Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Napájecí zdroj kupujte nejméně s dvojnásobkem výkonu oproti spotřebě sestavy

Pokud PC sestava baští špičkově řekněme 350W, je velice hloupé kupovat do ní 350W zdroj, byť sebelepší značky. Rozumné je zvolit 700W, který dá rezervu do budoucna a současně nebude trápen na maximu svých provozních parametrů.
blog
400W Seasonic SS400ET T3

Tenhle text je reakcí na Heronův příspěvek v diskusi:

„U výběru zdrojů lidé často radí vybírat 2x silnější. S tím nesouhlasím a zákazník by na to neměl přistoupit. Když si koupím 400W zdroj, musí být schopen trvale dodávat 400W. (Kupovat si 800W aby zvládl alespoň 400W je klamání zákazníka, výrobek musí být schopen provozu za výrobcem deklarovaných podmínek.) Skutečné zdroje nemají problém toto zvládnout celé roky i dlouho po záruce.“

Já jsem jedním z těch, co dvojnásobně výkonný zdroj doporučují. A nejen to, nedoporučuji dvojnásobně výkonný, ale více než dvojnásobně výkonný. Má to následující důvody:

  1. rezerva do budoucna: to, že dnes kupujete PC, neznamená, že příští generace nebude hladovější. Ano, v době stále úspornějších a úspornějších procesorů a GPU je to zvláštní, držet se stále tohoto pravidla, ale berte to tak, že zatímco doteď jste jeli na 95W Sandy Bridge kvůli hrám, nyní se o pár let později vaše zájmy změnily a kromě her třeba i renderujete/encodujete a tak jste zakoupili 140W Haswell-E, vodní chladič a chcete z procesoru ždímat výkon ekvivalentní 250W TDP. Také třeba místo relativně úsporného Radeonu HD 4850 chcete GTX 980 Ti ve dvou exemplářích do SLI. Proto je rezerva do budoucna, v podobě kvalitního zdroje dobré značky, vhodná (byť samozřejmě ne vždy ane pro každého).
  2. zdroj má nejvyšší efektivitu okolo 50% zatížení: pokud vás kWh netrápí, tenhle důvod vás zajímat nebude, ale mít 350W zdroj, který při 100% zatížení dává efektivitu 87%, nebo 700W, který při 50% zatížení dává 92%, je rozdíl ve spotřebě na úrovni sic pár wattů, ale za rok při 16hod. provozu denně to může být 100kWh, tedy něco kolem 500 Kč. A za pět let provozu si tak větší zdroj s vyšší efektivitou při typické spotřebě PC na sebe spíše vydělá. Samozřejmě ale tento argument mírně slábne, pokud PC bude většinu doby „idlovat v OS“, zde je vhodnější naopak méně výkonný zdroj, nebo třeba něco s vyšší certifikací (80+ Titanium garantuje účinnost i pro 10% zatížení). Jenže rozdíl u nezatíženého PC s malou idle spotřebou mezi například 80% efektivitou menšího zdroje a 70% efektivitou většího zdroje je v absolutních číslech menší než u zátěže (10% rozdíl v neprospěch většího zdroje při idle spotřebě 30 W je menší než 5% rozdíl v neprospěch menšího zdroje při load spotřebě 350 W - bohatě se vykompenzuje).
  3. hlučnost: menší zdroj při 100% zátěži točí ventilátorem na své maximum. Aktuální nové velké zdroje typicky do ~50% zátěže naopak ventilátor ani nezapínají, či jen pomalu točí. Kdo chce hlučné PC, kupuje si do 350W sestavy 35OW zdroj, kdo chce ticho, koupí alespoň dvojnásobek, nebo třeba 850W a má naprostý klid. Dnešní CPU si s odvodem svého tepla poradí, ostatně nynější skříně často už ani ventilátor zdroje k odvodu tepla od CPU nevyužívají, zdroje jsou osazeny ve skříni dole a berou si jen čerstvý vzduch od podlahy.

