Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ústupek Adobe: Lightroom lze používat i po konci předplatného na Creative Cloud

Adobe Lightroom 4
Přechod na model předplatného a cloudových aplikací má v případě Adobe zajímavé konsekvence. Adobe čelící silné kritice nakonec v případě Lightroomu ustoupil.

Věc se má takto: s cloudovými licencemi Adobe máte přístup k aplikacím tehdy, když platíte. To zas tak moc nevadí u věcí jako Photoshop, ale Lightroom má mnohá specifika. Hlavně v té oblasti, že úpravy fotografií si ukládá do své databáze ve vlastním formátu. A tak v případě konce předplatného se najednou člověk ocitl v situaci, kdy jeho Lightroomový katalog nefungoval a neměl přístup k často rozsáhlým úpravám jednotlivých RAWů a k řadě dalších metadat. Kdyby Lightroom používal nějaký formát typu XML a ukládání nezávislé na sobě samém, nebyl by to zas takový problém. Jenže v tomto vesmíru to Adobe vymyslel jinak.

Uživatelé Creative Cloudu tak byli až dosud z hlediska přístupu k těmto datům v podstatě rukojmími, museli si službu nadále platit, jinak měli smůlu. Adobe ale vyslyšel kritiku a poslední update Lightroomu toto chování mění.

Uživatelé, v tomto kontextu bývalí, kteří si již neplatí předplatné cloudu pro Ligthroom, mají i nadále k dispozici jakous-takous základní funkcionalitu Lightroomu. Nemohou dělat sofistikované úpravy v modulu Develop, ale je jim k dispozici přístup ke kolekcím či importům a také modul Quick Develop pro základní funkcionalitu. V kontextu používání programu, za jehož předplatné již daný uživatel neplatí, je ale klíčová informace, že umožňuje nadále exportovat snímky.

Tak, na obhajobu Adobe ale musím dodat, že Lightroom je v tomto tak trochu oběť. Tento program si lze totiž stále koupit jako běžnou samostatnou licenci nezávislou na nějakém cloudu či předplatném. Adobe tak vyslyšel kritiku, ač v podstatě nemusel, v případě Lightroomu nabízí jak předplatné, tak plnohodnotnou licenci na „krabicovou verzi“. Navíc program nestojí zhruba 7 tisíc Kč jako někdy v dobách Lightroomu 2 či 3, ale pouze lehce přes 3 tisíce Kč.

Z mého hlediska je volba na uživateli. Buď si platí něco jako „měsíční poplatky“ za službu, která nabízí nějaké produkty, nebo si v daném čase koupí danou verzi produktu s tím, že budoucí upgrady zase v daném čase zaplatí. To jsou dvě varianty a u každého, kdo umí pracovat s RAW editorem kvalit Lightroomu si dovolím předpokládat inteligenci dostatečnou pro spočítání si, který model (za)placení licence je pro něj vhodnější. Osobně mi tak připadají všechny stížnosti na nefunkčnost nějaké služby poté, co jsem za ni přestal platit, mimózní. Adobe udělal vstřícný krok. Jistě doufaje, že budoucí vývoj Lightroomu třeba dotyčné přesvědčí, že se vyplatí si jej zase (za)platit.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ústupek Adobe: Lightroom lze používat i po konci předplatného na Creative Cloud

Pátek, 28 Listopad 2014 - 16:07 | Grovik | Takový počítač není nic složitého. Základní...
Pondělí, 14 Červenec 2014 - 15:28 | danieel | Cele Adobe CC jde dolu vodou - uz tam neni ani...
Pondělí, 14 Červenec 2014 - 12:34 | PeZa PeZa | Jak postavit masinu na Lightroom Hledam par...
Pondělí, 14 Červenec 2014 - 09:35 | R-M-X | Jen připomínka k metadatúm generovaných LR. LR...

Zobrazit diskusi