Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Tisková zpráva Gopas: 4 důvody pro Ubuntu 12.10

Před pár dny jste si mohli přečíst WIFTovu rozohněnou reakci na tiskovou zprávu počítačové školy Gopas. WIFT se ale tehdy trochu spletl. Gopas nedoporučoval Windows 8, on doporučoval Ubuntu Linux, konkrétně aktuální verzi 12.10...
blog
Ubuntu 12.10_

WIFTův blog k tématu:

Dovolte mi tedy vše uvést na pravou míru a současně připomenout ony 4 body, o kterých Gopas ve své tiskové zprávě hovořil.

Ubuntu 12.10 Photo Lens_

Protože Ubuntu je jiné

Pořiďte si jej už proto, že se budete zřetelně odlišovat od ostatních. Setkáte se zde totiž s naprosto novým prostředím a každému uživateli je to jasné hned od začátku. Kombinace klasického a dotykového ovládání je prostě něco zcela nového, na co si bude každý muset nějaký čas zvykat. Nejpatrnější změnou je rozdílné pojetí středobodu počítače - pracovní plochy, která je primárně formována v dotykovém „Unity“ stylu.

Naprosto s Gopasem souhlasím. Když Ubuntu rešilo problém, co s výchozím desktopovým prostředím poté, co se objevily první zmínky GNOME 3, přišel Canonical s Unity. Toto prostředí je cíleno nejen na dobře použitelný desktop, ale výhledově i na tablety, mobilní telefony, smart TV a jiná zařízení. Ostatně v Ubuntu si s multi-touchem hrají již pár let (toto video je rok a půl staré):

Stejně tak jsou vyvíjeny i projekty, kdy lze Ubuntu ovládat holýma rukama díky webové kamerce (opět téměř dva roky staré video):

Protože Ubuntu vám dává volnost

„S Ubuntu již nejste vázáni na konkrétní hardware, ale můžete si například vytvořit mobilní instalaci Ubuntu, kterou můžete mít neustále u sebe v jakémkoli médiu,“ říká Lukáš Keicher, lektor Počítačové školy Gopas.

Přesně tak, Ubuntu vám dokonce obrazy pro USB Flashku dodá samo, nemusíte podstupovat extrémně složitý proces jako s Windows To Go, vše funguje již více než 10 let (minimálně od vydání Knoppix Linuxu).

Protože Ubuntu vám dává jednotu

Ubuntu se také snaží smazat rozdíly mezi notebookem, stolním PC či tabletem. „Místo toho, abyste měli na různých zařízeních různou verzi operačního systému, budete mít stále jednu jednotnou verzi, ať už zrovna sedíte u svého počítače či pracujete na tabletu,“ doplňuje Lukáš Keicher z Gopasu. S využitím online účtu Ubuntu One také můžete využít synchronizaci nastavení a aplikací mezi těmito zařízeními. Váš operační systém tak bude vždy vypadat stejně a bude vždy i stejně nastaven na všech Vašich zařízeních.

Jednotu má Ubuntu přímo v názvu desktopového prostředí. Unity vypadá stejně na mnoha různých zařízeních, stejně jako samotné Ubuntu. Ne jako nedomrlé Metro Modern UI, které je na Win8 desktopu spíše jen rušivým otravným spouštěčem klasických aplikací.

Ubuntu drží krok s cloudem

Pádným argumentem pro Ubuntu je také propojení s cloudem, který je trendem současnosti a vše míří do virtuálních úložišť. Můžete si být jisti, že jste nastoupili do vlaku, který jede správným směrem.

Schopnosti služby Ubuntu One co do synchronizace data, kontaktů, historie činností či čehokoli jiného jsou s každou další verzí lepší a lepší. A zatím to nevypadá, že by vám z něj někdo narozdíl od Microsoft SkyDrive vaše data mazal.

Jak jistě bystřejší z vás, kteří četli předchozí WIFTovo povídání pochopili, udělal jsem dvě věci: za prvé jsem v citacích tiskové zprávy Gopasu přepsal „W8“ na „Ubuntu“ a za druhé pak pod tyto citace vždy přidal upřesňující komentář. První, co mě při čtení toho blábou totiž napadlo, byla skutečnost, že se ty vybrané čtyři body perfektně hodí i na jiné operační systémy. Nemusí to být jen Ubuntu, klidně i Mac OS X. Ale co to vypovídá? Inu, že ta tisková zpráva je ještě zoufalejší, než jak to WIFT nastínil: vybrané 4 důvody proč jít do Windows 8 totiž nejsou vůbec, ale VŮBEC NIČÍM unikátní, jde o čtyři položky, které charakterizují prakticky libovolný současný operační systém.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Tisková zpráva Gopas: 4 důvody pro Ubuntu 12.10

Neděle, 2 Prosinec 2012 - 20:45 | Osvald Tretter | Ale a od kdy je podpora a servis od MS cenově...
Neděle, 2 Prosinec 2012 - 06:19 | Richmond | Nebylo by od věci to Metro zkusit na tabletu -...
Pátek, 30 Listopad 2012 - 10:23 | Janadruhou | Pánové hlavně na diit prostě "neonanujte...
Čtvrtek, 29 Listopad 2012 - 17:59 | TyNyT | víš kolik stojí podpora MS? Nebo se domníváš, že...
Čtvrtek, 29 Listopad 2012 - 17:39 | Richmond | Reakce na mikeczcom 29.11.2012 - 14:08
Čtvrtek, 29 Listopad 2012 - 17:38 | Richmond | Mohu se zeptat co jste si na android...
Čtvrtek, 29 Listopad 2012 - 17:19 | Peter Dorič | Hlavne, že taký notebook s Widlami zasračkovaný...
Čtvrtek, 29 Listopad 2012 - 15:44 | Pety | Zvláštní, jinde mi zase linuxáci tvrdili, že...
Čtvrtek, 29 Listopad 2012 - 15:27 | David Ježek | nepíšeš o 1% ubuntu, ale o 1% linuxu. a android...
Čtvrtek, 29 Listopad 2012 - 15:14 | BTJ | Ale o te uzavrenosti to je, podivej se na krale...

Zobrazit diskusi