Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 30 let Windows: výročí, které nikdo neoslavil

Nedejboze setrvavam na linuxu jiz 11 let a nedejboze jiny OS nemam.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bodejť by ses naučil Česky. Co si představuješ pod slovem "nedejboze"? Já jsem zvyklý na "nedej bože (ať)", případně "bože nedopusť (ať)", vždy ve významu, aby se něco nestalo. Tobě se povedlo slepit podivný protimluv s nejasným významem.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jsi na nesprávný adrese s tou češtinou :)
On jen parafrázoval slovo "nedejbože" přesně tak jak ho použil D. Ježek ve svém článku na konci věty.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Setrvávám u verze Windows 2000 SP4, náležitě osekané s vysekaným exploderem a outcrapem a modifikovanými DLLky jak zákon káže. A docela spokojenost :)

XP už moc rád nemám, Visty a vyšší mi přijdou, že mně zamykají v mém vlastním PC... takže to není nic pro mně. Abych nemohl program prostě nakopírovat a spustit a musel se instalovat, aby fungoval, musel být v určitém addresáři a nikde jinde, atd... To je prostě pro mně zcela nezkousnutelné.

Počítač mi nebude diktovat, kde a jak budu mít uspořádané soubory. Počítač mi nebude říkat, že změnu flash pluginu nemůžu udělat prostou změnou fajlu v Firefox/plugins ... krucifix (tohle mně vytočilo na Win7) ... atd.

Jinak řečeno, vyšší verze Windows mně odrazují docela SILNĚ.

Datum, kdy byly Widle ohlášeny stojí za to připomínat, nastala tím katastrofa a doba temna pro všechny počítače, neb se po nich Widle rozlézají jako rakovina.
A stojí za připomenutí už proto, aby bylo jasné, že v době vyhlášení soudruzi z M$ neměli (jako obvykle) nic a teprve se to chystali napsat... Nu, dva roky tenkrát nebyly jako dva roky dnes, že. Dva roky by na ně dnes nikdo nečekal. Tenkrát jsme počkali.

Výsledek je, že změna pracovní skupiny = restart Windows od Win 3.11 for Workgroups dodnes.

Stojí za to si připomenout 30 let od ohlášení katastrofy. Už proto, že jsme se toho za 30 let stále ještě nezbavili...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Takže snaha, aby některý můj vyvíjený SW stále na Windows 2000 fungoval, není úplně zbytečná :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mno, pokud myslíš na to, aby byl k rozběhání na stanicích windows 2000, tak si myslím, že se jedná o zbytečnou snahu.
Win 2000 už jsou roky nepodporované a díry přibývají, stačí se podívat na to, co vycházelo za opravy pro WinXP, který jsou skoro stejný.
WinXP nejsou podporované už dosti dodavateli sw a seznam nadále roste.
Aby si člověk dnes mohl spustit na PC, co chce, tak potřebuje minimálně Visty. Bohužel, chápu, že existují staromilové, nebo lidi, kteří se neumějí, nebo nechtějí přizpůsobit. Tím si podle mně jen komplikují život. Vše pak jen obhajují tím, že k tomu, co používají, jim to stačí. Nojo, díry v systému oči nevidí, tak to uživatele nepálí.
Dále ve Win2000 a XP se nedá moc rozumně pracovat pod user právy, takže většina staromilů jede jako administrátor.
Nevím, já bych v takovém systému nemohl s dobrým svědomím chodit třeba do internetového bankovnictví :-/.
Uživatelé těchto systémů si moc bezpečnost neuvědomují, nebo si jí nechtějí moc uvědomovat. Vězte, že stále existují uživatelé, co mají na svým PC Win98 a tvrdí to samé, co vy. Jak vám to pak připadá? :).

Tito uživatelé mají jediné štěstí - staré el. součástky ještě drží, dřív se hodně naddimenzovávaly stroje, ale i kondíky vysychají a další věci se serou, takže až železo odejde, tak jim stejně nic jiného nezbyde :).

Chápu, že tímto komentářem spíše reaguji na trodase.

Jo, držet kompatibilitu s Win2000 vidím přínosnou jen v jednom, ve wine to pojede bez problémů, snad :).

Zdar Max

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak, moje filozofie (alespoň tedy vůči SW který píšu ve volném čase) je, že by program neměl zbytečně vyžadovat více, než nezbytné minimum. Pokud píšu něco, co vypadá jako a dělá méně než notepad, nejnižší podporovaná verze Windows je jen otázkou mé pohodlnosti.
Ale pokud nějaká klíčová vlastnost staršímu systému chybí, nebo je v nové verzi výrazně zjednodušená nebo přepracovaná k lepšímu, nezdráhám se požadovat Visty jako minimum.

