Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Novinky Windows 10 s komentářem

Přechod z W8(8.1) je asi jasný, pokud jde o W7, tam to možná vidím poněkud jinak. Bude záležet na konkrétních komponentech v PC, na W7 se bez problémů provozují zařízení, pro které do W8 nejsou ovladače nebo ty pro W7 mají problémy. typickým příkladem mohou být starší TV karty.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

já to vidím ještě jinak - záleží taky na licenčním modelu. W7 jsem si koupil krabicové Ultimate a nerad bych z nich upgradem dostal OEM zkripleninu nepřenositelnou jinam (podobně, jak mě lákali na "upgrade" krabicových office 2010 na OEM 2013 nebo dokonce směšné roční předplatné Office365.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Podle mého je situace s W7 celkem jasná. Jako uživatel W7 a Firefoxu mi desítky nic nepřináší a MS zatím jenom dotahuje.

Jednotná platforma je sice pěkný buzzword, ale reálně k čemu, když mám telefon na platformě jiné? A i kdybych měl platformu stejnou, tak opět - k čemu konkrétně mi to bude? Nechci tvrdit, že by to dělat neměli, ale jde jim to jak psovi pastva a pokd bude výsledkem jenom to, že mobil přebere omezení dektopu a naopak - což jde vidět u osmiček, kde uživatelé musí používat metro - tak to jsme teda moc nevyhráli. :-)

Steam mi funguje, xbox nepotřebuju.

Project Spartan (proč to furt čtu jako "Satan"?) jenom dotahuje FF - sync, reader mode, PDF. Pěkné, ale koho tím chtějí ohromit? Možná tak BTJ, ten doteď určitě sync považoval za zcela nepotřebný, ale odteď to bude must-have feature. :-)

Ty holověci - no dobře, pěkné, třeba z toho něco vyleze. Ale stejně věřím víc na Oculus, než že by MS něco vypotil.

No a DX12. Máme to tady už asi popáté, že je to ještě baví. :-) Když pominu, že nové DX neběží na starých systémech čistě z politických důvodů, tak nemám strach, že bych si nezahrál. Loni jsem přecházel z Visty a nevšiml jsem si, že by se mi najednou rozšířil můj hráčský svět o nové typy odlesků nebo průhlednost vody a kouře. :-)

Jo a málem bych zapomněl - ten hlasový potomek Pana Sponky - tu nechám bez komentáře. :-)

Oproti tomu W7 - žádný nucený cloud, žádné metro, pěkné (no, pěknější) prostředí. Neměním ani zadarmo, ale dobrý pokus. Podle mého budou u W11 platit uživatelům za přechod. :-)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Myslis sync ceho? V osmickach mi explorer syncuje vsechno dulezite: zalozky, hesla... Dokonce i jejich usporadani na zalozkove liste.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Že by už vyměnili toho barvoslepého designera.
Nebo Win 10 bude vypadat stejně hnusně jako 8.0/8.1????

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

To je věc názoru co vypadá hnusně. WinXP se označoval za omalovánku, Vista za těžkopádnou mržbu, Win7 vypadá úspěšně, ale je to "jen" vylepšená Vista, bez urážky. Ta tuna updatů a bez SP2 je už fakt na ho*no.
Ano, win8-8.1 jsem také nenáviděl, ale po uživatelském vyladění se jedná o solidní systém, který funguje velice dobře. Nebojím se napsat, že běží i líp než winxp i win7, protože to tak je. Ano, má svoje nedostatky, ale je novější a funguje v něm prakticky vše co potřebuju.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ale v tomhle jde pouze o grafickou podobu. Jestliže je barva oken navržena tak blbě, že v určité chvíli není ani poznat, které je aktivní a které ne, je v návrhu něco špatně.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ano, vec nazoru, silne subjektivni zalezitost. Nabizi se tak myslenka, ze by to treba mohlo byt volitelny, navic kdyz uz na to system podporu ma. Ale ne, radsi jeden spravnej vzhled pro vsechny. A kdo to neoceni, je pitomec, kterej nerozumi aktualni mode. Hotovo, vyreseno.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

bude nejaky sofistikovanejsi clanek o predstaveni win10, nebo diit zustane u blogoveho zapisku linuxaka?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jistě bude a ne jeden. Ale uvědomte si, že zatím se bavíme o neuvedeném systému a příslibu funkcionalit, které se nakonec do finálního systému nemusí dostat, nebo budou nahrazeny lepšími. Takže na nějaké velké soudy je příliš brzy.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jinými slovy, pana Ježka nic neohromí, protože linux to všechno už dávno má a stejně je to lepší OS. :-)

Já na to koukal a vyplynulo mi z toho jedno: Z Microsoftu se stává zatraceně dynamická firma. Několiká letargie a spánek na vavřínech snad pomalu končí.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Zatim toho hodně nakecali a podařilo se jim fragmentovat WP8. Az uvidime na desktopu Win 10 RTM tak bude o cem se bavit. Mozna to bude skvele, mozna ne. Ted je vazne brzo to hodnotit.

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Linux je vyvojove ve spouste veci cca 5-10 let vyvoje za Windows a MaC OS X. To, ze v linuxu na vsechno existuje 10-20 ruznych navzajem nekompatibilnich a ve velke vetsine ani nedodelanych reseni tomu naprosto neprospiva - staci se podivat, kolik distribucu vzniklo jen proto, aby bylo mozno pouzivat jednu aplikaci misto jine. Vysledkem je nestandartizovany bugr, kdy vsechno vypada na kazdem pocitaci a verzi distribuci jinak a to je presne ten duvod proc ma linux 1% uzivatelu, prestoze je zadarmo. Na te tiskovce byly predstaveny veci, ktere v linuxu nebudou nikdy, ale OS X je ma uz davno.

Jestli se ma linux pohnout nekam dal, je nutne zvolit jedno graficke rozhrani, to prohlasit za standard a nadaleho ho vyvijet. Jeden system na spravu baliku, jeden system na spravu aktualizaci, jednu standardni aplikaci na kazdou cinnost. Problem toho je, i kdyz se do toho nekdo pusti, tak to udela pouze v ramci jedne distribuce - a ostatni si to udelaji uplne jinak. Obrovkou vyhodu OS X a Windows je to, ze vypadaji vsude stejne.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ja to vidim naopak - microsoft je momentalne za linuxem a OS X (coz je mimochodem taky unixovy system (bsd)) tech 5-10let vyvoje.

Ten standart o kterem pisete tu existuje - jmenuje se to distribuce, kazda ma nejakou svoji defaultni politiku (program na danou vec, neni treba nic dalsiho instalovat - stejne jako windows je urcita distribuce nastroju a programu ktere nekdo poskladal a ja se musim prizpusobit nebo jit jinam nebo se "trapit" instalacema alternativnich). Staci si dobre vybrat = vedet co vlastne chci a cemu jsem ochoten se prizpusobit/naucit.

Vyhoda dostupnosti jinych prostredi a programu resicich stejny problem je vyhoda konkurence - vyhrava to lepsi reseni. Kazde reseni totiz casem zkostnati a vede ke stagnaci v opensource to neni problem, vznikne novy projekt kde to novy vyvojari zacnou resi jinym pristupem (treba i revolucnim).
Jestli tedy povazujes konkurenci za spatnou, pak ano opensource neni vec pro tebe.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

peter22 ma pravdu. 99,9% ludi je BFU, ktori potrebuju mat ikonku modre W vpravo 4ta ikona v 2hom rade zhora, lebo inak volaju admina ze "nejde word!!! pod mi to spravit". Kym sa linuxu nechyti jedna silna firma a nebude tlacit jednu distribuciu, tak nema sancu. Sa pozri co dokazal google s chromOS za par rokov a co nedokazali vsetci ti po vacsine uz skrachovani (napr. Mandrake/Mandriva) za desatrocia

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Tech silnejch firem je za linuxama dost a to ze nejaky projekt zkrachoval je spatne ? Ne prave naopak je to znamka toho ze funguje konkurencni prostredi - dobri zustanou.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nevkládejte mi do úst něco, co jsem neřekl (nenapsal).

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Meh, dynamicka firma je to uz davno, metro, office ribbon atd - schopnosti a odvahu menit veci vzdy meli.

Otazkou je spis, co udelaji s jejich vecnym problemem - disconnectem se zakazniky a realnym svetem...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Když se podíváte, jakým způsobem se desítky vyvíjejí, tak tohle se už taky změnilo. 1,7 milionu testovacích instalací, 800 000 feedbacků na 200 000 témat - vývoj pěkně v těsné vazbě s uživateli.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Readují reagují, ale dost laxně. Dodnes nevím, kam se zatoulal můj feedback, že by se měly metro aplikace otevírat normáně v okně a neměly by překrávat taskbar a že bych ty osmičky takto určitě nevydával. Ale třeba se ob dvě verze dočkám. :-)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

O tom snad nikto nepochybuje, ze Linux je lepsi system takmer na vsetkych frontach. :)
Myslel som, ze v roku 2015 uz nieje treba nikoho presviedcat.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

V cem konkretne krome toho ze licence je zadarmo? Me by treba pro zacatek stacilo, aby hned po instalaci fungovalo HDMI audio a nemuselo se s tim 2 hodiny laborovat.

Uz tedka vyvojari linuxu (v pripade Ubuntu zcela urcite) premysli, jak okopirovat vsecko co je nove v OS X a Windows.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Asi před rokem jsem zkoušel na HTPC OpenELEC (jestli se pamatuju dobře) a tam nebylo žádné laborování s HADMI potřeba. Akorát systém neběhal tak plynule jako W7 s Mediaportalem :)

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Já mám Shuttle XS35, což čtyřjádro Atom se 2 GB RAM. Mam tam Kubuntu a W7. Ty Windowsy jsou na tom dost líný a dva dni jsem strávil vůbec rozběhánim systému a instalací ovladačů. Bez přeflashování BIOSu ani nešly nainstalovat (což je ale chyba microsoftího UEFI, ne přímo Windows 7).

Oproti tomu se Kubuntu nainstalovalo a veškerý HW běhá bez jakýhokoliv nastavování nebo ladění. Včetně HDMI audia samozřejmě. HTPC jsem vyřešil přes Kodi (dříve XBMC) a backend TVheadend. S tím jsem musel trošku laborovat, ale zase výsledek překonává MediaPortal ve Windows.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

To, ze je moznost ziskat Linux aj zadarmo este neznamena, ze nemozete aj vy prispet na jeho vyvoj. Napr. aby vam bezchybne fungovala detekcia HDMI audio. Zaujimalo by ma kolko ste uz zainvestoval, aby sa tento stav zlepsil.
Inak len slapete po snahe ludi, ktori vase HDMI audio riesia mozno aj bez naroku na honorar a vo volnom case, kedze vyrobca HW sa neunuva poskytnut aspon zakladne podklady pre vytvorenie solidnych ovladacov komunitou.

