Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k TSMC prý nezvládla 20nm proces; AMD i Nvidia musí čipy přepracovat pro 28nm(?)

Hm. On už ten název článku "nezvládla" evokuje že stav lepší nebude. Pokud by bylo napsáno nezvládá, tak vlastně není o čem psát. Jestliže zmetkovitost výroby je tak velká, že je dražší než starší výrobní proces. Nemůže se AMD a NV nikdo divit, že se do toho nehrnou. Až TSMC přijde s kvalitativním posunem ve výrobě k lepšímu, bude čas na nové čipy. Na 28 nm se toho už moc vykouzlit nedá a náklady by se pravděpodobně nikdy nezaplatily.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Právě že není nic, co by byť jen naznačovalo, že by zmetkovitost 20nm výroby byla vyšší než se čekalo. Vývoj je čím dál dražší a TSMC tak s každým dalším procesem účtuje za wafer víc. Pokud navíc TSMC vyrábí 20nm čipy pro Apple a linky má vytížené, netlačí ji nic ke snižování ceny.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přece nelze srovnávat výrobu čipů pro Apple a čipů pro NV a AMD. GPU pro AMD a NV je plochou někde úplně jinde než to co seká TSMC pro Apple. Čím větší čip tím více hrozí že bude obsahovat chybu z výroby (nefunkční část či vysoké lokální zahřívání)a výtěžnost jde rychle do háje. Problémů tohoto tipu je Apple více méně díky velikosti čipu ušetřeno a to se potom lépe akceptuje vyšší cena za wafer, byť uznávám že vyšší marše Apple tomu také napomáhají. Ale ani Apple si nemůže dovolit šroubovat cenu nahoru do nekonečna.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kde srovnávám výrobu GPU s Apple SoC? Upozorňuju na to, že TSMC má objednávky od Applu a pokud poptávka přesahuje nabídku, nemá TSMC důvod ke snižování ceny na úroveň, která by byla rentabilní z hlediska grafických čipů.

Ono je sice hezké číst hysterické články o tom, jak TSMC zpackala 20nm výrobu a AMD s Nvidií na to dojely, ale jde jen o hoax bez reálného základu vyvařený z jedné citace a pár spekulací na diskusních fórech. Pokud letos nebudou na trhu 20nm grafické čipy, bude to mít spíš ekonomické než technologické důvody.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. "rentabilní (tzn. výhodnější z hlediska ceny na tranzistor)" není pravdivé tvrzení. Důležité je zvládnout technologii, počet tranzistorů je druhořadý.
Pokud se někdo zajímá o technologii výroby takto malých struktur, tak ví, že je to něco jako miniatura CERNu. Technologie elektron-fotonového vypalování postupuje sice stále kupředu, ale nedaří se zvládat množstevní výrobu, což je primární z hlediska akceptovatelné ceny.
Nová technologická linka je světový unikát (nic takového nikde jinde na světě není), než se podaří zvládnout proces, je extrémní množství zmetků, které prodražují výrobu.
Na půdě Evropy bude tento výzkum probíhat v ELI Beamlines u Prahy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Přesně tak. "rentabilní (tzn. výhodnější z hlediska ceny na tranzistor)" není pravdivé tvrzení. Důležité je zvládnout technologii, počet tranzistorů je druhořadý."

Až na to, že přesně tohle je obsahem Mooreova zákona, nebo snad ne? Všechny výrobní technologie byly historicky ve své použitelnosti omezeny hustotou tranzistorů.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ne, tady není omezení tranzistory, ale rozměry na škálách nanometrů. Stejný počet menších tranzistorů bude dávat vyšší výkon. Nehledě k tomu, že zvyšovat počet tranzistorů je jen neschopnost udělat úsporný a tím výkonný kód. Počet tranzistorů dnes fakticky nic neříká ani na matematických klastrech. Procento tranzistorů, které se jen flákají a nikdy nebudou explicitně využitelné je neustále rostoucí číslo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je prostě vývoj. Nokia si také myslela že je neporazitelná a dnes je totálně na dně.
TSMC tak dlouho sere své partnery, že si na základě své neschopnosti nechává vyrůst konkurenci za zády. Intel vyrábí pro třetí strany, AMD část výroby přesunula do UMC, Samsung roste každým rokem rychleji a rychleji, GF skupuje výrobní kapacity po celém světě a investuje do nich. A TSMC zcela pravidelně slibuje a slibuje a skutek utek. A jejich technologický náskok je čím dál tím menší.
Se taky může stát že za 5 let bude TSMC pěkně v prdeli, protože ji nějakcí schopnější převálcujou

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.