Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pozor!!! Windows XP vám v dubnu sežerou babičku i s důchodem!!!

Jak myslíte, že by dopadl výrobce automobilů, kdyby při uvedení nového typu vozidla v reklamě tvrdil, že předchozí typ je nebezpečný a proto byste ho měli sešrotovat? Ano, máte plnou pravdu. Byl by okamžitě zavalen žalobami za podvod při prodeji a definitivně by skončil. A totéž by se mělo stát Microsoftu. Jen se podívejte na Živě a jejich nadšené reklamní články na nové verze Windows a pomlouvání předchozí verze. Chápu, že peníze nesmrdí a že redaktoři jsou schopni za peníze napsat jakoukoliv lež. Ostatně proč ne, když software nerozumí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Coze?
Trosku mi to pripomina ono oblibene srovnavani jablek s bramborama.
Docela bezne se například hovori o tom - a i samotne automobilky o tom hovori, a ne, ze ne !!! - ze proste 20 let stare auto sice jezdi a funguje, ale jiz davno nesplnuje DNESNI požadavky na bezpečnost.

Ony se totiž ty požadavky na bezpečnost za posledních například 20 let VYRAZNE zmenily. Takze nejde o to, ze by snad nejake auto vyrobene před 20 lety se nejak pokazilo a je nyní nebezpecne - jde o to, ze před 20 lety byla jina situace.

S OS je to mirne podobne - situace se neustale meni. Pribyvaji nove hrozby, o kterých před 10 lety nemel nikdo ani tuseni. To neznamena, ze před 10 lety nekdy vyrobil smejd. To proste znamena, ze se doba vyviji.
A nevidim NIC spatneho na skutecnosti, ze proste výrobce OS rekne : Jelikoz uz nebudeme delat nove bezpecnostni zaplaty, tak za ten systém uz z hlediska bezpecnosti nerucime a chovejte se k nemu jako k nezabezpečenému a nebezpečnému.

Pokud mas dojem, ze by tvurce OS mel vydavat nezpecnostni aktualizace navždy, tak to tak rekni na ferovku. To, ze takova věc je pomerne nesmysl, je myslim jasne - vždy nastane situace u jakéhokoliv OS, ze prestane byt podporovan, a je to ciste jen otázka casu. Pokud se nepletu, tak u WinXP se to vedelo VELMI dlouho dobpredu, kdy tato situace nastane a každý uživatel se na to mohl pripravit dle jeho chuti a moznosti.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Všechny automobilky tvrdí, že 20 let starý vůz je nebezpečný. Ale žádná z nich neřekne, že je to právě ten její výrobek :-)

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

Nedavno jsem slysel něco na ten styl od nekoho z WV a tykalo se to Golfu. Něco jako ze sice je super, ze ma někdo dodnes dvojkového golfa, ale ze je lepsi ho vyhodit a koupit si nového.
Pravda, odkaz na to nemam, bylo to nekde v Tv a je to uz nejaka doba a nepamatuju si kde :-(

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nezlob se na mě, ale to je blábol. Třeba stařičké Saaby jsou dodnes bezpečnější než třeba kdejaká Thalia nebo Logan či shnilej paborit či fobie. Jakej je Thalie papír snad víš z vlastní zkušenosti a počítej s tím, že až vletíš v nějaké dědině v kile to traktoru co tam vjede z vedlejší, tak z tebe moc nezůstane. Auta typu BMW běžně přežijí let vzduchem a následné rolování v podstatě jen mírně zmačkané.

Jinak ano, tak nějak to je - k XP nebudou vydávány nové aktualizace a nebude fungovat podpora výrobce (toto je ta hlavní podpora - že po telefonu vám nikdo nepomůže, lidi asi neví, co to podpora znamená). Jinak se nic nezmění. V XP je už zalátáno tolik děr, že bych nečekal, že se tam po 10 letech objeví nějaké hromady dalších kritických, které navíc nepomůže zavřít ani firewall a slušná rezidenční ochrana.

Jinak jo, nové hrozby přibývají - že budu muset neustále dokupovat paměť, to je největší hrozba. Teď jsem si spíchnul na prodejnu sestavu s XPčky a ač mi tam jede v podstatě to samé, jako tady na desktopu se 7, žere to tak 1,1 GB (ze 2,5 GB) RAM po celém dni. Sedmičkám s otevřenou Operou po dvou dnech dojde paměť - 4 GB, páč jsem konečně uvěřil po roce občasných pádů Memtestu, že ten další paměťovej modul je rozbitej (a po vyndání už to nepadá, eh).

Takže 4 GB dneska sedmičkám nestačí, kdo furt vykládál o té úžasné pokročilé správě paměti v 7, udělejte mi prosím službu a zastřelte se rovnou sami, váš genofond je pouze ke škodě, vy musíte být tak blbí, že si ani nezavážete boty.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Prosim te, srovnávej srovnatelne.
Pokud vezmes nejakou 20 let starou vyssi tridu, a porovnas ji s dnesnim low endem, tak je mozne, ze ti to stare auto vyjde lepe. Porovnej tedy například 20 let stary low end a soucasny low end a zjistis, ze i ta dnesni Thalie jakožto soucasny low end je porad v bezpecnosti na tom mnohem lepe, nez třebas 20 let stary Favorit.
O tom jsem hovoril - ze i dnes 20 let stare auto dozajiste bude jezdit, bude fungovat, bude v pohode, ale uz se jaksi musí pocitat, ze (pokud to není 20 let stare high endove auto) to například s bezpecnosti nemusi byt nic extra. Tim nerikam, ze se s nim nemá jezdit - a zde je presne ta analogie k XP. XP holt uz na tom bezpecnostne nebudou tak jako nove systémy, je potřeba se k nim tak chovat, ale to neznamena, ze jsou k nicemu. Jen je potřeba mit urcite věci na zreteli...

Jinak Win7 jsem bezne instaloval na Pc s 2GB RAM, a nebyly s tim nejake problémy. Dokonce jsem to instaloval i na nejaky notebook s 2 jadrovym starym CPU a 1GB RAM a fungovalo to tam taky docela v klidu. Pravda, nic moc se na tom nepoustelo, WWW a mozna nejake video/hudba občas a pravda jsem zvykly - a lide okolo mne také - pocitace třebas přes noc vypínat :-)
(Pravda notebook nevypinam téměř vůbec, mam tam Win7 a 4GB RAM a není jediny problém, manželka ma nejaky low end notebook se 3GB RAM a nemá s tim problém také. Tak nevim, mozna u mensiho množství to zlobit muze,nemam osobní zkusenosti.

Ostatne, holt dneska 4GB RAM stoji "par korun" a tak povazuji za zbytecne to nejak resit, proste tam tu pamet dam a je klid.
Perlicka na zaver - naopak jsem nesledoval vůbec zadne rozdily v behu OS a aplikaci mezi 64GB a 32GB RAM. Tak jsem si nakonec v PC nechal 32GB a ten zbytek jsem nekam rozstrkal :-)

Jinak Memtest je dobra věc, mel jsem problém s pameti (koupeny 4 v kitu, po zjisteni problemu nevyreklamovatelne, protože jsem je rozhazel a ty kurvy chteji na reklamaci cely kit) a odhaleno za asi 5 sekund :-))

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Bys mohl začít, instalace a používání je krapet rozdíl, ne? Low-end odjinud je na tom pořád líp jak pohrobek místního socialistického plánování (paborit). Nicméně začal jsi o tom, jak jsou stará auta na pendrek a nová jsou sluníčková a já tu dokonce srovnávám stará auta zhruba stejné ceny jako současná novější a zdá se mi, že to staré má pořád navrch.

