Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Adobe Photoshop LIGHTROOM 2

Znam velmi dobre jak Adobe Photoshop (zivi me) tak i Adobe Lightroom. A proto rikam. Adobe Lightroom je pouze a jedine pro lidi, co nikdy v zivote nedelali profesionalni fotografii. Tento nastroj umi skvele natahnout fotky, udelat s nimi to, o cem si mysli laik, ze je to nejlepsi a vyplivnout je tam, kam poloprofesional a min, mysli, ze by meli padnoout. Za tuto cenu od Adobe je tento nastroj extreme drahy (vzhledem k moznostem) a pokud by se nasel clovek, co by mel v umyslu tento produkt koupit (se zkusenostmi z dema) tak by mel zvazit, zda nepridat neco malo navic, aby mel plny Photoshop nebo se porozhlednout po konkurenci, coz mu nedoporucuji :). Jinak receno, Adobe LightRoom je dobry nastroj, ale je drahy. V tu chvili je Adobe Photoshop vpodstate za hubicku :) Konkurencni nastroje ve srovnani s Adobe LightRoom nabizeji zhruba totez za min penez. Ale pokud LightRoom nekomu ucarujea nedivim se mu, je v cene jen krucek k plnohodnotnemu Photoshopu, ktery nebizi nejen to co LightRoom, ale zaroven mnohem vic. Navic poukazat na to, ze v nem dela nejaky "nymand" co vypada jako bezpohlavni (se jmenem muze a vzhledem zeny) neni zrovna dobra reklama :) Photoshop je meka profesionalu, lightroom je jen pro potreby dobre foticich amateru. Za cenu mirne nizsi nez profi Photoshop.

Pokud dostanete LightRoom k nejakemu zarizeni gratis, pouzivejte ho. Je moc dobry, ale pokud zvazujete koupi podobneho nastroje, jdete po konkurenci nebo si kupte rovnou Photoshop.

Autor tohoto prispevku pracuje s fotkami od roku 1991 na Photoshop 2.1 a novejsi. Zna nejen dalsi verze Shopu, ale i Light Room, konkurenci produkty, jako je napriklad Zoner Calysto, Gimp, apod. Zadny z nich nedosahuje pozadovane kvality, at uz zpusobem, ovladani (Gimp) nebo podporou ICCM barevnych predloh (kalibrace). To neumi ani Zoner, natoz Gimp. Zde se jedna o placene veci a to nikdo v Open Source udelat nemuze. Zoner je jen cajicek z trikrat praneho pytliku :). Nic ve zlem. Spousta cechu da prednost temer ceskemu produktu, ale neni to ani LightRoom, natoz Photoshop, ale umi to tisknout :)

Zdravi vas vsechny Gargous

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mňo nechcu být kverulant, ale zoner umí ICM/ICM korektně používat, pane Gargousi. Už docela dlouho...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

