně o vzájemnou Linux-Windows virtualizaci), ale i tak to vypadá zajímavě, když v nějakém časovém období přispívá Microsoft do linuxového kernelu více než Canonical/Ubuntu.

Jenže to nebude stačit. Microsoft se může snažit sebevíc, ale jednoho dne, jak bude nadále klesat podíl desktopů, se prostě protnou nůžky nákladů na vývoj systému a zisku z něj. Osobně jsem přesvědčen, že jednoho dne Microsoft dospěje do éry, kdy buď sám nabídne Android (nebo co v té době bude za alternativu pro smartphonový OS postavený na Linuxu), nebo dokonce otevře zdrojový kód Windows. Možná ne přímo kernelu, ale daleko většího množství API, než kolika se to týká dnes. Protože bez toho,aby se podílel na ekonomicky nejvýhodnějším a nejflexibilnějším softwarovém projektu (Linux), se do budoucna neobejde a jednoho dne by se mu mohlo stát to, co se stalo IBM: stane se irelevantním. Byly doby, kdy IBM kralovala světu, a to nemám na mysli DOS či OS/2, ale obecně IT historii. Pak ale přišli jiní, kteří přinesli na trh nové pojetí prodeje a produktů. Byl to právě Microsoft, který zbohatl na tom, že neprodával počítače jako hotovou krabici se systémem (jak bylo do té doby zvykem i v 8bitech, či u Amigy, Atari ST atd.), ale prodával samostatný software. Začínal s BASICem a přes DOS se propracoval až do Windows éry.

Jenže svět je dnes jinde. Nikoho nezajímá, jak úžasné jsou Windows, když může mít zadarmo plně adekvátní alternativu. Windows Phone jsou tak dnes v podstatě dotovány, protože kdyby se do ceny smartphonů měla promítat běžně oceněná licence, Nokia by neprodala jediný telefon. Smetla by ji konkurence v podobě Apple/iOS (což je specifická záležitost), stejně jako záplava levných i drahých Androidích produktů. Paradoxem doby je samozřejmě to, že je Windows Phone v podstatě dotováno z "licencí na Android", na kterých Microsoft vydělává miliardy.

Ale nemylte se, podobný osud může potkat i desktopová Windows, pokud Microsoft nezmění svůj přístup. A on jej poslední roky mění. Ať již tím, jak mění EULA na Windows (aby nebylo tak snadné pro uživatele se jich zbavit, pomiňme fakt, že jde u notebooků a stolních PC vlastně o vázaný prodej), nebo o ceny za licence, které šly poměrně dolů. Upřímně: co se týče her, tak u mě osobně stále kraluje PC a aktuální cena za Windows 8.1 x64 OEM je taková, že bych si je klidně jako launcher na hry pořídil. Jenže toto stačit nebude.

Fenomén Androidu se může během 5 až 10 let přenést i na PC a i proto mají již aktuální Windows 8 svůj Marketplace a Microsoft se přesouvá od prodeje softwaru a hardwaru více a více k prodeji služeb. Ať již jde o cloud, webové Office365, úložiště SkyDrive, nebo třeba Bing, je jasně vidět, že Microsoft je pod útokem hned na několika frontách:

Vývoj tabletů a smartphonů způsobil klesající podíl desktopové platformy a tím i Windows, s nimiž je úzce spjata. Příchod Googlu před více než 10 lety vytvořil trh vyhledávačů a online reklamy, kde Microsoftu ujížděl a dodnes ujíždí vlak. Ani ze softwarového hlediska nepodchytil Microsoft nástup moderních mobilních zařízení, ač měl s Windows Mobile dobrou výchozí pozici. A jak se sbližují světy herních konzolí s PC - nová generace PS4 i Xbox One staví na x86 počítači - i zde bojuje Microsoft s velkou konkurencí, a tím nemyslím jen Playstation 4, ale také Steam OS, což je opět Linux.

Když si pustíte známou reklamu na Linux od Red Hatu vytvořenou před několika lety, připomene vám dva citáty: Gatesovu zmínku z roku 2000 o tom, že Linux považují za konkurenci na studentském a hobby trhu, ale nemyslí si, že by měl šanci v komerční sféře a pouze o 3 roky mladší prohlášení Ballmera o tom, že Linux je vážný konkurent, jen tak nezmizí a [Microsoft] přijímá hozenou rukavici. A kde jsme o 14/11 let později? Ukazuje se, že Gates zcela Linux podcenil, na rozdíl od svého kolegy a (ne)přítele Steva Jobse, který chtěl na přelomu století Linuse Torvaldse získat pro Apple. Ballmer si jakožto obchodník hrozbu rapidně rostoucího Linuxu jasně uvědomoval, ale podcenil, kde všude může mít tento open-source projekt dopad. A tak se na něj vlastně nijak nepřipravil. Tím mám na mysli zejména skutečnost, že když se spojí obrovská programátorská síla Linuxového jádra s obrovskou sílou a drajvem, který má Google, zrodil se velmi rychle Android a začal válcovat jak Microsoft, tak Apple a ve svém důsledku i vinou chybných rozhodnutí mocných i jiné projekty jako Symbian.

Ballmer sám zhodnotil jako největší chybu Windows Vista. Obecně to ale bylo spíš přecenění významu desktopů a nepodchycení posledního obrovského vzestupu ARM architektury. Windows RT a klávesnico-tablety Surface představují z mého pohledu jasnou ukázku toho, jak tohle Microsoft nezvládl a tudíž "flikoval" na poslední chvíli, kdy již bylo v podstatě pozdě a trh se už posouval jinam. Díky Nokii a Windows Phone to ale nakonec tak-nějak zvládne.