Nedávno jsem, spíš pro ten pocit a pro zábavu, několika drobnými úpravami umožnil běh mého LogVieweru i nad API Windows NT4. Nečekám že to ale někdo ocení nebo v praxi použije. Ale pak, i Total Commander do verze 6.51 (tuším) podporoval Windows 3.11, možná i starší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to klasický začarovaný kruh. Nebudou se dělat aplikace pro daný OS (ve smyslu kompatibility), nebude daný OS rozšířený. Nebude daný OS rozšířený, nebudou se pro něj dělat aplikace. Já si chtěl tuhle vyzkoušet na jednom starším stroji starší verzi Windows a narazil jsem s tím, že pro něj v podstatě neseženu smysluplný web-browser. Nové verze nepodporovány, ve starých jede rozumně zhruba stejné množství stránek jako v IE6. Pokrok je určitě fajn, ale někdy mi přijde, že se až zbytečně razí cesta aktivní zpětné nekompatibility. Rozhodně nejsem zastáncem pokroku jen kvůli tomu pokroku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ale co s windowsama, za mesic bude DooMovi 20 let :))

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

XP/2003srv zatiaľ na všetkých win desktopoch... Win7/8 len ako nutné zlo na testovanie webapp vo VM. Kvôli x64 a končiacej podpore asi časom budem nútený premigrovať na 7 (+samozrejme ClassicShell), hoci veľmi nerád.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Existuje úžasná věc: Windows XP x64. Dlouho jsem je používal a byl jsem s nimi velmi spokojený.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel je tam horší podpora zařízení, ačkoli jsem překvapeně zjistil, že nakonec i somráci od Canonu udělali port x86-64 driverů pro XP, když už teda museli tlakem trhu udělal drivery pro Vistu/7 v x86-64 verzi. Ale zas je to systém s jádrem z 2003 Server, nikoli XP.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

@Wift: Měl jsem je hodně dlouho, stable as rock. Problém byl akorát ovladač na WinFast TV kartu. S Canonem jsem problém jako Behemot neměl (Canon S820 a poté S840 - podotýkám, že obě si stáhli ovladače z WinUpdatu nebo možná out of box, stejně jako na mackovi protože to jsou "somráci" :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Na skenery dlouhé roky úplně srali a nic nebylo.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Na skenery se sere dlouhodobě a nejen u Canonu, který to ovšem řeší (snad i dodnes) ArcSoftí appkou. Každopádně třeba pro můj skener normálně XP64 drivery jsou http://www.canon.cz/Support/Consumer_Products/products/scanners/CanoScan...

Ostatně tohle je spíš otázka uživatele, který si před pořízením nezkontroluje kompatibilitu než "globálního sraní" značky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pár atypických kombinací skener/scsi řadič/XP x64 jsem vyřešil násilím (HP, Adaptec). INF soubor pro některé HP skenery má tyto skenery "zaREMované" středníkama, stačí poeditovat, případně se inspirovat u 32bit. verze. DLL soubory v XP x64 překvapivě byly, takže se konalo standardní skenovací rozhraní jako v 32bit. XP. Fachčilo to suprově :). Jo, s některýma videograb. zařízeníma jsem měl taky problém, ale hledal jsem tak dlouho, až jsem našel (až jsem byl překvapen, že jsem vůbec našel, v několika případech jsem to vzdal a po čase se k tomu vrátil a byl v hledání úspěšnější). V zásadě bylo jen velmi málo zařízení, která jsem používal a s nimiž si XP x64 nerozuměly.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě právě přijde jednodušší se napřed podívat abych nemusel dělat pokusy (jako že jsem je dělal, nakonec kartu vyndal a jak píšeš, po roce náhodou našel ovladač, ale zas ne kartu - tto je právě to začarovaný kolečko :)). Zároveň tím vzkazuji výrobci, že bez 64bit nebo jiného OS o výrobek nemám zájem protože ho jednoduše nekoupím ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel Vas asi zklamu. Meli jsme je v praci a byl to suverene nejhorsi OS. Ale asi zalezi k cemu se pouzivaji a na HW.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

O WinMe taky někteří říkají, že to byl dobrý OS :). Ale zatím jsem snad neviděl nikoho tak nadšeného z WinMe, jako jsem byl já nadšený z WinXP x64 ;). Jasně, je to subjektivní, ale říct jsem to chtěl :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

taky si myslím, že xp64 byly nejlepší xpčka ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

I kvuli zamestnani mam Win8 (+Start8) :)) - uprimne s tim startem se to chova jako sedmicky, ale najizdi to rychlejc, ja jsem spokojenej. Upgrade na W8.1 zatim ani "za zlate prase" - vic starosti nez uzitku (odebrani uzivatelsky privetivych veci - napr. mazani zapamatovanych WiFi siti, vyhledavani, ...).

