Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 40 % nových ARM serverů se nachází v Číně

Vyvíjí se to perfektně. Čína má x86-64 už jen na dožití, ARM už je taky z dlouhodobého hlediska odepsaný (i když nemusel, ale vazal je vazal a musí poslouchat) a žádné dražší projekty s ním už Čína dělat nebude. Velké peníze se hrnou jen do toho, co západ nemůže kontrolovat.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

proč je ARM z dlouhodobého hlediska odepsaný? Pokud má někdo licenci na architekturu, může si vyvíjet nové procesory a prodávat je dle libosti.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud má někdo licenci na architekturu, může si vyvíjet nové procesory a prodávat je dle libosti."

Jak dlouho, za jakou cenu a s jakou perspektivou? Západ na smlouvy a pravidla kašle pokaždé, když se mu to hodí a IMHO ani dle pravidel nemůžeš získat s ARM architekturou dlouhodobou stoprocentní a funkční nezávislost na ARM, tak proč investovat do neperspektivní/naříznuté větvě. To je stejné inteligentní uvažování jaké měla nvidia, když odmítla hru dle omezených pravidel x86 a správně vsadila na flexibilnější řešení s ARM. Číňani to jen posunou na vyšší úroveň, protože musí.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ale to by se pak ty čínské firmy musely domluvit a spolufinancovat vývoj RISC-V jádra, které by dokázalo ARM plně nahradit. A s ohledem na to, že si konkurují, to není nijak snadné. Takže bych řekl, že ještě nejméně pár let bude ARM posilovat v Číně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tldr: Jsi pomatená filcka.

"Západ na smlouvy a pravidla kašle pokaždé, když se mu to hodí" ... Klasický tro(t)ll, který bude podle dodaného manuálu obviňovat druhé z toho, co dělají jeho totalitní rublo... pardon, chlebodárci.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ani USA a ani Čina nikdy nedodržali žiadnu dohodu s ktorej by nemali zisk a ktora by ich obmedzovala, tu si môžu podať ruky. Patenty pre nich nikdy nič neznamenali, proste čo je pre nich vyhodne to robia. Takzvane smlouvy su pre male štaty aby platili velkym, doslova aj za dym s komina :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je pravda. Ale to se netýká jen USA, dělá to celý západ. Hlavně africké a asijské země ještě ve 20. století měly trpké zkušenosti. A speciálně s USA země střední a jižní Ameriky. Pokud jednají se zemí politicky, ekonomicky či vojensky slabší, není nikdy jistota jak se zachovají. Smlouvy platí, dokud ta menší země je pro západ užitečná. Podívejte se, co se v posledních dnech děje v Kongu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mě se na západu líbí, že je schopen udělovat sankce, na kterých víc prodělají západní firmy... A fakt se to netýká jen Číny. Jako by pomyslně řezal větev, na které sedí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zapad... USA si veselo obchoduje s Činou aj s Ruskom cez tretiu stranu (južna korea)
To su take dristy napriklad Radeon RX 7900 GRE sa predava len v Čine ako je to možne?
50% AI od Nvidie konči v Čine ako je to možne? A to nehovorim o cene o 1/3 nišia ako u nas v obchodoch!
Stači sa pozrieť do ruskych počitačovich obchodoch maju to iste čo aj my...
Jediny kto dal skutočne sankcie a realne trpi 20% inflaciou za rok je prave vychodna EU...
Treba rozdelovať na ZAPAD ktory na tom zaraba a obchoduje veselo dalej to jest USA a USA firmi a zapad štaty pod spravou NATO ktory sa museli vzdať ochodu aj ziskov, ktore čirou nahodou zabralo hadajte kto USA...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

v tom Rusku je to tak, že normální zákazník koupí vše, ale státní správa to má složitější, protože do toho kecají Ruské zákony a předpisy.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Již řadu měsíců mají v RF upravený zákon, který nyní legalizuje šedý (neautorizovaný) dovoz výrobků(služeb?), jež byl dosud nezákonným.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A to platí i pro státní úřady, já měl za to, že jen legalizovali dovoz zboží do prodejen, který se stejně děl i před tím.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V každém státě platí státní správa nejvíc kaprů. Fyzická osoba bezcelně doveze servergarade součástky, dodavatel co má vyhrané výběrové řízení to od ní koupí a nechá jí 50 procent + zisk.. A sám dodavatel na státní správě 100 procent minimálně vydělá jako agregátor..
EU a US se můžou jít bodnout, Ivanovi ze stepi co to z Asie přivezl jsou západní sankce u zádele, stejně se na dovolenou do Berlína, Paříže nebo Las Vegas nechystal..
A dneska už je to propracovanější.. tohle je tak rok zpátky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Co vím, tak největší efekt měly sankce na hi tech komponenty pro těžbu ropy a dalšího. Tam Rusko dlouho náhradu nemělo, jen nevím, zda to obešli a nebo něco vyvinuli vlastními silami.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevšiml jsem,si že tato diskuse je o ropných plošinách.. já málem myslel, že o IT HW..
MImochodem dneska je všechno provázané, ty západní technologie na ropu zase potřebují jisté speciální slitiny a ty se tak nějak vyrábějí hádejte kde.. A tak je to se vším.. Někoho sankcionovat to je jak uhlídat pytel blech.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak začali jsme o neúčinnosti sankcí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kromě překonání embarga šedým dovozem jim stále zbývá možnost kanibalizace zařízení z odstavených polích (ať již v důsledku poklesu či preference exploatace polí umístěných blíže ke zbývajícím odběratelům).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hlavne jim nepis o tom jak USA krasne vydelava na valce RU/NATO, to by tu leckdo nerozdejchal a co teprv az se dovi ze zvrane co jsou na UA z USA jsou na dluh EU :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

USA vydělali na každé válce.. 1WW i 2WW i dříve by se pár váleček našlo..
To se ještě přiznat smí?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdo ví, ten ví a kdo vědět nechce, ten neposlouchá.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A kdo druhému jámu kope, až se ucho utrhne. Jak nějaké tetky na návsi. :-D ... Jak člověk pozná, že se v diskusi sešli od reality odtržení magoři? Že si takhle navzájem pohoňkávají nad konspiračními teoriemi. :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem si říkal, že tu diskutují pouze nějací pomatenci. Díky za pěkné a veselé zhodnocení situace :))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono je ale v reálu stejně jedno, jak a proč to začalo, když tam umírají lidé. A co se toho začátku týká, to se stejně nedozvíme, takové věci se desítky let tají.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Toto je přesně snaha ruské propagandy, přesvědčit lidi, že to je složité a nemohou tomu všemu porozumět.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to myšleno nebylo. Ale rozeznat některé novinářské kecy trochu zkušeností chce. Někteří ani nerozeznají základní typy zbraní a to by válečný zpravodaj umět měl. Pak tam bylo několik očividných lží a fotomontáží. Nemám důvod jim ještě věřit. Samozřejmě že jsou i lidé, co si věci vymýšlí "ve prospěch Ruska" a pak každý kdo se nestaví na ukrajinskou stranu vypadá o dost hůř. Dokonce bych řekl, že to ti lidé s tím záměrem i přímo dělají. Ale kdykoliv na to přijdu, okamžitě je odstřihnu. Možná to vypadá divně, ale lhaní nesnáším.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Věříte novinářům, že Rusko skoro denně posílá rakety s plochou dráhou letu a drony na ukrajinské civilní cíle? Pokud byste to nevěřil západním novinářům, věřil byste to ruským novinářům? Oni to totiž také říkají...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Rusko v prvé řadě nestřílí cíleně na civilní cíle. Za prvé proto, že má daleko důležitější a strategicky cennější cíle a za druhé proto, že ty rakety nejsou zadarmo. Takže o lidech, co tvrdí, že Rusko střílí na civilní cíle, si myslím své. Pamatujete na Irák? Sice v TV ukazovali hlavně přesně cílené zásahy, ale 90% letecké munice se principiálně nelišilo od druhé světové. Jenže to už v TV neukazovali. Přesně takto se ohýbá realita. A dělá se to stále.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Rusko v prvé řadě nestřílí cíleně na civilní cíle."
Proč Rusko vystřelilo raketu Tochka-U s kazetovou municí na nádraží v Kramatorsku, kde se scházeli lidé k evakuaci? https://en.wikipedia.org/wiki/Kramatorsk_railway_station_attack