Tak jako XP mají a vždycky budou mtí navrch asi tak ve 2/3 věcí nad těmi sračkami, co přišly potom.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Promin, ale nic takového jsem o tech autech nenapsal.
Napsal jsem, ze samotne automobilky rikaji, ze 20 let stare auto nesplnuje dnesni nároky na bezpečnost.
Mel jsem to vice specifikovat - mel jsem tam doplnit slovo jako "většina", například.
Myslim ale, ze pokud se nebudeme tahat za slovicka, tak je smysl toho, co jsem psal, pomerne jasny.

XP - sam jsem s nima byl spokojeny a ted jsem stejne spokojeny s win7. Z pohledu uzivatele nevidim zadnou zmenu, co se tyce kvality. (Samozrejme jsou tu urcite aspekty "z nutnosti", jako například ovladace pro novy HW a podobne, DX..Ale z hlediska toho, jak to citim při pouzivani, oboji mi prijde stejne)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Mnohdy stále slušná starší auta nesplňují tak akorát byrokratické sračky uhnije, naopak jsou důvodné pochybnosti o tom, že některé papírové vraky co dostaly razítko vůbec reálné bezpečné jsou. A pokud ano, je to to běžně na totálku, protože se to sroluje jak harmonika - info od autoklempíře.

Já změnu vidím velmi reálnou - mrkvosoft si vžal uživatele jako rukojmí klasickým stylem - chcete nové verze DirectX, kupte si tuhle sračku, jo a rovnou i všechen ostatní HW, protože to stejně bude nepoužitelný. Snad tomu bude s Mantle brzo konec, vydávaj nové verze jak noviny a reálné změny žádné. Teď jsem četl o nějakém 11.2, ani nevím, co to proboha je a v čem se to liší od 11 či 11.1., ale už mě to nezajímá. To jsou furt změny pro změny, aby se jako zdálo, že tam je vývoj. Že nový souborový systém slibují už 10 let a nedočkáme se toho nikdy, protože nenapsali ani ten první, tak těžko napíšou druhý, no to je holt skutečná realita. Sedmičky mi akorát přidávají práci, všechno je komplikované, trvá to dýl, v cestě je akorát víc omalovánkových debilit pro vohnouty, půlka věcí ani nejde, a je to akorát čtyřikrát větší a HW náročnější. Že to je stejný? No to bys asi měl zajít k očnímu. Vzpomínaný Linux je na tom ale ještě hůř, takže člověk si fakt nevybere.

Trochu OT, ale když jsem se už rozjel :D Totéž v telefonech, Android na ***, lidem okolo to běžně nefunguje (pády, restarty, dělá si to, co chce), ovšem telefonní wokna jsou úplnej výsměch, o jabku radši nemluvím, na ten jejich předraženej proprietární shit se jim můžu. Zlatý starý malý proprietární systémy přímo OD VÝROBCE telefonu. S otcovou Lumií jsem dělal vždycky maximálně pět minut, než jsem dostal chuť to shodit ze skály - krom absolutně HW nedostatečnosti je moje W810i použitelnější než todle. Rovněž aktuální low-end Nokia se systémem s40 co stojí půlku a ani není klasifikován jako smartphone (!) umí dvakrát víc, než Lumia. Ještě někdo nechápe, jak Nokia zvládla zbankrotovat? Jestli má někdo tip na normální telefon, rád se něco dozvím, jinak vezmu buď čtyřjádrovýho číňana s androidem za dvojku (to tak cenově odpovídá tomu šmejdu!), nebo starou N900/N950 atd. někdez bazaru. Ideálně bych rád, aby to mělo klávesnici.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

"Že nový souborový systém slibují už 10 let a nedočkáme se toho nikdy, protože nenapsali ani ten první, tak těžko napíšou druhý, no to je holt skutečná realita."

Pokud je řeč o WinFS, tak to není / neměl být file system. A proč psát nový, když už jeden mají a stále ho vylepšují. Jiné je to v serverech, kde NTFS upravili pro určitý typ nasazení, odstranili pár legacy věcí a nazvali to ReFS. Co lidi potřebují, že by neustále něco přepisovali :) Je to žurnálový systém s podporou šifrování, komprimace, linkování a dalších milion věcí o kterých nevím. Každopádně nejsem odborník na souborové systémy, takže se rád nechám poučit (a to nemyslím sarkasticky).

Když už jsem u toho přepisování, pamatuji dobu kdy Vista byla pod návem Longhorn a četl jsem stále dokola, že by měl MS všechno zahodit a začít znova :) Nevím kolik z nich bylo vývojářů, ale doporučuji shlédnout jednu z přednášek Roberta C. Martina z Norwegian Developers Conference, kde tuto cestu zavrhuje ve prospěch iterovaného refactoringu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No například podpora pro nové formátování disků a větší kapacity je tam zplácaná docela ad-hoc, v XP to tuším nefunguje vůbec a nejde to snad aktualizovat, v tomhle je zrovna Linux trochu někde jinde, pár balíků a je nová verze. Jinak Vista má údajně nějaké desítky tisíc řádků ještě z DOSu, asi tak, proto je čímdáltím větší a některé ty díry pak skutečně jsou ve všech oknech od počátku věků.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Některé technologie jako AFD přicházejí v době, kdy je na trhu již vydaný a stále podporovaný systém. V takovém případě chápu, že udělají ad-hoc update. Nicméně s další verzí se již tato podpora stává nativní součástí systému. Pro jiné technologie jako GPT se MS rozhodl XP vypustit. Nemusí se to líbit a já MS neobhajuji, ale pokládám si otázku: "Kdo jiný dává na software za pár tisíc 13 let podpory?".

