Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

10nm Cannonlake se prý zpozdí, Intel chystá 14nm Skylake Refresh alias Kabylake

Intel 450mm wafer
Podle neoficiálních informací čeká 10nm následníka Skylake podobný osud jako desktopový Broadwell: odsun za pomoci refreshe předchozí generace. Chystá Intel opravdu Skylake Refresh, neboli Kabylake?

Že to s konceptem výroby tick-tock jde z kopce, víme už nějakou dobu. Nápad to byl přitom vynikající. Vždy střídat die-shrink na bázi předchozí generace s novou architekturou na stejném výrobním procesu, to je postup vpravdě výborný. Ale dostal trhliny s příchodem FinFET procesů, zejména aktuální žhavé želízko, 14nm proces a čipy generace Skylake, se oproti původnímu konceptu rychlého tick-tock střídání generací značně zpozdil.

Navíc Skylake už je 14nm tock, neboť 14nm proces si svoji tick premiéru odbyl s generací Broadwell, pravda, ve výkonných desktopech zrovna moc ne. Takže i přes časové prodlevy by bylo jen logické očekávat, že bude následovat 10nm tick, neboli mírně upravený die-shrink Skylaku, zvaný Cannonlake. Nové informace ale hovoří o tom, že mezi tyto dvě generace bude vsunuta ještě další jménem Kabylake, neboli „Skylake Refresh“. Podobně, jako dříve Intel po Haswellu pustil do desktopů nikoli Broadwell, ale Haswell Refresh.

S klesajícími nanometry se rapidně zvyšuje náročnost přípravy výrobních procesů. Už u 14 nanometrů byly velké komplikace, které stojí za oním zpožděním a lze tedy jen usuzovat, že Intel má potíže, se kterými nepočítal dopředu, i u 10nm technologie. V tuto chvíli ale považuji za předčasné vyvozovat jednoznačné závěry, které stojí jen na pár slajdech z jakéhosi webu.

Pokud se domníváte, že 10nm generace Canonlake by byla nějakou mega revolucí, pak já v to až tolik nevěřím. Takže její případné mírně zpoždění nebude závažným problémem, pokud se Skylake povede a jeho refresh Kabylake to ještě vylepší. Z hlediska desktopu se bavme hlavně o odemčených čtyřjádrech, protože cokoli menšího nepředstavuje až tak významný rozdíl z hlediska výkonu, spotřeby či energetické efektivity. To, že je leckdy lepší výrazně optimalizovaná předchozí výrobní generace, oproti rannému skoku do nové, dokazují mnohé čipy již po léta. Z těch starších vzpomeňme třeba první 35W Athlony X2 na bázi 90nm výroby, například ve své době velmi oblíbený AMD Athlon 64 X2 3800+ EE.

Významnější skok bude představovat spíše 7nm generace, zejména pokud již opravdu nebude postavena na křemíku.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku 10nm Cannonlake se prý zpozdí, Intel chystá 14nm Skylake Refresh alias Kabylake

Čtvrtek, 25 Červen 2015 - 21:36 | mixal 11 | Som zvedavy kedy sa mi moj robotny pc zacne zdat...
Čtvrtek, 25 Červen 2015 - 18:38 | Jon Snih | Třeba se Intel pochlapí a Kabylake přinese do...

Zobrazit diskusi