METRO SUXX!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co s tím Metrem furt všeci máte? Mám v práci W8 s Classic Shellem a o Metru ani nevím, jsou to prostě Sedmičky s rychlejším startem.. Jinak doma převážně Linux :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

W7 rulez ;)
Z Osmiček se chce člověku zvracet. A 8.1 na tom nic nemění.
XP jsou historie a W2K je minulé století

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

W7 mám doma na hry a nic než hry :) Pod tím pár virtuálů s linuxama na práci, v práci jen linux.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Dlho som mal na notebooku XP, ale HW uz nestihal (6rokov, Acer Aspire 3100) a tak som na poslednu chvilu kupil notebook s Win7 (bolo to presne pred rokom, Lenovo Z580). Som uplne spokojny. W8 su proste ine, som rad, ze na nich robit nemusim. Ked mi dozije sucasny notebook, tak uz asi Windows opustim. A mozno to bude nieco jablkove.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Windows 8 na notebooku, na PC Windows 7, ale předpokládám, že v budoucnu jen Win8 na notebooku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Setrvávám stále na windows XP a ještě nějaký čas budu :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

XP a upřímně se děsím, na co přejdu. Nějaký starší linux? Unity a metro nikdy!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proc starsi Linux? Kdyz mame napriklad aktualni nove openSUSE 13.1 (mno dobra vychazi prave dnes, ale to nic nemeni, ze Vam z nej ted pisu a jsem s nim plne spokojen).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Džexperou byl jsem v podobné situaci asi před čtyřmi roky a vyřešil jsem to přechodem na Ubuntu 10.04. Dnes bych asi volil stejnou distribuci, ale s GUI MATE. člověk si to musí umět trochu poštelovat aby mu to vyhovovalo, ale ta změna stojí za to. Už nikdy víc hláška jestli chi soubor opravdu smazat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kvůlůi hlášce jestli chci smazat soubr stačí pravej čudl - vlastnosti - radio button, nevim proč bych kvůli tomu měl instalovat ubuntu

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Unity je jen v ubuntu a i do ubuntu si lze doinstalovat jakekoli jine prostredi.
Muzes zkusit treba Kubuntu nebo Mint, OpenSuSE ci jine ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na 5let starém NTB jsem nakonec skončil na LUbuntu a jede to OK.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

kdepak je BTJ ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Oslavuje :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám 8.1 na ntb a 7 na PC. Osmičková řada jsou jednoznačně zatím nejlepší Windows všech dob, když je někdo tak hloupý, že se jim vyhýbá, jeho věc.

Jinak těm, kdo nejsou schopni zvládnout tak jednoduchou věc, jako je obrazovka Start, bych místo oblíbeného Start8 radši doporučil StartIsBack, je podstatně nenáročnější a taky levnější, za $3 jedna licence, za $5 dvě licence, $10 pět licencí. Umí všechno, co menu Start, kromě zabití Explorer.exe přes pravou myš.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně: tvoje chvála na Windows 8.x zní jako přísloví "koho chleba jíš, toho píseň zpívej".

Používám několikery osmičky i osm-jedničky (zabředl jsem do nich v duchu hesla "stejně mě to nemine"). Zvykl jsem si, není to problém (Metro v podstatě ignoruji, nic mi nepřináší, jen obtěžuje). Ale že by to byl nejlepší OS Windows, to bych si skutečně tvrdit nedovolil. Ano, je to svižné, rychle to startuje, má to pár prima fíčur, ale "nejlepší" je hodně nadnesené. "Ucházející" je podle mě trefnější.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně: Jsem v důchodu a v MS ani pro MS jsem nikdy nepracoval. Ale trochu se vyznám - posledních 22 let jako admin a šéfadmin a k tomu vlastní zájem.

A ještě upřímněji: Hanět Microsoft a jeho výtvory, protože je to in a dělá to každý linuxář, je blbost. Tím nemířím na tebe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odpovím bez krocení své samochvály: dnes je také moderní hanět každý článek, který se vyjadřuje proti Microsoftu. Je to asi snazší, než přijmout skutečnost, že člověk, který jej napsal, ač sám spíše linuxák, má přehled a ví o čem píše.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jinými slovy, tvůj názor je jediný správný :) Viděli jsme tu od tebe hodně článků kde svůj přehled korunuješ lživými výroky typu "MS vydal Office pro Linux"...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ony se tady o Microsoftu pomalu jiné, než kritické články nepíšou. Asi vám šlape na kuří oka, co?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jo, poté co ty kuří oka vytváří.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No, popravdě jestli Ježek tvrdí, že strašně umí s Windows a přitom píše takovýhle nesmysly tak si dovedu dost živě představit co umí s *nixem. Zároveň by to i zapadalo do toho co neví o osx :) Co si ovšem představit nedovedu je situace kdy by měl pracovat denně na všech os...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