Útoky Ruska na civilní obyvatelstvo Ukrajiny je doloženo mnoha případy, důkazy jsou nevyvratitelné a nade vší pochybnost usvědčují Rusko z válečných zločinů. https://en.wikipedia.org/wiki/Attacks_on_civilians_in_the_Russian_invasi...

Jakmile kdokoliv tyto zločiny zpochybní, absolutně se diskredituje a ztrácí jakoukoliv autoritu kohokoliv poučovat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A jak víte, že buď neselhal naváděcí systém a nebo ta raketa nebyla sestřelena? Jediné co je předkládáno, je samotný výsledek. Druhá věc kazetová munice se primárně užívá na cíle o velké ploše. Tam ale byla zasažena konkrétní část. Jste si jistý, že opravdu šlo o kazetovou munici? A drobnost wikipedia a aktuální válečný konflikt? To myslíte vážně? Ještě taková drobnost. Ty rakety můžou nést více typů hlavice a když už jsi užil wikipedii. Tak tady o kazetové variantě nic není: https://en.wikipedia.org/wiki/OTR-21_Tochka

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Všechny odpovědi najdeš zde https://www.hrw.org/video-photos/interactive/2023/02/21/death-at-the-sta...

Chytrý člověk ví hodně, moudrý dokáže říct, mýlil jsem se.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

OK kazetová, psal jsem, že ty střely můžou nést víc typů hlavic. Ale mne zajímá úmysl. Proto jsem to taky tak rozepsal. To že ta střela někam dopadla a navíc ještě selhala, protože jinak by zasažená plocha byla násobná, o skutečném úmyslu či cíli neříká vůbec nic.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kolik potřebuješ předložit příkladů abys připustil, že Rusko bombarduje civilní cíle na Ukrajině záměrně?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Toto není důkaz. Takže by ses musel jinak snažit a ideálně mít natočené už koordináty, které obsluha zadává. Každý, kdo o zbraních ví víc než prd, ti potvrdí, že rakety a zvlášť ruské nejsou až tak přesné a spolehlivé jako západní. Ale zase jsou levnější.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Je to důkaz, je to pravda. A je tvůj problém, když pravdu nevidíš. Chybu hledej v sobě.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Výsledek není vůbec jednoznačně dán úmyslem. S tím by jsi chlapče u soudu nepochodil. To je jako nehodu považovat za úkladnou vraždu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nehoda, dobře, jednou, dvakrát... Ale https://en.wikipedia.org/wiki/Attacks_on_civilians_in_the_Russian_invasi... ? A vůbec, proč mají mít ruské rakety nehody na Ukrajinském území?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, třeba proto že po nich Ukrajinci střílí. Je tu ještě taková zajímavá věc. Prý dlouho neměli aktuální mapy a stříleli na objekty, které tam už nejsou, nebo mají jiný účel. Ale teď tam mají víc dronů a dva satelity, tak by se to mohlo zlepšit. Ani Američani se pokaždé netrefili, kam chtěli. Údajně i útok na Škodovku na konci války byl omyl... O několik set km jinde... Nenapíšu nic nové. Obě nebo spíš všechny válčící strany nikdy neřeknou úplnou pravdu, své výsledky zveličují, nepřátelské snižují a nepřátele očerňují. A totéž se děje i na Ukrajině.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Nevím, třeba proto že po nich Ukrajinci střílí."
Když nevystřelí Rusové, Ukrajinci se je nebudou snažit sestřelovat, problem solved.

"Prý dlouho neměli aktuální mapy"
Aha, Rusové plánují invazi do sousední země a nemají vypracovaný seznam cílů pro rakety, tak střílí podle Google maps.

A doufám, že se nesnažíš dát do souvislosti létání "naslepo" bombardéry z VB do ČR a zpět s dneškem, kdy svoji polohu kdekoliv na zeměkouli dokážeš určit na nějaký ten metr přesně :)

"Obě nebo spíš všechny válčící strany nikdy neřeknou úplnou pravdu, své výsledky zveličují, nepřátelské snižují a nepřátele očerňují. A totéž se děje i na Ukrajině."
Ukrajina říká pravdu nebo mlčí, pokud pravda může pomoci Rusku. Své výsledky zveličuje hlavně Rusko (stačí si poslechnout pár hlášení od Konašenka kolik sejmuli HIMARSů). K očerňování Rusáků stačí Ukrajincům mluvit pravdu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mezinárodní vyšetřovací komise potvrdila, že ta raketa na polském území, co zasáhla ten smutně známý traktor, byla opravdu ukrajinská. Ale Zelenskyj to stále popírá. Ale Ukrajina nelže...

Ruská invaze tak úplně v plánu nebyla, dost zahraničních vojenských odborníků se tomu divila, ale pokud ji z nějakého důvodu museli zahájit dřív, nemusela být příprava dokončena. Čistě logická dedukce.

Bavit se o tom, že Rusko v prvé řadě pomáhalo odtrženým územím, je tady asi zbytečné. Ale první válečné zločiny byly právě tam a ze strany Ukrajiny. Pořád zapomínáš, nevím, kolik ti je, možná jsi na to moc mladý. Ale Ukrajinci a Rusové se moc neliší. A v SSSR vládli na nejvyšších místech právě i Ukrajinci. Jeden z nich podepsal vpád do ČSSR, pokud to nevíš. Leonid Brežněv tehdy měl poslední slovo.

Nechat se oklamat je snadné. Navíc je u nás cenzura, takže ověřené zprávy z druhé strany se k nám přímou cestou nedostanou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Fakt, asi jsem naletěl nějakému šprýmařovi s ChatGPT. Jinak si to už nedokážu vysvětlit :)

Tyhle nesmysly proti Ukrajině a Ukrajincům se tu za poslední rok a půl objevily a vyvrátily miliónkrát, ale přesto je stále někdo vytahuje. Ještě se zmiň, že Kličko osvobozoval ČSSR v 1968.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jen jsi dobře zpracovaný západní politikou. Ale to je v pohodě, takových je víc. Ta cenzura tu začala už za Covidu, pokud to nevíš. A vrátilo se i zavírání za názor. To tady dlouho nebylo. Ale ty se asi máš fajn, hlavně když nejdeš proti proudu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Západní politika nikoho nezpracovává. Nemyslels spíš Západní propagandu?