Také bych rád aktualizoval pár balíků a měl novou verzi, ale pak by mohl mít každý v podstatě unikátní instalaci a starat se o to musí být (z pohledu MS) peklo. O tom kódu z DOSu bych trochu pochyboval. NT větev byla implementována sepárátně od "domácích" Win9x a Dave Cutler původně pracoval na VMS, takže moc nevěřím, že by něco přebíral z DOSu. Nicméně zdrojáky kernelu pro Vista a vyšší nejsou narozdíl od XP a 2003 ke stažení, takže to asi nerozseknem.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

I ve win 7 jde videt okno jeste z win 3.1
Jde o tuto zhovadilost
www.sin.cvut.cz/sites/default/files/navody/tisk/atisk_m21.png
kde jsou 4 radky a po stranach soupatka. Je to malinky aby to tenkrat veslo na rozliseni 640x480 ,na dnesnich monitorech je to k vzteku (navic to nejde pro prehlednost ani roztahnout) neco hledat na okynku o velikosti pivniho tacku kdyz ma clovek monitor jak dve A4 vedle sebe (A3 nalezato) . A dost mozna to ma i win8, nevim nemam je, ale pevne tomu verim ze to tam proste bude.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel ten odkaz hází 404 ale zřejmě půjde o pozůstatek z Windows NT 3.1, které mají unifikovaný vzhled s Windows 3.1. Nevím zda to znamená stejný kód, ale pokud jde o implementaci dialogu, dokážu s tím žít lépe, než kdyby tyto anachronismy byly o několik vrstev blíž k hardwaru :) Ale souhlasím, že to může kazit dojem. U Vist to snad byl dialog pro přidání fontu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Čtyřjádrového androida mám, nestál mě dvojku ale 13k a už po 11 měsících se ho snažím prodat (za 60% ceny btw. - cena Samsungů padá po zakoupení jak cihla hozená ze střechy). Další zastávka Blackberry, ten systém vídám v práci, občas na něm něco nastavuju a je to někde jinde. V nejhorší nouzi lze androidí appky pustit taky, ale jinak je tam stále vespod realtimové QNX a pro mě osobně je to sakra znát.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No veru, staci sa pozret za jake sracky dostavaju tie auta `hviezdicky` v testoch -> ja mam na haku ze mi auto nezere nervy ked nemam zapnuty pas (skor je to plus), pod pojmom bezpecnost si predstavujem ako budem vyzerat po pripadnej zrazke -> kludne aj s tym `modernym supa dupa bezpecnym farom`...

a to mam uz bohuzial otestovane -> 3 auta zramovane, z toho jeden `moderny` seat ani neodisiel po vlastnych, a moja skoda bol poskodeny lak na narazniku a pokryvena roletka na zadnom okne (od disku co som viezol v kufri po tom naraze) ;o)

co sa tyka DX, tak jak to kedysi bola zachrana z neba (ked si kazdy z tych 20 vyrobcov GK presadzoval to svoje), tak dnes je to skutocne len desne vydieranie a este aj kryte autorskym pravom!
je takmer iste, ze ak by to tak nebolo, tak tu dnes mame akykolvek DX aj pre XP od tretej strany - tak ako mame GPT 2TB+ pre XP....

Kvoli tomu jak sa MS sprava si pokladam za moralnu povinnost odhovarat kazdeho kde to ide (t.j. nie firemny pocitac) od kupy cohokolvek od MS -> hlavne ked piratska nahradka byva mnohokrat dokonca hodnotnejsia a oficialne nezakupitelna (napr. office 2002 + docx patch -> ziadny hnusny ribbon a frci to jak blesk)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Tak jako XP mají a vždycky budou mtí navrch asi tak ve 2/3 věcí nad těmi sračkami, co přišly potom."

To je vcelku silné tvrzení. XP nemají např. CPU Cycle Counting, Dynamic Kernel Address Space (pro 32bit verzi), I/O Cancellation, I/O Priorities, Memory Priorities, Kernel Transaction Manager, Code Integrity Verification, Address Space Load Randomization, Windows Display Driver Model (btw. statisticky nejvíce BSOD bylo způsobeno pádem grafického ovladače, od NT 6.0 se již jen restartuje driver), moje oblíbené Windows Presentation Foundation které poslalo GDI tam kam náležitě patří a mraky dalších věcí.

Možná Microsoft udělal chybu, když nevydal nástupce Windows XP Fundamentals For Legacy PCs. Nikdy jsem je nezkoušel ale kdysi je nainstaloval spolužák na jeden obstarožní notebook a ten rozdíl oproti klasickým XP byl prý znatelný. Nyní by člověk musel nějakým méně legalním způsobem získat nová Windows Embedded a postavit si to sám. Do toho moc lidí nepůjde.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

WPF podle me nenahrazuje GDI, je to spis nahrada za WinForms. Za GDI mame Direct2D.

OT: Je docela sranda, ze Windows pouzivaj uz par let (od Win7) rozvrstveni prace s obrazem na desktopu kterymu se Linux snad priblizi tenhle rok s rozsirenim Waylandu.
V kazdym pripade preju tvurcum Waylandu hodne uspechu, protoze by se v roce 2015 mohl Linux dockat GUI stacku co nemaskuje na urovni aplikacnich frameworku ten masakr co se deje pod povrchem.

Win: App -> Framework(MCF,WTL,Qt,...) -> GDI/Direct2D -> DWM -> DirectX -> WDDM driver + GPU / WARP + CPU -> HW
Linux: App -> Framework (Qt,GTK,...) -> Renderer frameworku (libwayland-client) -> KWin/Weston/.. (wayland-server) -> OpenGL ES (Mesa) -> KSM driver v kernelu + GPU / Gallium SW renderer + CPU -> HW

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

OK, snažil jsem se to zjednodušit, WPF asi neposílá výstup na tolik zařízení jako GDI :) Můj point byl, že s minimální námahou lze vytvořit akcelerovanou, vektorovou okenní aplikaci, kterou už ale nikdo nespustí na XP.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A k čemu mi to jako uživateli je, když vidím na vlastní oči, že stejný SW běhá líp na staré plečce a neřve to na mě, že mám něco vypnout páč dochází paměť? A pak je to jak v 98čkách, kdy nic nefunguje a záložka v prohlížeči má odezvu minutu - no to není ani k smíchu, to je k pláči. Připadne mi to jak ty změny pro změny, nákupní seznam jak to musí být určitě hrozně supr, v reálu je to na hovno.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je přirozený vývoj. Je to jako říct, že Win95 jsou lepší než XP, protože vyžadují méně paměti. Když se u sebe podívám na využití paměti, tak největší footprint má prohlížeč s několika otevřenými stránkami. Ovšem že mohou být browsery paměťově úspornější. Mohou se vrátit zpět a běžet v jednom procesu, ale to pak jedna stránka může sestřelit celou aplikaci. Je to holt kompromis. Jeden z důvodů, proč jsou Windows na disku tak nafouklá je WoW64. Hafo knihoven je v systému 2x. Jedna pro IA-32 a další pro AMD64. Samozřejmě tam ty 32bit být nemusí, ale pak si nespustíte nic, co nebylo zkompilováno pro novější architekturu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pak ale nechapu instalacku ktera tam nahrava zbytecny knihovny. Kdyz je stroj na procesoru intel tak proc tam instalacka pere knihovny pro amd?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o výrobce procesoru, ale o instrukční sadu. Možná tyto názvy zavádějí, ale IA-32 = x86 (3. generace od i386) a AMD64 = x86-64. 32bitová verze Windows knihovny pro 64bit procesory neobsahuje. Ale to je jen jedna část. Tou další jsou např. ovladače. Nevím kolik přesně zabírají po instalaci Win7/8 ale u Vist to bylo 800MB jen pro tiskárny. Celkem pak přes 1GB.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Stařičké Saaby jsou bezpečnější.... na to mám odpověď http://www.autoweb.cz/video-crashtest-renault-modus-vs-volvo-940-gle/ a třeba http://auto.idnes.cz/stare-auto-bezpecnost-06j-/automoto.aspx?c=A130610_...

