Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Pracujete o dovolené?

Dvě třetiny Čechů prý na dovolenou berou počítač. Dvě třetiny mužů na dovolené pracují a polovina z nich prý intenzivně. A když náhodou své elektronické zařízení nemají, stýská se jim.
blog

Tolik alespoň tvrdí jedna tisková zpráva jedné velké IT společnosti, na základě průzkumu, který společnost provedla mezi 1200 respondenty.

Pokud bych vám prozradil jenom tuhle část tiskové zprávy, asi byste si také ťukali na čelo. Takže poodhalme karty ještě více. Tou společností byl Intel, nepochybně to souvisí s příchodem generace Skylake a těch 1200 respondentů byli uživatelé tabletů, notebooků a zařízení 2-v-1.

V tuto chvíli již vypadá logicky, že 80 % z respondentů si na dovolenou bere tablet. To dává smysl i konzervě jako jsem já. 2-v-1 je jen takový přerostlý tablet s klávesnicí, případně plnotučnými Windows, takže i 69 % zde dává smysl. A stejně tak vlastně i 53% penetrace u notebooků. Co už dává smysl méně, je to, že zjevně existují lidé/rodiny, které sebou táhnou více zařízení. To je smutný obraz moderní doby.

Muži prý pracují na dovolené v 62 % případů, z toho v 31 % často až velmi často. U žen je podíl workoholiček, které i na dovolené pracují, na hodnotě 51,4 %. Intel se sluší pochválit za to, že v tiskové zprávě cituje i varování jedné psycholožky, že (hodně zjednodušeně řečeno) tohle fakt není dobré. I pouhé nahlédnutí do firemního mailu vám neumožní náležitě během delší dovolené zrelaxovat.

Musím se na rovinu přiznat, že já patřím k těm, kdo to občas nevydrží a během dovolené (ať již ji trávím doma, či někde jinde) mám tendenci aspoň něco napsat, nebo aspoň zkontrolovat, že se neděje nic kalamitního. Nejsem ostatně jediný, je to tak trochu daň za to, že jsme vlastně všichni v redakci nadšenci a současně jsme kupříkladu ve srovnání s korporacemi poměrně malý tým, kde každý má svoji určitou částečnou nenahraditelnost. Ale za sebe mohu říci, že se z toho snažím vyléčit, protože postupem let vidím, že takhle to donekonečna jít nemůže (syndrom vyhoření je svině* a může vás zastihnout kdykoli). Naštěstí jsem nikdy nevlastnil smartphone či tablet, takže nemám tendenci tato zařízení sebou tahat a aktivně je využívat. Stejné platí pro notebook či jakoukoli variaci na něj.

Pracovat během dovolené samozřejmě lze. Zejména když jste mladí, draví a nadšení. A nemáte rodinu (a nevadí vám utrácet peníze a čas za to, že jinde zíráte do stejného zařízení, do jakého byste zírali doma). Nebo naopak nejste tak akorát staří, že jste v kontaktu se světem z velké části právě přes elektronické zařízení a internet. To Intel sám ukázal ve své studii, nejvíce se po přístroji na dovolené prý stýská právě pětapadesátníkům.

Z vlastní zkušenosti ale rozhodně doporučuji o dovolené ani nepracovat, ani se nepokoušet dívat do emailu nebo na to jak jde práce kolegům. Aspoň jednou za rok byste měli vypnout, a to na několik dní. Když tu definici rozšířím, zkuste si představit nejen sebe řekněme na 2týdenní dovolené v Chorvatsku bez tabletu s 3G/4G připojením, ale rovnou sebe 1 víkend bez mobilního telefonu. Na tom dobře poznáte, jak moc se tato zařízení zakousla do vašeho života a také jak moc se zakousla do života vašich bližních, kteří se v pondělí ráno budou udiveně ptát, jestli se něco nestalo, když se vám celý víkend nemohli dovolat. A nesnažte se to obejít tím, že váš partner/partnerka budou vždy k dispozici se svým mobilem.

Na závěr ale ještě musím vyklepat slámu z holinek a opustit doby středověké: tohle není o nějaké skepsi z technologického vývoje společnosti. Ten tu prostě je a průběžně se s ním nejen smiřujeme, ale naopak benefituje z něj plnými hrstmi. Uvědomíte si to ve chvíli, kdy můžete kupovat věci či zamlouvat termíny skrze internet. Nechtěl bych se vrátit do dob před internetovým připojením a mobilním signálem. Ale je zajímavé vědět, jak moc si dokáži poradit bez těchto moderních vymožeností. Protože jednoho dne prostě můžete být 1 den bez elektřiny a veškerý technologický pokrok za posledních 100+ let (UHD TV, 8core PC, Smartphone s LTE, sklokeramický sporák, mikrovlnka, elektricky ovládané žaluzie, domovní čerpadlo na vodovodní stoupačky apod.) vám najednou budou na nic a budete přemýšlet, kde máte čistý kýbl s nímž půjdete k cisterně a kde se najíst, protože doma si prostě neuvaříte a kde dobít svůj nabušený smartphone, který se pozvolna řítí k 0% stavu akumulátoru.

* svině je korektní slovo popisující prasnici, která již rodila.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Pracujete o dovolené?

Pondělí, 11 Září 2023 - 10:14 | acvilettugel | Kindle pro použití ve stanu a malý notebook pro...
Pátek, 4 Září 2015 - 00:10 | dovolená | Sry za odkaz ale nasel jsem clanek na Tvoje tema...
Středa, 12 Srpen 2015 - 22:41 | cyberreality | ano, a z tohoto duvodu me v 2015 pridali 25% na...
Středa, 12 Srpen 2015 - 21:35 | petr22 | Ano, zamestnanci s timto pristupem jsou vzdy...
Středa, 12 Srpen 2015 - 17:53 | HKMaly | Na dovolenou si notebook kazdopadne beru, ale...
Středa, 12 Srpen 2015 - 16:24 | Hugo Hugo | No, nechci přímo odporovat, ale zkusím to říct...
Středa, 12 Srpen 2015 - 16:22 | Hugo Hugo | Ano, zaměstnanci počítačových firem obecně nejsou...
Středa, 12 Srpen 2015 - 15:15 | Max Devaine | Ze života ... :)
Středa, 12 Srpen 2015 - 13:58 | WIFT | Tuhle jsem četl něco jako vtip: <quote>Čech...
Středa, 12 Srpen 2015 - 12:20 | Fotobob | Mobil beru, letos jsem měl i tablet na občasnou...

Zobrazit diskusi