Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Snaží se Intel zmanipulovat vydání AMD Ryzen?

Internetem kolují informace, že se Intel snaží přiohnout připravované recenze Ryzenů na IT webech na svoji stranu. Pojďme si povědět jak je možné, že je to absolutní pravda i naprostá lež současně.
blog

Věc se má míti tak, že Intel oslovuje redakce a nabízí jim své vlastní návody jak benchmarkovat Ryzen vůči Intel procesorům. Toť ve stručnosti vše. Tyhle informace nijak neřeší, jestli existují redakce úplatné, které si Intel koupil, či naopak redakce úplatné, které si koupila AMD. Na vlnu těchto spekulací se dnes pouštět nechci, to nechť si se svým svědomím srovnají příslušní testeři, mě to nechává chladným.

O čem bych rád napsal pár slov, je jak se to má, či alespoň před (pár) lety mělo s těmito praktikami v našich končinách. Berte to jako subjektivní jednostranný a ničím nedoložitelný pohled pod pokličku.

Řekněme, že existuje obecná praktika, kdy firmy často platí novinářům různé cesty. Tu je to Intel, který v Londýně dělá premiéru procesorové architektury - a logicky tak zaplatí cestu (~ letenky) novinářům z jiných míst, než je Londýn/Anglie. Tu je to AMD, která sezve novináře někam do teplých krajin, aby jim představila novou GPU architekturu. Tu je to Nvidia, která udělá totéž s tím, že jim zaplatí cestu do Kalifornie. Často se stává, že cestu na CES, Computex či MWC zaplatí dané redakci nějaká firma, nějaký výrobce komponent či elektroniky. To se pak typicky objeví v článku řečeno, že cestu sponzorovala ta či ona firma.

Není to nic divného. Kdyby třeba nebohý český redaktůrek měl objet každý rok jen ty opravdu největší akce (CES, Computex, MWC plus pár firemně-specifických akcí), tak by redakce jen na jeho cestování musela vyhradit (velmi hrubě odhaduji) řekněme 1 milión Kč navíc. A ruku na srdce, tak dobře na tom my v Česku nejsme. A nejinak je tomu i v jiných zemích, takže odtud plyne tento typ spolupráce.

Jiná spolupráce je ta, kdy vám přijde produkt na recenzi a s ním rovnou „Reviewers Guide“. Tam už pochopitelně ten, kdo produkt poskytl, doporučuje nastavení testů takové, aby jeho výrobek vyzněl lépe než konkurence, i kdyby to nereflektovalo realitu ve hrách. Jako příklad můžeme uvést jeden uměle vzniklý benchmark (následně opět zaniknuvší), který preferoval jeden konkrétní výrobce GPU, neboť benchmark vznikl ve spolupráci s ním a používal tak vysokou míru tesselace, že GPU tohoto výrobce jej dávaly PODSTATNĚ lépe než GPU konkurenční - bez ohledu na to, že tak vysoká míra tesselace se ještě dlouhé desítky měsíců poté vůbec nepoužívala a rozhodně se nepoužívala po dobu morální životnosti této generace GPU.

Tohle jsou ty „potenciálně nebezpečné manipulace“, které byste měli, až budete nějaké recenze Ryzenu číst, sledovat. Já stále tvrdím, že čím detailnější test uděláte, tím menší a krátkodobější je jeho platnost. Přijdou nové verze ovladačů, firmwarů i testovacích programů a vaše měření nereflektuje realitu o to rychleji. Proto dejte pozor na recenze Ryzenu, které budou mít - řekněme - 15+ stránek a které budou testovat zbytečnosti (napadá mě třeba MS Excel, WinRAR, XviD v SD, syntetické testy propustnosti RAM a podobné věci. Tyhle testy často vznikají jen aby nafoukly článek, ale v reálném použití nebude vaší brzdou to, jak nový 4 až 8jádrový procesor počítá v Excelu či komprimuje do RARu. Vaše reálné úlohy, kdy bude chtít mít výkon co nejlepší, jsou typicky věci jako video v nejvyšších rozlišeních (1080p, 2160p) s nejnáročnější kompresí (H.265, AV1), případně výpočetně náročné zpracování fotografií (nějaké pluginy v Photoshopu, AmAzE demosaicing atd.) či 3D grafiky (ať již Cinema4D, Maya nebo třeba Blender).

V Intelu nepracují hloupí lidé. Moc dobře vědí, že jakoukoli podpásovou manipulaci by jim hned omlátili o hlavu všichni zastánci AMD. Ale netroufám si tvrdit, že ani dnes neexistují fanoušci Intelu, kteří se neštítí nepravdivých měření. Vzpomínáte na slavné video webu TomsHardware, kde procesory Intel po sejmutí chladiče fungují dobře, zatímco AMD Athlon shoří? Inu, už tehdy jsme všichni věděli, že to bylo neférové video záměrně poškozující AMD zavádějícími informacemi. Věděli to i ti zoufalci z TomsHardware, ale to video se stále a stále objevuje i teď, o 15+ let později, když s ním občas někdo argumentuje v diskusi pod články s odkazem na to, že „AMD hoří procesory“. A stačil k tomu jen jeden malý podvod jednoho ve své době známého webu.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Snaží se Intel zmanipulovat vydání AMD Ryzen?

Čtvrtek, 2 Březen 2017 - 14:22 | x3m | Heatspreader pri LGA je uchyteny o socket, takze...
Čtvrtek, 2 Březen 2017 - 01:52 | bigless | Že by doslovná recyklace titulku tři dny starého...
Středa, 1 Březen 2017 - 17:45 | HKMaly | To jsem slysel ze u PGA vytahnes procesor z...
Středa, 1 Březen 2017 - 15:04 | Jack FX | No proč asi, aby mohl i za rok furt reptat :-)
Středa, 1 Březen 2017 - 14:42 | Mali | Nechapu proc autor prilozil video, kdyz ve clanku...
Středa, 1 Březen 2017 - 14:20 | socket | pocuj BvS, to videjko nemalo poskodit amd ani...
Středa, 1 Březen 2017 - 14:16 | Heron | "To, ze ten 7zip mozna neco neumi ti muze...
Středa, 1 Březen 2017 - 13:57 | jenda42 | Ten winzip (v tomhle pripade 7zip) ti muze rict,...
Středa, 1 Březen 2017 - 13:40 | XY | Hrál jste ten "benchmark" AotS? :) Je...
Středa, 1 Březen 2017 - 13:05 | Gembler | Je to tak, když si dnes vzpomenu, že chci něco...

Zobrazit diskusi