Tak asi tak nějak.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Moc jsem se nepokoukal, v prvním není o Saabu ani slovo, v druhém rovněž a „toto video neexistuje“.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Je tu přeci jen jeden OBROVSKÝ rozdíl. Se starým autem mohu zajet do neautorizovaného servisu a zručný mechanik může v chodu udržet i úplného veterána. Co udržet, může mu vdechnout nový život. Prostě mi nic nebrání zgenerálkovat motor, vyměnit brzdy nebo prasklé okno.

Vzhledem k tomu, že software spadá pod autorské právo, je tam toto poněkud potíž - tedy je vyloučeno, aby někdo opravu provedl na svou pěst, pokud to Microsoft nedovolí (a že to pochopitelně nedovolí).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To se děje dávno a nikoho to nesere. Znáte TinyXP, TinyVIsta, Tiny7?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

...len ked si pod pojmom `zgeneralkovanie` predstavujes osekanie od balastu...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu je možné legálně downgradovat z Win7 na XP64? Já myslel, že tahle možnost skončila s vydáním SP1, aspoň tak to bylo kdysi MS prezentováno.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já pevně doufám, že jak ESET Smart Security tak Google Chrome budou plně XP podporovat i nadále. Jedu dlouhodobě s vypnutými automatickými aktualizacemi OS, a musím zaklepat, bez jakýchkoliv zádrhelů. Situace se změní až nebude buďto ESET nebo Chrome podporovat XP. Ale na Linux asi těžko přejdu. Potřebuji používat vybranou skupinu programů odladěných na 32-bitové Windows (XP).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to brzo muzete prestat pouzivat pocitac.

Co je tak vyjimecneho na vasich aplikacich, ze je nemohou nahradit jine?

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

:-) :-) :-) Promiň, ale tohle je názor člověka, který používá počítač maximálně na psaní dopisů, takže je mu jedno, jaký program na to používá. V každém systému "něco" na dopisy je. Možná tomu nebudeš věřit, ale opravdu jsou "nenahraditelné" programy pro XP. Typickou skupinou jsou ty, které potřebují přímý přístup k hardware. Takové programy mají speciální drivery, které už dost možná pro novější Windows nikdo nenapíše. No a podmínkou jakékoliv virtualizace je funkční driver daného zařízení v domovském systému. Takže tyto programy nepojedou v žádných virtuálních XP. Příklad? Programátory jednočipů.
Dobrá, řekněme, že dopisových pisálků je většina. Ale stejně...

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Však pro spouštění obstarožních aplikací lze použít VirtualBox nebo něco podobného. Pokud máte moderní hardware a dostatek RAM, tak nevidím problém.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem odpověděl u předchozího příspěvku, ale zde dám k lepšímu příklad, který se asi týká většího počtu lidí. Koupil jsem si kdysi skener. Je už starý, ale skenuje excelentně, dá na frak kdejakému současnému čínskému šmejdu. Ale ovladače jsou jen pro WinXP. Zkus takové zařízení zprovoznit v jakýchkoli virtuálních WinXP, pokud nemáš ovladač pro domovský systém. Neřešitelný problém. Já osobně budu WinXP používat dál bez ohledu na jakoukoliv podporu kohokoliv. Samozřejmě, na psaní dopisů mám počítač s Win7. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jak se ten skener připojuje k počítači? Drtivá většina, které jsem viděl, používá buď USB nebo paralelní port. V obou případech se dá tohle rozhraní nasměrovat přímo do virtualizovaného systému - ve vmware je to na pár kliknutí, ve virtualboxu je, tuším, s paralelním portem trocha práce. Pak jsem potkal ještě jeden skener se SCSI rozhraním, ale předpokládám, že v tomhle případě bude tak trochu problém sehnat už jen počítaě s tímto rozhraním. Ale možná jsou ještě jiné možnosti.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

takze mam prejit na linux? na ktery me staci slabsi hardware? mam pak tady poslouchat jednoho blbecka z redakce jak o podobnych lidech pise ze to jsou magori?
no ... novy diit ma vyslapnuto fakt skvele ...

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Pouzivam Linux jiz od roku 2003, denne me prace s nim utvrzuje, ze jsem jednoznacne zvolil dobre. Bohuzel lide si uvedomi, ze mohou prejit i na neco jineho az s postupem casu. Znam spoustu lidi, kteri na Linuxove distribuce bezostysne nadavali. Najednou pak dojde v hlave na "cvak" a stane se z nej linuxak.
Na vsechno si clovek musi prijit sam. Treba i na svou blbost, kterou pak nahradi samostatne mysleni.
Nedivil bych se, ze treba za par let i ti co nyni pod mym prispevkem budou mlit porad dokola FUD a reci, jak je to na nic, zmeni nazor.
Bohuzel treba ve firmach to pro nektere muze znamenat smrt, tam cesta zpet od vendor lock-in neni vubec jednoducha. Proto je vhodne mit ve vedeni lidi, kteri se umi spravne rozhodnout.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

tak já linux zkusil v roce 2004 jako zajímavost a nijak mě neuchvátil - byl to tehdejší RedHat co bylo na CD v časopise Chip. Po pár letech jsem zkusil Mandrake edici - ta už byla vyspělejší, ale stále byly velkým problémem ovladače, takže jsem zase jen otestoval, tentokrát se mi ale grafickou akceleraci podařilo nastartova a vyzkoušel jsem UT2004. Pak jsem zkusil i Kubuntu, pokrok byl znát, ale jen po krůčcích a podpora SB X-Fi stále nebyla. Teď hodlám zkusit novou Mageiu, snad to bude uživatelsky přívětivější a hlavně snad půjdou bez problémů ovladače gk a zk.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

A co takhle si rict - mohu prejit kdykoli na Linux, protoze jsem se poridil takovy HW, aby tam bezelo vse na 100%?
Je to jako lit naftu do benzinaku, asi to taky dlouho nepojede ...
Pokud to s Linuxem clovek mysli vazne a chce se jednou pro vzdy zbavit microsoftu, tak ztravi aspon minutu tim, ze zjisti jak je ten HW podporovan.
Nebo rovnou koupi stroj s certifikaci - napr. certifikovane stroje s Ubuntu, tech neni malo.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Je rozumné dnes zkoušet Mageiu jako minoritní distro? Abychom si tu nepřečetli, že od roku 2004 Linux nikam nepokročil.
Zkus klasické Ubuntu a jestli ti bude na tom chodit tvoje plečka s HW, pak teprve zkoušej jiné edice, které ti bude libo.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ty diskuse kde se software přirovnává k autům mi přijdou na hlavu padlé. Dynamicky se vyvíjející software se nemůže porovnávat s tak statickou věcí jako je auto.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak.. Dnes je v mode antihype MS, netvrdim, ze s vydanim W8 ciastocne opodstatneny, ale kazdy by sa mal zamysliet nadtym, ze akym smerom ubera SW posledne obdobie, nadtym, ze aky je prinos MS za celu existenciu a aj nad stylom vyvoja v MS (takmer vzdy boli oneskoreni, ale v konecnom dosledku to dotiahli a vysperkovali najlepsie). Staci sa zamysliet nadtym kam sa uberaju "ostatni" - kam sa ubera Linux na desktope (gratulujem Ubuntu k pochopeniu situacie a orientaciu na "tupe" masy), co vystraja Google (zacina razit cestu najvacsej arogantnej svini, pocnuc Androidom, cez Chrome, konciac sluzbami, zbieranie dat pod rúškom servirovanej reklamy ani nema zmysel komentovat etc..).. Ci sa to niekomu paci alebo nie tak v sucasnosti v mantineloch "standardneho" vyvoja (nielen urcovania smeru v zmysle mienkotvorby o buducnosti, ale aj SW) su na tom najlepsie prave Microsoft a Apple. Z Google sa skutocne stava arogantna svina a linuxova komunita zial ticho musi akceptovat smer Cannonicalu, lebo si uvedomuje, ze len tou cestou orientovanou na masy (aj za cenu zhyzdenia podstaty) ma linux realnu sancu (podotykam, ze na desktopoch - rozumej PC, NTB, ak by sa postastilo tak aj v mobilnych zariadeniach (ale nie tak ako zmrveny nedorobok Android)) uspiet.