Člověk může klidně jít proti proudu, jen musí začít více přemýšlet, jestli si opravdu za svým většinovou společností nepřijímaným názorem stojí. A měl by se ptát proč jeho názor společnost většinově odmítá. Nebo jsou snad všichni psychopati a jenom já jsem letadlo?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejen propaganda, zelené šílenství a neoliberalismus dělají taky hodně. Potom političky prohlašují, že si televizi může pustit i při svíčkách a elektřinu tedy nepotřebuje. Už nevím, která Slovenka s tím přišla, ale s podobným nesmyslem není jediná. Mezi politiky chybí zdravý rozum a mladí získávají naivní názor, že můžou vydělávat peníze, aniž by něco opravdu uměli. Jak se do politiky hrnou "mělci" a bývalí sportovci, je něco hodně blbě. V naší vládě není ani jeden odborník na svůj resort. A takoví lidé si říkají, že mají právo určovat pravdu a lež.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Máš zkreslené představy o tom, že politici určují novinářům pravdu a lež. Novináři se jich na nic takového neptají, pokud jim zrovna nehrozí 15 let vězení za použití slova válka :)

Evropa má větší či menší problémy, možná se některé časem vyřeší nebo nabydou na významu, kdo ví. Neopravňuje to ovšem žádný stát napadat své slabší sousedy a páchat na cizích občanech zvěrstva.

A zkus si uvědomit, že v demokracii se k moci nedostane žádný politik, který si nezíská důvěru voličů. Německu by stačil jeden blackout a už by zodpovědní politici odstupovali a káli se, možná by i byly nové volby.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud zavedou cenzuru tak to možná nejsou přímo politici, ale ti to schvalují. A každý novinář má někoho, kdo ho platí, to je majitel novin a ten má zase kontakty a často politické. Nevidíš souvislosti.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na mě si nepřijdou, mám čepici vyloženou alobalem...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ani se nedivím. Ale takto zas nemůžeš přijímat signály z vesmíru.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ani z Kremlu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně z Bruselu a Washingtonu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A co teprve z Kruntape Pramahanakorn Amorn Rattanakosin Mahintara Yuttaya Mahadi Rockhop Noppalat Ratchatani Brillome Radmu Wuchanwait Maha Saturn Amone Piman Awatan Sattit Sakatattiya Wisanukam Plusit !!! :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky, už jsem se chtěl zasmát.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Spíš bych se podíval po strategicky důležitých objektech vhodných pro tento typ munice v okolí. Třeba velkou rozvodnu a podobně.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Díval jsem se a nic jsem nenašel, tys něco našel?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem odborník na letecké snímky. A ty taky ne.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže ani já ani ty tam strategicky důležité objekty vhodné pro tento typ munice nevidíme. Ale mohly by tam být!!! A je vůbec vhodné tento typ munice používat na oblasti, kde se nachází lidé? Nemohl by tento typ munice třeba někoho zranit nebo nedej bože zabít?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Taky mohly být s ohledem na dolet té rakety někde dál. Ale to by zase odporovalo uvažovanému úmyslu. Nakonec se ještě dozvím, že Ruské rakety jsou nejpřesnější a nejspolehlivější na světě a teoreticky ani nejdou sestřelit, tady je ale problém, Ukrajinci se chlubí kolik jich sundali.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kazetová munice je určena k ničení měkkých cílů, čili žádným "objektům". Je vidět, že jsi odborník na slovo vzatý :) Rusáci prostě cíleně poslali raketu s kazetovou municí na místo, kde se v tu dobu hromadilo hodně lidí, civilistů. To byl jejich cíl, zabít co nejvíc bezbranných lidí, kteří utíkali před blížící se frontou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A na ležení armády tudíž nepoužitelná - podle jiného odborníka. Což je úplně jedno, jediným nezvratným důkazem by totiž bylo přesné místo a čas odpalu a to Ukrajina buď nemá a nebo nechce prozradit. Takže tolik k celému důkazu. Jak jsem psal, je to jen jedna z možností.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ležení armády... to bylo snad někdy za Napoleona, ne? :)

Ten předběžný rozbor na HRW je poskládaný z veřejně dostupných informací. Díky Bidenovi a jeho souhlasu se sdílením informací s Mezinárodním trestním tribunálem v Haagu bude moci být provedeno důkladné šetření. Bohužel bude asi trvat mnoho let než soud vyřkne rozsudek a obávám se, že se ho Putin nedožije.

Zkus popustit uzdu své fantazii, zkus si představit, že tu raketu vyslali Rusové na nádraží úmyslně. To je od nich podlost, vid?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Za tu dobu si můžou důkazy leda tak vymyslet. Jediné, co ví jistě, je to, že rakety tohoto typu v tu dobu měla ruská i ukrajinská armáda. A pokud měla ruská armáda opravdu motiv, jen to potvrzuje, co se na Donbase dělo. Obecně fakt že je válka a ve městě, o které se bojuje, by se tedy tolik lidí na jednom místě ani nemělo pohybovat. Moc bych se divil kdyby Ukrajinci neměli záznam z radaru. Jen je divné, že okamžitě neřekli místo a čas odpalu. Buď mají protiraketovou a protileteckou obranu na baterky a nebo mají jiný důvod.

A ještě drobnost izolace Ruska se onou válkou ještě zhoršila, takže střílet úmyslně do civilistů může nařídit jen idiot a nebo někdo, kdo má jistotu, že to utají a může na někoho hodit. Ani z taktického či strategického hlediska to k ničemu není, jak ukázala druhá světová válka. Takže jakkoliv je mi těch obětí líto, to je asi vše, co k tomu mám.

I když ještě jedna věc. Zelenskyj má nějaký podivný způsob jednání. Představa, že něco s nějakou mezinárodní komisí bez účasti Ruska vymyslí a Putin to podepíše. To snad raději nebudu komentovat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Putin nic podepisovat nemusí, stačí, když se dostaví :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Oni ho tam vůbec nechtějí. Nauč se číst. Nikdo ze zástupců Ruska by to nepodepsal.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Asi mě nechápeš, tady se nikdo zástupců Ruska ptát nebude, oni budou požadovat jen Putinovo vydání.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Prokousal jsem se tím "důkazem" a žádný nezvratný tam není.

Human Rights Watch’s analysis of these materials, however, proved inconclusive as to the location and date of the videos.35 “ZA DETEI”

Takže "důkaz" o původu nápisu, který je na Ukrajině známý tímto neprůkazný.

K těm živým štítům: Transparency International prokázala, že Ukrajinské jednotky záměrně operují mezi civilisty v obytných oblastech, aby znemožnily útok nebo aspoň znesnadnily odvetu.

Ukrajina stejně jakoo Rusko, USA a pár dalších nikdy nepřidaly podpis k dohodě o zákazu kazetové munice, stejně jako protipěchotních min a další.

Fakt mám komentovat přítomnost těch raket u obou nepřátelských armád?

Nemají ani přesné místo, odkud ta střela byla vypálena. Je to jen možnost, že šlo o ruský úmysl, ale nic víc.

