Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Pozor!!! Windows XP vám v dubnu sežerou babičku i s důchodem!!!

Vypadá to, že blížící se konec podpory Windows XP bude výživnou půdou nejen pro Microsoft, ale též pro spamery, reklamní krasožvastéry a jiné akčňáky. Přistál mi v e-mailové schránce spam, o který se s vámi musím aspoň z části podělit…
blog

Hned v úvodu je kýžený obrázek, o němž budu dnes hovořit. Zaslala ho jedna podle mě zřetelně spamerská společnost (tak já označuji společnosti, co mají tu drzost napsat do patičky spamu, že e-mail byl zaslán na základě registrace u některého z partnerů a že je všechno v souladu se zákonem o regulaci reklamy a bla bla bla, kecy v kleci), její jméno nebudu uvádět, abych jí zbytečně nedělal reklamu (stačí, že tímto článkem dělám jen tak mimoděk reklamu Microsoftu). Velmi mě na spamu zaujaly ty výhrůžky, které jsou snad ještě šťavnatější než ty, co používá sám Microsoft.

Ještě nikdy se nestalo, že by se tak starý operační systém těšil takové oblibě, jaké se těší právě Windows XP. Ten systém musí být snad téměř dokonalý, že ho necelé dva měsíce před definitivním ukončením podpory používá ještě víc jak čtvrtina uživatelů desktopů. Kdyby to bylo na mě, udělil bych systému Windows XP platinové ocenění, ale jednak o tom sám nerozhoduji a jednak takové ocenění na Deep in IT ani nemají, končí bohužel u zlatého.

Není tedy divu, že je zde marketingový potenciál s prominutím jak prase. Faktem je, že v dubnu vyjdou definitivně poslední bezpečnostní aktualizace pro Windows XP a Office 2003. Nicméně vytáhnout tak těžký kalibr jako nezabezpečené bankovnictví, ztrátu soukromí a osobních dat a dokonce poškození osobních souborů, to vyžaduje notnou dávku marketingového sádla.

I kdybych připustil, že bankovnictví (zejména to internetové, to se spam neobtěžoval zmínit, protože se mu to nehodí do krámu a navíc se tvůrci mohou vymlouvat, že by to spam zbytečně prodlužovalo), soukromí a osobní data mohou být po ukončení podpory těchto systémů v ohrožení, pak musím jedním dechem dodat: „Ale to je v ohrožení už nyní!“ Žádný systém není dokonalý, děravé jsou všechny. Dokonce ani nelze tvrdit, že děr v systému Windows XP bude s ukončením podpory přibývat. Nebude. Ty tam už jsou, jen se o nich ještě neví (přesněji se o nich ještě neví dost na to, aby byly zneužívány ve velkém, nebo ještě lépe řečeno neví se takto o všech).

Můžeme ale říci, že děr pak už nebude ubývat, pokud se o to nepostará nějaká tzv. „třetí strana“, nebo sám uživatel (Microsoft se o to už starat nebude). A kdybych to chtěl dohnat ad absurdum, ale vlastně ne tak úplně moc, tak za zveřejňováním nových bezpečnostních děr ve Windows XP bude stát sám Microsoft. Ne, to není nadsázka. Systémy Windows, jakkoli jsou jeden lepší než druhý, jsou si v zásadě hodně podobné a velká část konkrétních bezpečnostních záplat vychází pro všechny, protože i ty díry jsou stejné. Takže v květnu můžeme čekat první vlaštovku. Vyjdou totiž záplaty na všechny dosud podporované systémy, ale na Windows XP už ne. Pro zkušeného hackera není nic snazšího než vzít tuto záplatu, zjistit, co a jak vlastně záplatuje a voilà - ví přesně, kde mají Windows XP slabinu, kterou nikdo záplatovat už nebude.

Většině těchto děr se dá s úspěchem bránit. První možností je používat bezpečnější (a vlastně lze říci jakýkoli jiný) prohlížeč než Internet Explorer. Ten bude na ráně jako první, protože ho nikdo nebude záplatovat. Ne ve Windows XP. Doporučuji též zbavit se Javy (a závislosti na ní). Java je instantní zlo a je děravější než potravina našlehaná dusíkem.

Druhou možností je použití zabezpečovacího řešení třetí strany. Ať už to bude nějaký antivir, který se postará o pohlídání systému a nově objevených bezpečnostních děr (tady vidím skutečně zajímavý marketingový potenciál), nebo solidní firewall, klidně na hardwarové bázi, tím mám na mysli nějakou další krabičku mimo počítač s Windows XP (i když to ve finále bude fakticky zase nějaký počítač s nějakým softwarem).