Ja som neraz prispel na niektore OSS projekty a urcite mi to dava vacsi zmysel ako kupa laptopu s (prakticky vnutenymi) OEM Windows, ktore hned po vybaleni vymazem.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft sa stale snazi mat jeden system pre vsteko a nema to

Linux dokazl ovladnut marketshare v pocitacoch nad 1 mil. USD
http://top500.org/statistics/overtime/
aktualne s 97% podielom na trhu
http://top500.org/statistics/list/

na opacnom protipole v mobiloch ma podobny podiel na trhu

Report: Android reached record 85% smartphone market share in Q2 2014,
http://thenextweb.com/google/2014/07/31/android-reached-record-85-smartp...

v elektornike ma linux 50% pricom 24% ma vlastny OS

Linux crept up slightly in the EE Times 2013 Embedded Market Study, representing 34 percent of current projects while Android showed the greatest growth, jumping to 16 percent, for a total of 50 percent for Linux-based platforms.
https://linuxgizmos.com/linux-strong-android-surging-says-embedded-survey/

podobne pocitace vo forme tabletu
In the study, Gartner found that Android now has 61.9 percent of the tablet market share,
http://www.digitaltrends.com/mobile/android-overtakes-ipad-tablet-market...

Dalsi trh,ktory Linux dobija je skolstvo v USA
Chromebooks Near 50 Percent Share of Education Market in US
http://www.omgchrome.com/chromebooks-50-percent-education-share-us/

Now, the latest is that Chromebooks have surpassed Apple iPads in the classroom. According to data from research firm IDC, Google shipped more Chromebooks to education customers in Q3 2014 than Apple did iPads. The official numbers cited by IDC were 715,000 Chromebooks shipped versus 702,000 iPads.
http://www.techrepublic.com/article/chromebooks-leapfrog-ipads-in-us-edu...

aj cisla IDC nazacuju, ze Linux je vyznamny hrac
http://appleinsider.com/articles/14/12/07/claim-that-google-chromebooks-...

Dobe je jediny trh(IBM PC), kde Linux nedominuje,alebo nema porovnatelny marketshare s kmnkurenciuou, ale cez educational market sa tam moze dostat.
http://www.edweek.org/ew/articles/2014/11/12/12chromebooks-market.h34.html

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Dyt to myslel ironicky:)

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

To se chlubíš s tim, že ti trvá 2 hodiny zapojit HDMI kabel do portu? Taková primitivní blbost mi fungovala už někde v Ubuntu 10.04 když jsem Linux poprvý nainstaloval. Maximálně stačí v nastavení zvuku přepnout výstup na HDMI. Je neuvěřitelný, co se tady dočtu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mě, jakou jste pro uvedneý problém "nefungujícího HDMI v Linuxu" provedl fault-analysis.
Je vidět, že jste velmi pokročilý specializovaý odborník na - dovolte mi pro stručnost ten wokenní termín - 'ovladače' a HDMI HW a že tedy naprosto bezpečně víte, že uvedený port je transparentní, není pro něj žádným specifickým způsobem potřeba upravovat chování operačního systému, stejně tak zvuk je do něj zapojen hardwarove jen tím, že se "natáhnou dráty" od připájených kolíků na reprudoktorový výstup, atp. Pak je samozřejmě výhradně chybou uživatele jeho neschopnost správně zapojit HDMI konektor (který samozřejmě lze zapojit do zdířky 27 různými způsoby a je nutno dávat také pozor na polaritu kabelu) protože v operačním systému na to přece nemusí na nic sáhnout (ani nemá na co).
Když se na to podíváme z druhé strany: lze se také domnívat, že jste specialozvaným odborníkem na klikání na klávesu "next". Protože pouze díky vašemu specializovanému klikání (a mnohdy také specifickému, tzv. "průběžnému úderu" kdy jedoucí myší kliknete) Vám celý Linux bez problémů fungoval včetně primitivního HDMI už po prvním nainstalování. Samozřejmě toto byste nezvládnul bez detailní znalostí zdrojového kódu kernelu a jeho klíčových modulů.

Mám pokračovat, nebo už je Vám to jasné?

A jen jako douška: víte, co bylo v takovém tuším SuSE 6.4 potřeba za detailní znalosti a nastavení aby Vám fungovala taková TRIO S3 Virge na 85Hz v plném 1024×768? A k tomu magie rozběhnutí YAMAHA OPL 3SAx? Či dodneška nepřekonané ladění chat scriptů ppp (zejména pro GSM modemy vyžadující specifické +CGD stringy)? Já chápu, že vy to prostě umíte tak perfektně nainstalovat (například volbou těch klíčových správných balíčků jako třeba bind nebo strace) že se to perfektně rozběhne "out-of-the-box", ale oni bohužel opravdu existují hloupí tydýtit jako našinec kteří musí číst stohy konfiguráků a manuálů a stejně se výsledku nedoberou.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Analýzu problému provést nelze, když nejsou informace. On nenapsal "mám to a to, zkusil jsem tamto a nejde to", on je napsal "nejde to ani po 2 hodinách laborování". Tak stejně tak já můžu napsat "jde to i bez 2 hodin laborování".

Dá mi vážně problém se ve tvým příspěvku orientovat, protože 99% je tam cosi přebytečnýho navíc, u čeho úplně nevidim souvislost s tématem (viz klikní na next a poslední odstavec). Bez urážky, ale připadá mi to, jako kdybys byl neuvěřitelnej detailista, kterej si neumí nic domyslet a chytá všechny za každý slovo.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Hluboce se mi nelíbí Váš pejorativní podtón zejména ve frázi "neuvěřitelnej detailista, kterej si neumí nic domyslet". Považuji to Vaše "domýšlení" za naprosto zvrhlou a zvrácenou cestu, protože, jak je ostatně ilustrováno i v mém příspěvku výše, lze si - všeobcně o čemkoliv, ale stejně tak i v tomto konrétním případě - domyslet velmi mnoho různých variant ať už pro Vaše tvrzení či pro tvrzení původního pisatele a nebo také pro špatně napsaný návod k pračce. S takovými bezbřehými "domyšlenými" variantami je pak vhodno pracovat pouze v okamžiku, kdy není jiného zdroje, či jejich ověření není na škodu času či prostředkům, avšak v precizním a systematickém postupu je spoleh na "domyšlenky" krajně nežádoucí a kontraproduktivní.
Každopádně Váš původní příspěvek je mým příspěvkem ironizován, protože - opět jsem si domyslel, abyste neřekl - je postaven dost hrubým způsobem využívajíce zejména dehonestaci technických schopností původního pisatele. To v žádném případě není v souladu s Vaším nynější tvrzením "jde to i bez 2 hodin laborování". To je sice samo o sobě správně, stejně jako je sama o sobě korektní a správná věta "tak stejně já můžu....laborování", avšak takto Váš původní příspěvek v žádném případě nestál. V něm se totiž dokonce pohoršujete nad tím, jak mohou - opět domyšleno mezi řádky - existovat lamy, které nejsou schopny zprovoznit tak trapně jednoduchou věc jako HDMI, "když to přece funguje samo". A na to reaguji svým předchozím příspěvkem, kde se Vám snažím ukázat, příměry opaku, že to rozhodně "samo" nefunguje.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Je mi líto, ale nedá se to číst, natož na to reagovat. Způsob, jakým jsou vaše (pokud si tedy výslovně přejete vykání, i když na podobných diskuzích to není moc zvykem) příspěvky napsány je vhodný někam k soudu, když právník obhajuje klienta. Řešit podobnou věc jako je výstup HDMI zvuku v Linuxu tímhle stylem, to vážně nemá smysl a bude lepší tu diskuzi ukončit.

Důvod, proč jsem původní příspěvek napsal tak, jak jsem napsal byl ten, že se několikrát týdně setkávam s uživateli Windows, kteří zkrátka jsou zvyklí že něco nějak funguje ve Windows a místo toho, aby se naučili dělat to trochu jinak nebo v tom systému chvilku hledat prostě napíšou "nejde to, Windows to dělá jinak".

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Nelze než konstatovat hluboké politování nad tím, jak je ostouzena tak prostá věc, jako použití slušného vychování a korektního, zdvořilého a pokud možno precizního stylu vyjadřování.
Ba co více, jde-li pisteli původních řádků o pouhé záměrné zavádění klamných dojmů a nedorozumění záměrnou vulgarizací jazyka, je to vysloveně hnusné.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem se vyjádřil korektně i slušně. A vulgarizmy jsem vůbec nepoužil, i když jsem si jich pár myslel při pátrání po pointě ve vašich komentářích.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

A Vaše tvrzení "analýzu provést nelze" s dovolením ponechám bez povšimnutí s odkazem na hlubší studium analýzy příčin selhání.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Bych souhlasil, zvedali se mi oboci kdyz jsem tu anal cetl, takove trosku blinkani jemne receno... Kdyby to bylo kratsi tak by si jeden jeste mohl myslet, ze si pan dela aspon srandu... O dalsim prispevku nemluve, trosku out... ;-)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Nelze než konstatovat hluboké politování nad tím, jak je ostouzena tak prostá věc, jako použití slušného vychování a korektního, zdvořilého a pokud možno precizního stylu vyjadřování.
Ba co více, jde-li pisteli původních řádků o pouhé záměrné zavádění klamných dojmů a nedorozumění záměrnou vulgarizací jazyka, je to vysloveně hnusné.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jo to kdyz ja jsem mel HDMI a mel to kde pripojit, tak mi to slo .... dokonce mi pres HDMI sel i ovladas z TV, takze jsem pres ovladac z TV ovladal XBMC na rasberyPi ... tak ja nevim, to nekdy neslo ?

Ja bych rekl, ze v dobe pred Alsou jeste HDMI nebyl a alsa uz to vyresila, dnes asi pulse audio ... no ja to vlastne neresil, rekl jsem, pres co chci hrat zvuj ....

Ale bacha, ono mu to nemuselo jit, kdyz nema zarizeni HDMI 2.x a neni kompatibilni, tak to pry nejede ;-))) ... ale za to linux nemuze ;-))

Domam mam kartu s mnoha vstupy a vystupy a nemam s tim problem, mam hifi zesak, 2x sluchatka, jednou ze zesaku a jednou na kecani s mikrofonem, ty mam defualt vyple a zapinam si je ....

Linux je tak vymakany, ze bez toho, aby to resila kazda aplikace blbe a sama, to v linuxu aplikace vubec neresi a resi to za ni pulse audio, kam ji posle ;-))

Takze treba kdyz grabuji z obrazovky a zvuk jde do repraku, tak v pulse audio aplikaci reknu, ze line-out je vlastne mikrofon ... a nahrava ;-)))

Sakra, videl ten clovek vubec nekdy linux ?