S posledním odstavcem se plně ztotožňuji. Jakmile se "slaví" u linuxu tak je to všecko bomba a pan redaktor ještě popřeje :D http://diit.cz/clanek/slackware-linux-slavi-20-let-nejstarsi-aktivne-vyv...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

U pana Ježka je vždy naprosto čekatelné, že bude hanět velké korporace...proč by si jinak psal do Bio "Fanda všeho otevřeného v čele s Linuxem a FreeBSD, odpůrce Velkých bratrů, softwarových patentů"?
Spíš si neumím vysvětlit, proč o nich stále píše?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Na mě tím v podstatě ani mířit nemůžeš, protože jestli něco opravdu nejsem, tak je to linuxář ;). Jsem wokenař a dělám s Windowsama od verze 3.1. V hanění produktů Microsoftu mi tento výrobce poskytuje doslova nepřeberný zdroj materiálu. Z Windows existuje fakt málo věcí, které se mu opravdu povedly. Za mě jsou to Windows 2000 Professional, Windows XP x64 a když trochu zamhouřím oči, tak Windows 7. Ostatní OS Windows mají jen dílčí pozitiva a řadu negativ (dokonce i WinME mají v mých očích některá pozitiva, škoda, že nebyla moc šance je využít ;). Windows 8(.1) mají každopádně více pozitiv a méně negativ něž WinME. Ale tím ta chvála Windows 8(.1) zhruba končí.

Nenadávám na Microsoft jen tak z principu. Nadávám, protože mi prostě některé věci, co vyprodukoval, pijou krev. Paradoxně je Metro zatím jedno z těch menších zel, na které bych mohl nadávat, protože je to něco příliš nového a to něco nového se nemusí ujmout. Osobně neznám nikoho, kdo by Metro-aplikace používal (nepočítám Start obrazovku a nastavení PC, kam člověk občas zabloudí).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z mé zkušenosti je úplně jedno kdo jaký software napsal. Jestli je to Opensource nebo komerční produkt. Jestli je to OS nebo Grafický editor nebo hra. Prostě všechen software má mouchy a je otázkou jak moc do hloubky software člověk používá aby na ty chyby narazil. A jak moc je uživatel zdatný ve vyhýbání se těm chybám :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak určitě. Microsoft je prostě v mém hledáčku víc proto, že se s ním setkávám nejčastěji. Jo, pravda, ještě se taky hodně často setkávám třeba s FAR Managerem. Ale tam kupodivu nemám skoro nic, co bych vytkl (většina toho, co se dá vytknout, se dá doinstalovat v podobě pluginů). Tak ale určitě není fér srovnávat souborový manžer s velkým balíkem operačního systému a kopy aplikací známým pod jménem Windows ;).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No, já se za chvíli budu setkávat s Linuxem, tak ho budu mít v hledáčku. Můžu taky přispět, když budu nespokojený? :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zdravim...
Napadla me takova lehce uvahova otázka - ta kritika je zajimava ale predpokladam, ze nevznika diky srovnani s necim co existuje. Budu předpokládat, ze Windows je doposud nejlepší OS pro WIFTa. Pokud není nic lepšího ... odkud se bere teda ta představa, ze nektera věc, kterou to dela "je spatne".

Často totiž vidam lidi, kteří vedi, ze je něco "spatne" ... ale malokdy tu je ocividny vzor toho, jak by to mělo byt dobře. A ted mi nejde o konkretni popis jednotlivých funkci. Spise, kde se bere ta inspirace .... jestli to je třeba "hej, v ubuntu mají jednu super zkratku a ve Windows ji nelze udelat" = Windows to delaji spatne ... nebo takove ty postupy "Když mazu soubor, zepta se me jednou ale lze to omylem odmacknout a soubor opravdu zmizi" je to spatne, protoze bych radsi aby tam byl dvojity dotaz... ackliv tu není jiny systém, který by to delal

Pripomina mi to totiž nekonečnou úvahu - často vedu s kamaradem debatu kolem designu her ... kde on zastava tradicionalisticke deleni "diablovka musí byt o lootu a když není, nemůže to byt zabavne" a ja rikam "autor si umelecky zvolil, ze nebude o lootu, a je jen na hraci si najit to zabavne ve hre".... přitom svým zpusobem mame pravdu oba.... ale on pak dokaze dopředu rict ze je něco "spatne" (vytvari pravidla), zatímco ja po odehrani musim zkonstatovat stroze "ze to proste nebylo az tak zabavne jako něco jiného hral" (porovnavam s konkurenci)

Obvykle pak zapasime kolem toho "tohle ovladani je spatne" vs "to ovladani je slozite a ja nejsem dost dobry abych se ho naucil a pokoril hru".