Třetí možností, která by vlastně měla být na prvním místě, je zdravý rozum. Člověk, který používá a chce používat Windows XP i nadále (třeba proto, že mu ten systém vyhovuje, nebo proto, že jeho hardware je dostačující a s novějším systémem by se příliš zpomalil, nebo pro tucet dalších důvodů), si musí uvědomit, že používá operační systém, který má vypnuté stahování bezpečnostních aktualizací a patřičně se podle toho zařídit.

Zkrátka a jednoduše: nenechte se zblbnout reklamami a výhrůžkami. Za dva měsíce rozhodně konec světa s neaktualizovaným systémem Windows XP nenastane. A pokud chcete mít pocit sucha a jistoty, přejděte na nějakou nenáročnou distribuci linuxu. Linux má totiž na desktopech tak malý podíl, že se nikomu nevyplatí pro něj vůbec psát malware. Nebudete si muset kupovat nový hardware, protože vám stávající ještě slouží, a bude to v podstatě zdarma. Jediné, co budete muset sehnat (a nějak odměnit), je šikovný ajťák, který vám ho nainstaluje a vysvětlí vám základní rozdíly mezi linuxem a Windows a naučí vás s tím dělat.

Anebo si prostě pořiďte novější verzi Windows. Nebo nový počítač s novou verzí Windows nebo jiným systémem. Je to na vás. S koncem podpory XPček ani nezdraží rohlíky, ani vaše babička nepřijde o důchod. A jestli ano, bude to shoda náhod.

A co Windows XP x64?

Dávám tomu tak 50% šanci, že podpora Windows XP Professional x64 Edition skončí až 14. července 2015. Tehdy totiž končí definitivně podpora Windows Serveru 2003 a jak jistě víte, Windows XP x64 vycházejí z kódu Windows Serveru 2003 (fakticky jde o novější XPčka) a záplaty pro x64 verzi Windows Serveru 2003 jsou identické se záplatami pro Windows XP x64. Je tedy možné, že dokud budou vycházet záplaty pro Windows Server 2003 x64, budou tyto použitelné i pro XP x64, přestože x64 XPčka mají stanoven datum konce podpory úplně stejně jako 32bitová, tedy do 8. dubna tohoto roku.

Momentálně mají x64 XPčka jedinou drobnou nevýhodu: spousta počítačů, kde běží 32bitová XPčka, nemají x64 procesor. A pro našince pak další nevýhodu: x64 XPčka nejsou v češtině. Jinak ale mohu Windows XP x64 vřele doporučit, ovladače jsou běžně k dostání (to jsou fakt výjimky, kdy x64 ovladač pro XP neseženete) a systém je to naprosto pohodový, až na DOSové věci vyžadující NTVDM v tom běhá prakticky všechno co v 32bit. XPčkách (za těch několik let, co jsem x64 XP používal, jsem nenarazil na nic, co bych v nich nerozchodil a v 32bit. XPčkách jo).

A jak k nim legálně přijít? Kupte si Windows 7 Professional a legálně downgradujte. Budete si moci ještě víc jak rok užívat aktualizovaná XPčka (pokud bude platit výše uvedené) a později můžete použít vaši licenci na Windows 7.

Tagy: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Pozor!!! Windows XP vám v dubnu sežerou babičku i s důchodem!!!

Středa, 26 Únor 2014 - 16:37 | Behemot | Moc jsem se nepokoukal, v prvním není o Saabu ani...
Úterý, 18 Únor 2014 - 15:15 | Mitch | Nejde o výrobce procesoru, ale o instrukční sadu...
Úterý, 18 Únor 2014 - 15:07 | Mitch | Bohužel ten odkaz hází 404 ale zřejmě půjde o...
Úterý, 18 Únor 2014 - 14:22 | Lojza Suchánek | Ja mam Peklo na taliri fakt rad, i podobne jiné...
Úterý, 18 Únor 2014 - 14:13 | Sob | Jak uz spravne poznamenal kolega prede mnou, Java...
Úterý, 18 Únor 2014 - 13:53 | JVc | Pokud stream tak doporucim porad peklo na taliri...
Úterý, 18 Únor 2014 - 13:00 | IT Joker | Já tam mám napsáno „před xx hodinami“ a Javu...
Úterý, 18 Únor 2014 - 11:32 | Zett | Stařičké Saaby jsou bezpečnější.... na to mám...
Úterý, 18 Únor 2014 - 08:15 | Lojza Suchánek | K poslednímu odstavci - jses bohužel ZCELA mimo....
Úterý, 18 Únor 2014 - 04:34 | JVc | Tak schvalne. Mate za vasim jmenem v tomto...

Zobrazit diskusi