Ještě detail k té novinařině. Jak je poslední dobou zvykem, hned na začátku útok na city. Při propagandě dobré, ale nestranné to moc není.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Plkal ze Sputniku opět dorazil plnit plán.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

vždy je něco za něco, připomíná to SSSR - prioritu dostali zbrojaři, takže busines MS,Google, Intel atd tedy tradičních počítačových firem je upozaděn na úkor výroby a zakázek zbrojařům. Jednoduše se jim výrazně zmenší trh protože miliarda+ už poměrně bohatých občanů ke kterým nemohou už je problém.
Jinak bych budoucnost ARM vs RISC-V neviděl pro ARM černě - jsou na něj asiati hodně zvyklí a nějaká licence? I pro vlastní domácí potřebu ji mohou ignorovat a i dodávat spřáteleným zemím které nejsou zrovna bezvýznamné a také pod euroamerickými sankcemi, vedle Ruska je to i Írán ale i další. MS to dobře chápe proto se tak snaží s ARM verzí Windows - ty mohou zachraňovat co se ještě zachránit dá při masivním nasazení zmíněné arch.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně ARM se běžně používá i v aplikacích náročných na výkon. Takže je ze SW podpora. RISC-V až na malá jádra je stále jen v podobě návrhů k licencování.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

West has fallen.

Its over

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Já se vždy divil proč v 1939 část Čechů vítala příchod Němců a jak se komunisti sžili s okupací/normalizací po 1968. Když teď čtu příspěvky místní Z-soldatesky tak se tomu zase tolik nedivím.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

V roce 1939 si ještě stále mohli někteří myslet, že Hitler není zlý, ale vlastně spíš pomáhá. Otázka je komu. Až po vpádu do Polska začalo být jasné všem, že to tak není. Ostatně proto se k Německu přidalo tolik dalších zemí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To si mohl myslet jen idiot. Stejně tak jako když dneska někdo podporuje Putlera.
A ano, v roce 1939 se k Německu přidal další zločinec - Stalin. Rozhodně si nemyslel, že je Hitler dobrý, ale dva zločinci se na něčem dohodli.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přidali? Myslíte tím Sovětský svaz, který napadl Polsko cca o čtrnáct dní později. Předpokládám na základě paktu Ribbentrop-Molotov.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Finsko, Rumunsko, Maďarsko, Slovensko, Švédsko, část Jugoslávie, Slovinsko. Japonsko a Itálii nepočítám, ti měli vlastní cíle. Ani si všechny nepamatuji, jestli vám to je málo. Sovětský svaz skutečný spojenec nikdy nebyl, sledoval svou politiku a především chtěl získat čas, aby se na válku připravil.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A zase blbě. Finsko bylo nejdříve napdeno SSSR , k. Německu se "přidalo" jen tím, že anektované území opět obsadilo. Švédsko bylo neutrální, Rumunsko obsazené stejně značná část Jugoslávie.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Obsazená země a boj společně s Němci je dost rozdíl. Zopakujte si historii II světové. Švédsko se nepřidalo celé ale taky částečně.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Podívej se na mapu, jak za války vypadalo Rumunsko. Část zabraná Maďarskem a nakonec zbytek obsazen Němci, aby kontrolovali ropná pole. S tím se samostatná politika hrát nedá.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tady se zas někdo upnul na detail a ignoruje celek. Ale dobře a co tohle: "V roce 1938 se král Carol chopil autoritativně vlády, která však trvala jen necelé dva roky, než byl nahrazen generálem Antonescem. Ten se snažil získat podporu především v řadách fašistické Železné gardy. Rumunsko bylo na straně Německa až do převratu v roce 1944. Sice okleštěné, ale...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Sovětský svaz skutečný spojenec nikdy nebyl, sledoval svou politiku a především chtěl získat čas, aby se na válku připravil."

Tento mylný argument razili komunisté před 1989 aby okecali paktování Stalina s Hitlerem. Stalin po napadení SSSR zalezl na svou daču a několik dní rozdýchával Hitlerovu zradu než začal nějak reagovat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano a pak pod smlouvou o půjčce a pronájmu draze kupoval americkou techniku, náklaďáky a potraviny. Ale položím jednoduchou otázku, když do té doby Němci viděli co by vrchol tankové techniky sovětského svazu tanky T-35 - vícevěžová monstra celkem k ničemu, kde se pak najednou vzaly první tehdy ještě dost nedokonalé, ale přesto výkonné a odolné T-34? Museli na nich pracovat. Taky sověti měli poměrně brzy samonabíjecí pušky Tokarev, velkorážní kulomety DŠK. To musel někdo vymyslet, vyladit a poslat do výroby. Rusko se na válku chystalo, ale pomalu. Bez té americké pomoci by první rok vlastenecké války nezvládli. Pokud byl Stalin překvapený tak hlavně proto, že nečekal, že by Hitler rozjel boje na dvou frontách - to ostatně byla jedna z věcí, které Německu zlomily vaz. Všeobecně se čekalo a málem k tomu i došlo, že nejdřív porazí Británii a tím bude západ komplet vyřízený a tím pádem bude víc vojáků a techniky pro ruské tažení. Chybělo pár dní od výhry letecké války nad Británií, ale změnili taktiku, což byla obrovská chyba Hitlera. Děkujeme za ni.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Ano a pak pod smlouvou o půjčce a pronájmu draze kupoval americkou techniku, náklaďáky a potraviny."
V rámci Lend-Lease programu šlo o symbolické ceny a nikoliv "draze kupoval". Sověti také po válce mnoho zapůjčené techniky dodatečně ničili, aby ji nemuseli vracet (dostali ji zadarmo, tak co). To bylo od nich šlechetné, že? :) Rusko bylo tehdy ekonomicky zaostalé a s komunistickou ideologií zakonzervované. Druhá sv. v. způsobila v Rusku 1. průmyslovou revoluci, z donucení, jinak by si tam "spokojeně" kolchozničili a Stalin by si dělal své čistky.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Leda že by Američani natáhli jen Brity... Ale ty ceny fakt symbolické nebyly.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A jaké ty ceny byly?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak to jako teď mám hledat seznam toho materiálu a hledat ceny a porovnávat s jinými tehdejšími? To mám od povolanějších, než jsme všichni tady dohromady.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Od jakých povolanějších?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Říká se jim historici. Pokud to nevíš. A takoví se často specializují na konkrétní časové období a někdy i zeměpisnou oblast.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Od jakých historiků?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Fakt si mám vzpomínat autora něčeho, co jsem četl před víc jak 15. lety. Asi není tak těžké dovodit, že si to z hlavy nepamatuji. Ale ty se chováš jak někdo, komu už vůbec o pravdu nejde. Jen prudíš.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jdu po stopách pravdy. Přímo ke zdroji, jenže ten je neznámý. Takže pravda ani nemusí být pravdou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takže asi nevěříš ani tomu, že letci co bojovali za Británii, i když odtud nebyli, dlužili za vše, co tam dostali, jídlo, léky, munici a naše vláda to pak musela zaplatit. Nehledě na to, že když tam naše azylová převedla zlaté rezervy, tak nám Británie vrátila jen část. Takto se totiž západ chová. Není o nic lepší než Rusko, pouze se chová jinak.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Takže asi nevěříš ... dlužili za vše, co tam dostali, jídlo, léky, munici a naše vláda to pak musela zaplatit."
Tomu věřím, mělo to tak nějak být. Byla válka, potravinové lístky, takže být živen na dluh bylo ještě dobré řešení.