Tohle jsou tři hlavní důvody, kromě nich byste si jistě našli i jiné. Kupříkladu to, co mají malé zdroje shodné s malými SSD: výběr je omezený, zatímco v rozsahu od řekněme 500 W výše je na trhu obrovský výběr zdrojů a ceny nejsou o tolik vyšší, aby se investice neospravedlnila, zejména s ohledem na úsporu v bodu 2.

Nesnažím se nijak popírat, že mnoho zdrojů na českém trhu jsou zmetky, které nesplňují platné normy a tudíž jde o podvod na zákazníka, který koupí navíc časem riskuje i zdraví svých komponent, které šmejdským zdrojem napájí. Ale bojovat proti tomuto šmejdu tím, že se budu striktně držet toho, že zdroj musí dávat svojí 100% zátěž trvale je zhruba stejně hloupé jaké bojovat proti použitým injekčním stříkačkám v dětských pískovištích tím, že tam budu nechávat hrát si svoje dítě, protože je přece zakázáno tyhle věci do pískovišť pohazovat (ano, je to argument hospodské kvality, ale myslím, že celkem sedí).

Jediný způsob, jak se vyhnout šmejdu, je nekupovat jej. 950W zdroj za 1800 Kč na 99 % šmejdem je, stejně jako 350W zdroj za 350 Kč. Po internetu se povalují spousty kvalitních testů zdrojů, které vám nejen odpoví na to, jestli daný zdroj je kvalitní, ale současně vám řeknou daleko důležitější věc: jestli daný výrobce pod svou značkou prodává byť jediný šmejd. Protože je jedno zlaté pravidlo: jednou prodaný šmejd = nejistota, jaké další šmejdy pod danou značkou existují, či budou uvedeny na trh. Ano, jsou pod lepšími značkami produkty té nejvyšší kvality hned vedle produktů, které jakž-takž splňují základní parametry, například hvězdně ověnčený Corsair AX1500i s cenovkou přes 11 tisíc Kč versus obyčejný Corsair VS350 za 1 tisíc Kč - jistě od levného zdroje nečekáme, že utáhne dlouhodobě tak vysokou zátěž jako 1500W bratr (a nemusí to být nutně 100% zátěž, ale třeba jen 90% zátěž v letních vedrech), ale za 1 tisíc Kč jistě raději koupíme 350W Corsair než třeba Gembird Bronze 400W - to ryze z hlediska důvěry ke značce, která se pochopitelně také může jednoho dne vymstít. Vzpomeňme vzdálenější doby, kdy se kvalita zdrojů moc neřešila většina z nás celkem spokojeně používala ve skříních osazené zdroje jako Morex a Eurocase - a kde jsou tyto značky dnes?

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Napájecí zdroj kupujte nejméně s dvojnásobkem výkonu oproti spotřebě sestavy

Pátek, 2 Říjen 2015 - 12:25 | Houser | dávátm ti plus protože tady mínusují jen...
Úterý, 22 Září 2015 - 03:10 | Stanislav Popelka | Vazne z nekterych lidi uz nemuzu... Pokud o tom...
Pondělí, 14 Září 2015 - 18:39 | Jantar | Jsem profesí napojen na PSU business a díky pane...
Pondělí, 14 Září 2015 - 09:33 | Jirka61 | Jó, tomu bych věřil. Dvojnásobek nominálního...
Pondělí, 14 Září 2015 - 08:15 | Heron | Tak každé srovnání kulhá. On taky nikdo...
Neděle, 13 Září 2015 - 22:16 | frr | Hezkej kousek :-) Ale to srovnání kulhá - tenhle...
Sobota, 12 Září 2015 - 08:51 | Heron | "Nejsem ochoten uznat, že se pasivně uchladí...
Sobota, 12 Září 2015 - 03:46 | Puf a Muf | Těch 100 % bych radši ne, protože nevíte, jestli...
Pátek, 11 Září 2015 - 23:10 | frr | Mám k tomu pár podvratných relativizujících...
Pátek, 11 Září 2015 - 22:46 | frr | K těm Tier-1 serverům... vyprávěl mi kdosi, kdo...

Zobrazit diskusi