Vzpominam si na dobu pred 10 a vice lety, kdyz jsem mel 19" CRT, na nem KDE2 a v nem mi bezela TV z ATI karty, brosel a utoho jsem vypaloval ;-))) ... kdyz jsem pred skalnim windowesakem zahybal mysi a odemkl obrazovku, tak se malem skacel a jen rikal, tohle je linux?, tohle je linux? ... a to jako fakt funguje TV, vyplauje to bez padani a jeste u toho browsis ... to se tam bezel jeste NFS a posta uz jsem mu radeji nerikal ;-)))

A predtim jsem mel icewm a delal jsem i na unixech, jak v X-windws, tak textove ... pravda, unixy mely GUI aplikace priserne drahe a free prislo az s GNU ... jeste vzpominam jak jsme testovali TWM na 1 linuxu v bete, kdy jsme chteli vyzkouset, dalsi unix v grafice a co to umi ;-))) ... jo to byla doba ... dnes uz ani nekonfiguruji Xsy, ono se to konfiguruje samo ... dokonce ani SW ke kalibracni sonde neresim, wacom tablet funguje sam a dobre ... sprava barev funguje, ve windows mi nejal nikdy, umi ji nacit a nefunguje ... do windows je treba data SW k sonde ... no jo, jenze ja mam slabsi sondu s profi SW a tak jsem usetril asi 20.000 ... jen je pomalejsi, ale jinak umi to same, je to jen okryplene SW ... do ale gdyzm mam free v linuxu, tak ten nic nekrypli ...

Linux je OK i na desktopu, vzdyt krom grafiky to ma i kupu SW, treba 3D CAD/CAM, Maya ... atd.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Cele to bol taky fail az mi bolo trapne.

- na tu mas spyware cortanu ktora bude monitorovat vsetko v os
- na tu mas spyware cortanu ktora bude monitorvat vsetko v prehliadaci
- na tu mas viac dementych touch hovadin
- berieme pc hranie vazne tak na tu mas dementny xbox stream
- na tu mas nepouzitelne touch aplikacie na fotky hudbu hry
- touch touch touch, telefon, touch, touch, tablet, touch touch
- touch
- desktop nezajem
- kedze to cele potrebujeme natlacit vsetkym do gebul tak to mas zadarmo
- samozrejme dx12 len na w10
- cele to zaklincujeme trapnym VR ktore nikdy nebudu sluzit na nic nez ako gimick

ach microsoft...

/potlesk

https://i.imgur.com/m8ak4di.jpg

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Prezentaci jsem nevidel a doma Windows nepouzivam...

Ale psani si poznamek do webovych stranek(ano uz dnes jsou na to rozsireni do perohlizecu, ale kolik BFU o tom vi?), BFU Frendly offline cteni stranek treba na mobilu, automaticke opravy fotek - ja si je udelat sam "umim", ale moje rodice ne.. To jsou opravdu skvele vlastnosti pro BFU a zda se ze se v MS opravdu nekam posunuli a vyvojari Mozilly, GNOME, KDE atd by se nad tim meli zamyslet, rozhodne bych to nebagatelizoval.

A docela me zajima jak to bude s tim zdarma, jestli to bude tak ze prvni rok upgrade zdarma (jak byl treba na Windows 8 za 800 kc) nebo zda Windows 10 budou v ramci predplatneho a znamena to ze jen prvni rok nebude temuset platit za predplatne

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Či jestli vůbec bude ještě existovat něco jako OEM verze, která se koupí jednorázově a bude na dožití HW.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

O předplatném nepadlo ani slovo. Nadella ale mluvil o tom, že do budoucna bude MS chápat jako službu, nebude dělat nové verze, ale bude systém postupně vylepšovat.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

No právě. Jak se ta služba asi bude platit?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

To taky celkem jasne zaznelo ..... bude to do konce zivota zarizeni .... dost se bojim, ze uz nebude krabicova verze pro PC (zmena zakladni desky) nebo vmware a podobne .... vsechno bude jen OEM, vazane na HW ..... ale zase to na tom HW bude i za 20let nejnovejsi system bez vicenakladu.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

no a to smrdí pěknou sviňárnou. Na laptop je to dost možná ideální model. Ale co např. herní PC, kde se HW mění jako ponožky? Vyměníš kartu? Zaplať za "přenos" licence. Vyměníš CPU? Zase zaplať. Vyměníš desku? Kup si novou OEM licenci.

Je to samozřejmě extrém, ale třeba i ta virtualizace přinese docela zásadní otázky a problémy. A když se podívám na vývoj licenčního modelu MS u různých jeho produktů v čase, tak z toho mám dost mrazivý pocit. Komplikovanější, plný omezení a dražší - to je totiž směr, kterým se MS ubírá už několik let.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Sak rikam, pro PC to bude dost problem, uvidime, jak to ve skutecnosti bude ..... pro "spotrebni" zarizeni, ktere je i PC pro takovych vic jak 95% lidi, to bude vyhodne. O telefonech a tabletech ani nemluve, tam je to jasne plus.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

No, už nevím od kud, ale někde jsem kdysi dávno vyčetl/vyslechl, že W10 by měly být OEM, ale trochu jinak. Aktivovat půjdou už jen a pouze online, bude to v rámci účtu u microsoftu a díky tomu by se mělo dát deaktivovat nějakou nainstalovanou kopii woken. Zkrátka mám zařízení A, to morálně zestárne nebo umře, chci přenést OS (licenci + nastavení), nainstaluju nový OS a po loginu na MS account přenesu údaje i licenci... zřejmě tak.

Co se mi ale s neustálými "upgrady" od doby W7 nelíbí je: DX12 (ok, jestli trh přijme mantle, tak nebudeme omezeni na nové API - výhra), pár let a zaříznou to jako XP (ono je to tu už taky několik let, což?) a hardware (aneb stávající mašina mi bohatě stačí, vývoj stagnuje a hi-end za 50kkč+ kupovat nechci - a do toho, ještě mám specifický HW = obava z funce ovladačů a řídícího sw).

Pak tu jsou ještě minority, jako vzhled (prostě jehovista byl poslední OS, který vypadal jako widle, W7 už byl docela odklon, no a W8... nelíbí se mi), cloudovost a různé bugy (sám je nepoužívám, ale fakt často slyším, jak se něco buguje... a opravdu, tyto problémy existujou a trápí to víc lidí).

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem si treba zvykl na cloudovitost onenote ..... domaci PC, pracovni PC, tablet, telefon .... vsechno na jednom miste. Ale jinak samozrejme nema smysl davat cloud tam, kam nepatri.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Když jsi tady zmínil vmware a asi jsi tady největší expert přes Windows (tentokrát myšleno neironicky :), nevíš, jak je to s licencováním, když bych si chtěl nainstalovat řekněme Windows 7 Pro do VM? Už jsem dřív přemýšlel nad tím, jestli by to bylo licenčně průchozí, kdybych:

1. koupil notebook s nainstalovanými windows, ale ty bych smazal, místo nich tam dal linux a nainstaloval si windows do VM (samozřejmě bych je provozoval jen jedné instalaci a jen na tom notebooku) - asi to licenčně nejde, ale určitě bych tím nikoho nepoškozoval... tohle by bylo dobré řešení, když člověk musí třeba z pracovních důvodů používat software, který jede jen pod windows

nebo 2. kdybych si prostě koupil jednu licenci (OEM nebo plnou?) W7 Pro a tu nainstaloval do VM... je vůbec s běžnou licencí možné to instalovat do VM, nebo je na to třeba nějaká speciální licence (v běžném prodeji se nevyskytující)?

Vím, sice je to trochu OT a nějak zvlášť mě to naštěstí už netíží, ale i tak by mě to už ze zvědavosti zajímalo :-).

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

1. Pochybuju, klic k OEM ti nebude ve vmwaru fungovat.

2. S plnou verzi by to problem byt nemel ... mam takhle W8 koupene "krabicovy upgrade" a uz jsem je nekolikrat preinstalovaval, akorat to chce zavolat na MS a opsat tam to cislo, nastesti je to bezplatna linka:)

Jsou tri rozmery legality.
L1) Takova ta uplne striktni podle EULA.
L2) Chci windows, ale nechci jakoze "okradat" microsoft - ten tvuj prvni priklad, kdy mas legalne na notebooku, ale chtel bys je dostat z notebooku do vmwaru na tom notebooku - cili z moralniho hlediska OK, z hlediska EULA uz asi moc ne:) V tom pripade bych doporucil W7 professional/W8 enterprise a crackly KMS server ve virtualce pro "legalizaci"
L3) Legalita je mi u prdele, ale chci "legalni" windows s aktualizacema, ale nechci zabotnetenou ruskou verzi .... tam asi taky ten "figl" s KMS.

Takze otazka co chces, doporucil bych pro pripad jedna tu KMS cestu.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

k druhemu bodu ja doufam ze to bude takhle fungovat na win10 abych nemusel kdyz budu menit HW kupovat novy system kdyz tam bude ten live ucet tak natom by se to mohlo spravovat napr bych "odhlasil" stary HW a pri prihlaseni by se nahral novy HW

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to teda mit i "krabicovou verzi" .... osobne mam neblahe tuseni, ze nebude ... v tom pripade doufam, ze bude fungovat neco jako KMS ...... pokud by to byli fakt curaci a fakt chteli, tak muzou vsechno validovat u sebe, live ucet spoji jen se zaregistrovanym zarizenim a ostatni si naserou ..... ale to si asi MS nemuze (zatim:) dovolit ......

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Co by som asi ja spravil (uz to mam aj odskusane s windows7):
1. Kupis notebook s Windows (diskova particia C:)
- na disku si vytvoris volnu datovu primarnu particiu (D:) s volnym miestom vacsim ako pouziteho miesta, ktore zabera cely system aj s programami (na C: napr. 50GB)
- stiahnes tool hddToVHD od sysinternals a urobis si na volnu datovu particiu (D:) image celeho systemu 1:1 (pripadne pohladas ine tooly)
- vygooglis si navod, ako cez "diskpart" nastavit image .vhd na (D:) ako bootovatelny (pravdepodobne bude treba aj kopirovat boot subory)
- restartnes notebook a overis, ze ti to bootuje z .vhd (D:) 1:1
- nainstalujes lubovolny linux na particiu (C:), kde povodnu windows particiu premazes (vytvorit ti aj dual boot)
- v linuxe nainstalujes virtualbox a pridas si tam existujucu virtualny image .vhd (z D:) a spustis.

Takto som pohodlne striedal jedine .vhd windows7, ktore som spustil aj napriamo, aj vo virtualboxe ked som bol v linuxe.

Win:Win

EDIT: Windows uz davno podporuje bootovanie .vhd suborov napriamo, ktore volaju ten isty hardware, na ktorom su umiestnene (ziadny virtualizovany) takze licencia ti dalej aj plati a mas plny vykon aj na hry. Hral som na tom kopu hier a naozaj sa to chova jedna k jednej. Nevyhodou je len o nieco pomalsi start systemu, ale na SSD by to islo ako gula.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Je to nelegalni, ale ne v CR ;-))

M$ umoznuje virtualizovat jen nejvyssi modely, takze asi ultimate, pokud se to tak jeste jmenuje, ale zato je muzes mit jak na PC jako terminal, nat na vmware virtual desktop (serverova varianta, ze bezi desktop na vmware, dokonce bylo rozpracovano, ze na NB bude linux s vmwarem a budes si moct image prenest na NB, makat na nem a pak incr. sesynchronizovat se serverem, asi proto je vmware server (desktopva vrainat, neplest s ESXi) kompatibilni ... zda to uvedli do praxe netusim, ja to instaloval ve firmach, jeste kdyz to neumelo)

Idelani desktop je do ESXi je windows server enterprise, nebot ten muze na kazdem node bezet v neomezenem mnozstvi ... takze vyjde levneji nez desktop OS ;-))

jeden clovek ale koupil OEM licenci, nalepky nalepil a kdyz jej M$ narknul z piratstvi, tak tvrdil, ze prenese cely krit na nod clustery, kde je zmigruje ... on koupil X OEM versi na 1 fyzicky stroj ;-))) ....