O zlé Británii a západu, a že jsou stejné jako Rusko, si povídej někomu jinému. Rusko je mnohem, mnohem horší. A jaký byl skutečný příběh nevrácených rezerv si přečti zde, není to tak, jak píšeš.

https://www.historie.cnb.cz/cs/menova_politika/prurezova_temata_menova_p...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Rusko dováželo černochy z Afriky a prodávalo je jako otroky a to převážně do Ameriky? Nebo potlačovalo ještě před pár lety svobodu kvůli finančnímu zisku z kolonií? Ani nemohlo, to byla výsada zemí s přístupem ke správnému moři. Tedy Itálie, Francie, Británie, Španělska a Portugalska. Které země jsou odpovědné za úplné vyvražděni některý původních obyvatel ve střední Americe? Rusko? jenže tam tehdy ještě novináři celkem logicky být nemohli.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi materiál, úplně jsem z tebe oněměl :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Území Sovětského svazu a později Ruské Fedrace totiž nebylo třeba vůbec kolonizovat. To protože tam není překážkou moře či jiný světadíl, tak se to nepočítá. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže všechny územím velké země mají jen malinký základ a zbytek je kolonie. Aha. Kolonie jsou snad ty části, de nejsou společné hranice a i kulturně jsou ty země odlišné. Častý rozdíl byl i v odlišném vnímání místní úrovně od Evropanů.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A co má kulturně společného třeba Rusko a Kazachstán nebo Rusko a Pobaltí kromě ruské okupace?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je ale hodně staletí zpět. To pak můžeme stejně uvažovat o Rakousko Uherské monarchii - naše země a Pobaltí, Finsko patřící pod Švédsko a podobně. Ale nedošlo tam masakru původních obyvatel tak, aby přestali jako národ existovat jako u Mayů a Aztéků. Taky seveoameričtí indiáni téměř zmizeli taky Aboridžinci v Austrálii a to se dělo už vlastně v době začátku průmyslové revoluce. Jste zaujatý. Otevřete oči.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prostuduj si dějiny kolonialismu a poznáš kdo je ta špatná strana. Ten příběh je pořád stejný, jen se různě maskuje.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ani není nutná minulost. Stačí Kongo v současnosti. Jedna revoluce a frantíkům se chystá pomoci US Army. Jen proto, že tam mají Afričani zlaté doly, nemají podle EU právo o sobě rozhodovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dnešní kolonizační snahy ze strany RF Vám nevadí, nebo jste se tu k nim snad někdy negativně vyjadřoval? O tom kdo je pro Vás dobrá strana zde asi nikdo nepochybuje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si tady ještě někdo myslí, že velení RF má zálusk na celou Evropu, měl by zvážit odborné vyšetření. S tím, jak to na Ukrajině vypadá, je jasné, že na celou Evropu Rusko nemá ani omylem dost sil.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To je jen ukázka hloupého krátkozrakého uvažování. To, že na to nemá teď, neznamená, že nechce a že by na to nemohlo mít v budoucnu, zvlášť když se blbci budou tvářit, ze jde o standardního obchodního partnera a tak mu pomůžou zbrojit. Navíc na obsazení dalších ex SSSR států stále má, neboť ty vyzbrojeny nejsou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže to na co má Rusko dost sil je v pořádku?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ukrajina v prvé řada sama mohla válce zabránit, stačilo dodržet Minské dohody. Patrně jste zapomněli, že francouzský prezident měl být jejich garantem, ale vykašlal se na to. Možná to byl i záměr.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nelži pořád. Jednou ruský lhář tvrdí, že je napadl kvuli nedodržování Minsku, jindy kvůli nato, ale realita jsou jen ruské imperiální ambice. Proč by jinak na stejné mapě byla i Moldávie? Taky něco nedodržuje? :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Bavíme se o Ukrajině, tak neodbíhejte, nebo začnu argumentovat tím, co dělá západ v čele s USA. A Ukrajina si s Ruskem může podat ruce pokud jde o korupci, cenzuru a propagandu. Takže z toho důvodu nevěřím příliš ani jedné straně. Co je ale fakt, klasické kolonie Rusko ani SSSR nemělo, to byla výsada západu. Takže ani západ pro mne není vzor. Snad to konečně někdo pochopí, nefandím ani jedné straně a pokud si myslíte, že víte, proč válka začala, buďte si jisti, že to se nedozvíte.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kecy o korupci slouží jen jako zástěrka. Rusko je ještě zkorumpovanejsi, máme tedy pravo ho napadnout?
Rusko nemělo kolonie v zámoří, ruskými koloniemi byly státy sousední, které napadli a anektovali.
Kec, že se nedozvíme proč válka začala je dalším zastiracim manévrem. Začala ze stejného důvodu jako Německo vůči Polsku - je to Putlerova dobyvačná válka, revanš za prohranou studenou a snaha o ruskou třetí říši.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jukni na dějiny Mexika. A nebo raději ne, ty by ses šokem pokakal.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zas krok stranou, trolle?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takže o Rusku se bavit můžeme a o USA ne? Tomu se říká dvojí metr.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zase ztrácíš nitku. Srovnání ruského a amerického imperialismu je v tomto vlákně normální viz třeba Lazar. Trotle.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak proč vadily dějiny Mexika spjaté s dějinami USA?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To vadí jen Jirkovi. Odpovídal jsem jemu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

OK

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Červíček a Kutil, nehodlám vám tu předkládat žádné argumenty (těch je pro vás škoda), jen vám chci sdělit, že máte psychický problém, hlava vám nefunguje správně, chybí vám racionální uvažování.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A někdo zase až moc věří novinářům, často jen překladatelům textů. Chce to kritické myšlení. A taky trochu znalosti vojenské techniky a historie. Ale to zase já nečekám u lidí, co věří všemu, jen protože to říkají "oficiálně" novináři. V tomto se prostě neshodneme.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Chce to kritické myšlení. A taky trochu znalosti vojenské techniky a historie." ... Ničím z toho nedisponujete, kolaborantští sociopati s (ne)lehkou mentální disfunkcí. :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Víš co, já tu s pokusy (marnými) o urážky nezačal. Jestli to neumíš slušně, nedělej to vůbec. Ostatně hodnocení někoho, koho jsi v životě ani nepotkal, nic o něm nevíš, daleko víc vypovídá o tobě.

