Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nový počítač s Windows 7 v roce 2018?

Nedávno jsem byl postaven před poněkud těžký úkol. Postavit počítač, který bude obsahovat moderní a výkonné komponenty, velký harddisk s SSD a to vše nacpané do malé krabice. Nejtěžší na tom všem byl požadavek mít tohle všechno s OS Windows 7.
blog

Píše se rok 2018. Už pár desetiletí není žádný problém si postavit vlastní počítač. Stačí se podívat na stránky, kde prodávají komponenty a ejhle, máme vyhráno. Zbývá jen vybrat správné dílky lega a nacpat je k sobě do úhledné krabičky. To není vůbec nic těžkého.

Postavit počítač, který bude mít výkonný šestijádrový procesor a herní grafiku střední třídy? Opět, žádný problém. Stačí se znovu podívat na stránky eshopu a vybrat to správné a vše nacpat do krabice. Chceme to postavit do krabice o velikosti bot a přitom mít vše velké a výkonné, či dokonce tiché? Dnes opět žádný problém. Ale nechcete moderní Windows 10? Tady už tvrdě narazíte.

Relativně nedávno jsem dostal za úkol postavit počítač, který bude výkonný, moderní, v malé krabici a ke všemu tichý s co možná nejmenší možnou údržbou a jako operační systém nesmí býti nic jiného, než Windows 7. Proč tvrdošijně lpět na téměř 10 let starém systému? A proč ne. Vše tam funguje, aktualizace už nejsou tolik otravné (či spíše nejsou prakticky žádné) a okrem Dx12 všechny programy jedou zatím bez problému. Problém ale je samotný systém na moderní počítač nainstalovat.

Když se podívám na komponenty, je z čeho vybírat. Pokud ale potřebujeme mít veškeré ovladače právě pro tento starý systém, nastává tvrdý problém. Oficiální podpora skončila u generace Skylake, což sice je stále výkonný procesor, ale dvě generace starý. U AMD je to mnohem horší. První generace Ryzen procesorů se dočkala spíše nevyřknuté podpory pro W7, další generace jsou už zcela bez podpory. Je tedy potřeba hledat opravdu, ale opravdu pečlivě.

Pro tento úkol jsem si pečlivě vybral základní desku formátu Mini-ITX, jenž výrobcem slibovala podporu chipsetu pro W7 s paticí AM4. Chipset je B350, který podporuje jak Ryzen první generace, APU, tak Ryzen druhé generace (Intel by zde mohl opisovat a také dát jeden chipset pro všechny, jako tomu bylo v případě generace Core a Core 2). Kvůli nejisté informaci ohledně podpory pro Ryzen druhé generace jsem zvolil Ryzen 1600X, což je šestijádrový procesor prodávaný za cenu okolo 4 tisíc. Jde tedy o skvělý poměr cena/výkon.

Chybějící chladič mne příliš netrápil, protože do zamýšleného case by se stejně nevlezl. Jako chladič jsem měl na výběr Noctua NH L9a nebo CoolerMaster Liquid 120, který se nakonec jevil jako nejlepší varianta. Vše poté přišlo do Mini-ITX bedny CoolerMaster Elite 130 za cenu lehce přes tisíc korun poskytující místo jak pro plnotučnou grafickou kartu, v mém případě GTX 1060 a ATX zdroj, tak rovněž pro AiO vodníka a stále zbylo hromadu prostoru pro 3.5" pevný disk.

Podobný problém s instalací W7 jsem řešil při stavění cenově vyrovnaného počítače s procesorem Intel Pentium G4560, kde jsem jako grafiku použil nízkoprofilovou GTX 1050 a SFX zdroj. Vše bylo opět kompaktní a malé, jen hlučnejší, než v případě AiO vodního chlazení. Cena ale rozhodla, tak pár decibelů navíc šlo stranou.

