Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

28nm linky TSMC jsou plně vytížené, zákazníci oslovili UMC a Samsung

TSMC logo
Nvidia i AMD vyrábějí u TSMC novou generaci grafických čipů, Apple svůj mobilní procesor A6. Dostupné kapacity jsou plně obsazeny a dalším zákazníkům nezbývá, než hledat výrobce pro jejich čipy jinde.

Pro úplnost bychom měli uvést, že plně vytížené nejsou jen 28nm linky, ale ani 40 a 65nm na tom nejsou lépe. Výrobci grafických čipů a mobilních procesorů nemohou na 28 nm přesunout vše, co by chtěli; výrobci ostatních zařízení, kteří jeli na starších procesech, pomalu přecházejí na 65 / 40nm a TSMC nemá prostor pro plnění dalších objednávek.

Řada firem, která nemá vlastní kapacity, už začala poptávat podmínky u Samsungu a UMC, kteří již 28nm výrobu nabízejí také. TSMC samozřejmě není nadšená, přichází o potenciální zákazníky, ale to je zřejmě důsledek podceněné poptávky: I když jde rozvoj výroby rychleji než podle původních plánů, nestačí to.

GeForce GTX 680, GPUSapphire Radeon HD 7950 OC: detail GPU
28nm GPU: Nvidia GK104 (vlevo) a AMD Tahiti (vpravo)

Podle obchodních partnerů TSMC je pravděpodobné, že firma bude muset navýšit částku určenou pro rozvoj v roce 2012, protože původně připravených $6 miliard dolarů mizí rychleji, než by mělo a firma potřebuje navýšit kapacity výrazně více, než původně počítala.

Na poslední finanční konferenci společnost oznámila, že oproti předešlému kvartálu, kdy 28nm výroba činila 2 % z příjmů, se podíl zvýšil na 5 % a překročil očekávání. Během letošního roku pak bylo v plánu dosáhnout 10 % - pokud však TSMC nebude chtít dál předávat potenciální zákazníky konkurentům, nezbude než zainvestovat a překonat i tento plán.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku 28nm linky TSMC jsou plně vytížené, zákazníci oslovili UMC a Samsung

Žádné komentáře.