Nicméně právě proto, pro vše co jsem zde předestřel, je Satya Nadella logickou volbou na pozici CEO společnosti. Nepatří ke staré gardě zakladatelů, nepatří ani svým původem do americké korporátně fungující lidské společnosti (jakkoli ji třeba přijal za svou) a věřím, že nebude "poklonkovat mocným" ve správní radě. Otázkou je, jak velkou míru volnosti mu správní rada přenechá, protože buď může pokračovat v zajetých kolejích a jen kompenzovat stále klesající tradiční trhy, nebo udělá ostřejší řez a začne v Microsoftu novou éru. To první může Microsoftu fungovat klidně dalších 20 let, protože přes všechny ty cloudové fanfáry znějící internetem poslední roky, tu stále musí být infrastruktura a "těžké železo", na kterém to vše poběží, propojené skrze cloud a 4G připojení do našich smartphonů a tabletů, a tam může Microsoft nadále fungovat (tedy dokud provozovatelé cloudů nepřejdou na Linux a uživatelé nezjistí, že je jim třeba jinde - než na Outlook.com/SkyDrive - lépe, ale to jen spekuluji).

To druhé však, pokud Satya Nadella nastoupí na tuto cestu, Microsoft změní. Pokud tato změna nastane, bude Microsoft za řekněme 15 let zcela jiný. Podívejme se na to optikou historie: v letech 1998/1999 Microsoft kraloval. Měl na trhu čerstvě Windows 98, následníka úspěšných Windows 95 a 95 OSR2, Měl na trhu veleúspěšná Windows NT 4.0 a chystalo se uvedení přelomových Windows 2000, na která dodnes mnoho lidí nedá dopustit. Jeho internetový prohlížeč doslova vládl trhu, Měl téměř 100% podíl a stránka která nefungovala v IE jako by nebyla. Mnoho jich používalo i přímo nestandardní finesy Microsoftu jako ActiveX, rodily se věci jako XMLHttpRequest apod. A samozřejmě pokládaly se základy Windows XP a Windows Mobile a snad s výjimkou Johna Carmacka, případně Tima Sweeneyho, všechny hry byly psány (i) pro Windows a zejména pod DirectX.

Dnes, o 15 let později tu máme svět, kdy IE hraje minoritní roli a lidé raději používají Firefox či Chrome, svět, kde Windows nejsou tak majoritním desktopovým OS jako dříve (častěji je vidět Linux a ještě častěji Mac OS), ale to není podstatné, protože je zde svět mobilních multi-touch přístrojů s iOS a Androidem. Za těch 15 let se dokázal zvednout Apple doslova ze dna, povstala Mozilla, povstal Google, povstal Facebook, povstal Instagram a povstaly spousty dalších služeb a společností, který by ještě o dekádu dříve člověk spíše očekával pod křídly Microsoftu. Ballmerovi nelze upřít, že by neměl čich na příležitosti, vždyť Facebook chtěl koupit v jeho počátcích, ale na to nedošlo a i Facebook je díly tabletově-smartphonové éře tím faktorem, který odlákává zákazníky od Microsoftu. Dnes to musí být Microsoft, který se musí snažit, aby jeho produkty co nejlépe podporovaly Facebook a další služby, ne naopak. Tak moc se ovzduší za posledních 15 let změnilo.

Příštích 15 let bude o přežití Microsoftu. V tom smyslu, že buď přežije ve své klasické podobě a bude směřovat ke skomírání, nebo se změní a bude dál fungovat. Ale to druhé je možné jen na daleko otevřenější bázi, než jakou razil Gates a připouštěl Ballmer. Microsoft se v období 2014 až 2030 daleko více otevře světu, jelikož jinou možnost nemá. A kdybych chtěl vystopovat prapůvodce tohoto redmondského problému, musel bych do Finska roku 1991, kde jeden 21letý student napsal, že dělá na free operačním systému, ničem velkém, jen jako koníček...

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Microsoft je na konci slabých let, Metro skončí

Čtvrtek, 13 Únor 2014 - 07:42 | Rudolf Dvořáček | Mě by zajímalo, co by haněli ModernUI haters v...
Čtvrtek, 13 Únor 2014 - 07:39 | Rudolf Dvořáček | Nedávno jsem přešel k jinému zaměstnavateli a...
Čtvrtek, 13 Únor 2014 - 02:42 | Er Nestor | Velmi zajimavy priklad ... sam mam podobne...
Čtvrtek, 13 Únor 2014 - 02:29 | Er Nestor | Jop ... a dokonce hur ... často si fandove mysli...
Čtvrtek, 13 Únor 2014 - 01:58 | Er Nestor | Steamu fandim ... SteamOSu nikoliv. Kolem vývoje...
Čtvrtek, 13 Únor 2014 - 01:42 | Er Nestor | Není mozne postavit GUI pro tak odlisne věci...
Sobota, 8 Únor 2014 - 20:02 | k kkk | Osobně neznám nikoho koho by Metro nepřivádělo k...
Sobota, 8 Únor 2014 - 00:17 | Aegis Potae | cdr a poté i diit byval dobry zpravodajsky web,...
Sobota, 8 Únor 2014 - 00:07 | Adams Adams | S názorem na zbytečné plivání na Win Vista (to...
Pátek, 7 Únor 2014 - 23:10 | Fotobob | Cheš tím, říct, že Windows 8 přítelkyně rozbít...

Zobrazit diskusi