2gargous ... no nevím, ale cca 7000,-(Lightroom) vs. 20000,- (PS CS4) mi nepřijde jako malý rozdíl... pro "hobíka".
Je také otázkou, zda pro "hobíky" není určen spíš Photoshop Elements než Lightroom)?
Jiné ovládání GIMPu je možná problém pro někoho, kdo dělá každý den v PS a je LÍNÝ se učit něco trochu jiného (také proč, že?), ale "nezatížený hobík" mít problém nemusí.
Navíc, když kolikrát vidím ty různé "vylepšené" snímky přímo fw foťáku (zejména Panasonic), tak mám pocit, že už stačí i Picasa...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ono záleží, co člověk dělá. Pokud je to úplný amatér, co fotí jen na rodinných dovolených atd a vždy jen do JPG, tak mu klidně na přehled a případný občasný ořez stačí i Zoner Photo Studio (dost často základní verze bývá součástí foťáků nebo přiložena u různých časopisů).
Pokud fotí do RAWu a nezabývá se profesionální fotografií (retuše modelek, úpravy fotek na billboardy atd.), tak mu Lightroom bohatě stačí. Je intuitivní a všechno, co je potřeba tam je - ořezy, úpravy expozice, korekce objektivu, doostření atd. Navíc já dost často dojdu domů z nějaké oslavy nebo tak, přetáhnu fotky do PC, přidám je do katalogu, udělám potřebné ořezy, případně nějaké korekce v expozici, označím fotky, které se povedly a pak už jen udělám hromadný export do JPG nebo několika kliknutíma udělám webové album v HTML nebo FLASHi, které umí LIGHTROOM rovnou už i uploadnout někde na FTP.
S klasickým photoshopem by mi to všechno trvalo podstatně dýl a výsledek by byl kvalitou stejný, protože funkce, které má PS a nemá LIGHTROOM bych stejně nevyužil.
Ale samozřejmě, že pokud bych šel vyfotit kámošku a chtěla by vypadat jako modelka, takže bych musel odstranit 50 znamínek, různě jí upravit křivky, překopat celý obličej atd. tak na to už by musel nastoupit plnohodnostný PS (s kterým mimochodem umí LR dobře spolupracovat, stačí upravit fotku a pak jedním kliknutím ji to převede do PS).
Jo a jinak další dobrá funkce LR je, že si v katalogu pamatuje změny u fotek. Takže jen upravím fotky, můžu je začít ukazovat (třeba prezentace přes projektor nebo na obyvákové televizi) a kdykoliv tam ty změny jsou včetně plné historie. Kdybych toto dělal s PS, tak musím každou fotku upravit, uložit, při případné změně zase znovu otvírat a přeukládávat. Potom jak bych měl složku plnou hotových JPG souborů, tak bych ještě musel najít software, který umí z toho udělat pěknou prezentaci (přechody, případně dopisovat popisky atd.), v tom nastavit prezentaci.
Takže LR má výhody pro lidi, co ho zvládnou využít.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

ICM na Zoneru? To je vtip ne? Uz jsem nekolikrat zazil , ze jsem musel specialne pro Zoneristy prekonvertovat tisice fotek, aby to otevreli ve spravne barevnosti. Je sice hezke, ze vam napise v cem je to udelany, ale kdyz to neotevre spravne :)

Jinak abych osvetlil co delam. Upravuji a retusuiji fotky sklenenych vyrobku (pripadne lidi se sklem) a foceni skla a jejich tistena prezentace je to nejhorsi co znam (zlaty prciny). Protoze dobre nasvitit pruhledne sklo tak, aby to i na papire pak vypadalo dobre neni zadna sranda a protoze fotografu, kteri umeji dobre nafotit sklo je jako safranu, tak nastupuju ja, ktery to musi doladit tak aby to bylo pouzitelne.
A pokud vam lezou s profesionalniho digitalu leze ICM, ktere Zoner neotevre tak to je proste smula.

poznamka pod carou ke Gimpu. Az mi nekdo vysvetli ucel rozhazene nabidky Gimpu mezi jednotliva okna, tak mozna pochopim, co tim autor myslel. Tenhle bordel neznam ani na Windows, ani na MACu ani na Linuxu. Proste jednu vec delat v okne s fotkou a dalsi vec v okne aplikace to je hnus velebnosti :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

gargous > Neznám na MACu? Vždyť GIMP je postavenej přesně ve stylu aplikací pro MAC. Každá paleta, vlastní okno. Rozdíl mezi Photoshopem na MACu a GIMPem není téměř žádný viz.:

http://www.guidebookgallery.org/pics/apps/photoshop/workspace/full/900-m...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

gargous: kurna, ty asi nevies o com rozpravas :) Photoshop a Lightroom su aplikacie urcene kazda na nieco ine ! Je uplna volovina co si napisal ze Lightroom nie je pre profesionalov, prave naopak ! Profesional pouziva Lightroom a pre retus a vacsie zasahy do snimky samozrejme pouziva aj Photoshop. Radsej ti to opisem este detailnejsie :) Lightroom ako je z jeho nazvu zrejme (Fotokomora) sluzi na vyvolavanie fotografii, cize na ich spravu, farebne korekcie, vyrezy, natocenie, drobne korekcie a nasledny export do vybranych formatov, ako aj tvorbu prezentacii a webgalerii. Profesional pokial nepotrebuje vyretusovat vady alebo zasadne pretvorit fotku, VIAC NEPOTREBUJE. Ak sa rozhodne pre manipulaciu s fotkou, vytvori si jej kopiu v Lightroome ktoru nasledne edituje vo Photoshope. Vysledok potom samozrejme vidi aj v Lightroome. Dufam ze sa mi podarilo ta vyviest z omylu :)) Pekny den vsetkym na cdr.cz :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