V strucnosti - MS urobil skutocne viac ako dost (ako Ballmer povedal, zmenil svet k lepsiemu) a snad kazdy realne zmyslajuci to vidi a pochopi. Chce to cas, zatial casom kazdy pochopil:)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Asi zijeme v jine realite...
Napiste jednu jedinou vec, kterou microsoft pomohl zlepsit svet vic nez kdokoli jiny?
Jak se projevuje arogantni chovani Google?

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že Macroshit pomohl zlepšit svět víc než kdokoli jiný, že donutil uživatele pozvolna přecházet na Linux.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To ano, s tim nemohu nesouhlasit. Navic pomalu nam nici PC segment a lide prechazeji na jine, microsoftem jeste tolik nezkazene, platformy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pol roka dozadu som aktualizoval XP na starom notebooku na sp3, predtym tam zrejme bol niekolko rokov stary sp2 bez aktualizacii. Nemozem povedat zeby sa mi zrutil zivot alebo system, preto si myslim ze xp ako take nebude problem pouzivat aspon dalsie 2-3 roky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Linux, linux, a zase linux :) Kdyby se někdo zamyslel a místo nákupu Win 8, 9, atd. investoval třeba jen část peněz, času do linuxu, tak je za vodou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Za jakou vodou ? Ty jsi jak nekdo kdo propaguje nejake nabozenstvi, vstupte k nam a pujdete do nebe. Jak windows tak linux ma sve problemy , ja delam s PC 30 let a je pro me z mnoha duvodu pohodlnejsi pouzivat windows , nekdo zas pouziva linux - zadny problem. Na serverech u nas ve firme je linux urcite zastoupen 50:50 s win servery , s kolegy volime tak jak nam to vyhovuje a je to efektivni a ekonomicke pro firmu. Na desktopech mame vetsinou windows par kolegu linux nekteri maji apple.

Clovek z toho vymezovani vuci necemu vyroste :)) Svet neni cernobily takze ani linux nebo windows.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Z meho pohledu je lepsi pouzivat cokoli jineho nez podporovat monopol jedne korporace.
Kdyz ne linux ani windows, tak treba freebsd.
Vubec to neni o zadnem nabozenstvi ale o tom, ze upisujes dobrovolne vlastni svobodu na dobu neurcitou korporaci, ktere jde jen a jen o prachy. Proc radeji nepouzit neco, co je jiz z etickeho duvodu mnohem prijatelnejsi?
No jo, nekteri by prodali i svou dusi jen aby nemuseli udelat cokoli navic. Vsichni chteji byt In a "normalni". Kazdy kdo vyboci ze stada ovci je podivin.
Proc nezacit premyslet vlastni hlavou a ridit se zcela svobodne? Proc pouzivat neco, kde ti vyrobce diktuje, za jakych podminek to muzes pouzivat? Ano, bohuzel vetsina lidi temto vecem nerozumi a ani nechce a nejhorsi je, ze jim to je jedno.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Sakra, tim ze kupuju chleba a rohliky od velke pekarny podporuju korporaci, které jde jen o peníze.
Oooo ja spatny, zly hloupy !!! Kdybych radsi zral korinky, tak by zla zla korporace zkrachovala, neboť to delaji jen pro peníze...Takze vyzyvam všechny free cool in lidicky - budme slunickovi, nekupujme chleba ci rohliky, jezme travu a korinky!!! Hned bude na svete slunickove a nejvic nejuzasneji !!!

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Blbá úvaha. Mezi korporátní pekárnou a kořínky leží ještě jedna možnost a to soukromý pekař (taky Linuxák) za rohem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja ale na soukromého pekare seru, mam to k nemu daleko, takze kupuju ten chleba od zle korporace.
Muhahahaha, ja jsem ale zlej zlej zlej :-)))

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To ja si radeji udelam par kroku navic a vim ze si koupim neco co se da aspon jist a vim ze to ten pekar nevosidil. Klidne si jdete do hyper super a kupte si ty sracky jmenem rohlik co knam cestujou zmrazeny az s polska a zde se jen rozpecou. Dobrou chut a diky lidem jako vy co kupuji tyto sracky mame sracek plny markety za uzasne vysoky nad€vropsky ceny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jen mam dotaz : Jak vis, ze to "ten pekar neosidil"? A co to vlastne znamena "osidit"?
Priznam se, ze v supermarketu rohliky v podstate nekupuji, tedy netusim, jestli existuji nejake rohliky, které by se dovezly z Polska a zde jen rozpekly. U rohliku si troufam tvrdit, ze tomu tak není.

Pravda, kupuji si CILENE rozpekane kaiserky, protože mi diky tomu vice chutnaji. Proc by to mely byt sracky nechapu, muzes to nejak upřesnit?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Co znamena osidit, ze v hyper super co se neproda se semele a znovu prida do testa a takto cyklicky do nekonecna. U toho pekare v krame to samozrejme nevim hned, ale par nakupu a doma na trvanlivosti i chutove to pozna kazdej.

www.lidovky.cz/rozpekane-pecivo-rychleji-tvrdne-casto-obsahuje-ecka-p0u-...

www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/244674-rozpekane-pecivo-nam-nici-ziv...

A s tim proc jsou to sracky je snad jasny. Kdyz se to predpece-zmrazi-dopece tak to rychle ztvrdne a aby se tomu alespon trochu predeslo tak se to narve chemii, takze to pak neztvrdne ale zgumovati. Souhlas (pokud vam nevadi ta chut) ze koupit a snist hned, ale za hodinu je to v igelitu nepozivatelny.
To zmrazeni a rozpeceni, to chuti moc neprida, ale je to jen zbytecne plytvani energiemi co to jen prodrazi.

Jo a o tom dovozu z polska. Uplne posledni veta.
www.ahaonline.cz/clanek/musite-vedet/76155/konec-figlu-s-pecivem-predzmr...