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Do konce zivota zarizeni, je prome dost neurcity pojem.. Pocitac 20 let treba i vydrzi, 10 let si myslim prezije vetsina (aspon desktopu) ale uplne si nedokazi predstavit jak to pokryje jeden system - zvlaste takhle "monoliticky" jako Windows. Uz treba v narocich XP a XP SP3 byl obrovsky rozdil.. navic nelze pocitat jen s novymi stroji, kdyz pak nekdo nainstaluje na uz skoro 10 let stary hw windows 10 a ten stroj treba jeste 5 let prezije jak to bude MS podporovat? Kdyz byli jednolive verze tak je to jasne, ale pokud nic takoveho nema byt a ma byt stale updatovan tak si to nedokazi predstavit (tim nechci tvrdit ze to nejde, jen to potrebuji osvetlit).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono jde hlavne o jadro a to muzou zkompilovat tak nebo onak a distribuovat obe verze. A vsecko ostatni se bude jenom nabalovat - nove funkce atd.
A uz jsem to tu nekde psal, ze si to taky moc nedovedu predstavit, kdyz to pak bude na pocitaci s jinyma instrukcema, ktere uz nebudou chtit podporovat.
Ale je dost mozne, ze vyvoj pocitacu tak pomalicku ustava, ze za 10 let bude vykon srovnatelny s dneskem. A neni moc duvod, aby ten system byl narocnejsi, preci jen v dobach starych pentii to bylo znat, ale dnes uz W8 bezi jako system uplne stejne svizne na atomu jako na i7.
Ale nevim jak to budou mit do detailu domyslene, ale da se predpokladat, ze OS i soucasny HW povazujou za dokonaly a uz nebude treba v nejblizsi budoucnosti delat vyrazne zmeny, urcite ne skokove jako to bylo nutne udelat u vist z XP. A tezko se da predpokladat, ze ten pocitac bude nekdo pouzivat 20 let .... takovi lidi holt budou mit smulu, ale budou jich na svete desitky, kvuli par archaickym vykopavkam se jiste nezblazni a zbytek bude aktualizovat pravidelne ..... notebooky, tablety a telefony maji v sobe integrovane kurvitka v podobe baterek a podobne, na desktopech se na nich zapracuje, takze realne HW nevydrzi dyl nez 5 let a jsou v suchu:o)

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

"supported lifetime" určitě není konec života zařízení. Většinou to je doba, po kterou je to výrobce ochoten servisovat. A počítám, že u elektroniky to moc dlouho nebude.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby sis tu konferenci pustil, tak bys videl, ze to rekl vcelku konkretne a ono to proste i dava smysl .... koupis si windows a budes tam mit windows, nikoho uz nebude zajimat o jakou presne verzi se jedna .....

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

k tomu odstavci ohledne DX12, zaprve Mantel nevyvynula AMD, ale 3 programatori z DICE kde AMD je vpodstate hlavni finacni a medialni partner Mantle, a bohuzel Mantle nema sanci nato bejt multiplatformni a rozsirena na vice nez 5-10% soucasneho trhu, aneb soucasna podpora HW je znacne omezena a podil hlavbi spolecnosti ktera zde na poly HW figuruje, tedy AMD neustale klesa (ne Intel to opravdu nezachrani, krome CPU nema v herni platforme zadne vyraznejsi zastoupeni), a docela me zarazi ze ty tohle pises prave kdys jsi spise uzivatelem Linuxu, sak se podivej jak to AMD na Linuxu jde, a ty jako cekas ze s Mantle by jim to na Linuxu slo lip? v tomhle ma DX12 ikdyby byli horsi nez Mantle asi tak 99% vetsi sanci ze uspejou

dalsi otazkou multiplatformy jsou konzole a dnes i mobilni zarizeni, na konzolich Mantle nema a nikdy sanci nemelo, a to ikdys pouzivaji HW od AMD, konzole lowlevel api pouzivaji a neni jeden jedinej duvod proc by tam melo bejt Mantle pouzivane, vzdyt by si tim tvurci tech konzoli slapali do vlastniho hnizda ktere maji pod kontrolou, a mobilni segment nema v podani Mantle sanci, ostatne tam bude bojovat prave NextGL, dnes tam toriz vladne OGL

Mantle jen nastartovalo tuhle spici a zanedbavanou oblast, ale jiz od zacatku byl uspech dosti nejisty, ostatne za Mantle stojo DICE a AMD, za DX stoji Microsoft a za NextGL stoji Khronos Group, tedy vpodstate veskera konkurence AMD, opravdu cekas ze stale se trapici AMD uspeje proti vskvetajici hromade konkurencnich firem?

a ted si predstav co se stane az bude DX12 venku a bude spousta projektu s Mantle stale nevydanych a s planovanym vydanim treba za 1-2 roky, podporu DX12 zrejme prinesou take, prinese tedy podpora Mantkle temto projektum neco?

a radsi at se v AMD modlej aby cirou nahodou nebylo DX12 lepsi a hry podporujici pak obe API byli pod DX12 rychlejsi, to by AMD totalne srazelo a bralo dalsi zakazniky

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Vážně tě stále baví omílat tu pohádku o vývoji CTM API třetí stranou? Tři vývojáři herního studia si jen tak sednou a udělají low-level API k hardwaru, jehož low-level dokumentaci AMD neposkytuje ani svým partnerům?

"dalsi otazkou multiplatformy jsou konzole…"
Cílem Mantle bylo vytvořit API ve stylu konzolí pro PC. Mantle není API pro konzole (byť by ho teoreticky mohly používat). Nechápu, proč to tu předkládáš jako negativum nebo jako nevydařený plán. Cílem Mantle konzole nikdy nebyly, cíle Mantle bylo PC.

"za DX stoji Microsoft…" - který zkopíroval Mantle:
- „DirectX 12 appears awfully similar to Mantle“ - http://www.pcworld.com/article/2109596/directx-12-vs-mantle-comparing-pc...
- „DX12's Threading Model Resembles that of AMD's API, Mantle.“ - http://wccftech.com/dx12-revealed-compared-dx11/

"cirou nahodou nebylo DX12 lepsi"
Jediný důvod, proč by mělo být? Způsob, jakým Mantle snížil overhead oproti DX11, převzal Microsoft prakticky beze změn (viz výše) a rozdíl spočívá v tom, že v zájmu podpory širšího spektra hardwaru není DX12 „tolik low-level“, jako Mantle. Nemůže být lepší, přinejlepším stejný, jak potvrdil i Futuremark:
http://gamingbolt.com/directx-12-and-mantle-have-draw-call-performance-o...

"to by AMD totalne srazelo a bralo dalsi zakazniky"
Když vidím, jak to formuluješ, pak pro tebe asi bude novinkou, že DirectX 12 nemá exkluzivně licencované Nvidia, ale AMD ho bude podporovat taky. Ať už bude výhodnější použít Mantle nebo AMD, uživatel Radeonu bude mít k dispozici obojí. Proč by tahle výhoda měla AMD brát zákazníky? :-)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

no jasne ze bavi, ty tak aspon regujes tady a nepises dalsi svoje nesmysly :D a sory, ale tvuj post si vubec neprectu, nemam nato cas :)

na mantle si za 10 let ani nevzpomenes as bude v propadlisti dejin

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

clovece furt si rikam koho mi tim arogantnim blabolem pripominas.. uz vim.. :)

´´tvuj post si vubec neprectu, nemam nato cas´´
VS
´´IQ test hodlat nedelam nemam nyni na to cas´´

http://www.youtube.com/watch?v=tf2js3o2CV8 :D

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

"Vážně tě stále baví omílat tu pohádku o vývoji CTM API třetí stranou? Tři vývojáři herního studia si jen tak sednou a udělají low-level API k hardwaru, jehož low-level dokumentaci AMD neposkytuje ani svým partnerům?"

V cem je problem? Raptr taky vyviji treti strana a pristup k UVD je taky nutne pres CTM drivery. AMD zaplatila vyvoj vyvojarum z DICE a samozrejme jim da potrebne knowhow.

Jinak si trochu zapomel, jako obvykle, ze DX12 budou pro Intel, AMD i nvidii, a narozdil od Mantle, pro velmi sirokou skalu karet. Snizeni overheadu je veci API, nikoliv HW, takze z toho budou tezit uplne vsichni tito uzivatele, bez ohledu na to, jestli jim pujdou pridane graficke features.

No a ruku na srdce, neverim, ze jakekoliv komercni studio si dovoli prioritizovat Mantle pred DX12. Prinejlepsim, ale fakt prinejlepsim, tam budou obe.

Ergo pravitko, na Mantle se ze par let ani nevysere bilej tesak.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

"Jinak si trochu zapomel, jako obvykle, ze DX12 budou pro Intel, AMD i nvidii…"

Níže uvedená věta mého předchozího příspěvku se ti nezobrazuje? :-)

"v zájmu podpory širšího spektra hardwaru není DX12…"

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Ne, mne se to zobrazuje cele:

"Jediný důvod, proč by mělo být? Způsob, jakým Mantle snížil overhead oproti DX11, převzal Microsoft prakticky beze změn (viz výše) a rozdíl spočívá v tom, že v zájmu podpory širšího spektra hardwaru není DX12 „tolik low-level“, jako Mantle. Nemůže být lepší, přinejlepším stejný, jak potvrdil i Futuremark:"

Cili hovoris o necem uplne jinem - o efektivite, ja o podpore.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

AMD dalo vyvojarum NextGL v podstate cely mantle k dispozici, takze krome toho, co uz rekl No-X tak i tahle tvoje vymyslena vec ohledne konkurence ze strany Khronos. Mozna se budes divit az NextGL vyjde a bude to v podstate jen mantle. O jeho multiplatformovosti snad nepochybujes. nebo ano? radsi se ptam protoze do hlavy nikomu nevidim. Pak uvidime za par let kdo a jak casto bude mantle vlastne podporovat. nvidia se tomu brani ale pokud to bude v nove verzi opengl tak nebu mit na vyber. amd bude it vyhodu, ze pro ni implementace bude velmi snadna. ale tipnul bych si, ze nvidia tajne pracuje na implmentaci mantle. nebo s tim experimentuje. jako nechat si ujet v tomhle vlak muze ohrozit prodavanost karet na cely rok, dva

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Je ti jasne, ze multiplatformi graficke API je jen malou soucasti problemu zvaneho "hra vyvijena pro vice platforem"? Dalsimi castmi jsou: API OS (system, network), graficke 2D API OS, ovladace hw, standardy I/O (zvuk, HID), DRM system...
Jak je tu dlouho multiplatformni OpenGL a kolik AA+ her je skutecne multiplatformnich alespon na linux/win?