Ale můžeš mi tedy odpovědět aspoň jak dlouho se o jaký typ vojenské techniky zajímáš. Já 25 let primárně o hlavňové zbraně a balistiku.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Díky vašim reakcím zde si jde dobře vytvořit hodnocení vaší osoby, i když jsme vás v životě nepotkali :)
Každý, kdo se kroutí a fabuluje aby náhodou nemusel říci "Rusáci by měli z Ukrajiny okamžitě vypadnout a bude klid.", je proruský dezolát viz. např. Nohavica a jeho nedávné prohlášení "Ta válka není moje, kurva, ať už skončí".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V tom, že by měla skončit se shodneme. Už jsem psal, nevím zda přímo v tomto vlákně, že tam umírají lidé jen proto, že politici se nedohodnou. To v čem se ale neshodneme, je důvod, proč se tam válčí.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

V demokracii jsou politici reprezentanti voličů/lidí a sledují stejné zájmy. Lidé v Ukrajině nechtějí Ruský mír, nechtějí násilnou rusifikaci. Chtějí svobodu a lepší život, to je žene kupředu. Rusko už bude na Ukrajině jen ztrácet, nemá smysl to prodlužovat. Měli by se stáhnout zpět za své mezinárodně uznané hranice a zaměřit se na východ, kde Si už pošilhává po Mandžusku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A že na Ukrajině není ani korupce, ani potlačování opozice a ani cenzura. Jaksi jim to nevyšlo.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Důležitý není stav, ale trend. Ukrajina se po Oranžové revoluci a po Majdanu začala dostávat na jasný kurz směrem k demokracii a evropským hodnotám. Ze strany Ruska docházelo k vměšování a sabotážím tohoto procesu. Po Majdanu už Rusko nemělo jinou možnost pro udržení si vlivu než použít armádu a začala válka.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Rusku by lepší stav na Ukrajině vůbec nevadil. Jediné o co Putinovi celou dobu šlo, byla neutralita Ukrajiny. Myslíte že USA, by strpěly přímo u svých hranic úhlavního nepřátele? Ukrajina původně chtěla být neutrální, ale pak přišel převrat a Zelenskyj. A jeho vřelé styky se západem jsou známé.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Rusku by lepší stav na Ukrajině vůbec nevadil."
To se pleteš, Putin potřebuje aby se nikomu v okolí Ruska nedařilo lépe. Aby se Rusové nezačali moc vyptávat, proč se mají hůř.

"Jediné o co Putinovi celou dobu šlo, byla neutralita Ukrajiny."
A co je vůbec Putinovi do toho? :) Je prezidentem Ruska a ne Ukrajiny.

"Myslíte že USA, by strpěly přímo u svých hranic úhlavního nepřátele?"
Proč by se z Ukrajiny měl stát úhlavní nepřítel Ruska? Slováci získali samostatnost a také se nestali úhlavními nepřáteli ČR :)

"Ukrajina původně chtěla být neutrální, ale pak přišel převrat a Zelenskyj."
To se pleteš, prvně přišel Oranžový převrat/revoluce a Juščenko, pak Janukovyč voličům slíbil podepsání přístupové dohody do EU (nikoliv NATO) a voliči ho zvolili. Když měl Janukovyč podepsat, tak zařadil zpátečku a přišel převrat/revoluce č.2. Majdan 2014. Volby vyhrál Porošenko. Zelenský si v tu dobu ještě budoval kariéru herce/komika. Až budou další volby, možná Zelenského vystřídá někdo jiný, záleží na voličích. Umíš si představit, že by se něco podobného stalo v Rusku?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ok prezidentování jsem trochu popletl. Rusko je dost konzistentní v tom, co o rozšiřování NATO říká už od rozpadu východního bloku a Varšavského Paktu. A celou dobu mají stejný argument.

"Proč by se z Ukrajiny měl stát úhlavní nepřítel Ruska? Slováci získali samostatnost a také se nestali úhlavními nepřáteli ČR :)" To je velmi jednoduché, chce do NATO a tím pádem by to byla první země, která je v této organizace a současně měla společné hranice s Ruskem a to navíc v evropské části. A NATO v čele s USA je nepřítel Ruska. Jasnější to být nemůže.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

NATO vzniklo jako reakce na nebezpečí, které představoval SSSR. Po rozpadu SSSR význam NATO slábl. Nyní díky agresivitě Ruska do NATO vstoupili další dvě země a výrazně se tím prodloužila společná hranice. NATO totiž znamená: Nepřekračuj hranice ani jednoho z nás, nebo ti společně dáme na budku

A to se Rusku zatraceně nelíbí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nic proti, ale Putin celou dobu další rozšiřování NATO odmítal. A správně tu je napsáno reakce na Sovětský svaz. Ten už ale neexistuje a Rusko je menší a slabší. Tak proč by NATO mělo být větší a silnější? Protože za posledních 100 let vedly USA násobně možná až řádově víc válek než Rusko a SSSR a hodí se mu spojenci? U některých ani USA nežádaly o nějaké svolení organizace ve kterých jsou členy. Já sice válku neschvaluji, ale nedivím se.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Putin ať si klábosí co chce. Už mu je dávno jasné, jakého ubohého hlupáka ze sebe na stará kolena před celým světem udělal. Chtěl se zapsat do historie jako Vladimír Putin sjednotitel rusky mluvících lidí, ale bude zapsán jako hlupák, který se nechal opít pochlebovači a svou vlastní propagandou. Uvěřil ve vlastní výjimečnost a sám skočil do příjemně vlažné vody v hrnci, bohužel pro něj, oheň pod hrncem stále hoří a Putin už nezvládne vyskočit ven.

Tyhle argumenty kolik válek kdo... To je tak často používaný (a vyvrácený) argument, že na to ani nemá cenu reagovat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Možná je hloupý, ale není tak arogantní jako ten pomatenec Joe Biden.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Biden snad ve zdraví dokončí současné volební období, ale o druhé by se už pokoušet neměl. Našel bych na Bidenovi několik negativ, ale arogance v nich není.

Naproti tomu můžu uvést krásný příklad Putinovi arogance jen pár týdnů před tím, než dal příkaz k útoku na Ukrajinu. Prohlásil totiž „Líbí, nelíbí. Trp, moje krasavice. Je to potřeba udělat. Jinak to nejde.“

Toto rčení je spojeno nejen s vykonáním nepříjemné činnosti, ale také s velmi vulgární a krutou písní hudební skupiny Červená plíseň o prznění těla spící ženy, která se nemůže bránit.
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-libi-nelibi-trp-krasavic...

To si Putin ještě věřil, že Ukrajinu dobude za pár dní. Pýcha předchází pád.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že on se se západem i Ukrajinou dlouho chtěl domluvit a na americké provokace nereagoval. Nicméně celou dobu říkal ať Rusko neprovokují a netlačí do kouta. Pominu Ukrajinské útoky na ten dlouhý most, dva pokusy o zásah dronem přímo v Moskvě, dnešní pokus o útok na ruskou námořní základnu. Zeptám se, jak dlouho Ukrajině USA i EU říkají ať neútočí na ruské území, že se smí jen bránit na svém? Čekají až Putinovi dojde trpělivost? Tady už nejde o to kdo a proč začal, ale kdy a jak to skončí.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"útoky na ten dlouhý most"
Na jaký? To ani neznáš jeho jméno? Bože! :)

"dva pokusy o zásah dronem přímo v Moskvě"
To nebyly pokusy, ukrajinské drony našly svůj cíl. První útok Rusáci okomentovali, že to byly trosky sestřeleného dronu. Když druhý den přilétl další a narazil do stejné budovy, vyhlásily na tuto informaci embargo. Žádná ruská média o druhém útoku neinformovala, protože to už nešlo nijak okecat :) Není tohle cenzura?

