Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

7 novinek chystaných pro Ubuntu 13.04 „Raring Ringtail“

Ubuntu 13.04 logo
Dychtivý Fret kočičí, tak zní v překladu jméno na duben chystaného vydání Ubuntu 13.04. V jeho rámci se objeví několik novinek, resp. aktualizovaných vlastností a vypadá to, že 13.04 by mohlo reputaci Ubuntu současně zlepšit, i opět zhoršit...

1) vylepšený Dash

Unity Dash, spouštěcí nabídka/vyhledávátko v Ubuntu, bude zase o něco chytřejší, rychlejší a více integrované s dalšími webovými službami. Jednou z novinek bude možnost přímo z Dashe nakupovat věci jím nabízené bez nutnosti odskakovat do webového prohlížeče. Těm, kteří rádi nakupují aplikace či hudbu v rámci Ubuntu Store, to život usnadní, jiní to budou nenávidět.

2) rychlejší prostředí Unity

Unity je stále přes všechnu snahu na mnoha strojích relativně pomalé prostředí a 13.04 by toto měla opět o kousek zlepšit. Prozatím poslužme pouze konstatováním, že mnoho testerů, kteří přešli z Ubuntu 12.10 na 13.04, si zrychlení běhu prostředí a jeho odezvy pochvaluje.

3) nové ikony

S dalším laděním vzhledu prostředí (možná to tak trochu souvisí i s Ubuntu pro tablety, resp. smartphonovým Ubuntu Phone OS), souvisejí nové verze ikon, kterých Dychtivý Fret přinese celou řadu. Do vydání finální verze ale ještě zbývá více než 6 týdnů, takže vyčkejme, kam všude se grafici v Canonicalu rozhodli hrábnout.

4) chytré „Scopes“

Přibývá i oken s nabídkami věcí v rámci Dashe, v Canonicalu tomu říkají „projekt 100 Scopes“ a 13.04 přinese podporu dalších nových, které si budou slízávat data z centrálního serveru a dávat tak uživateli co nejlepší (nejchytřejší, nejvíce odpovídající) odpověď na jeho dotaz/vyhledávaný řetězec. Samozřejmě i nadále bude platit, že jakékoli takové dotazování na vnější server půjde vypnout, ale z nově podporovaných služeb v rámci Dashe zmiňme vedle provařeného Amazonu také servery jako Grooveshark, Reddit, Pandora či Wikipedia.

5) rychlé přepínání oken

Pokud v Unity liště zastupuje několik oken dané aplikace jen jedna ikona, přepínání mezi okny této aplikace se zjednoduší. Pouhým klikáním pravým myšítkem na tuto ikonu se budou cyklit její okna. Očekává se, že bude implementováno i přepínání pouhým scrollováním myší nad ikonou.

6) více kontroly nad soukromím

Uživatel by měl v nové verzi dostat více kontroly nad svým soukromím, to jsme si rozebírali podrobněji nedávno v souvislosti s odesíláním dat k Canonicalu a nabídkami Amazonu.

7) vylepšení použitelnosti

No a nakonec tu máme obvyklé, že se systémem by se mělo pracovat o něco lépe než s předchozí verzí. Činnosti budou vyžadovat méně kliknutí, kratší dobu se bude čekat na výsledek plus již uvedené změny v Dashi či hlavní liště. Další vylepšení půjdou ruku v ruce s novou verzí správce souborů Nautilus.

Vše uvedené je zatím ve stádiu návrhu nebo přípravy/implementace, takže nelze stoprocentně zaručit, že se stihne objevit již ve 13.04. První beta verze by se měla objevit již za 10 dní a v polovině dubna přijde Release Candidate. Vydání Ubuntu 13.04 je stanoveno na 25. dubna.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku 7 novinek chystaných pro Ubuntu 13.04 „Raring Ringtail“

Pondělí, 11 Březen 2013 - 20:02 | Rovano | Kubuntu Jelikož se událi jako vždy i změny na...
Úterý, 5 Březen 2013 - 08:34 | corwin78 | Já se těším na Kubuntu 13.04 a doufám, že...

Zobrazit diskusi