Jinak porad slycham jak by mela nvidia podporovat Mantle, a zatim nikdo nedokazal vysvetlit, jak muze nvidia podporovat CTM (slysite to close_to_metal) rozdilne "metal" architektury tak, aby to melo nejaky realny prinos na zcela jine architekture :)
Ja nevim treba to jde :) Predstavte si ten strasny pruser pro AMD, kdyby to fakt slo a bylo to efektivni :)

Nehlede na obchodni duvody.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

AMD ponúklo ale či sa to využije je otázne, ale pochybujem že to celé prepíšu skôr si myslím že len zjednodušia.
Ale presne je táto politika AMD je mi proti srsti niečo sľúbia (multiplatformové Mantle) ale nakoniec z toho vyjde že urobte si to sami mi Vám tomu brániť nebudeme.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Já také už léta nepoužívám windows. Mám proto stejný pohled na win10 jako pan Ježek.
Windows 10 se mě vcelku líbí MS odvedl hodně práce, spíš to je tak že u windows 10 už si nemůžou dovolit neúspěch. Rád si počkám až to vyjde a jak to bude vypadat a na ohlas uživatelů, snad ta cortana pujde vypnout. Jen se mě nelíbí že MS už vše požene do cloudu.

PS. pánové vy co tady haníte Linux - pokud jste měli pár neúpěchů v konfiguraci toho co jste chtěli a nebylo to podle představ, tak hned nepište jak je to nanic systém.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Cortana v české verzi nebude ještě pěkných pár let.

Linux je nanic systém. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A baví tě být v pozici linuxového panice, co nenávidí linuxové ženy? ;-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Poctivě si dělám jednou do roka čas, nainstaluju někam nějaké distro a vyzkouším, od rána do večera. Druhý den druhé distro. Vloni Ubuntu a Elementary. Obvykle je dost úspěch, že rozchodím síťovou tiskárnu, to mi občas dá i hodinu laborování (jede na LPR). Pak to s úlevou smažu, protože vidím, že se od loňska sice změnily barvičky, ale pořád je to stejnej sr.č. Letos se soustředím na kvalitu implementace IPv6, ale kdy to bude, to ještě nevím.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Bude se to pořád distribuovat na DVD? Protože pokud ne, vidím tam něco úplně jinýho. Po výroku ES se docela dost rozjel bazar s OS, nejvíc jsou tam po XP právě sedmičky, osmičky nikdo soudnej nechce. Pokud u 10 (což je tak SP2 na 7, stejně jako 7 byly SP3 na Vistu, aneb jako Apple přidáme dvě fukce a budeme tomu říkat novej systém, aby se jako vydávaly nový systémy) bude výhradně elektronická distribuce s nějakejma omezeníma použití, tak se tomu přeprodávání použitých systémů hezky obloukem vyhnou.

Proč jinak tak honem rychle ukončit podporu 7 a nechat jen samý odpad (Vista, 8), to praští do očí i slepýho.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Měl bys to zkusit léčit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

W8 jsou zatim nejlepsi system, co jsem kdy videl ..... nechapu, ze nekdo nadava na neco, co nevidel ani u kamarada .....
Jinak bude patrne jenom el. distribuce a bude v ni obsazeno uplne to nejnovejsi (aby se nemusely instalovat updaty), pripade budou nejake milestony .... nebude uz W10, W11, W12 .... osobne si myslim, ze W10 bude nazyvano proste "Windows" bez dalsiho znaceni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty nejlepší systéme, měl jsem to v rukách dvakrát, absolutní katastrofa. Nepoužitelnej nepřehlednej bordel, všechna nastavení zase ještě hlouběji kdesi, kde to člověk nenajde (zlatý XPčka, tam je všechno při ruce), pomalý, nestabilní, po asi 10 restartech se to trochu vylepšilo a přestalo to mrznout. Aspoň se to tak tvářilo. Fuj.

Naopak, aktuální trend je, že to bude jako Firefox nebo MacOS: Windows 10, 11, 12, 13, 13.5, 14, 14.3, 14.6, 14.9, 15 atd.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Nastaveni je UPLNE stejne jak ve W7 .... nejsmutnejsi na celych W8 je to, ze se musis naucit kliknout pravym vlevo dole nebo win+x .... zjevne ani takovou vec nejsou dnesni lidi ochotni se naucit:o)

Kdyz mluvis o zlatych XPckach ..... (jednak u W8 jsou veci daleko vic po ruce a daji se pouzivat vic jen z klavesnice) .... ale pak je jasne, ze na 15let starem zderbu z dob XP, proste W8 pojedou pomalu a nestabilne ... ale to kuwadopc (uz to opakuju po ste) neni chyba W8, ale mezi klavesnici a zidli, ze dneska nekdo jeste pouziva celeron II ....
Trend takovy jiste nebude .... masox tusim pri kazdem velkem updatu je placeny .... tohle bude zdarma a to je ta vcelku krucialni zmena .....

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Masox je už dvě generace zcela zdarma - i hlavní updaty. Má to pochopitelně ten drobný háček, že třeba vlastnit jablečný hardware (a mít iTunes/Appstore účet). I registrace do iCloudu jdou zatím stále přeskočit a ignorovat, licence je časově neomezená, takže dokud bude žít HW, bude pro něj i původní OS.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

OUKEJ

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Asi pouzivam jine win 8.1 nez ty, jak na mojem vykonem desktopu, tak na mojem nevykonnem tabletu s 1GB ram jedou naprosto v pohode, je to jen o zvyku.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Nebo neinstalovat ruske crackle verze plne bordelu .......

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

No, já za sebe prohlašuji, že ovládání Win 8 není nic moc.

A to Win 8 třeba na notebooku ještě jdou, tam to je „jenom nic moc“, ale ty, kteří na tom -včetně ovládání- postavili Windows 2012 Server, proklínám pokaždé, když se na něj musím připojit.

Myšlenka, že bych mohl chtít otevřít nabídku Start a přitom stále vidět obsah v otevřené aplikaci, byla zjevně za obzorem vývojářů Win 8. A v každém případě mi to připadá rušivé. Na Win 7 můžu něco (třeba kalkulačku nebo Notepad pro poznámky) přes Start otevřít v podstatě aniž bych přestal pracovat s otevřenou aplikací. Win 8 mě přepne na jinou obrazovku, čímž ztratím kontakt s otevřenou aplikací.

Další věc je dělení na Metro a normální aplikace.
Fakt existuje uživatel, který chce mít v systému dva různé Internet Explorery, kdy každý je trochu jiný, zato je hodně snadné omylem spustit ten druhý?! Koho to proboha napadlo?!

Třešnička na dortu jsou dvoje Ovládací panely (normální a Metro), kdy některá nastavení jsou jen v jedné či druhé variantě.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

S poslednima dvema odstavci bych celkem souhlasil, jedna z mala veci ktere musim win 8 vytknout je ze mi spousti metro explorer kdyz kliknu na link v metro appce (mail, facebook, ebay etc..) jde to zmenit?

Co se tyce nastaveni, tak souhlasim castecne, nektere nastaveni se provadeji lepe v tom modernim prostredi na urcitych zarizeni, touch screen tabletu.

Jinak i na 7 palcovem windows tabletu preferuju desktop ie.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Co mas za tablet, ze 7"? Jinak to metroIE je nejlepsi mobilni siroko daleko. Zatim mi tam jede vsechno, co jsem kdy potreboval a zkousel. Jedina vytka je k tomu, ze kdyz ho natvrdo zavres, tak zapomene otevrene zalozky, ale kdyz treba restartujes, tak si je obnovi, ale to je spis jen takova malickost.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Linx 7 za 2tis v prepoctu vcetne office 365 na rok, ja preferuji desktop ie, vsecky zalozky mam porad 'pod prstem' stejne jako taskbar a notifikace...

https://picasaweb.google.com/112981689532095799714/Linx7#

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

A vis jiste, ze to umis dobre ovladat? Ono to ma totiz uplne stejne jadro jak desktopove IE, vcetne hesel, doplnku (treba adblock) a podobne. Akorat se to lip ovlada prstem. Kdyz vyjedes prstem zespodu, tak se ti poprve zobrazi otevrene zalozky s adres barem a podruhe oblibene polozky ... na tom se mi libi, ze to pak zmizne a neotravuje to na obrazovce, takze stranka je porad na fullscreen ..... no a na co uz bych si neodvykl, tak je to, ze kdyz swipnes prstem vzad, tak jdes na predchozi stranku a vpred zase dopredu v historii .... nemusis na nic klikat. Chova se to stejne na WP i v metroIE na desktopu ..... kdyz si kvuli necemu pustim firefox na tabletu, tak furt macham prstem a ono hovno:) Osobne klasicke IE na tabletu zapinam jenom kdyz chcu nastavit nejaky doplnek nebo kdyz jsem pripojeny pres RDP a poustim prohlizec:) Fakt ten metroIE zkus:)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ale ja ho mam vyzkouseny moc dobre, vsecky ty gesta taky, ale ja rad vidim taskbar a zalozky mam jeden dotyk vzdaleny... proste individuali preference a zvyk. Nerikam ze metro IE je spatny.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Jde to změnit, v desktopovém IE, Možnosti internetu, Programy, hned nahoře.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Diky, to jsem prehlidl. Tak to resi jeden z mojich problemu :-)

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

No, jestli jsi typicky "hledac" v nabidce start, tak je ta fullscreen lepsi. Jestli umis pracovat s nabidkou start na urovni a hledas okamzite psanim, tak je ti to taky fuck. A pokud mermomoci nechces fullscreen, tak treba WIN+S ......

Je smutne, ze clovek, ktereho pusti k windows serveru, je natolik lama, ze mu to vadi .....

V klasickych ovladacich panelech jsou veci, co bys mohl chtit pro klasicky desktop s mysi a klavesnici ..... cili vse ......
V dotykovych ovladacich panelech jsou veci spis pro dotykove zalezitosti a je to optimalizovane na dotyk ......
Co se tyce IE, tak na desktopovem pocitaci se mi vzdycky pousti klasicky IE ...... a na tabletu se pousti metroIE, nicmene jsem si na desktop dal i ikonu klasickeho IE, pro strycka prihodu ...... nevim, ze bych tam neco nekde nastavoval, podle me to pozna dotykovou obrazovku samo.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Win10 testujem, a som dost sklamany. na kancelarskej zostave s G3240 (Haswell refresh) 4GB DDR3, 320GB HDD Toshiba mi robi blbosti. posielal som report, prisla zaplata, chvilu OK, novy build, opat to iste.
Maju problem s nejakou kompatabilitou.

Vcerajsi "marketingovy" vybliz sa mi zdal smiesny. Hlavne ked sa hovori o pravidelnych rocnych / mesacnych platbach za sluzbu Windows (ano aj to tam povedali z Windows sa stava sluzba)

Takze sa necudujem ze autor sa nemieni vzdat linuxu :-)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

"Takze sa necudujem ze autor sa nemieni vzdat linuxu :-)"

Aspon z mojej skusenosti Linux pouzivaju ludia preto, ze chcu. Nic by na tom nemenil fakt, ze k Win10 by dostali zdarma nejaky nabuseny WinPhone..

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Chtějí se lišit, nebo jim to zvedá sebevědomí. Produktivitu asi nepožadují - kdo ji požaduje, je jinde.