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ne nutně musí být to, co je z daného výáběru nejlepší, chváleno. Říká se tomu volba menšího zla. Např. ve druhém kole prezidentských voleb jsem volil toho, koho jsem považoval za menší zlo (zlo byli v každém případě oba, je jen otázkou, jaké to zlo si zvolíte). Je to ta situace, kdy víte, že jednoho z nich zvolit musíte, protože je fakticky vyloučeno, aby byl vítězem někdo jiný. Takže buďto to necháte na lidech, anebo tomu svou špetkou pomůžete tím, že zvolíte menší zlo.

Nejmenší zlo ve světě operačních systémů jsou pro mě Windows. Nějaký používat musím (druhá varianta už pro mě představuje ekvivalent "zpátky na stromy"), takže jsem si vybral.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tu část kolem Occamovi britvy chápu ... delame to tak všichni od vyberu "krehcene" sunky az po nakup nabytku z ikea.

Spise sem narazel na tu část ... kde se bere ten etalon podle, kterého clovek povazuje něco za spatne. Sice neminim, ze bychom vždy při tvrzeni "to je spatne" museli nutne mit dost konkretni predstavu o tom jak by to bylo dobře .... ale je to obvykly způsob - maminka nas preci uci co je spatne a co by naopak bylo dobře.

Je to trosku úvaha o optimistech vs pesimistech. Trosku i o slepicich, když ještě nejsou vejce. A dost o tom, ze odmalička slyšíme ze dobře a spatne jdou vždy ve dvojici - je to rozhodovani mezi dvěma moznostma.

Asi bych nerad, abychom všichni totiž nakonec zabredli do vecneho pesimismu - a to se na internetu deje uz par let - a tak nejak ze zvyku vse videli jako spatne, prestoze bychom nedokazali rozeznat nebo pojmenovat to dobre.

:-) preji krasny filosoficky den

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Není žádný etalon. Jsou prostě věci, co mi vyhovují a věci, co mi nevyhovují, nebo jinými slovy věci, co se mi líbí a věci, co se mi nelíbí. A to je u každého individuální. Někomu zřejmě přišlo jako dobrý nápad dát na desktop nebo i na server Metro, mně to přijde jako hrozná blbost. Někomu přišlo jako dobrý nápad dát do Windows Movie Maker či Messenger, mně to přišlo jako plýtvání místem, i kdyby to mělo zabrat jen jediný bajt navíc.

Windows 7 byly jedny z Windows, kde těch věcí, co mi tam vadily nebo slušněji řečeno překážely, je naprosté minimum, mezi nimi třeba Windows Defender, už od Windows Me mi pije krev přítomnost obnovení systému, na chuť jsem nepřišel ani slavnému UAC a řadě dalších věcí, které si po instalaci vypínám. Ve Windows 8 mi takhle překáží v podstatě minimálně celá půlka systému: WinRT a vše, co s tím souvisí (nemyslím objemově co do množství zabraných dat, ale filozoficky co do množství funkcí). Nebýt to tam, je ten systém naprosto bez diskuze lepší než sedmičky.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jsem docela tolerantní, Movie maker mě tam nevadí. Na druhou stranu jestli to někomu vyhovuje tak proč by ho tam neměl mít. To samé messenger, ikdyž ten mě točil automatickým autostartem v XP pokud byl byť jedinkrát spuštěn :) Ale co, buďme čas od času velkorysí :D

Defender řeším Avirou, ona si ho sama vypne a bez dalších potvrzovacích okýnek. Obnovení systému mě párkrát zachránilo. Posledně u zákaznice notesu, který se sám opravil automatickou záplatou z Windows Updatu až šel pokaždý do modrý 20s po bootu. V podstatě WU pokládám zas já už od XP za nehorázný svinstvo, které u mě vyvolává směs pocitu diletanství plynule přecházející ve smích.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze ted tomu rozumim vyrazne lepe ....
vesmes nejde ani o to co a jak to dela .... ale o ten obsah věci, které prekazi, zbytecne zasvinuji jak disk tak systém. Nadstavby, které clovek nepouzije .... takze ideal jsou ciste a minimalisticke Windows od instalace ... a to "spatne" je vesmes to co clovek "nechtel" používat a stejne mu to pristalo na disk.

Jo proc ne ... takhle to lze chapat a je u toho videt i ta druha strana - ten ideal. Osobne mi věci, které nepouzivam neprekazeji ... a obvykle, když velice prekazeji, snazim se smířit s tim, ze měli v MS nejaky zavazny důvod.

