Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Testovaný 65W Core i9-10900F má nastaven Power Limit na 170 W a 224 W

Slova "žhavá novinka" konecne zacinaju davat zmysel :-)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

aj to ze TDP intelu je tak nezmyselne hasnumero az to boli

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

x > 170 && x <225 --> x=65
hmm...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

defacto...... K nema zmysel, lebo ono sa to samo OC na maximum....
ziadny headroom....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ted at nekdo zkusi tvrdit, ze Intel STRIKTNE dodrzuje TDP :-D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Klidně ho může striktně dodržovat. Pokud si definuje, že TDP je množství odpadního tepla při základním taktu v nějaké konkrétní zátěži, tak to klidně může odpovídat. Že je v reálné zátěži při reálných taktech spotřeba 3× vyšší, je už druhá věc ;-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

a neni te druha vec pomalu na hromadnou zalobu, vzdy podle TDP Intelu nelze vybrat odpovidajici cladic, zakl. desku, zdroj...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Lze :-) Jenom to nebude mít výkon jako v recenzích, kde leckeré weby chladí i vodníkem.

Ono je vůbec zajímavé sledovat, které weby začaly chladit vodníkem poté, co se z procesorů jedné značky staly přímotopy, pro které by boxový chladič byl výraznou brzdou.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

mno lidem, kteri se o HW zajimaji je to jasne, ale pak nejaka "prvnicka" zacne skladat PC a je vymalovano...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A nebo by bylo dobré naopak všechny procesory testovat s boxovanými chladiči, aby naměřené výsledky byly fér. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A co když k procesoru výrobc žádný chladič nepřiloží?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V takovém případě testeři snad mají jednotnou metodologii a budu mít stejný chladič na CPU bez přiloženého chladiče. Stejně dnešní chladiče podporují většinu aktuálně používaných soketů AMD i Intelu.

Každopádně většina mainstreamových CPU se prodává s boxovaným chladičem, takže je fér to testovat s nimi a ne nějakou Noctuou, která stojí stejně jako nižší mainstream CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prečo sa Intel rukami-nohami bráni udávať reálne TDP? Len kvôli marketingu? Nie je toto už na súd (klamanie zákazníka, lebo pri chladiči s TDP aké má CPU nedosiahne turbo papierovej hodnoty)?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, nedosáhne. Ale Intel v definici netvrdí, že dosáhne. Definuje to pro základní takt. Ta definice sice zákazníkovi neřekne nic o reálných provozních vlastnostech, ale je nejspíš právně neprůstřelná. Můžeme diskutovat o tom, zda je to etické, ale protiprávní to nebude.

Tím netvrdím, že se toho nemůže chytit nějaký právník a že se Intel raději rozhodne zamáznout to nějakým mimosoudním vyrovnáním $5 za procesor pro účastníky sporu, aby se vyhnul dlouhodobému rozpatlávání této kauzy v médiích. Ale žádná výslovná lež v té definici není. Jen se v ní popisuje scénář, který nikoho nezajímá :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ani AMD neudava realne maximalni TDP. Procesor od AMD s definici TDP 65W ti tak klidne odebira 90W. Nelze ale rict, ze AMD klame, protoze si proste definici polozili tak, aby to takto slo. Vlastne jen AMD okopirovala to co driv delal Intel.
Samozrejme Intel s TDP 95W, ktere je v realu odber 170W, dal definici TDP zcela novy vyznam. :-D

---
Mne je ale TDP ukradene, mnohem vic me vytaci, kdyz Intel porazi AMD temer ve vsech hernich testech na netu o 5 FPS a znam lidi, kteri jdou kvuli tomu koupit Intel. Pritom ty lidi nepochopi, ze oni toho doma bez chlazeni dusikem nedosahnou. Uz to tu psal no-X, tohle je sprostarna. Samotna definice TDP je jen detail.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Úplne Ti TDP ukradnuté byť nemôže, lebo na i9-10900 ledva stačí Fera 1224 ak vôbec ten CPU uchladí aj keď by nemal byť najmenší problém ani so Spartanom 922 a na 10900K ani Grandis nie je dosť. A pokiaľ viem, AMD rozumné takty udrží aj pri papierovom TDP. Škoda, že AMD pristúpilo na hru Intelu. Mohlo si udržať lepšie meno udávaním 90 W u uspornejších CPU a 140 W u "X" verzii (okrem 3700X, ktorý by "X" nemal mať) a aj výber chladiča by bežnému Frantovi uľahčili.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, s tim souhlasim. To jsem si predtim neuvedomil, dokonce jsem to uz urcite tu i psal. Vyber chladice to ztezuje. A ano pouzivam Fera chladic take, u Intelu dneska docela orisek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nechci se te dotknout ale dokud jsem neaktivoval PBO tak u sveho R9 jsem neprekrocil spotrebu 110W a to vcetne boostu. pokud neprobehly od te doby nejake upravy agesy tak pochybuji, ze toto mereni z 10.8.2019 jiz nebude platne.. provedl jsem i mereni na ATX12 bezkontaktne, coz po odecteni ztratoveho tepla na kaskade +- s presnosti pristroje odpovidalo udajum z ryzenu master.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Můj závěr z dostupných informací je, že z provozního pohledu je jediný normální procesor z této nové řady jen a pouze T. PL1 to bude mít tak 95W a PL2 125W, což je do normální velké skříně ok. Zbytek řady je naprosto nepoužitelný. No a teď už jen aby to T bylo konkurenceschopné z pohledu cena/výkon, tzn. 7-8 tisíc?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Notebook s Intelem = přenosná pekárna :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

hmm, vzdy cerstve rohliky !1!1!!!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako laik bych jen rád věděl, podle jakého údaje se má vlastně kupovat chladič pro takové CPU? To se teď má pro jistotu vzít to nejsilnější možné? Dřív jsem bral chladiče podle TDP, což je asi špatně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

TDP, v překladu "navržený tepelný výkon". Pokud vezmu Intel za slovo a připustím TDP* = 65W, neznamená to náhodou, že jsou procesory Intel navrženy pouze pro běh na základním taktu? Řešení je jednoduché. Testovat procesory Intelu podle toho, pro co byly navržené. Základní frekvence a zátěž do 65W. Chtělo by to benchmark, který by změřil výkon při udávaném TDP.

Nebo měřit Ryzeny zátěží podle Intelu a zvyšovat takt, dokud se Ryzen nedostane na stejný příkon jako porovnávaný Intel. Pak už jen stačí Ryzen na této frekvenci postavit proti Intelu stejného TDP a relevantní výsledek je na světě. Ale něco mi říká, že "zátěž podle Intelu" je autorsky víc chráněná než samotný procesor :-D

* základovka, Intelova zátěž

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.