"Polotovary se do Česka často dovážejí z Polska, sladké pečivo přijíždí až z Francie."
ekonomika.idnes.cz/rozpecene-pecivo-se-bude-prodavat-jako-rozmrazeny-polotovar-ptd-/ekonomika.aspx?c=A110726_185627_ekonomika_brm

Tak uz aspon vime proc mame nejdrazsi a nejmene kvalitni potraviny v €U. Nechame si zlikvidovat mistni vyrobce a i blbej rohlik sem dovazime pres pul €vropy. To plati pro dnes uz jakoukoliv potravinu. Dekujme si sami, koupi dovozovych smejdu jen podporujeme jejich dalsi dovoz a likvidaci nasi poctive tuzemske vyroby.
... a bude hur
www.fdb.cz/film/a-bude-hur/40379

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Rozpekane pecivo samozrejme jim jned, jak ho koupim - idealne ještě teple, pokud se to da. Jak rikam, chutna mi to.
Prebirat informace z AHA, tak to chce mit docela slusny smysl pro humor :-)))
Ale i tak se pise v poslední vete o chlebu, nikoliv o rohlicich.

Docela bych chtěl videt, kde melou stare rohliky do testa a delaji z nich nove, to je pro me docela nova informace. Ale asi to mozne je, nevim, když to rikas...

Jinak nevidim nic spatneho na tom kupovat pecivo z Francie, fakt ne. Pokud ty ano, kupu si to sve, ale jaksi prosim nepausalizuj a nedelej z lidi, kterym chutna pecivo z Francie, nejake debily. Trosku to vypovida spise něco o tobe, když se takto chovas...

Mimochodem - zamyslel ses nekdy nad tim, PROC je pro nekoho levnejsi dovezt pecivo přes pul Evropy, nez si ho vyrobit za rohem v pekarne? Zkus se nad tim poradne zamyslet...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ohledne AHA, nevim co kdo preferuje ze platky, tak proto davam vicero odkazu.
Ja taky nevidim nic na tom ze se doveze rohlik z Francie pokud bude mit adekvatni kvalitu, ne ze bude konkurovat jen cenou a kvalita priserna. Staci se podivat na vyrobky urceny pro vychodni trh (pozna se to podle jazyku na etikete). Ty stejny obaly pro zapadni trh (zase je tam na obale jen popis v zapadnich jazycich) maji uplne jiny slozeni a jsou mnohem kvalitnejsi, cenou vsak jen nepatrne vyssi, ale mnohdy i levnejsi nez u nas. Znam to od ruznych lidi co neco na dovolene ochutnaji a pak si to stejny koupi u nas je to predrazenej odpad.

K poslednimu odstavci. No snad jsem to uz rekl, je to tim ze "urceno pro nas trh" tak to je radne osizeno a u nich by jim to tamni zakaznici omlatili o hlavu, v horsim pripade by to proste nekupovali. U nas? Tady je to kazdymu putna. Cesky "konzument" si radeji koupi konzervu za 30,- s 50% masa nez si koupit konzervu za 40,- kde je 95% masa. Jo lidi neumi pocitat a procenta uz vubec ne, nechce se jim cist informace.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

K poslednímu odstavci - jses bohužel ZCELA mimo.
V zemědělství a potravinarstvi hrajou prim dotace. Francouzi maj například tak predotovane zemědělství, ze ty plodiny mohli prodávat skoro zadarmo a porad se jim to bude vyplácet. Dost dobře si neumim představit, jak osidit nejak ZASADNE rohlik. Kaiserky, které se sem dovazeji nejspis z Polska, jsou proste normalni pecivo. Není tam co sidit, mouka je mouka - da se pouzit mouka méně kvalitni, ale porad je to mouka a ta je porad z obili. A představa, ze v Tescu se neproda krabice kaiserek a oni je poslou do Polska zpet, aby je tam mohli namlit, je docela nesmyslna.

Co se tyce konzerv - zde je to věc každého soudruha. Ja osobne koukam na slozeni vždy, kupuju podle neho, no samozrejme se ridim i cenou - nebudu kupovat predrazeny konzervy od Hame, kde ty jejich sracky se snazej kompenzovat nejakou "prémiovou radou", která je nehorazne predrazena. Ale obecne - při stejnem objemu NEBUDE cenovy rozdil takovy, jaky pises. Proste nebude. (A nebo ta za 30 je predrazena, aby mohla stat 40 ta druha).
Nehlede na to - prosim te, pokud najdes konzervu vepřového, kde bude 95% masa, rad se necham poucit (bez ironie) a rad ji budu kupovat (a za 40kc zvlast). Ty opravdu kvalitni se pohybuji okolo 80%, a to proto, ze tam dále mame tuk a podobne věci, které tam byt musí.

Co se tyce ruznych kvalit pro ruzne trhy - ano, je to pravda, ale trosku se ta věc precenuje. Tyka se to, pokud vim, jen několika malo typu zboží. Jina věc je, ze proste 1 fabrika vyrobi pro jeden trh nejaky výrobek, a pro druhy trh horsi výrobek (ale prodavaji se ne pod stejnym nazvem). Zde ovšem opet nevidim nic spatneho - nakonec, podívejme se na ty levne limonady, co se ani nedaj pit - stejne je vyrabi nejaka fabrika, a to obvykle takova, která dela i ty dobre. Proste jake dostanou zadani, to vyrobej.
Koukam na Streamu na ty jejich testy od D-Testu a mnohokrat se stane, ze nejlepší i nejhorsi výrobek vyrobi ta sama fabrika, pouze je to jednou pro Lidl a jednou pro Albert. Proste jake zboží si kdo objedna, to mu vyrobej.

A takove ty emo reci,jak by něco nekde nekomu omlatili o hlavu...Fakt tomu veris? Ono je strasne v mode takove to klasicke nadavani "cesi jsou kokoti a jinde jsou geniove", ale v realu to není vůbec pravda. Ani trosku.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Pokud stream tak doporucim porad peklo na taliri, vsechny dily zde je ten o te konzerve
www.stream.cz/peklonataliri/769554-veprove-konzervy
konkretne kterou mam na mysli je to ten vytez "pikok"

Co se tyce toho mleti starych a pridavani do "novych" rohliku/chleba , tak je to zmineno v nekterym odkaze co jsem daval. Jinak samozrejme s tema dotacema je to presne tak, nejen Francouzi, ale vsichni prvni clenove unie maji daleko vyhodnejsi zemedelske dotace nez varka clenu se kterymi jsme tam vlezly i my.
Informaci o tom ze pekarny MUSEJI vzit zpet neprodane pecivo je vnuceno hyper/super marketama a ze se to pak mele do testa se da vygooglit.

Jeste k tem konzervam. Ano ta za 30,- je k.re.sky predrazena na to ze obsahuje jen 20% masa a jeste drubeziho. Vice to video. Proto taky rikam ze je u nas NEKVALITNE a DRAHO, plati nejen pro veskery potraviny, ale vseobecne. Clovek proste musi hledat a ne jen bezhlave hazet do nakupniho voziku vse co mu prijde pod ruku, coz se teprve ucime.