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

Tak mi udělej na Windows "aptitude install perl-xml-simple", ty produktivito. :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel je tolik věcí co v MS nikdy udelat nepujdou.
Ono někdy dva příkazy v terminálu dají za deset minut klikání ve woknech, takže produktivitou bych se tu moc neoháněl.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

No a někdy deset minut klikání ve voknech dá za den hrabání se mj. v terminálu, jehož výsledkem často je, že člověk stejně nerozchodí co by chtěl…

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

A někdy je minuta hrabání se v terminálu za dva dny zjišťování, že to na Windows vlastně vůbec ani nejde. :-) Ne, tato diskuse je nekonečná.

Osobně bych se znalostí obou světů obecně řekl, že pokud člověk ví, co chce udělat a jak to má udělat, tak je linux way mnohem rychlejší - kvůli tomu, že si můžu udělat nějakou "knowlegde base" a efektivně všechno scriptovat + copy/paste příkazů. Typický příklad - teď mám na wiki kus kódu:

dpkg --add-architecture i386
aptitude update
aptitude install binutils cpp bc zip unzip locales-all libstdc++5 libicu48 gawk gdb cups-bsd libc6:i386 libpam0g:i386 libstdc++6:i386

...který bych na Windows stahoval, vyklikával a instaloval opravdu hodiny.

Naopak pokud člověk přistupuje k úkolu, který nikdy nedělal, pak asi opravdu "naklikne" potřebnou volbu ve Widlích jednodušeji. I když i tady jsou vyjímky - například konfigurace DNS nebo firewallu je ve Windows "opsaná" z jiných systémů a udělat to klikačsky je běs, protože např. dost chybí možnost copy/paste.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Je to o znalostech, uzivatelske privetivosti a ocekavani. Oba systemy maji svoje klady, zapory a vyuziti. Ten kdo ma delsi zkusenosti s windows bude stranit windows a naopak...

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Já bych teda řekl, že většina lidí, co straní Linuxu, mají delší zkušenosti s Windows. :-)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Dost často ovšem s Windows 95.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Zato ty se tváříš, žes v roce 90 už fičel na Vistě. :-) Jasně že i s Windows 95, co jsme asi měli v těch letech používat? Náhodou 95 byla dobrá verze - Start tlačítko, kompatibilita s DOSem, Outlook Express, IE (až!) 4, registr tam byl, žádný cloud, žádné metro, hry na tom fungovaly...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Jak tam naskriptuju ruční individuální úpravu obrázků a psaní textu v MCE Joomly? Prostě pokud dělám multimédia, tak Linux bude vždycky tak 5-10 let za oknama a MacOS. Pokud píšu programy, tam se dá klidně psát v poznámkovým bloku/terminálu, been there, done that. Moderní technologie jsou ale někde úplně jinde…Visual Basic apod., solidní editory s GUI, Ruby a tak.

Záleží co člověk dělá. Dogmatické vnucování jednoho systému jako nejlepšího je omezený pohled, protože nejlepší systém není. Všechny tři hlavní OS mají hromadu svých průserů a nechť si každý soudruh vybere, co jemu vyhovuje nejvíc.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Sem ti dal asi poprve v zivote plus za normalni vyvazeny nazor.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Jeho nerieš nevie o čom píše. Produktivita je závislá od ľudí, pre niekoho je jednoduché klikať a pre niekoho to napísať v termináli. V linuxe sa dajú bez kompromisu oba spôsoby a vo Win len jeden spôsob.
Ja som bol klikač ale keď som prišiel na chuť terminálu už by som ho nemenil. Je to perfektné zjednodušenie.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Musím souhlasit, také jsem byl klikač než co jsem objevil Linux, pokud člověk opravdu ví co má dělat tak je terminál nejrychlejší volba. Jinak Windows nijak nehaním, windows má také věci které se mě líbí a konfigurace AD na WS serveru je pěkná a přehledná. Všechny systémy mají něco pro a proti což je na jednu stranu správné :-D Jen bych nikdy nechtěl na MS dělat firewall to jsem skutečně nepatří.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Zjevně jsi o PowerShellu ještě ani neslyšel.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Ale počul neboj, ale ja niesom správca žiadnych sieti a ani serverom aby som to využil, doma mám len jeden na dáta, CalDav /CardDav, printserver a tam mám debian.
Ja to hodnotím len ako užívateľ, kde mi obsluha príde jednoduchšia na debiane ako na win7.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tim jako myslis, ze jsem se mel ucit CMD, pak VBS a nakonec powerShell, kde jsou prikazy i na 30 znaku, bo fce a knihovny ;-))) ... a i tak to neumi SSH (jeste ze je puttylink )

To co windowsak dela hodiny, to ja nabusim v BASHi za par minut, to na co pousiti exel, mi udela AWK z prikazove radky ;-)))

Linux pouzivaji power useri a admini ... az budes sparvovat systemy reknem za 10M kc, tak se muzem bavit ... ano 1 system, celkove se to pohybuje ve stovkach milionu euro .... a ted to zkus klikat ;-))) ... kdyz to mas menit vsude, nebo potrebujes vycitat data pro uctovani, hlidani, zasilani trapu ...

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

„Maju problem s nejakou kompatabilitou.“

To je u testovacích buildů normální, ne?

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

S jezkem si to ten stream pustte (tusim od 13te minuty) ..... zadne mesicni placeni NEBUDE .... to, ze to bude jako sluzba znamena, ze si to jednou koupis jako "sluzbu" a bude updatovana na nejnovejsi verzi (ala XP->Vista->W7->W8->W10) zdarma ..... pochopitelne dokud to zarizeni fyzicky nechcipne ....

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Měl bych 2 otázky

1) jak to bude když budu chtít win10 reinstalovat. Teď mám koupené win 8 a používám 8.1. Takže když teď chci reinstalovat tak nainstaluju win 8 a pak to upgradu na 8.1. A teď když ty 8.1 vylepšením na 10 půjde někde stáhnout oficiální instalacku a vypálit abych nemusel zase instalovat 8 atd.

2) jak to bude když si u pc bude měnit postupně hw? Když by měli ty 10 vázány na access tak by neměl být problém ne?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Na takove dotazy je jeste prilis brzy, to mozna nevedi ani u MS natoz nekdo tady.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Instalačku 8.1 si můžeš kdykoli stáhnout zde:

http://windows.microsoft.com/en-us/windows-8/create-reset-refresh-media

Se žádnými upgrady se patlat nemusíš. Při instalaci bere i licenční kód 8.0 upgrade.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

ad 1) ten klic se (patrne) sparuje s HW (zakladni deska) a proste si stahnes W10 a nainstalujes a zadas cislo (mozna ani to ne, kdyz HW konfigurace bude ulozena nekde na MS serveru)

ad 2) to bych taky rad vedel ... mam "krabicovku" upgrade W7->W8 ... neni to OEM, muzu ji prenest kompletne na jiny pocitac ... pocitam, ze to bude tak, ze v prubehu prvniho roku to muzu upgradnout na W10 a svaze se to s HW, ale logicky asi nemuzou invalidovat tu W8 licenci ..... takze pak kdyz to z W10 smazu/chcipne mi desktop, tak nainstaluju W8ky jako upgrade (s tim registr "hackem") a pojede to jako doposud s tim, ze kdyz to bude vic jak rok od uvedeni W10, tak nebudu moct na W10 bezplatne upgradovat ... mozna bude nejaka placena upgrade licence (asi nejspis, jak jinak by to bylo po roce) nebo komplet nova licence na W10 .. osobne neverim, ze bude neco jako krabicovka pro W10 .... to by pak znamenalo, ze takova licence bude platit na windows uz az do smrti .... a ne do smrti zarizeni, ale do smrti vlastnika te licence (bude moct vymenit HW a bude mit navzdy nove verze), coz asi nebude moc microsoft rad ... ale zas otazka, kolik takovych lidi bude .... vetsina kupuje HW s OEM verzi windows a kdyz jim to chcipne, tak koupi novy .... u telefonu, tabletu a potazmo notebooku je to proste konecna .... PC by opravit slo, ale zas kdo z normalnich lidi to dela ..... mozna to bude tak bezvyznamna skupina, ze nase krabicove W8 licence upgradujou na dozivotni s W10 ..... uvidi se.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Obecne, windows jsou vazany na SN procesoru ... odejde procak a volas ;-)) ... nove mozna kupujes novy OS ;-))

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

ach jo to je zase clanek...

proc nelze napsat rovnu seriozni clanek a musi tomu predchazet toto?

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

To nieje clanok, to je blog.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Celej tenhle web je blog.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Já bych hlavně větřil problémy v OS "zadarmo", protože zadarmo není nic, natož software od Microsoftu. Pokud by snad definitivně hodlali přejít na model Office 365 nebo Adobe CC, tak to asi bude sbohem a šáteček, protože to je jedna z věcí, na kterou nehodlám přistoupit za žádnou cenu (no za dolar ročně možná ještě jo. :-). Jsem velmi zvědavý až zveřejní konkrétní cenovou politiku a vastnosti licencí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

zadarmo je to jen behem toho 1 roku - a je to evidentne snaha o sjednoceni lidi na jedne plaforme (duvodu proc je mnoho)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Upgrade na osmičky taky dávali levně jen omezený čas, snad jen čtvrt roku. Kdo chce OS zadarmo, hybaj na linux!

(Potom asi zjistíte, že to zadarmo není, že se za to platí časem.)

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Posledni veta ...... pekne receno:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ta platí pro tebe a Petyho, inteligentní jedinec většinou čas ušetří. :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pouzival bych linux i kdyz by stal vice jak windows z jednoducheho duvodu - je to lepsi system.
Muj cas je mnohem drazsi nez nastavovani a udrzba systemu ktera je ve windows velmi narocna,
Linux zvedl moji produktivitu prace a to ze to je zadarmo to je jen tresnicka na dortu...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To by me zajimalo co v tom systemu porad nastavujes a resis ... standardni postup na Windows je nainstalovat nakonfigurovat a provozovat. Kdyz se nevyrabi zbytecne zmeny, tak se klidne muze zazdit ... .

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Tady souhlas... Jako nekdo kdo nepouziva windows komercne, k vydelku, nic neudrzuju a nespravuji, snad ani nekonfiguruji, krom sdileni par slozek na domaci siti a co ma ktere tlacitko delat, energy managment, pozadi, rozlozeni ikon na plose, taskbaru a dlazdic v metru...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Komercne se na tom taky nic extra nedela. proste nakonfiguruje, a kdyz to chodi, tak podle dulezitosti se to akorat monitoruje, zalohuje a aktualizuje. Pokud na do toho nikdo zbytecne nedloube tak to bezi bez zasahu roky. Pri pravidelnem dloubani a meneni nesmyslu (ne bezneho nastaveni) je to horsi, pak uz dochazi k problemum, ktere je potreba resit. To ale nema souvislost s OS.

