Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

90nm Efficeon od Transmety odložen

Transmeta logo

Firmu Transmeta můžete znát coby výrobce procesorů s nízkou spotřebou určených převážně do mobilních počítačů. Po procesoru Crusoe přišel od Transmety Efficeon (dříve nazývaný jako Astro) vyráběný 130nm technologií. Nyní má přijít Efficeon vyráběný 90nm technologií, s tím jsou však zatím problémy a jeho uvedení se odkládá na rok 2005. V Transmetě zatím probíhá přechod na jakýsi nový obchodní model.


Stávající Efficeon obsahuje SSE a SSE2 instrukce, frekvence 900 MHz - 1,1 GHz, 1 MB L2 cache, integruje v sobě severní můstek (DDR400 paměťový a AGP 4× řadič, podpora ECC pamětí) a s jižním komunikuje pomocí 400 MHz HyperTransportu. Procesor nativně pracuje s instrukcemi VLIW (Very Long Instruction Word) a z x86 je převádí pomocí CMS (Code Morphing Software). Tím je možné v něm snadno instrukce pozměnit, nedávno byl např. pomocí modifikace CMS přidán do těchto procesorů NX-bit.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku 90nm Efficeon od Transmety odložen

Žádné komentáře.