K poslednimu odstavci. Tak proc potom ty sracky co ze zapadu exportuji pro vychodni blok (do ktereho patrime co se tyce dovazenych smejdu nejenom potravinovych) si neprodaji sami ve vlastni zemi? Je to opravdu tim ze tam by to proste neprodali, tam uz lidi umi nakupovat (jsou o 20 let dal)a kdyz si jednou omylem spali a koupi nedejboze konzervu co ma jen 20% masa tak to priste nekoupi, ale u nas to vesele kupuji jak ovce donekonecna. A ze to neni vubec pravda, nevim kde berete tu jistotu. Ja mel vedle sebe nekolik vyrobku, stejna znacka, obal, barvy, typ pisma, zepredu k nerozeznani. Jeden koupen v Nemecku druhy u nas, na tom Nemeckym byl zezadu popis v nekolika zapadnich jazycich, na tom nasem jen vychodni jazyky a slozeni rapidne odlisny co se tyce podilu masa. To stejny caje, u nas hlavni slozka ovocnych caju 98% jablecna drt. Marmelady u nas jahodova je zase z jablek. Elektronika, satelit koupeny v Rakousku a ten uplne stejny model u nas, po otevreni uplne jiny soucastky a hadejte kterych byly plny reklamacky a presto se jim toto vse nejak vyplati sidit. Praci prasky, sampony vse je u nas sizeno. Osobne overeno na vlastni oci.

Ale to uz jsme daleko off-topic. Kdo neveri at si kupuje smejdy jsou to jeho penize, ale nici tim trh ostatnim. Bohuzel lidi ani pravdu znat nechteji, neni totiz pohodlna jako krasny lzi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam Peklo na taliri fakt rad, i podobne jiné porady / zdroje informaci.
Ale uz se mi stalo několikrát, ze jsem videl, ze si vybrali schvalne pouze ty "sracky" a vůbec tam nedali jiné zboží, kvalitni.
Nedavno jsem videl nejaky test luncheon meatu, kde byly vselijake, ale ne ty opravdu dobre (není vůbec problém koupit luncheon meat s 80% masa a jeho chut je opravdu vyborna - není to presolene ani prekorenene a obecne je to super výrobek...například zde http://guding.cz/index.php?page=shop.product_details&product_id=33&flypa... )
A tak je to bohužel často. Zamerne se vytvari jakasi "blba nalada" i v oblastech, kde to proste není zapotřebí a věci se pak zdaji cernejsi, nez jsou. V oblasti potravin to plati urcite.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě nejvíc bys těm zlým korporacím natrhl zadel, kdybys úspěšně přešel na pránickou stravu ;-). Taky jsem o tom už uvažoval, ale přijde mi, že je to jak provozovat sex pouhým sledováním péčka. Připravit se o tu haldu chutí, které jídlo nabízí … to nějak není pro mě ;-) (a dneska, když je těch chutí pořád míň a míň, protože všechno chutná díky glutamátům jak čína, tak má člověk o to větší radost, když natrefí na něco fakt dobrýho :-). Ještě že, třeba co se týče uzenin, mám poměrně kvalitní místní zdroj :-).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Taky si to rikam. S woknama musis hopsat jak monopol diktuje. Neda ti pichnout, kdyz chces. Jednoduse pocitac prebira kontrolu nad uzivatelem. A Franta jen smutne kouka a lamentuje - Co to ty Widle hodinu chroustaji na tom disku, kdyz nic na PC nedelam? Tak si Franta rekne, prejdu zpatky na XP, kde to jeste celkem fungovalo. Aha, neprejdu, uz si nemohu koupit licenci. Atak Franta pocitac hodi z okna.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Treba vcera Franta smutne koukal, jak v linuxu nejsou takove samozrejmosti jako kontrola toho, jestli jadro nema nejake ty externi moduly kdyz je nahrazeno novou verzi. Vysledkem je to, ze po akzde zmene jadra se musi znova instalovat ovladac od Nvidie a dalsi cca 2 hodiny experimentovat az zacne fungovat zvuk pres HDMI.

Ve Windows vse samozrejmne funguje behem par vterin samo.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Asi jste neslysel nic o DKMS ;) To uz je v linuxu hezkou radku let... Nic jako reinstalace ovladacu tak neni treba.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Vubec jsi to nepochopil. Copak te ta pekarna necim nuti jejich produkty konzumovat? Nuti microsoft lidi vyuzivat jejich produkty? Jednoznacne ano. A to na kazdem rohu.
Uz jen OEM licence a nemoznost si vybrat stejny produkt, kde Wokna nejsou predinstalovany jsou toho jasnym dukazem. Jejich kancelarske "standardy" pokrivily temer cely svet.
Ne kazdy tohle pochopi, bohuzel vetsina lidi jsou dnes uz jen konzumni stvoreni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uffff
Uz jsem zazil ledacos, ukrajinec me nutil s nozem pod krkem, abych mu dal tisícovku, ale povim ti, ze mne Microsoft nikdy v zivote nenutil, abych pouzival Windows, a ještě k tomu nejakou konkretni verzi.
Fakt ne.
A jsem presvedcenej, ze i kdybych zítra smazal všechny produkty od MS z PC, tak ke me stejne nenabehne komando od MS a nebude mne nutit, abych to vratil zpet.

Pokud ty zijes v nejakem paralelnim vesmiru, kde se tak deje, tak to ti pravda vůbec nezavidim :-((

Jen by mne zajímalo, jak to delas, ze sem muzes psat...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi srandista a taky trosku pokrytec. Jaka svoboda v 6 milionove zemi uprostred evropy pres kterou se prakticky celou jeji historii hnaly hordy ruznych silnejsich kmenu a narodu ?

Me ty podminky co mi diktuje ten tvuj monopol zhusta vyhovuje, protoze je to pro me asi tak 5% problem z kolace mych problemu :)

Pokud je pro tebe to jaky pouzivas SW nebo operacni system to nejdulezitejsi na svete tak prosim stavej na tom svou karieru a propaguj linux. Jen je smesne , ze se ho nekdo snazi propagovat x desitek let a stale ma na desktopu takove zastoupeni jake ma . Ono to s tou svobodou nebude asi tak horke ze ? :) Ja vim za to muze MS ktery uz novorozence v porodnici indoktrinuje svym monopolem...

Navic ja nerekl , ze linux nepouzivam a nechci jej pouzivat, jen ho proste budu pouzivat tam kde se to pro me hodi a kde to pro me bude dobre. Dokonce jak jsem psal u nas ve firme spravujeme spoustu serveru s linuxem na ktery tu mame opravdove odborniky , ktere platime neuveritelnymi penezi a nikdy sem neslysel , ze by se vymezovali vuci microsoftu a jeho softwaru .

Ono je neco jineho o tom pisat na diskuzi a neco jineho je realny zivot a realny chod firmy .

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S textem souhlasím a přesně to samé si myslím. Ať si každý jede na čem chce. Nechci být hnidopich, ale " ja delam s PC 30 let " K tomu PC ses dostal před 30 lety jak? Emigrant, příbuzní v kapitalistické cizině, papaláš, pašerák, konstruktér ve zbrojařské fabrice, Slušovice?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ja zacal delat s pocitaci v r. 1982, a predstav si ze v CR....
rikaji ti neco pojmy jako EC1030, EC1033, EC1045, SMEPxxxx, A1010, Assembler, Cobol, Carbon, BBS, JCL, feritova pamet, paskove stojany a trideni dat na MP, dokud neprisly disky s uzasnou kapacitou 10-33-100MB, SWAP atd...?
toz se pochlub, jak dlouho delas s PC, ty "emigrante jeden"........

