Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Upgrade PC #6: hodnocení po X měsících

Rok a čtvrt od koupě low-end FullHD VA monitoru Acer, více než půl roku od upgradu na Haswell Refresh Celeron a bezvýznamný 1 měsíc od pořízení SSD mi dovolte malé ohlédnutí.
blog

Toto ohlédnutí nebude pro řadu z vás, kteří čtou diskuse (kde občas něco utrousím), nijak překvapivé. Ale již mám dostatek podkladů, abych mohl říci následující závěry:

Acer G226HQLHbd aneb ultralevný VA monitor

Již při hodnocení tohoto monitoru loni v červnu jsou ukazoval, že mám minimálně jeden jasně viditelný neduh. Tím je agresivní overdrive, který je hodně vidět na tmavějších a zejména černých částech obrazu v pohybu. Monitor nejspíš používá hodně pomalý panel a tak jej nutí k vyšším výkonům touto cestou. Při běžném použití to nevadí, scrollující text či video je zcela bezproblémové. Ve hrách je to horší a pokud rádi střílíte na nepřítele o velikosti pár pixelů v noční scéně ve hře, tenhle monitor už jste nejspíš dávno hodili vzteky do … nejbližšího sběrného dvora.

Mě osobně to nijak zásadně nevadí, jak víte, hraju jen tu a tam něco, poslední měsíce nebyl navíc čas vůbec na nic, takže neduh v podstatě vymizel (stylem podobným tomu, když vám u auta nevadí, že nemá kola, protože stejně neumíte řídit :-). Naopak oceňuji jeho vynikajícně nízkou spotřebu, která je 14 W, o zhruba 115 W nižší oproti úplně poslednímu nastavení předchozího monitoru, který jsem používal (27" 2560×1440 poloprofi IPS Dell). Tento nový monitor se za dobu, co jej používám, již zaplatil. Běží zhruba 12-16 hodin denně, řekněme tedy například 13 hodin. Za těch 461 dní v provozu tedy ušetřil 461 × 13 × 115 / 1000 = ~689 kW(h). Stál mě 2490 Kč, takže kdyby byla kilowatthodina za 3,60 Kč, tak se právě dnes zaplatil na ušetřených nákladech. Monitor má přitom před sebou ještě 269 dnů v záruce.

GeForce GTX 750 Ti OC

Gainward Geforce Gtx 750 Ti Gs P 1100623 Front

V době výhodných cen jsem kupoval tu nejvýkonnější GeForce GTX 750 Ti na trhu. Věděl jse, že bude mít dostatek výkonu pro 1920×1080 i do budoucna a současně jsem chtěl úspornou grafiku, která si v tomto konkrétním případě vystačí s napájením z PCI Express slotu, a to i v OC provedenímodelu Gainward GeForce GTX 750 Ti Golden Sample (recenze) s GPU urychleným na ~120% referenční frekvence (paměti jedou na základním taktu). Tuto kartu nemám nejmenší důvod měnit. Výkonově mi zcela dostačuje, funkcionalitou taktéž (neschopnost akcelerace H.265 videa mě netrápí, protože ač 4k Celeron neutáhne, nemám stejně monitor/TV, na kterém bych to zobrazil, nemluvě o obsahu). Mimochodem tato karta se teprve nedávno dostala pod cenu, za kterou jsem ji před 10 měsíci kupoval.

H81M a Celeron G1840

Dsc 0520 H 81 M G 1840

Desku pominu, protože slouží jen jako nosič pro komponenty. Srdcem je u mě Celeron G1840 (recenze), což byl, je a vždy bude low-end své generace. Obyčejné dvoujádro bez HyperThreadingu i Turba brzdí mou GeForcku ve hrách, které mě nezajímají, nebrzdí ji v těch, které mě zajímají (např. Skyrim) a při zpracování fotek nemám zásadní problém si chvíli počkat.

Obvykle edituji RAWy či JPEGy z různých fotoaparátů v Rawtherapee 4. Tento program je velmi výpočetně náročný, protože vše počítá v 32bit float / barva přesnosti. S rostoucím rozlišením fotoaparátů se často tento program stává až nepoužitelným (50Mpix RAWy z full-frame Canonů či středoformátů v něm musí být utrpěním), ale já osobně fotím buď starými přístroji na film, nebo obyčejnými digitály od starého mobilu Nokia 5230 s 2Mpix „generátorem šumu“ po 14Mpix Nikon 1 S2. Právě onen Nikon je mezní hranicí, kdy u určitých operací čekáte na odezvu na změnu parametrů exportu i pár sekund - typicky například u redukce šumu.

Takže toto je to slabé místo mé sestavy. Kdybych si dokázal představit nějaký upgrade, tak je to nahrazení tohoto Celeronu alespoň něčím s HT a Turbem - například äž 3,7GHz 4×HT procesorem Core i3-4170 v ceně kolem 3 tisíc Kč. Ale to opravdu jen hypoteticky, protože zas tak moc RAWů z Nikonu 1 S2 neexportuji a když už, tak se dá vždy na danou sekvenci X fotek aplikovat stejný profil zpracování. A export fronty RAWů už je záležitost, u které je jedno jak dlouho trvá (jestli „malou“, „velkou“, „+ kafe“, to už opravdu není podstatné). Pokud během plánované doby používání tohoto PC (5+ let) neodejde základní deska, předpokládám, že tak kolem let 2020 až 2021 bych mohl upgrade procesoru provést - v závislosti na tom, za kolik půjde sehnat z druhé ruky buď Core i3, nebo i Core i5 (je jasné, že Core i7 z druhé ruky bude drahé i tou dobou).