O_o: Rozdiel medzi Photoshopom a Gimpom je priepastny. Gimp nie je pre profesionalne prostredie pouzitelny. Papierovo moze mat rovnaky pocet funkcii ako Photoshop.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Este jednoduhsie: Lightroom je urceny na plnohodnotne a profesionalne vyvolavanie, triedenie a publikovanie fotiek.
Photoshop je urceny na profesionalne upravy fotiek.
Takze oba programy sa elegantne doplnaju,....je prinajmensom nevhodne porovnavat ich.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

xulygan > jsem psal o ergonomii ovládání na MACu.

Ke srovnání funkcí se dostat nechci protože je to jednak téma na flame a jednak mě to nezajímá. Já si upravím co chci a jak chci, ale přesvědčovat o své pravdě nikoho nehodlám a každý ať si používá co má rád.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

gargous: To je jednoduché, GIMP je pro pokročilejší grafický subsystém, než má MSW.
xulygan: Co si představujete pod slovem "profesionální"?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

gargous: to bohužel není vtip, jako spíše vaše tragická neznalost. Zoner ICM má, korektně ho používá a funguje to zcela spolehlivě. Pokud máte vše korektně nastaveno, není naprosto žádný problém?
Umí používat pracovní prostory, akceptuje vložené profily, umí přiřazovat ICC a převádět do profilů podle potřeby, podporuje (i uživatelské) ICC profily tiskáren a tak dále, stejně jako umožňuje použít všechny dostupné metody přepočtu od perceptuální až po absolutní kolorimetrickou. Co víc si přát?
Znovu opakuji - pokud Vám to nefunguje, chyba rozhodně není na straně Zonerů...
:-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

ms: Lepsi graficky subsystem? Nez zacnes hanet to jak funguje grafika ve widlich, tak si o ni neco zjisti. Jeji integrace do systemu ma v dnesni dobe vyrazne vic vyhod nez nevyhod. Naproti tomu Xka s sebou vlacej pres 20 let zateze, ktera se prave v posledni dobe, diky pouzivani GPU akcelerace, zacala projevovat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zoner Photo Studio samozřejmě barevné profily umí - ale jako mnoho jiných fičůr jen v edici Professional. Pokud někdo zná jen edice zdarma z časopisů, nutně musí dojít k jinému názoru. :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

JoHnY3: Možná jste si neráčil všimnout, ale grafické pracovní stanice existovaly dokonce dříve než vůbec nějaký Windows od Microsoftu! Ta "zátěž" je dokonce starší dvaceti let, ale možná vám ušlo, že už ve Vistách se pokouší MSW přebrat základní vlastnosti XWS (oddělení od jádra systému).
Stejně zastaralé jsou třeba práva, "víceuživatelskost" a "víceúlohovost".
V osekaném plagiátu CDE mohu možná doufat, že okno aplikace maximalizuji, minimalizuji, zavřu (možná) a vrcholem uživatelského blaha je ruční nastavení velikosti okna
Pokud narážíte na DirectX, pak ve své podstatě je to zvěrstvo, původně vynucené slabým HW. A pokud jde o vážné aplikace, nikoliv hry, pak vládne OpenGL...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Rozdílů mezi balíkem DX a OpenGL je trochu více. DX zahrnuje podporu nejen pro grafiku ale i pro jiný HW a díky němu se podařilo ukočírovat záplavu železa různého zaměření. Před ním si každý výrobce aplikace dělal své rozhraní které mohlo ale nemuselo jet s každým HW.
Co se týče grafické části a CAD programů tak tam už výrobci DX začali rovněž integrovat a výrobci chipů dávají větší důraz na optimalizaci hlavně v posledním roce po nástupu novějších generací karet. V některém starším článku snad zde nebo v podobném tech webu jsem četl že DX v některých věcech už OpenGL předběhl. Nevýhoda DX je že jede jen na MS operácích.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