"Tady už nejde o to kdo a proč začal, ale kdy a jak to skončí."
Aaaa, když už ruští dezoláti neví kudy kam, vytáhnou argument s atomovkami, 3 sv.v. a "nikdo nebude vítěz, když to Putin zmáčkne". Takže bych naši diskuzi pomalu považoval za uzavřenou. Nebo ještě nějaký argument na obhajobu vrahů?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Krymský most mám na mysli. A při útocích na něj jen tak mimochodem Ukrajina útočí na civilisty... Trochu snaha o zničení toho mostu připomíná německé snahy o vyhladovění Leningradu, protože primární důvod jeho stavby bylo zásobování Krymu a obecně spojení se světem.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Krymský most je legitimní vojenský cíl. K útoku došlo ve tři hodiny v noci aby se co nejvíc předešlo ztrátám na životech civilistů. O život přišel jeden ruský pár, protože čelně narazili do vzedmuté mostovky. Díky tomu, že nebyli připoutaní, prolétli oknem až na přední kapotu. Jejich připoutaná dcera havárii přežila. Svému osudu šli naproti (jet na dovolenou s dítětem do válečné zóny).

Odříznutí Krymu připomíná vyhladovění Leningradu pouze v případě, že se v krymských obchodech s pečivem prodává chleba rozměru 152mm. Pak by Krymčané mohli začít mít hlad.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže už vidím, jak Ukrajina Krym zásobuje potravinami, když most nebude.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A jak Rusko zásobovalo Krym potravinami, když ještě nestál Krymský most?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proto ho snad postavili. Bez něj to šlo jen letecky nebo lodí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak se vrátí k letadlům a lodím... Nestraš tu, že tam bude někdo hladovět jako v Leningradu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale železnice je nejlevnější. Silnice je spíš pro nízkopočetní osobní a malotonážní dopravu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To je cíl, ztížit zásobování aby rusáci museli upřednostnit potraviny místo vojenského materiálu. Nebo snad nechají Krymčany trpět hlady?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A Rusové to jako dovolí? To je naivita...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Území Sovětského svazu a později Ruské Fedrace totiž nebylo třeba vůbec kolonizovat. To protože tam není překážkou moře či jiný světadíl, tak se to nepočítá. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rusko si prostě jen vyřizuje své účty s Ukrajinou. Nic víc.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ale prd. Rusko si stále myslí, že je koloniální velmoc, přestože SSSR měl nejvíc plků o dekolonizaci. Ale nesměla se týkat jeho. Ruské kolonie byly totiž státy SSSR.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Rusko v té neválce jede na půl plynu, posílá tam co nejméně mužstva a zbavuje se zastaralých zbraní, které by stejně muselo vyřadit. Samozřejmě přitom sem tam otestuje i něco nového. Zároveň tím pěkně vysává evropskou část NATO jak vojensky, tak finančně. No a díky sankcím zabralo veškerý západní majetek na svém území. Vesele obchoduje s cca 150 státy světa a z těch zbylých třiceti má srandu. Jeho ekonomika stále roste. Zaselo o milion hektarů pšenice víc, navíc má obilí ze zabrané části Ukrajiny. To všechno půjde do Afriky. Díky sankcím se Putin zbavil opozice a semkl národ kolem sebe.
Nás tady zase krmí fanfárami o ukrajinské ofenzivě, která dobyla už 240 čtverečních kilometrů území. No, zdrávi došli, rozloha Ukrajiny je nějakých 605 tisíc Km^2.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý blábol kremelského trolla. Takhle slavně rostli i komanči, až se sesypali.
Jinak Rusák posílá tak "málo" mužstva, že už musel mobilizovat i protáhnout věk aktivní služby.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Rusko v té neválce jede na půl plynu, posílá tam co nejméně mužstva a zbavuje se zastaralých zbraní, které by stejně muselo vyřadit."

Mezitím v realitě, russké ztráty ke dnešnímu dni:
- 247850 vojáků (+620)
- 4224 tanků (+7)
- 8234 obrněnců (+21)
- 4892 děl (+26)
- 704 kusů raketového dělostřelectva (+4)
- 465 kusů PVO (+2)
- 315 letadel
- 311 vrtulníků
- 4077 dronů (+35)
- 1347 raket s plochou dráhou letu
- 18 lodí
- 7372 aut a cisteren (+23)
- 721 kusů speciální techniky (+3)

Mám pro vás, prorusské šváby, návrh. Vysmahněte do své vysněné stepní benzínky. Ale minimálně ze zdejší diskusí, protože na tyhle vaše výblitky fakt nikdo není zvědavý.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty těm ztrátám fakt věříš? Zdroj: nafetovaný Zelí. LOL. Vysmahni ty, komediante.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

I o tobě jsem mluvil, bezpáteřní postižený kolaborante.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takže fakt Zelí? Ještě sem dej počty obětí ukrajinců, ať i těm posledním dojde, co jsi za zoufalý případ.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Rusko počet obětí na Ukrajinské straně nezveřejňuje. Rusko možná pro jistotu ani nijak přesně nepočítá vlastní padlé, aby se to číslo náhodou nedostalo na veřejnost.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To ale taky znamená, že UK může ztráty ruské strany klidně násobit a nikdo to nemá jak ověřit. Jediná věc, která se ověřit dá díky snímkům ze satelitů a podobně, jsou územní zisky a ztráty. Stačí sledovat jak o čem novináři informují a pak si to srovnat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vy dezoláti se ani po roce a půl nedokážete naučit dvoupísmenný ISO kód Ukrajiny. To mě vždycky dostává jak hloupí a zmatení musíte být...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já s touto zkratkou nezačal, ale nevadí mi ten název zkracovat. Snad každý tady v diskusi ví, co je tím míněno. Hnidopichy "miluju"