jen snad metro vice vykukuje ... nebo to není divna nahrada za tlacitko start ... ale jasny podnikatelsky zamer s vlastním app storem .... tam to jaksi vybocuje ze všech definici "doplněk co prekazi". Co nadelame.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na jednom desktopu mám w7, na druhém mám w7, na ultrabooku mám w7, na serveru mám 2008 R2, na htpc mám linux, pak tu mám xeonka s vSphere 5.5 a tam mi běží w7, pak win xp, pak nějaké linuxy, a v jedné zapomenuté virtuální mašině i w8.1 ;-). Ale na desktop mi ten sajrajt nesmí!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Protože potřebuju přímý přístup k HW - připojení programátorů jednočipů a podobné "exotické" periferie na LPT, WinXP mi ještě vyhovují, i když to už není to, co bývalo za dob Win98. Abych se připravil na konec podpory WinXP, stáhnul jsem si asi před půl rokem všechny aktualizace a vyrobil si vlastní instalační DVD, kdy po instalaci už Windows update téměř nic z netu nestahoval. No, uběhlo pár měsíců a dokonalost mé instalačky vzala za své. Podruhé se mi už do toho moc nechce. Možná by to byl dobrý námět pro redakci DIIT. Příští rok z jara vytvořit takovou aktuální instalačku "all in one" pro WinXP (dát ji někam ke stažení???) a napsat podrobný postup, jak jste ji vyrobili. Možná by byl mezi IT fandy zájem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem ve stejné situaci, ale jsem už 4 roky na linuxu a ty windousy mám ve virtualboxu. Vše chodí jak má včetně přímého přístupu k HW a nemůžu si stěžovat.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že takovou instalačku po dubnu 2014, kdy končí podpora XP, někdo bezesporu vytvoří. Já sám si ji určitě udělám, pokud to za mě neudělá někdo jiný lépe. Takový OS Windows XP Professional Final Edition se určitě bude hodit :). A upřímně: kdyby měl Microsoft své zákazníky opravdu rád, udělá pro ně závěrečný SP4 a poděkuje jim za věrnost a trpělivost. Jenže to je jen hezká pohádka. To se nikdy nestane. Zatím se to nikdy nestalo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenze to by musel mit MS snahu neco delat pro zakazniky a ne z nich jen delat blbce.
A tusim ze nekde existoval finalni SP pro Windows 2000. Bohuzel uz ale nevim, zda byl primo od vyrobce nebo treti strany.
Docela by me zajimalo, zda vubec je mozne udelat takovou instalaci XP. Mam na mysli kompletni integraci zaplat, novych verzi IE, WMP, NET, SATA ovladace, atd. Kdysi se to resilo nLitem, ale nektere veci byly obtizne.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Windows NT4 dostaly finální rollup SP6a a Windows 2000 taky nějaký update pro SP4. Někde jsem o speciálním service packu pro jakési staré Windows četl, ten ale dostala pouze NASA k instalaci na ISS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SP6a, aspoň podle Wikipedie (nemám důvod tomu nevěřit), vyšel 26. 7. 2001. Podpora pro NT4.0 podle téhož zdroje (a to bych si mohl ověřit i ve svých článcích zde, ale nemá to smysl, opět tomu budu věřit) skončila v roce 2004. Takže ještě hezkou chvíli ty záplaty vycházely. SP6a rozhodně nebyl finální SP v tom smyslu, že by šlo o „závěrečný“ Service Pack (a po něm už nic).

Jinak pokud vím, tak SP k NT4.0 se nedaly nějak rozumně uživatelsky integrovat do instalačky. To šlo až u dvoutisícovek. A ano, k těm vyšel SP4 a místo SP5 pak vyšel ještě Rollup Update. Ten na rozdíl od klasického SP zdaleka neobsahoval všechny záplaty (obsahoval jen bezpečnostní aktualizace a možná několik oprav, ale zdaleka ne všechny) a stejně jako SP6a nevyšel s koncem podpory systému, ale pak ještě hezkou chvíli vycházely další záplaty.

Chtěl jsem si kdysi taky udělat instalačku Windows 2000 "Final Edition", ale XPčka byla v době ukončení podpory Win2K natolik dobrá, že jsem se s tím vůbec neobtěžoval patlat. To v případě Windows XP se s tím nejspíš patlat budu. Jak 32bit., tak x64 verzi.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jo, on to určitě "někdo" udělá. Ale já měl na mysli spíš Vaši důvěryhodnost. Pokud se na netu někde objeví upravená instalačka, těžko budu věřit, že tam nejsou přimíchané i věci, které ve svém PC rozhodně nechci. :-) Proto bych hlasoval pro článek o postupu, jak si takovou instalačku udělat sám. Tedy postup, jak přimíchat všechny aktualizace, ovladače, ... Vím, že jsou na to extra programy, které to provedou. Už jsem to jednou dělal. Ale dá to práci prozkoušet správnou časovou posloupnost jednotlivých kroků. Také je problém udržet správné kódování češtiny, když některé programy pracují s UTF-8, jiné s Win kódováním. Texty ve výsledné instalačce pak češtinu jen vzdáleně připomínají. :-) No, pokud by takovou instalačku udělala redakce a zveřejnila ISO, nejspíš bych věřil, že v ní není nic závadného. Otázkou je legálnost takového výtvoru, byť po ukončení podpory Microsoftem. Tohle všechno by v tom článku mohlo být...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z důvodu legality bych určitě takové ISO nevystavoval. Navíc způsob, jakým bych to chtěl dělat, rozhodně není styl „tenhle soubor nahradím tímhle, tamten támhletím …“ (jestli se nepletu, nějak tak to dělá nLite, i když asi na hodně profi úrovni). Chtěl bych jit cestou oficiální integrace záplat a oprav do instalačky.