.Tj. na nedulezitej server "zapomenes" a v tom stavu v jakem ho clovek opustit ho najde i a dva roky.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

napriklad musim kazdy tyden v okamziku kdy se to fakt nehodi stale windows vysvetlovat ze ted opravdu nechci restartovat kuli update...
je samozrejme pravda ze kdyz po 2 dnech a nocich utrpeni (odinstalovavani srac*k predinstalovanych od vyrobce, updatovani, marne snahy v registrech najit a vypnout autorun, vypnuti vsech pisnicek ktery to hraje snad na jakykoliv podnet jiny nez je pohyb a klik mysi, nainstalovani te spravne nepadajici verze vsech programu ktere potrebuju) je system jaks taks OK az na to ze kdyz ho parkrat uspim a probudim zacne byt nestabilni a zase musim resit restarty nebo cisteni pameti blabla... nebavi me to, linux stanice mi jeden 24/7/365 a nikdy nedojde pamet, nikdy neni problem s restartama pri updatu, neni potreba nic nastavovat protoze nekdo sakra hodne dobre vymyslel defaulty...

uz me to unavovalo, jo kdyz my bylo jeste nact tak to byla jina, to byl tezkej tunning XP, bavilo me to, pretaktovavani kompa a tunning registru :) ted uz na to nemam cas ani naladu...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Přístup BFU. Osoba znalá si zjistí, jak to nakonfigurovat, když nestačí možnosti v Ovládacích panelech, jsou další možnosti v registru.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

LOL owned, vsichni co tu pisou jak jsou windows nejlepsi tak argumentuji predevsim tim jak je vsechno jednoduche a neni treba byt na to odbornik a ze v linuxu to je moc slozite na nastaveni - je treba se naucit shell a skriptovat a kdovico ?
No zownoval jsi se sam, o to presne jde, driv jsem se v tom stoural jenze ted uz na to nemam cas takze ANO JSEM BFU a hrde se k tomu hlasim, nehodlam investovat ani hodinu navic na nastavovani nejakejch stupidnich defaultu ktery nekdo odflaknul, chci aby to instantne fungovalo, aby se to jednoduse ovladalo a panel "settings/ovladaci panely" byl potreba naprosto minimalne nejlepe nikdy - to ted splnuji nektere Linux distra nebo MAC a v tom maji pred Windows naskok.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No pro linuxare na win asi vsechno slozite. Ja u windows 7 ci 8 , zmacknu klavesu windows , napisu slovo aktualizace , vybehne mi nabidka kde je take nastaveni aktualizaci , a tam mam moznost je vypnout ci nastavit cas kdy se system bude aktualizovat.

ó jak slozite :)))))

Vubec v nabidce start jsem nelistoval nekolik let , vsechno zvladne ono vyhledavani...
Mozna to chce nezustat zamrzly nekde u linuxu nebo windows xp , ale sledovat nove trendy :)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Presne, Visty byly prelomovy system, takrikajic revolucni, rikam to porad .... vyhledavani v nabidce start je prave z Vist, ve W7 to bylo stejne a W8 je jen evolucni zmena .... W10 je jen bezvyznamnost pro ctvrt procenta nymandu.

Jinak mas zcela pravdu, ze lidi co uschli na moralne 15let starem systemu (XP nebo nejnovejsim linuxu), tak jsou holt tyhle "novoty" tezko pochopitelne:o) To je neco jako automaticka prevodovka pro trabantistu:o)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja presne taky takhle hodnotim operacni system, akorat se nejak neshodneme ve vysledku.
Windows uz nekdy od W3.11 proste udrzbu nepotrebujou, pokud neni clovek uplny trotl, coz ty bys mel byt profesional (soude podle toho jak se snazis tvarit). Kdo pousti kazdy sexicek.exe, co mu prijde mailem, tak tomu proste neni pomoci ...... taky je zaklad pro BFU nepouzivat administratorsky ucet, coz BFU delaji, ale nejhorsi jsou ti poloBFU, kteri mysli, ze znaji, ale neznaji:)
Windows se nastavi jednou a fungujou .... to mozna o linuxu plati castecne taky. Dale je tu zpetna kompatibilita, u open source je tohle skoro sproste slovo, kdezto ja ji povazuju za jednu z nejdulezitejsich veci.
Z linuxu jsem odesel, protoze jsem se musel starat o system (jako o tamagoci), ale ja chci pocitac pouzivat a nejaky operacni system je mi u prdele .... bezne je, ze nekdo pracuje s wordem, excelem, visual studiem ..... ale je dost neefektivni rict, ze ted jdu "pracovat operacni system":o) Coz ale na linuxu je na dennim poradku, kdyz se neco dojebe nejakou nekompatibilni aktualizaci .....
Ale tohle vem cert ...... v cem tvoje srovnani maximalne pokulhava je tohle:
Muj pripad z doby cca pred mesicem: koupim wifi dongl ..... hodim ho do PC v praci, funguje .... hodim ho do PC doma - chvile napeti, co asi cekas, ze se stalo? - funguje! ...... hodim ho do PC s linuxem - co se asi tak mohlo stat? NIC .... proste NIC .... takze hodiny na netu, hodiny hledani nejakych header fajlu pro kompilaci driveru .... a wowowotomtoje ta produktivita prace .... ja jsem za posledni 2 roky, co mam W8, stravil instalaci a nastavovanim W8 (byl to novy system, delal jsem si nove politiky ACL a podobne) asi pet hodin ...... zhruba stejnou dobu jsem stravil instalaci WIFI donglu na raspberry pi s nejnovejsim debianem .... nekdo by to mozna zvladl za dve, nekdo mozna i za pul hodiny, ale na linuxu je to VZDY problem .....

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Preboha BTJ, co to melete, ake tamagochi?. V tejto konfiguracii zije nasa domacnost uz roky a nemame s tym nijaky problem. Vase komentare su len bohapuste zavadzanie, snad ani nema cenu reagovat. Vsetko to svedci len o vasej pocitacovej negramotnosti...

MOJ LAPTOP:
Linux brg-laptop 3.16.0-29-generic #39-Ubuntu SMP Mon Dec 15 22:27:29 UTC 2014 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

PC/NAS
Linux sklep 3.13.0-32-generic #57-Ubuntu SMP Tue Jul 15 03:51:08 UTC 2014 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

HTPC
Linux brgpc 3.10.64-1-MANJARO #1 SMP Thu Jan 8 22:38:10 CET 2015 x86_64 GNU/Linux

LAPTOP ZENY
Linux lenka-ThinkPad-T440p 3.16.0-28-generic #38-Ubuntu SMP Fri Dec 12 17:37:40 UTC 2014 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

ROUTER, AP
Linux wdr 3.10.26 #3386 Fri Jan 10 06:11:40 CET 2014 mips GNU/Linux

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale větší imbecilitu nelze říci. Je totiž dost rozdíl mezi ochotou za systém zaplatit, já osobně jsem si platil za "pro" licenci a ochotou platit každoroční/měsíční poplatky, aby licence zůstala platná (na to já osobně nikdy nepřistoupím).

Když si jakoukoliv licenci koupím, tak jedině takovou, která je časově neomezená, trvale moje, případně prodatelná/darovatelná někomu jinému. Zapůjčení licence na pár měsíců, to je jako nákup na splátky nebo spotřební půjčku.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme zdrazi a 1$=1e ... i kdyz diky blbum z CNB to za chvili bude stejne ... jenze ono to bude 1$=1e +DPH ... takze +21%

Tedy lepe je presvedcit ze jsem z USA a chci to mit v $ a bez DPH.

Urcite bude jina cena pro domacnosti, tam tipuji stokoruny rocne i s office + cloud na mobil (nechteji tam linux) , zato professional v AD domene osoli

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

A to tahle hláška?
„Microsoft je bude podporovat po celou dobu životnosti zařízení. Operační systém se změní v největší internetovou službu. Ptát se, jakou verzi Windows máte, už nebude dávat smysl, budou jedna Windows, stále aktualizovaná“
( http://technet.idnes.cz/windows-10-novinky-0ms-/software.aspx?c=A150121_... )

To mi taky přijde jako významná zpráva.
Po předchozích zkušenostech, hlavně v oblasti mobilů…

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Sak to je OK ne? Zkusenosti v mobilu mas asi s androidem a ten je presny opak novych windows .... tam budes mit nejnovejsi verze zadarmo po dobu zivotnosti toho HW ........ dnesni HW je zjevne dostatecne rychly, ze se pocita, ze i windows za 20 let utahne dnesni atom .... neni to samozrejme nerealne, neni duvod, aby OS neco vytezoval, vzdyt dnes je to nulu nula nic a treba W7 jsou uspornejsi nez visty a W8 jeste daleko uspornejsi nez W7, takze bych v tom problem nevidel ........ problem by samozrejme nastal s nejakou zasadni zmenou architektury (XP -> Vista), ale asi si veri, ze to co maji ted je uz dokonale:) Ale problem jeste muze byt v HW .... za 10 let budou nove instrukce a system je bude chtit jiste vyuzit, takze nepojede na starsim HW ...... tezko rict jak tohle maji vymyslene, ale asi nebude problem prekladaci jadra rict, ze tyhle instrukce pouzivat na tomhle HW proste nema ..... realne se toho asi moc zatim nevi .... kazdopadne je ale logicka snaha microsoftu vsechny verze sjednotit, myslim, ze vcerejsi prezentaci vytrel zrak spouste lidem (krome pana Jezka:)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jj, není to problém, proto osmičky přestávají po ugprade fungovat, když někdo natvrdo řekl, že ty instrukce to prostě mít musí, nebo nasrat. Vobčas máš trochu rozumný názory, ale jinak jsi z Mrkvo$oftu úplně vymletej. Že to je lepší jak Linux furt neznamená, že to není špatný.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

S těmi instrukcemi - to se řeší přes nějakou low level virtual machine, něco jako LLVM nebo Dalvik.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

„Sak to je OK ne?“
Ano. Říkám, že to je problém? Neříkám, říkám, že to podle mě je významná novinka.

„Zkusenosti v mobilu mas asi s androidem a ten je presny opak novych windows“
Bylo to myšlené obecně, nejen na Android.

Samozřejmě tam ještě zbývá otázka, co je „doba životnosti zařízení“… V době, kdy představa výrobců je telefon za dva roky zahodit a koupit si nový.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

no právě jen aby to nebyla reklamština se spoustou háčků a háků.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Asi tezko, proze je bude muste nekdo aktualizovat, windows nejsou linux, kazda vetsi aktualizace konci zmrsenymi registry a nefunkcnim system ... chces ve firme zkracovat, vypni wsus etc. prestan testovat a povol vsem automaticke aktualizace ... zvlaste, kdyz tam mas tak 30.000 stanic ;-))

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle blogabol si zaslouzi +10 bodu za perex: "Hovořilo se 2 hodiny a vlastně jsme se nic moc nedozvěděli." .... preci jen, ti z nas, kteri trosku vcera tu konferenci sledovali a valili oci nad mnozstvim novinek, tak pochopili, ze uz nema smysl cist dal:o)))) Zvlast kdyz takovy clanek jde od autora, ktery ma primo v infu jak hejtuje vsechno okolo Microsoftu:o) Osobne bych poradil, at si pred pristim podobnym blabolem aspon ten stream pusti nebo at se podiva na nejaky textovy zaznam te konference treba na idnesu, zkratka cokoliv ..... je to snad jeste horsi, nez kdyz se fundovane vyjadruje v "regulernich" clancich o windows, ktere ani nemel nainstalovane .....
Tomáš Bohuněk te vystihl presne ......

