Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 32palcový Asus 5K ProArt je prvním 5k monitorem s DisplayPort 1.3

DisplayPort 1.3 je fajn, ale koukám, že "DisplayPort Active-Sync remains an optional part of the specification, so Adaptive-Sync availability will continue to be on a monitor-by-monitor basis as a premium feature." což je škoda. Zdroj: http://www.anandtech.com/show/8533/vesa-releases-displayport-13-standard...
Těšil jsem se, že FreeSync bude normální vlastnost monitorů.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

DP je se svou maximalni delkou kabelu 3m pro mnoho lidi, vcetne me, na dve veci .......

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

na ty 3 metry jsi prisel kde, v navodu hracky v kindervajicku?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel má u displejů s vysokým rozlišením pravdu.

- Reduced bandwidth transmission for 15-metre (49 ft) cable, at least 1920 × 1080p @ 60 Hz at 24 bits per pixel

- Full bandwidth transmission for 3 metres (9.8 ft)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Za to TB s delkou 1m je nejuzasnejsi vec zeleninaru, co? :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To ja nevim ..... ja sazim na HDMI, tam je delka teoreticky neomezena a dana jen kvalitou kabelu a nezavisi na realtime komunikaci s radicem jako treba u USB nebo prave DP. Cele mi to stejne prijde smesne, uz je to snad 10 let, co mel intel nejaky superlaciny svetelny cip, co zvladal nejakych (ted placnu) 40gbps? Melo se to zavest misto drahych a nespolehlivych kabelu jako lacina nahrada ....... kde je tomu konec?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A proč myslíš že u HDMI je délka kabelu ovlivněna jen jeho kvalitou a u DP je to vlastnost DP. BLBOST !!! Jakékoliv rozhraní bude VŽDY omezeno kvalitou kabelu. A jestli si děláš iluze, že stejně kvalitní kabel bude pro DP max. 3m a pro HDMI neomezeně tak si nastuduj něco o komunikaci a pochopíš, že s pravděpodobností hraničící s jistotou bude na tom HDMI/TB úplně stejně. Ne nadarmo se pro větší délky kabelu nebo vyšší rozlišení uvažuje prakticky jen o optice.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No nic, +2 u tveho prispevku znaci, ze se tu zas sesli "odbornici", takze nebudu uz znova resit, proc je uplne jedno jak kvalitni mas kabel a u DP se nedostanes pres 3m a u USB pres 5m ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi si nepochopil, přes 3 metry se nedostaneš u 4k ani s HDMI. Není to otázka protokolu, ale fyzického omezení konstrukce kabelu a konektoru. A ten je stejně blbej u DP i HDMI.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

LOL, to nema cenu! Nerikal jsem to?:o)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Btw, tu by mohol byť ten včera spomínaný 4K 144Hz model
https://www.youtube.com/watch?v=WPhPFgJRi4w

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

stavajicim 5K monitorum "hrana nezvoni" , to ze tam mam dva respektive 3 kable je me tak nejak fuk, proste tam jsou a na 3 mistech jsou spojene housenkou se zbytkem kabelaze, me zajimali uplne jine parametry, a to kvalita zobrazeni, hlavne me zajima rovnomernost podsviceni a v neposledni rade me zajimala hlavne zaruka, a jelikos me PC zivi a jeden pracovni den bez PC u me znamena ninus cca 2-4 tisice korun a pripadne nastvany klient ze jsem nedodal neco vcas, tak jsem holt zase sahl po Dell kde mam NBD zaruku

kdys se tak koukam ze sveho pracovniho usazeni a pohledu na pracovni stul a monitory na nem, tak ja zadny kabely stejne nevidim, vsechny mam vedene za nohou podstavce, proc by me melo teda trapit ze tam je jeden kabl navic?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

já chci rozlišení 3,8254K !!! Nechápu kdo tady vymýšlí ty zkomoleniny násobků rozlišení.
Je prostě základ K další je 4K, 8K, 16K. Ale nic jako 2K ani 5K neexistuje. Existuje UHD ale to jen další produkční zkomolenina 4K.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

UHD je 3840x zatimco 4K je 4096x ... 5K je tedy velice spravne oznaceni pro 5120x :)

Jestli chcete divoke rozliseni, podivejte se po iPad pro, nebo MS surface :) To nechapu kdo vymysli ty nestandardni rozliseni..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně dojdeš do prodejny, koukáš na telku a na ní napsaný rozlišení 4K, koukneš a ono je to UHD... není to klamání spotřebitele ?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

normalne je zato zazaluj......

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ještě by to chtělo info, která grafická karta už DP 1.3 podporuje a pro kolik monitorů, jen tak pro zajímavost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, jelikož již 4k rozlišení v 50 a 60Hz taktak zvládne ani GTX980, zúžuje se výběr grafik jen na novší řady GTX1080 a tam je podpora dokonce DP1.4 :-) a rozlišení až 7680 x 4320 :-) a až 240Hz ;-)

Tedy seznam grafik - co nakrmí takovéto zobrazovadlo, by byl docela úzký :-(

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A našel jsem, že i RX 480/470 je na tom stejně. Takže tu máme až 4 kandidáty. Ještě by bylo dobré vědět u kterých bude zapnuta i podpora 10bit (nejen u HDR) .

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Těch 5K~27" má nějaký důvod, tím důvodem je PPI, nicméně někomu kdo svačinu hledá v kontejneru (nadsázka) a řeší jestli si vybrat 32GB SSD nebo 64GB SSD a "ušetřit" je asi zbytečné se pokoušet něco takového vysvětlit. Tihle lidé žijí v představě, že 5K je nejlepší na co největší úhlopříčce, což je samozřejmě nesmysl mít veliký LCD panel s 80ppi. Protože už rozdíl mezi 150ppi a 220ppi je hodně znát. Za pár let naštěstí budou běžné hodnoty 400ppi až 800ppi v SOHO segmentu, v té době budou ti samí uživatelé plnit diskuze hlody typu "220ppi stačí, nechápu tu zbytečnou honbu za pixely".

Protože uživatelé PCček kteří plní internetové diskuze trotlovinami typu: "FullHD na 15" bohatě stačí, nechápu tu zbytečnou honbu za pixely" nebo "5MPix foťák stačí, nechápu tu zbytečnou honbu za pixely" nebo z druhé strany barikády "HD na 4.7" iPhone 6S bohatě stačí nechápu tu honbu za pixely".

Všem těmto uživatelům doporučuji ať se vrátí na 386SX MS DOS a digitální fotoaparát nechť si pořídí s rozlišením 0.3MPix neboť před patnácti lety to "taky stačilo".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.