O smysluplnosti případného hypotetického upgradu RAM ze současných 2×2 GB DDR3-1600 rozhodne potřeba či nutnost - aktuálně ani pro Rawtherapee, ani pro hry více nepotřebuji, zejména po přechodu od HDD k SSD.

es es dé

Původně jsem chtěl začít tím, že „zatím je příliš brzy na zhodnocení upgradu z HDD na SSD“. Jenže ono brzy není. Tady postačí pouhé konstatování, že SSD viditelně zrychlilo náběhy OS či aplikací, ale stejně jako u Rawtherapee a Celeronu G1840 nejde o věc, která by mi zcela změnila život k lepšímu. Spíše to beru hlavně jako určitou diversifikaci zatížení, kdy vše dosud táhl jediný harddisk, což mě nikdy nenaplňovalo radostí (v případě jeho úmrtí bych přišel jako o OS, tak o uživatelská data).

Operační systém

Daleko větší důležitost pro mě hraje volba operačního systému. Jen historicky připomenu, že jsem dlouhou dobu používal věci od MS (DOS 6.2, různé verze Windows až po XP), abych pak zhruba před 5 lety začal přecházet na Linux. Za ty roky se u mě prostřídaly distribuce odvozené z Ubuntu či Mandraku (Mandriva, Mageia), abych se letos navrátil právě do lůna Ubuntu. Mageia se s každou další verzí spíše zhoršuje, takže aktuální pětku jsem provozoval už jen ve fázi jejího vývoje, abych následně nainstaloval Lubuntu 15.04, u nějž setrvávám dodnes. Své mouchy má také (kupříkladu to, že jej musím vypínat skrze terminál a sudo shutdown -h now), ale ani to neprolomí hradby mé lenosti s tím něco dělat. *buntu je relativně bezpečný svět, kde věci fungují přijatelně a nečekáte na spousty věcí dlouhé týdny či měsíce, což je úděl Mageiy. A ano, díky Lubuntu a desktopu LXDE si mohu dovolit neřešit menší množství paměti či nižší výkon CPU i HDD. LXDE je prostě svižné a kdyby náhodou jednoho dne přestalo být (poté, co se z něj stane LXQt), tak jsou tu jiné desktopy. Ale v zájmu své vlastní lenosti doufám, že do verze 16.04 LTS ještě tato GTK+ verze vydrží a já se na ní budu moci až do dubna 2021 :-).

Hodnocení

Je to vlastně otázka sémantická. Kupříkladu ohledně CPU se mohu navenek tvářit jako že mi vyhovuje až na ojedinělé nárazové chvíle, stejně tak ale mohu to samé hodnotit tak, že v situacích, kdy výkon skutečně potřebuji, to stávající nedostačuje. A tak bych mohl pokračovat se všemi komponentami. Nejspíš na téhle planetě neexistuje jediný člověk, který si postavil PC z komponent a je s ním i po půl roce na 100,00 % spokojen. Vždy je co vylepšovat, jen je otázkou, jestli to má valný smysl. To, že jsem před několika měsíci pořídil Celeron, nikoli Core i3/i5/i7 nesouvisí s finanční stránkou, ale s tím, že mi tento G1840 postačuje. Ony občasné momenty nejsou v tomto ohledu relevantní. Je to stejné jako kdybych odvrhl Linux jen proto, že v něm neběží ta či ona hra, ta či ona aplikace. Já jsem spokojen, našel jsem svoji cestu. Nepochybně odlišnou od cesty téměř všech z vás, stejně jako zrovna vaše konkrétní cesta je odlišná od téměř všech ostatních.

PS: vlastně mě napadá, že převažující mezní situací jsou pro mě spíše zpracování 48bit TIFF skenů z flexarety, což představuje soubory právě o zhruba 50 megapixelech, které prohánět skrze Rawtherapee je opravdu náročné. Nemluvě o zhruba 150Mpix+ skenech z velkoformátu velikosti ~13 full-framů (to jsou zatím ale skutečně ojedinělé experimenty, spočítatelné na prstech ruky).

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Upgrade PC #6: hodnocení po X měsících

Úterý, 5 Leden 2016 - 15:35 | Libor Bauer | Uz to nehul a nepij ani zredeny!!
Pátek, 2 Říjen 2015 - 12:52 | David Ježek | Tak jsem to zkusil a vzpomněl jsem si že halt...
Čtvrtek, 1 Říjen 2015 - 18:08 | MrLolendo | To je ve směs pravda ale technologie pokročila....
Čtvrtek, 1 Říjen 2015 - 16:32 | logout | Tyhle pekelně obratné lingvistické konstrukce (...
Čtvrtek, 1 Říjen 2015 - 16:07 | arakan94 | Tak to doporučuji naučit se číst ;) "Ale pro...
Čtvrtek, 1 Říjen 2015 - 15:23 | Držhubu | HA! Chytnul jsem tě!!!! IT Guru si kupuje...
Čtvrtek, 1 Říjen 2015 - 15:16 | Držhubu | Nevím co jsi řekl, ale napsal jsi, že ti starý...
Čtvrtek, 1 Říjen 2015 - 15:11 | Držhubu | Nechápu, kam ta dnešní doba postoupila, že si...
Čtvrtek, 1 Říjen 2015 - 10:58 | logout | Jeho G5 je ještě úplně jiný kalibr. Liquid-cooled...
Čtvrtek, 1 Říjen 2015 - 10:56 | logout | Pochopitelně, IT guru má totiž jako jediný smysl...

Zobrazit diskusi