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

vy jste valil oči, já oči nevalil. a nevalím je ani nyní. a asi posté vám zdůrazňuji věc, kterou přehlížíte pravidelně: není to článek, je to blogpost. to je úplně jiná forma, zkuste to prosím začít rozlišovat.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Blogy by se měly zrušit - spíš než prezentace subjektivního názoru je to výmluva pro prezentaci subjektivních lží.
Jako třeba v tomto případě. Tento "blogpost" přesvědčuje lidi, že Windows 10 je shit - a to jak uživatele Linuxu, tak uživatele Windows.
Promiň Davide, ale to je špatně.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si z textu vydedukoval "Windows 10 je shit", pak je chyba na tvém přijímači. A bez ohledu na to, co z něj dedukuješ, je to můj názor, jasně ohraničený a viditelný. Neříkám "Windows 10 nic zásadního nepřináší", říkám "můj názor je ten, že Windows 10 z mého pohledu na věc nic zásadního nepřináší". A to je obrovský rozdíl.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Ono je uplne jedno, co kdo vydedukoval nebo nevydedukoval ..... jasna vec je, ze takovy clanek nema co delat na serioznim webu mezi ostatnima clankama, byt ma zelene vlevo nahore malym napsane, ze jde asi o "blog" .... muze to byt dole v "aktualne z blogu", ale asi by to nemel psat bezny redaktor ..... ale mezi zbyle clanky to nepatri .... navic to je asi jako kdybych ja (clovek co nesnasi linux na desktopu, protoze me stal v minulosti spoustu zbytecneho casu) napsal clanek o nove megeje, ze je to sracka, bo to ani uz nema kdo vyvijet ..... muzu to napsat sem do zumpni diskuze, kterou nikdo necte a je to kazdemu fuck .... ale jako, byt blog, bych se stydel psat svym jmenem o necem, cemu proste nerozumim a z toho, ze to nepouzivam a nadavam na to, si delam jeste nejakou (jak to rict) ctnost ......

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

A proč ne? Alespoň se dozvíme jiný názor, neobroušený, třeba i takový který není v souladu s postojem celé redakce. Zrovna BTJ, který má zcela jednostranně vyhraněný postoj k Windows vs ostatní svět a dává to patřičně vědět v diskusi by to měl zatraceně chápat (tím nemyslím, že musí souhlasit).

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

A takto nějak vypadá výpis článků na mobilu: http://i.imgur.com/NVSHpIF.png

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

On ten mobilni web pry stoji za hovno, ja osobne jsem ho nezkousel, mam nastavene, aby se tahaly plne weby ...... mimochodem, zkousel nekdo tu specialni aplikaci na cdr a diit?:o)))) Asi ne, co? Vidim, ze pocet instalaci porad 100-500 .....

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Vsak to je plny web a jeho typicky vzhled po zvetseni textu doubletapem. Blogove clanky vypadaji stejne jak zbytek, coz je dost na nic.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle jeste chytre updatoval o prouzek "neprehlednete" ..... patrne je to velmi zajimavy clanek:o)

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Diky mizernemu materialu a tezke neaktualnosti za posledni dobu ..... si myslim, ze tenhle server muze prezit jen tehdy, kdyz se zameri hlavne na blogy a bude s blogerem sdilet revenue z reklam .... uprimne, pulka clanku by tu mely byt spis blogy .... druha pulka jsou picoviny z kickstarteru nebo nejake pochybne hry, ktere v dnesni dobe uz snad nikoho ani nezajimaji .... taky to rozdeleni na dva weby je uplna kokotina .... slusny clanek aby tu clovek fakt pohledal ......zajimalo by me, kolik lidi tu chodi jen ze zvyku a jake jine weby lidi sledujou, kdyz chcou nejake aktualni info. Osobne koukam na PCT, je tam vic clanku, jsou psany jako informativni clanky bez nejakych subjektivnich nazoru atd ..... posledni dobou je to tu bida no .....

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Ony už slušné IT weby pro širší veřejnost v ČR vymřely úplně, tadyto soutěží se Živě v rychlosti úpadku, pak jsou ještě o minimání chloupek lepší Cnews a dost. Ale klid, v mnoha jiných oborech to lepší není a to, co předvádí většina tzv. zpravodajských webů, to už se dá dokonce těžko nějak popsat...

Zjevně to i souvisí s prudkým poklesem kvality vzdělávání po hadráku (ten pokles se ještě nezastavil).

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Já bych všechny ty internety zakázala. Tyhle aféry jen každého otravují. Vaše Věra Pohlová, důchodkyně 72 let.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Zemřela 2013.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Stejně jí bylo 73 let.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ano a její slova jsou již nesmrtelná.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Zabavna debata. zacinal som z windows 95 na vlastnom pc v 1995/6 , instalacia zo 14 diskiet tusim-) diskety niekolko krat vymienane! kvoli chybam na nich, to bola inak bezna vec ,kazili sa po cca par preinstalaciach.
Cd romka v tedy bola za astronomicke ceny aj ked ten moj pc mal uz vtedy nadcasovy hdd segate 1.2gb. amd486 66/100mhz turbo. mimochodom ten hdd sa potom v casoch boomu mp3 hodil. a myslim ze ten hdd ide do dnes.len je v krabici odlozeny. od vtedy som z pocitacmi kazdy den.
A preto mi pride tragikomicke ,hlupe a egoisticke ked niekto nadava na win 8 alebo 10.. nezazili ste tu dobu ked bol clovek rad ze mu pocitac ide bez bsod aspon tyzden. takym ludom som kutil pc cele roky. vyrobcovia co uz vydali notebook alebo dosky z chybami ktore nesli napravit. a milion inych chyb. ked nebol internet a kompletna instalacia win trvala aj par dni. ked vam padal nejaky ovladac napriklad a ten co bol origo k tomu nefungoval,podho do mesta do internet kafe z dial upom a par hodin surfovania hladania problemu v anglictine samozrejme-) a biosy a ine..
skoda tu mladym rozpravat. win 10 je uzasny cukrik co urobi vsetko za vas, vsetky ovladace, a stabilna masina. dnesna mladez nevie co sme zazili.
Mam uz par mesiacov na styroch vykonnych masinach win 10. Ten system je po mojich skusenostiach najlepsie co microsoft vydal.za celu historiu!. mam tu aj jeden z win xp64bit a aj jedno z win 8.1 full krabicova verzia na hlavnom pocitaci z 5960x..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Zvláštní. Já začínal dřív na Dosu a Win 3.x a rozhodně toto nadšení pro Win8 a výš nesdílím. MS se stále snaží mi vnucovat, co a jak bych jako uživatel měl dělat.
Samozřejmě, že stabilita dnešních Win a Win95 je někde jinde, ale problémy se stabilitou mě přestaly trápit s NT4 a W2k už byly fajn.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

MS vás k něčemu nutí? Asi jste měkkej. :-)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Ja zacinal na SMEP (vlastne kopie digital), pak 8bit, pak unixy (16bit, 32bit a 64bit) ... az pak DOS ... i kdyz vlastne na XT jsem delal taky ... no delal ... unix se na to nevesel, tak jsme tam meli digger na hrani ;-))

Zcela logicky jsem moc nedelal s novellem, to bylo o tridu nize ani s windows

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mas pravdu, ja som tiez zacinal na Win 95, v ktorom roku to presne bolo uz neviem. Pentium 133Mhz, 32MB RAM, ~850MB HDD WD, niekedy neskor som do toho vrazil aj CD ROM, ktoru mi splasil bratranec a to uz som bol vtedy pan :D, nevadi ze filmy to ledva zvladlo prehrat a zazil som si stym "pekne" casy, na Win98 SE to uz bolo o malinko lepsie ale zaklad stale rovnaky problemovy...2000cku som preskocil a XP uz bola ina basen

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

V roce 1997 - tedy ještě rok před uvedením 98ček - se mi naskytla možnost pracovat se systémem, který běžel na jednom jediném počítači s tuším čtyřmi procesory, na kterém běžně pracovalo cca 100 lidí současně - kompilovali si tam věci, četli poštu, tvořili stránky, někteří odvážnější spouštěli i grafické programy na svůj vzdálený terminál - já to dělal např. s editorem xfte. Tento stejný počítač tuším fungoval i jako NFS server pro dalších cca 200 strojů a jako webový server s neomezenou možností spouštět věci v PHP, perlu, Cčku a všem, co bylo tehdy k dispozici, dále jako poštovní server pro nějakou tu tisícovku lidí (ale jako SMTP fungoval jiný stroj, sem se pošta jen ukládala, četla a pracovalo se s mailboxy). Uptime při takovém provozu běžně pohyboval ve stovkách dní, rekord byl tuším přes 600. Nebylo to s linuxem - ten by něco takového tehdy ještě asi nedokázal a hlavně tehdy na to ještě nebylo x86 železo (a linux tehdy ještě moc multiplatformní nebyl), stroj byl SGI s IRIXem.

Teď k věci: Opravdu si nemyslím, že by byl MS mistr světa, když dokáže o dvacet let později dodat systém, u kterého sedí typicky jeden uživatel a přitom se dá prohlásit, že je to stabilní. :-)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Micfosoft začal dodávat stabilní serverová Windows v roce 1993. Ovšem netušil jsem, že byste měl doma radši server pro 200 lidí (s Windows není problém), než sám pro sebe Personal Computer.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

nejlepsi windows na deskop byli w 2000 server a pak w 3003 server ... neblbly, male naroky a nefungovaly tam blbosti, takze byly nejstabilnejsi ;-))

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Micfosoft začal dodávat stabilní serverová Windows v roce 1993. Ovšem netušil jsem, že byste měl doma radši server pro 200 lidí (s Windows není problém), než sám pro sebe Personal Computer.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si, že by bylo možné na NT 3.51 připojit 100 lidí a nechat je, ať si dělají, co chtějí. Tuto vlastnost bych přisoudil nejdřív možná 2003 serveru, ale i tam je to dost omezené - třeba zamykání souborů a socketů způsobuje problémy IMHO doteď.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vite někdo jak to bude s provazanim licence na live ucet?Mam WP8.1,dve pc s W7.U obou udelam upgrade na W10.Znamena to,ze budu mit dve licencni cisla na jeden live ucet,nebo je kazda licence na jeden?Pripadne jestli budu moct pouzit jeden s/n na obou pc kde bude zadany stejny live ucet?

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

No za sebe mohu říct, že zůstanu na W8.1. Nehodlám platit za "nové" verze programů pro W10. Navíc mi systém vyhovuje. A víc než 7. A tlačítko Start nepostrádám už vůbec. Nahradila jej klávesa "Windovs" s úvodní obrazovkou, kde mám jen to co běžně používám a navíc logicky seskupené do skupin.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V desítkách si to můžete nastavit úplně stejně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak najnovsi build nainstalovany.

Kokos to je spatne, pozor sposobuje vybuchy smiechu.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych chtel rict, ze mam taky u RedHatu ucet ... posilam dam pres nej debug logy z core dumped a vystup z gdb ... ale jina datat tam fakt nemam ;-)))

Ale spravuje se tam pres to i support na placene sluzby ;-)))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.