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A ty jak debil opakujes i žvásty o fetakovi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je mi jedno, jestli fetuje nebo ne. Ale chová se neuctivě, neváží si pomoci, užívají zbraně k útokům na Ruské území, i když to mají smluvně zakázáno a jen chtějí víc a víc zbraní a munice. Přitom nikde žádný pokrok, jen lži o postupném vytlačování Rusů, které je ale snadné vyvrátit. Zatím Rusko nenaštvali. Až se to stane z cílených útoků může být kobercové bombardování.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Zatím Rusko nenaštvali. Až se to stane z cílených útoků může být kobercové bombardování." ... Bludy jak pacient z Bohnic.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Klasické hloupé bomby nijak drahé nejsou a klasických velkých bombardérů má Rusko dost. A zkus to vyvrátit.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Když pvo docela úspěšně likviduje rakety, jak si myslíš, že by dopadly bombardéry. Vyslat letadla nad území Ukrajiny se Rusák docela bojí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A Rusko na Ukrajině byť jen zkusilo velký letecký útok? Takže jak víte, že by se Ukrajina ubránila? To je zbytečné. Jakákoliv věcná diskuse není možná, protože věříte jako slovu božímu oficiální pravdě.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zatímco ty věříš zprávám ze Sputniku a realitu nahrazuješ "alternativní pravdou".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ne, já podobné právě vůbec nesleduji.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Každý kdo Jirkovi odporuje sleduje zprávy na Sputniku, tak jsou rozdané karty. Bláznům se nemá odporovat, tak to přiznej bez mučení. Jinak zrovna já je občas čtu, ale většinou tam není nic vyjímečného, co bych nenašel na amerických nebo jiných webech. To je tak, když Jirka zase píše o věcech o kterých ví prd.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Asi mám kliku na přátele na FB, ale vše důležité se dozvím tam. Pokud mám někdy čas a náladu, tak ParlamentníListy. Na FB se ke mě dostávají i přeložené věci většinou z němčiny. Takže nemám potřebu. Víc volna trávím čtení atd. o technických věcech nebo historii. Někdy spojené jako historie techniky...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Parlametní Listy, kdo by to tušil. Vzpomínáte si na první týden po začátku invaze na Ukrajinu, jak byli všichni tamější autoři ve vyjadřování jako zakřiknutí? Asi čekali na noty.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To už si nepamatuji, ale cenzura se tehdy rozbíhala, tak spíš asi čekali a následně zjišťovali, co si můžou dovolit.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak určitě. :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud někdo informuje jinak než mainstream a jde vlastně proti tomu co tvrdí vláda, je opatrnost na místě. Ale jiná zajímavá věc. V ČR jsou z Evropy nejostřejší diskuse na téma války na Ukrajině. Jinde UK tak moc zase nevěří. Tedy mimo Polska, ale to je dlouhodobě silně prozápadní.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Válka na Ukrajině už je rozhodnuta. Okamžik, kdy se lámal chleba, byl ten týden až 14 dní po začátku. Rusákům se nepovedl Hostomel a dlouhá stojící fronta na Kyjev byla už jen poslední křeč ambiciózního plánu.

Jak můžeš mít přehled o evropských diskuzích na téma "UK"? Nebudeš ty náhodou henten Petrohradský troll? :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Cenzura se tehdy rozbíhala? A jak se rozběhla, když i takové hovado jako ty může psát libovolné žvásty a nikdo ho necenzuruje? Že by další kec dezolátů?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Skutečná nařízená cenzura oficiálně začala s válkou na Ukrajině, přesněji Ruskou invazí. Shodou okolností dnes ji nejvyšší správní soud posvětil, zamítnutím žaloby s tím, že tedy: "Nejde o nařízení, ale o doporučení". Myslím, že zakázané weby by nesouhlasily. A týká primárně novinářů a zpravodajů. Je tu ale problém, vyvážená žurnalistika má pracovat s informacemi z obou, či případně více stran. To ale cenzurou jaksi není možné. Pouze lidé, kteří komunistický režim nezažili, si to neuvědomují. Takoví jsou strašně chytří, ale svět vidí černobíle a rychle soudí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Opět trapně měníš téma a podsouváš nesmysly. Standardní trollí postup.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A ruský kolonialismus do toho taky počítáš? Nebo ten je správný? :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Řekni tohle v Africe, Jižní Americe a Asii. Oni ti ten rozdíl vysvětlí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Takže Evropu a Střední Asii prostě radši igoruješ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Už se vys*rme na to reagovat na tyhle russké šváby. Jenom je podporujeme v tom tady rozmazat víc svých fekálií.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ukrajinské ztráty dle cool Mika, prosím, prosím:)).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jinak pokud by někdo nevěděl odkud bere cool Mike svoje čísla, tak to není z kouzelnického klobouku. Má je od Pošuka spojeného s Evropskými hodnotami (to je ta neziskovka řízená gay pornohercem) a samotný Pošuk přiznává, že agreguje ukrajinskou propagandu. A tak se v ČR dokládají fakta...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Díváte se na to moc politicky. ARM servery jsou prostě přitažlivé. Spousta vývojářů na tuhle vlnu nasedlo. Jsou levné i k pronájmu v datacentrech. V době kontejnerových aplikací a dockeru prostě jsou atraktivní. Na armu se dá vyřešit spousta úloh a levněji.. to je rozhodující.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až se budou prodávat víc než x86-64 tak to jako argument uznám. Protože ano, jsou levnější i efektivnější. Ale firemní servery kde používají PC WS. Nevím ARM se taky na všechny typy úloh nehodí. A přepisovat kvůli tomu zavedený software by bylo dražší než úspora za HW. Takže jak už jsem psal, nerozhoduje vždy kvalita HW, ale zákazník má poslední slovo. Ostatně kdy rozhodoval jen HW, poměr mezi Intel a AMD by vypadal jinak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kedysi som tak uplne rekreacne prekompiluvaval cely set Linuxovych balickov na 32 a 64 bitove PowerPC. Ocakaval som strasne problemy a nutnost zasahovat do velkej hromady balickov kvoli tomu, ze nebudu na PPC vobec skompilovatelne.

Mimo balickov, ktore explicitne pouzivali nejake specifika Intelackej platformy (bolo tam cosi co manipulovalo s I/O portami) a baliky na pristup k archaickym divajsom som nenarazil na nic, co by vylozene neslo.

Dokonca som si dovolil zapnut autovektorizaciu a AltiVec. Najviac "roboty" bolo s pridavanim podpory pre PowerPC do build skriptov, ale este aj to sa podarilo na 99% zautomatizovat.

Iste, nejaky SSE/MMX kod tam asi bol a ten zostal vypnuty, ale bezat to bezalo. Cakal by som, ze na takyto explicitny kod narazim vo vacsine softu skor nahodou. Ak sa SSE instrukcie do kodu dostanu, tak vdaka autovektorizacii. Ale to je vec prekladaca.

O tom, ze by sa v serverovom software-i valali tony vektoroveho kodu dost silno pochybujem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná se to mění. Kromě vektorů a akcelerátorů pro kompresi a krypto umí Power 10 taky maticové počty. Jelikož jde primárně o serverové CPU a kdo ví, zda se dostanou i jinam, uplatnění mít musí. Od PowerPC uteklo dost času.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ta spousta je stále podstatně méně než kolik toho lze řešit na x86_64.

Je to jako s hraním pod Linuxem, díky Steam/Proton a dalším si toho lze zahrát spoustu, ale když půjde o konkrétní libovolnou hru uspějete zhruba tak v 60%.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je jako při srovnávání všech rozdílných platforem. Ono to v průměru vypadá stejně výkonně, ale algoritmus od algoritmu se ty výsledky i několikanásobně liší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na Phoronixu občas ty multi-core ARMy protáhnou Benchmark Suite a výkon vychází značně nevyrovnaný. Zda je to nedostatečnou optimalizací pro ARM platformu či je to vlastní této platformě je v praktickém výsledku vcelku jedno. Platforma umí překvapit, jde jen o to aby v konkrétním use case nešlo o překvapení nemilé.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Totéž jsem viděl na platformě Blackbird a IBM Power 9, opět dobrý průměr, ale nevyrovnané výsledky. Tam je ale ještě něco navíc, na jednu stranu nízký jednovláknový výkon, ale taky opravdu vysoký v úlohách, kde se uplatní akcelerátory v CPU. Je jasně vidět cílení na cloudové servery.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Moj laptop si dovoli nesuhlasit. Jedine obmedzenie, ktore pocitujem su len 4GB RAM. Bohuzial procesor v nom je cca z roku 2016 alebo 17, to sa este viac ako 4GB bezne nenosili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.