K samotnému problému, Windows 7 vznikal v době, kdy USB3 prakticky nebyl a proto se v instalaci s ní nepočítalo. Mnoho lidí mělo počítače vybavené jak PS2 konektorem, tak USB 2.0 řadičem, jež je snadno identifikován v instalátoru. Jenomže nové základní desky už mají výhradně USB 3 řadič a pokud se samotný instalátor rozjede, nepůjde vám ani myš ani klávesnice. Nehledě na to, že pokud jste si čirou náhodou vybrali nekompatibilní desku nebo přídavnou kartu, máte prostě smůlu.

Naštěstí internet je velké místo a mnoho výrobců poskytuje takzvaný USB3Patcher, který vám instalační disk (či spíše instalační obraz systému) upraví a doplní USB 3 ovladač. To je velmi důležité, bez toho se moc daleko v instalaci nedostanete. Pak už si jen stačí po instalaci nahrát veškeré inkriminované ovladače na přenosný disk či klíčenku a instalace i navzdory nemožnému úkolu proběhne hladce. Tento nástroj konkrétně nabízí MSI, takže při výběru desky se lze orientovat podle výrobce. Instalační obraz lze upravit i v případě, že jde o legální verzi, která se před pár lety dala bez většího problému stáhnout z oficiálních stránek Microsoftu, jen jste k instalaci museli vlastnit sériové číslo k aktivaci.

Závěr tedy zní. Ano, je možné stále postavit počítač, který bude bez problému šlapat pod Windows 7, ale opravdu chcete trávit spousty hodin hledáním ideálních komponent, aby vše šlapalo bez problému? Komponent je méně a méně a už je skutečně dobré dát sbohem starému systému v případě stavění nového počítače. Bohužel.

Pro ty, kteří chtějí modernizovat počítač, ale nechtějí moderní systém, dávám seznam komponent, které fungují: 

  • Grafika: Jakákoliv nVidia GTX 1xxx, z oficiálních stránek lze stáhnout ovladače
  • CPU: V případě Intelu se omezte na generaci Skylake, základní desky mají plnou podporu pro W7. V případě AMD volte Ryzen první generace, druhá generace už pod W7 nelze rozchodit, a to ani APU. Strávil jsem mnoho času hledáním, jak rozchodit tento starý systém na novém APU od AMD, ale systém se už prostě nespustí.
  • Základní deska: Nejsnažší je vytipovat si výrobce a poté konkrétní model zkontrolovat přímo na stránkách, zda-li poskytuje i ovladače. Pro AMD i Intel se mi osvědčila značka ASRock a Asus, oba dva výrobci mají velmi propracované stránky s ovladači.

Jiří "Kjutl" Kutlák

Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Nový počítač s Windows 7 v roce 2018?

Úterý, 3 Září 2019 - 14:33 | bgheimat | Many thanks for your info. https://bgheimat.com...
Pátek, 14 Červen 2019 - 17:30 | GeorgeZeman | Proc do prkeny ohrady davat na novy PC starej...
Úterý, 21 Květen 2019 - 17:39 | Milan Bačík | Ve skutečnosti mají Windows 8 pár pěkných...
Pátek, 29 Březen 2019 - 22:35 | Gorgussien | Jo, jde to. https://www.youtube.com/watch?v=...
Neděle, 17 Březen 2019 - 16:48 | Martisito | Mám win10, ale chtěl bych jet na Win8.7 Mohu se...
Neděle, 28 Říjen 2018 - 08:08 | Beusák | I7 9800x + x299 msi gaming carbon ac + win 7 ?...
Sobota, 27 Říjen 2018 - 16:07 | Jabba | Takže o 26 dní později konstatuji, že ŽVANÍŠ...
Středa, 3 Říjen 2018 - 16:30 | Jabba | Aha, dobrá, stane se. Ale předpokládám, že sis je...
Pondělí, 1 Říjen 2018 - 15:25 | DRK | Stahoval jsem to přímo odněkud od intelu a už si...

Zobrazit diskusi