O_o: ovladani na MACu je u vsech aplikaci stejne a na Windows taky (skoro). Ale prave GIMP dela tu vec, ze pulku nabidky, ktera se tyce jen vybrane fotky presune do okna u fotky a zbytek necha v okne aplikace a to jak na Windows tak na MACu tak na Linuxu. Existuje sice plugin, ktery to udela jako ve Photoshopu (cili tak jak jsou na to uzivatele zvykli, ale tento plugin je bohuzel velmi zlobivy :) Na MACu je cele ovladano podle vybrane aplikace vzdy nahore. a windows ji maji v hlavnim okne, ale CELOU, ne kousek, ne podle toho co delam, ale CELOU. GIMP ne :)

otazku ICM profilu v Zoneru uzavru jednoduse. Az mi Zoner otevre vsechny ICM profily, ktere se v prfi studiich pouzivaji, uznam, ze ma plnou podporu ICM (a nebavim se o nejakem profilu, ktery nekdo stvoril, aby byl zajimavejsi)

Otazka LightRoomu taky rychle uzavru. Ve svem prvnim prispevku jsem naznacil, ze je Lightroom pomerne drahy, na to, co umi. Rada aplikaci umi velmi podobne veci (az na par vyjimek) a nektre jsou dokonce zdarma. A pokud chce clovek do neceho na trideni fotek a jejich pripadnou lehkou korekturu investovat. Tak skok mezi LightRoomem a Shopem uz neni zas tak velka. Neco jineho je jiny nastroj za 1500Kc a Shopem za 20k, tam je skok brutalni.
A take jsem rekl, ze az na male vyjimky (a ve vasich reakcich to i potvrzujete) stejne clovek na slozitejsi upravu pouzije shop. A hlavni vyhoda shopu pri trideni a rychlou upravu fotek s fotoaparatu je ta, ze shop na rozdil od LightRoomu umi nadherne scriptovaci metody at uz vlozene nebo vami napsane. A to co dela clovek fotku po fotce, pripadne se selekci na cely fotak, se da uz pri stazeni fotek prez shop udelat automaticky. Priklad: Spustit script, ktery fotky zbavi cervenych oci, vyrovna barevnost, udela pripadne HDR, atd a to vse nacpi do teto slozky dle vyberu. Pri jednotlivem prochazeni se da koukat i na puvodni original a doupravit dle potreb. Sikovna vec, ale mesice na uplne ovladnuti :).

Zase z vas mam kluci radost, ze misto kradeneho Shopu pouzivate koupeny produkt :) Ja kdybych za skoleni pro Adobe nedostaval NFR verze, tak jsem taky v r..i :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

2gargous: GIMP v nove verzi zvlada barevne profily v pohode. dokonce si je i vyzada, pokud fotografie obsahuje jiny nez predvoleny. Ovladani mi vyhovuje ve chvili, kdy chci celou fotku upravovat na zvlastnim lcd a mit na jinym ovladani. S RAWem take problem nemam diky ufraw. Navic bych chtel doporucit pro linuxy digikam s dcraw, kipi pluginy a digikam images pluginy.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Gargousi, které profily Zoner konkrétně neumí otevřít? Pošlete mi je: navratil(zavitento)cms-consulting.org
Zoner sám o sobě vlastní CMS nemá, protože využívá služby OS (na tom není samozřejmě nic špatného, jen volá funkce, které jsou již k dispozici). A tyto služby OS jsou na zcela stejné bázi, co ACE (MS rovnou koupil licenci, Adobe se jen "inspirovalo", zdroj je ale v obou případech stejný). Tudíž pokud Zoner neotevře nějaký profil, je to pravděpodobně tím, že tento profil bude nejspíš zmaštěný a nebo například V4, kterou nemusí některé nižší verze (nejen Photoshopu) korektně použít. Pošlete mi ty vzorky profilů, jsem schopen je překontrolovat a analyzovat...
Vzhledem k tomu, že CMS se už hodně moc let profesionálně zabývám, dalo by se úspěšně předpokládat, že něco málo o tom (možná) i vím...
 
