Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

První herní grafika s 8 GB paměti: Sapphire R9 290X VAPOR-X

Sapphire vrací na scénu chladič Vapor-X vycházející z kombinace vapor chamber (parní komory) a heatpipe. Vybaví jím grafickou kartu postavenou na GPU AMD Hawaii, která vůbec jako první herní akcelerátor přináší 8 GB paměti…

V minulých letech jsme se často setkávali se situací, kdy rekordy v kapacitě paměti držely modely nejnižšího low-endu, kterým sice byly hafobajty paměti k ničemu, ale neznalého zákazníka snadno ohromily a ten, v domnění jedinečné šance pořídit si hafobajtovou grafiku za pár šušní, koupil.

Jsme proto rádi, že se občas objeví výjimka a megalomanství je realizováno v cenovém a výkonnostním segmentu, do kterého spíše patří. Tentokrát má rekord na triku Sapphire s Radeonem R9 290X VAPOR-X. Přesné parametry, tedy taktovací frekvence, zatím neznáme. Jistotou je použití čipu Hawaii v plně aktivní verzi, což znamená 2816 stream-procesorů, 64 ROP, 512bit paměťová sběrnice a k ní připojené GDDR5 o kapacitě 8 GB.

 8 GB onboard paměti je kapacita, kterou karta v drtivé většině her nevyužije ani v 2560×1600 s anti-aliasingem - pokud však toto množství budeme vnímat jako „více než 4 GB“, pak pátý či šestý gigabajt může najít uplatnění např. při situacích jako jsou kombinace CrossFire a 4k rozlišení, Eyefinity a texture-packů a podobných. Najdou se tedy extrémní situace, kdy 8 GB může být výhodou oproti základním čtyřem, ale pravděpodobně by dalo dost práce najít situaci, kdy 8 GB poskytlo měřitelnou výhodu oproti např. 6 GB přítomným na GeForce GTX Titan Black.

Datum vydání ani cena ještě nejsou známé - prozatím se můžete pokochat návrhem karty a jejím chlazením.

Diskuse ke článku První herní grafika s 8 GB paměti: Sapphire R9 290X VAPOR-X

Pátek, 28 Únor 2014 - 10:17 | bager | Ta karta vyzera fakt pekne, myslim z vizualneho...
Čtvrtek, 27 Únor 2014 - 17:42 | no-X | O GTX 750/ GM107 jsme vydali kolem deseti novinek...
Čtvrtek, 27 Únor 2014 - 17:31 | DDR0 | Další AMD news... nedá mi to abych si nerejpnul:...

Zobrazit diskusi