Bohužel tento postup ve skutečnosti interně funguje tak, že nakopíruje ty balíčky se záplatami a opravami kamsi do instalačního adresáře a zajistí jejich spuštění v určité fázi klasické instalace. Což bohužel šíleně protáhne celou instalaci, nehledě na to, že touto cestou se některé součásti instalovat nedají. Takže tak trochu pátrám po způsobu instalace Windows XP podobnou formou, jakou se instalují Windows Vista/7/8(.1), tedy z WIM image. Vysněným cílem je instalace podobná instalaci WinFLP (to jsou v podstatě upravená XPčka, která se skutečně instalují z WinFLP.wim, bohužel tahle instalačka je zase natolik specifická, že přiohnout ji pro potřeby klasických XPček bude asi větší oříšek, než jsem schopen zvládnout.

Takže ve finále to možná dopadne tak, že se bootne WinPE prostředí a v něm si prostě nainstaluju XPčka ručně patřičnými příkazy. Důvod je jednoduchý: je to asi nejsnazší cesta, jak té instalačce dát schopnost běhu z USB (pokud vím, ohnout klasickou instalačku XPček do formy USB flešky tak, aby to fungovalo na zhruba stejném množství hardwaru jako třeba instalace Vist či sedmiček je docela vos*r, ale možná už někdo udělal nějaký spolehlivý postup, je to dlouho, co jsem se po tom pídil).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nejspíš víte, o čem mluvíte, tak asi nebudu vzpomínat, jak jsem tu instalačku dělal já a jaké všechno programy k tomu použil. Bylo jich myslím 5 a na net framework jsem nakonec nic nenašel a jen pomocí popisu v souboru *.bat spouštěl stažené aktualizace až po vlastní instalaci WinXP.
Ale ještě mě napadly dvě otázky. Co všechno vlastně znamená ukončení podpory WinXP? Půjdou pak ještě nové instalace aktivovat přes internet? A pokud ne, nemění se pak tím licenční podmínky? A jak to bude s virtuálními WinXP ve Win7? Podpora Win7 nekončí a virtuální WinXP jsou vlastně jejich doinstalovatelnou součástí. :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

1. Co všechno vlastně znamená ukončení podpory WinXP?

Znamená to, že nebudou vycházet žádné nové aktualizace a že stávající aktualizace budou ještě nějaký čas (nevím jaký) k dispozici ke stažení od MS.

2. Půjdou pak ještě nové instalace aktivovat přes internet?

Tohle je pro mě osobně otázka stejné váhy jako otázka života, vesmíru a vůbec. A zatímco na tu druhou už odpověď známe, na tu první ještě ne. A jsem zatraceně zvědav na to, jak se k tomu MS postaví. Na jednu stranu si říkám, že asi nebude udržovat aktivační servery při životě donekonečna. Na druhou stranu - že by vydal nějaký patch umožňující fakticky nainstalovat WinXP komukoli, kdo se k nim dostane - to je pro mě ještě neuvěřitelnější. Nechám se překvapit, nic jiného mi ani nezbývá. Pokud je odstřihne bez náhrady, ukáže se tak v plném světle „největší "fíčura"“ aktivačních technologií.

3. jak to bude s virtuálními WinXP ve Win7?

Podpora bude s největší pravděpodobností též ukončena, otázkou je, zda to bude možné od MS nadále stáhnout a nainstalovat. Nevím, ale jsem na to zvědav o něco méně než na tu aktivaci. Integrované WinXP ve WinXP Mode se tuším aktivují automaticky SLP metodou vůči VirtualPC, který v sobě licenční informaci pro provoz těchto XPček má.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tej aktivacie by som sa moc neobaval. Nemyslim si, zeby MS robilo problem drzat aktivacne servery pri zivote este nejakych 10 rokov. Vtedy to snad uz bude vybehovy system (ako W95/98 dnes) a ked vyda nejaku aktivacnu utilitu, alebo nejaky univerzalny kluc, tak im to az taku skodu nespravi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Osobne jsme zvykly pouzivat XP/7/8 a jako nejlepsi mi prijdou prave 7. XP byly v dobe jejich prichodu narocne a do SP2 dost nedokoncene, 8 jsou zase urceny pro dotykove displeje, ktere vetsina pocitacu nema. 7 byl OS ktery si zbytecne nevymyslel, byt trochu komplikoval napriklad Ovladaci Panely.