PS: ad "nebavim se o nejakem profilu, ktery nekdo stvoril, aby byl zajimavejsi" - mňo, všechny profily jsou vytvořené, žádný nevznikl sám o sobě, třeba samovolnou evolucí...  :-)
Ale abych Vás zbavil iluzí - zažil jsem již i totálně zmaštěný profil, oficiálně vytvořený a distribuovaný od ECI (a defaultově instalovaný ve Photoshopu)...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ms: kedze neviem naco sa konkretne pytas, a spomenul som slovo profesionalny v dvoch roznych pripadoch, tak odpoviem postupne: profesionalny fotograf - fotograf ktoreho praca na plny uvezok je fotografovanie. Profesionalny graficky softver - softver ktory sluzi ako pracovny nastroj pre graficke studia, grafikov, fotografov, tlaciarov a zabezpecuje bezproblemovu interakciu medzi nimi so zachovanou kvalitou vstupu a vystupu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

JoHnY3: studoval jsi nekdy problematiku programovani gui ve windows ? vis neco o X a programovani grafiky v X ? Umis programovat v C/C++ ? Jestli ne, zmlkni prosim te.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jeste doplnim ... vis proc v NT4 neslo nainstalovat directX vetsi nez (zda se mi, ze 3.1/3.0a nebo tak nejak) ? [ clue : windows neni OS , je to spoustec pro hry/aplikace ;)]

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Itokar: Nemuzu rict ze jsem export na GUI, to bych si vazne nedovolil. Navic tu klidne tu prohlasim, ze delat GUI s WinAPI je v porovnani s Qt nebo wxWidgets totalni peklo.
Pokud jde o moji reakci, tak mi slo predevsim o to, ze nesouhlasim s tim, ze Xka jsou lepsi nez widle. Oba koncepty maj svoje vyhody a vyvojem se k sobe postupne priblizujou (casti veci co delaly historicky Xka tedka prejima v linuxu kernel, ve widlich se kvuli aeru grafika tak trochu povytahla z jadra). Nu a pokud ani jeden koncept neni spatnej tak muzes hodnotit podle kvality realizace. S grafikou ve windows jsem nemel problem od prihodu win2k. Tu samou vec o Xkach rict nemuzu. Naposledy mi padly na booku predevcirem a to mam inteli grafarnu.

Dostala me hlaska o sousteci programu/her. Hlavne v kontextu modularni konstrukce unixu a velkyho monilitu widli.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Gargous: "konkurenci produkty, jako je napriklad Zoner Calysto"
Tak zaprvé ten produkt se jmenuje Zoner Callisto a za druhé určitě to není konkureční produkt Lightroomu.
Ale co čekat od člověka, který se hned v prvním příspěvku popíše jako odborník, aby všichni věděli, s kým mají tu čest...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem se již dvakrát obrátil na AMOS, protože jsem uvažoval, že si tento produkt zakoupím. Vlastním již Adobe Photoshop. Na první pohled se mi vlastnosti těchto produktů prolínají. Bohužel mi v samotném AMOSu nikdo nedokázal vysvětlit jaký je mezi nimi rozdíl mimo nic neříkajících obecných řečí.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tož žádný profil (z těch mnoha, co údajně zoner neumí použít) zatím mailem nedorazil, pane Gargousi. Pročpak asi?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nestihl jsem rano odepsat. "Vadny" profil mi dnes chodi jen od jednoho dodavatele materialu. Pozadam ho o nejaky nahled, ktery neni vazan smlouvou. Pokud takovy obdrzim, zaslu. Ted to bohuzel nejde.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

gargous: ok, beru na vědomí a zároveň potvrzuji příjem inicializačního mailu...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zatím stále nic nedorazilo, žádný "závadný" profil...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.