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

zajímavé rady. Hlavně ta "zbavte se JAVA". Čím ji mám nahradit, abych se mohl přihlásit do IB ČSOB?
Jinak já v práci likviduju pracovní stanice s XP jak to jen jde. Proč? Protože "Třetí možností, která by vlastně měla být na prvním místě, je zdravý rozum" a ten uživatelům jaksi chybí. Oni to nadále budou používat tak, jak to používali. Tzn. velmi rizikově. Zatímco na pracovních stanicích s XP zaznamenám zavirování minimálně jedné za měsíc, tak u stanic s W7/W8 jsem takové hlášení neměl snad nikdy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Fakt by mě zajímalo, čím nahradit Javu, aby mi některé stránky vůbec fungovaly. To mi nepřijde jako dobrá rada.....

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Co treba normalne pouzivat prohlizec bez Javy a na tu jednu nebo dve stranky, ktery bez ni neprezijou, si vyhradit jinej s Javou a pouzivat ho jako takovej specializovanej program pouze na ty konkretni stranky? Vylozene se nabizi IE s Javou, kterej jinak v systemu hnije tak jako tak a na bezny pouzivani se stejne prilis nehodi. Konkretne v XP kvuli svy beznadejny zastaralosti. A obecne i kvuli bezpecnosti, o vzdalene zneuzitelnych dirach slysim nejcasteji prave u nej.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak schvalne.
Mate za vasim jmenem v tomto prispevku napsano | pred xx hodinami (dny) ?? pak mate javu povolenou.
Jestli tam mate | 17.2.2014 - 16:26 tak mate javu zakazanou.

Navic doporucovat nekomu na zobrazeni stranek potrebujici javu (typicky bankovnictvi) starej deravej IE ?°!°? lol

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já tam mám napsáno „před xx hodinami“ a Javu nemám povolenou, ba ani nainstalovanou.

Nestará se o tohle spíš JavaScript, který má s Javou společného asi tolik, jako hodinky s holínkami (viz http://djpw.cz/106539#java )?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak uz spravne poznamenal kolega prede mnou, Java je neco uplne jinyho nez JavaScript. JavaScript je to, co je standardne v prohlizeci. Java se musi doinstalovat jako plugin. Ja Javu v prohlizeci za poslednich vic nez 15 let nemel nikdy, protoze snad krome toho bankovnictvi je tam uplne k nicemu. Pri kazdy zprave o dalsi v ni nalezeny bezpecnostni dire a ohrozenych miliardach uzivatelu, vzdycky marne premyslim, proc to sakra v tom prohlizeci maji. Protoze na Jave zavisly internetovy bankovnictvi tolik lidi rozhodne nema. :)

Starej deravej IE na bankovnictvi vypada samozrejme jako naprosta kravina. Ovsem pokud by starej deravej IE byl pouze na bankovnictvi a na nic jinyho, problem to neni, protoze banka na webu moc exploitu mit nebude.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To se asi do IB ČSOB přihlašuješ s JAVOU dobrovolně, protože já JAVU nemám a IB ČSOB mi normálně funguje. Stejně jako 100 % ostatních stránek, na které chodím.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

spíš nedobrovolně - čipová karta. Nechat tu zaměstnance-účetní přihlašovat přes identifikační číslo a pin, tak si tam každý leze jak chce, protože by tyto údaje znal za chvíli každý. Takto tam můžou jen ti, co mají kartu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nerozumim. To si jako uživatelé navzájem sdělují své přístupové údaje?!? Pokud ano, koledují si o vybílení účtu a upřímně: zasloužili by si to.

A co ověření přístupu přes mobil? To by to neřešilo? Byl jsem donedávna u ČSOB a přihlašoval jsem se ověřením přes mobil, protože to prostě jednoho dne zavedli a s ID a pinem samotným jsem si už neškrt. Teď jsem přešel jinam, u ČSOB už mi pili krev (a peníze z účtu víc, než jsem byl ochoten akceptovat). BTW: on má někdo nějaké internetové bankovnictví, které funguje přes čipovou kartu a nepoužívá Javu? Ptám se jen ze zvědavosti, sám to nepotřebuji, jen jsem si myslel, že všechno, co má čipovku, tak jede přes Javu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jde o firemní účty, takže v rámci zastupitelnosti se samozřejmě znají i přístupové údaje k IB. Fyzický přístup je tak umožněn držiteli karty (pokud má někdo dovolenou či "marod", tak ji předá svému zástupci, resp. mu ji někdo z vedení vydá z trezoru). Je k tomu samozřejmě evidence. To s ID/pin nejde - přístup mají všichni, co jej znají. Leda by při každé změně oprávněné osoby docházelo ke změně PIN. Což je pro účetní pracné (nutno si uvědomit, že to jsou již dámy v letech). Samozřejmě tyto "putovní přístupy" jsou omezeny co do úrovně přístupu (výpisy ze všech, platby jen z provozního účtu), tak částkou (provozní účet).
Změna banky je prakticky nereálná - nákladově ve statisících (vizitky, prospekty, převod provozních úvěrů)
Ad čipovka bez JAVA - řekl bych, že asi ne. Nic takového jsem nikde nezahlédl.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Tak na to se dá říct jediné: to vám teda nezávidim :). Na druhou stranu jako klient, jehož by změna banky bolela až takhle moc, byste možná mohli mít větší páky na výběr toho správného finančního ústavu (pokud tedy všechny banky nezastávají stejný postoj jako ten vzorový pan bankéř z reklamy na konkurenci „…ční banky“ ;-).

Ono je vlastně blbý to, že na rozdíl od změny telekomunikačního operátora si číslo bankovního účtu nechat nemůžete. Pro mě jako pro soukromou osobu byla změna banky jednoduchá - převod všeho potřebného zajistila nová banka a těm pár ústavům, kteří platí mně, jsem prostě řekl nové číslo účtu, i když teda u jednoho z těch ústavů to bylo lehce na ránu, ale zvládlo se to ;).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Další vydávání aktualizací stojí peníze, které MS dostal před deseti lety. Protože vysychají zdroje příjmů, tím jak v MS zaspali, tak proč nezaříznout XP, když to stejně bylo v plánu.

Aktualizace by MS mohl zpoplatnit - myslím, že by bylo ještě více křiku, protože ty díry tam nechali jejich vývojáři.

Pokud by MS nechal na komunitě vydávání aktualizací, pak jak zabránit, aby se tam ocitl malware. Myslím, že to tak nakonec dopadne, že budou alternativní zdroje aktualizací, což bylo i u starších woken, jen nebudou bezpečné a pokud někdo napíše pěkný malware, pak ani firewall nepomůže.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A jakou máme jistotu, že ten malware tam od MS nedostáváme již dnes ?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.