Snad se dockame Windows 9, ktere budou zase slouzit k pouzivani a nebudou neustale drzkovat a cpat lidem neco, co nechteji a co je zdrzuje v praci s PC.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

já XP opustil prakticky s vydáním Sedmiček, ještě s Vistou byl dualboot, ale pak už nemělo smysl je držet. Teď mám v dualu Sedmičky s 8.1, ale pořád jsem z 99% ve W7 - ikdyž jsem si 8.1 upravil a start nabídku mám tu klasickou z Win9x (která mi přijde nejlepší), tak stejně všechny věci mám ve starším OS a vše se mi přeinstalovávat nechce. Uvidí se časem...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

wow

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ultra wow ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem vlastne vůbec nechtel do te boure ve sklenici prizpivat ... ale to se neda.

Pominu bouřlivou diskuzi a o zivelnosti chrobaka a tom, ze WIFT si představuje svoje Windows jinak. (Ad WIFTuv komentar .... ne, toto není "snadne" nadavani na novinare co pise spatne o MS.)

Ale opet je ten clanek hromada ... doplnte ..... o nicem?
je to asi nejak takhle:
"Hej lidi je to uz 30 let,... sice o MS vůbec nepisu ... krom asi tak VSECH clanku a ve všech se zminuju o tom jak je "nemam rad" a ze fakticka informace lze snadno podat subjektivni optikou ... ale nebudu o tom tentokrát psat, protože před trema rokama sem psal uplne jiny clanek!

Jako proc psat ted o tom, ze je to 30 let a o tom co se třeba delo ci nedelo v Redmondu, na internetu nebo tak ... radsi si popovídáme o tom jak je zbytecne cokoliv psat! Jak uplne staci rozmazat po filosoficke dojmy z informace, kterou se zde rozhodne nedoctete! To ste necekali co?

A jako mohl bych shrnout tri poslední roky ... protože tri poslední roky od mého posledního clanku od Windows ... je presne to co naplnuje informacni hodnotu k tématu "Windows jsou 30 let s nami" ... ale ani to neudelam, protože METRO SUCKS!

Takze se ptam lidicky, taky se cejtite jako ja tak otravene, ze Windows existuji?"

Jop, zase sem moudrejsi diky hromadkam jezkovin od pana Jezka ... ještě ze mam tolik volneho casu ty blbosti cist a ještě k nim něco psat. A ted jsi jdu najit na internetu, nejakou opravdovou informaci k tomu co se delo na vyroci W30!
Dekuji za nic

(a W8.1 mam na tabletu a notebooku a je to "proste fajn"... ac je to stejne irelevantni oznameni, jako většina clanku ... vzhledem k tématu W30)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Je to otázka... Když jsem si skládal počítač, koupil jsem si sedmičky. Po půl roce jsem uvažoval nad tím, že bych si zkusil něco napsat do nového mobilu, který má windows mobile a ono ejhle, musel jsem mít osmičky. Člověk je pak na vážkách...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nedejbože stále mám Windows XP, protože pro klasického uživatele, který nehraje nejnovější hry a nemá nejnovější železo na normálním desktopu zatím Windows nevydal nic lepšího. Pokud pominu zvěrstva jako Windows Vista a na desktopu nepoužitelné Windows 8 (8.1), tak na desktop bych si maximálně ještě tak nainstaloval Win7 Pro. Ale reálný přínos pro "koncáka" je velká nula.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Prý "nedejbože Windows XP". Pán autor asi spad z jahody naznak :-) Canon aktuálně dodává ke svojí vysokonákladové DTP tiskárně RIP který běží... na Win XP 64bit. Pročpak asi, zeptal by se zvědavý člověk? :-D
Mimochodem, doma už mám léta Lin...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na DOS/Windows jsem sice vyrůstal ale chválil jsem je jen dokud jsem neměl aktivní zkušenost s něčím jiným (v mém případě to byl OS/2 Warp, později Linux a Mac OS). Dodnes si myslím, že to je případ většiny jejich vyznavačů a přestože tvoří čím dál menší podíl v mé práci, nemohu je při jejich rozšířenosti zcela opominout. Co mi ale už letitě ve světě Windows doslova pije krev je prosazování toho, co si někdo myslí že je nejlepší bez ohledu na uživatele (např. dříve ActiveX, později Visty, dnes Metro) a pak jsou to předinstalované počítače které si nelze bez systému pořídit navíc zasekané už z výroby zbytečným softwarem, které není snadné vyčistit do použitelného stavu (což je mj. časově náročnější než čistá instalace). Opět násilné prosazování (tentokrát ze strany výrobců HW). I když se zdá kapacita disků a RAM dostatečná, často vidím opak a stovky MB zbytečností v paměti mohou někdy citelně chybět.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.