Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Spekulace: Pentax Q skončil, Ricoh uvede typově jiné bezzrcadlovky

Z webu amerického Pentaxu / Ricohu zmizela řada bezzrcadlovek Q. Jelikož poslední model Q-S1 měl ukončenu výrobu již loni, je nasnadě, že ani tenhle projekt se Pentaxu nepodařil.
blog
Pentax Q

Objevují se nepotvrzené informace, že Ricoh to celé uchopí jinak a přijde s jiným systémem bezzrcadlovek. K oznámení by mělo dojít na jaře tohoto roku, tak se nechme překvapit, zdali jde o kachnu, nebo ne.

Historicky se sluší připomenout, že Pentax to zkusil s bezzrcadlovkou K-01 s klasickým Pentax K bajonetem a v podivném designu od Marca Newsona (aktuálně spolupracovník Jonyho Ivea v Applu). Tuto řadu se mu rozjet nepodařilo. Později přišel první model řady Q a také si srdce širé fotografické komunity nezískal.

Problémem bylo použití příliš malého snímače (1/2,3", později 1/1,7") a ač z něj Pentax vždy vyždímal až neskutečné výkony (kam se hrabal libovolný kompakt se snímačem této velikosti), kompromis to byl zkrátka příliš velký, Pentax si nechával řadu Q královsky zaplatit a nabídka objektivů byla velmi omezená, obskurní. Zkrátka to opět nevyšlo.

Bude zajímavé sledovat, kam se Pentax pod křídly Ricohu pohne. Trh fotoaparátů je celkově v útlumu, zejména kompakty se propadají pod náporem smartphonů, ale ani zrcadlovky a bezzrcadlovky nemají na růžích ustláno. Jsem toho názoru, že další selhání si Pentax nemůže dovolit a raději by se měl soustředit na kvalitní nabídku objektivů pro svoji skvělou full-frame D-SLR K-1, než na vymýšlení dalších zbytečností.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Spekulace: Pentax Q skončil, Ricoh uvede typově jiné bezzrcadlovky

Středa, 11 Leden 2017 - 23:30 | Pety | Případně by mohl spáchat další dobrodružství a...
Středa, 11 Leden 2017 - 12:11 | xvasek | MFT! ...no tak dobře, sním dál... Ale nebylo by...

Zobrazit diskusi