Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Adobe Photoshop slaví 25 let

Na takové to domácí použití se na Photoshop dívám stejně jako ty. Dostal jsem kdesi před deseti lety CD s Photoshopem 5.5LE, v té době už GIMP pro domácího uživatele uměl totéž co tahle lehká verze, takže jsem si to chvíli zkusil a od té doby nikdy na nic nepoužil.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Prvne jsem o Photoshopu slysel nekdy v roce 1993. Cetl jsem v casopise Byte (kde je mu konec) o revolucnim grafickem editoru ktery od verze tri bude umet pracovat ve vrstvach. Zabydlel se mi v pocitaci az od verze 6.0 Mimochodem tuto 15let starou verzi mam stale nainstalovanou a pouzivam ji. Ono je docela malo pripadu na ktere musim pustit CS4ku kterou mam take. Je to dobrej program.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Gimp je sice fajn, ale s jeho retardovanym interfacom je nepouzitelny. Akonahle si clovek zvykne na Ps tak je konecna (aktivne pouzivam od verze 7 az po cs6) a vzdy ked veznem gimp do ruky tak len nadavam. Keby tam spravili ui 1:1 s Ps (okrem funkcii ktore teda nemaju) tak by sa otom dalo uvazovat, inak nie. (a nie zprehadzat ikonky na lavej liste neni uprava intefacu, ako som kdesi videl nejaky "mod")

A k priateniu mozete blabolit co chcete, vyhody su zjavne. Mlady clovek ktory nema ani na rohlik moze dostat do ruky vyborny nastroj, naucit sa s nim, a eventuelne v neskorsom veku to aktivne vyuzitvat pri praci, kedy uz je dost pravdepodobny nakup. Uzavrety seba-pomahaci mechanizus ktory funguje odjakziva.
A to ani nehovorim po 90% pokryti trhu, kde sa Ps stal defakto standard, a ktokolvek pride (nech aj s programom zadarmo) sa mu musi vyrovnat. Tazia z toho vsetci, ako adobe ktore sa tesi nakupom tak uzivatelia ktory sa tesia vybornemu nastroju.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pravda taky jsem jako student mel upiratenou trojku a pak si uz jako profik ( zacali mi platit za praci) poridil 6ku. Cokoliv jineho Gimp a nebo ten bitmapovy editor od Corela je pro me uz tezko pouzitelne. Nehlede na to ze to dlouho neumelo CMYK a pantonky coz je pro praci DTPáka nutnost. No a diky zvyklost na ovladani photoshopu pak prechod k dalsimu software od adobe ani neboli.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

A ja poviem zasa naopak že PS má retardované rohranie a GIMP by som nevymenil. Je to všetko len o zvyku. GIMP + Inkscape by som nevymenil za nič od Adobe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne o zvyku, ale o cene a pouzivanych funkcich.

Kdyz profi grafikovi reknes ze pouzivas Gimp a Inkscape - ktere toho umeji sotva tretinu co Photoshop, petkrat za den to spadne a neexistuje k tomu zadna podpora, tak se budou chechtat aspon pet minut. Cena Photoshopu je rovna cene jedne zakazky pro grafika.

Domacimu uzivateli ktery ma upirateny Photoshop by zase Gimp mohl stacit.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A pak se toho profi grafika zeptáš, co z PS používá a zjistíš, že v 95% případů se jedná o funkce, které umí uspokojivě i ten GIMP.

S PS pracuju čas od času v práci, je to nějaká dřevní sedmička nebo snad první CSko, ale to je jedno, na vyvážení barev, vykropení, vymaskování a vytvoření ořezovky to stačí i tak. Domů jsem si původně PS chtěl pořídit, ale pak jsem zjistil, že na takové to domácí žvýkání si bohatě vystačím s Free nástroji GIMP, Callisto, Inkscape, Paint.net a případně Krita (ta BTW za týden uvede novou verzi).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"profi domaci grafik ktory orezava obrazky z telefona"

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

pre bezne upravy fotografii pouzivam GIMP (na linuxe) ale pre upravu komercnych veci uz PSP na OSX
v podstate pri exporte pluginov do gimpu zvladne gimp neuveritelne vela veci, ktore naozaj beznemu uzivatelovi musia stacit.

skor je to o popularnom sporte ukradni si ked mozes

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

GIMP ma vela chyb ale stazovat sa na interface je totalna volovina. Ono to totiz funguje aj presne naopak - ja som zvyknuty na gimp a ked sadnem k photoshopu, tak len nadavam. True story. Hovori to vsak nieco o kvalite alebo nekvalite UI? NIE! Je to len vec zvyku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ten interface je proste retardovany, vzdy to tak dopada s open source programami, ktory robia programatori a nie ludia ktory sa navrhu UI venuju naozaj, mozu byt funkcne a zaujimave ale je to napatlane na seba nechutnym sposobom

neprehladne, zle zprehadzane, blbo pomenovane, vsetko nahadzane kade jako, bez lahkeho rozlisenia kde co je, vsetko nakydane pod pravyn tlacidlom atd atd...

1998 volal, chce svoj interface nazad

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Bager, ver ci nie - zhruba to iste si myslim ja o UI v PS. Je to len o zvyku.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

urcite zboznujes aj libre office :))

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Opatrne.

Libre office ma jeste logicky razene a intuitivni ovladani, ktere je ale pomerne dobre NASTAVITELNE bez nejakych zasadnich omezeni.
To co predvadi MS poslednich nekolik let je proste jen parodie na intuitivnost a nastavitelnost.Prefabrikat.

Nejen office, ale i IE.
Pulka ovladani vlevo, pulka ovladani vpravo. Na 24palc monitoru nezbyva nez mysi lestit stul...
Chces si to zmenit dle svych potreb jako ve Firefoxu/Palemoon?
Nas*at! Jak jsme to vymysleli to je prece nejlepsi na svete...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Si uz hodne offtopic ak si si nevsimol, ale OK. Nie, libre office nezboznujem, v praci vyuzivam OOo. Ale ak narazas na GUI, tak klasicky Office2003 mi vyhovoval doteraz najviac.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja se k nejake legalni verzi (odlehcena 5...6?) dostal pred lety kdyz ji bundlovali k UMAX scanerum, k srdci neprirostla - kdesi se mi mozna jeste vali 2-3 placky s ni. Az po letech kdyz jsem resil v cem zpracovavat rawy z DSLR jsem skoncil - priznavam - u upirateneho PS, ale pouzivam z nej v skutecnosti jen Camera RAW a Bridge. PS jako takovy v podstate zbytecny, max. to v nem pak zmensim pro web, obcas drobne vyretusuju. Nic co by nezvladl kdejaky freeware, ale zvyk zelezna kosile - Camera RAW mi sedl ze vseho co jsem kdy vyzkousel nejvic. BTW - pekna levarna ze strany Adobe: novy fotak = nova verze Camera RAW = nova verze PS.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Tak vy treba chodite do prace zadarmo a bydlite v lese a papáte pampelisky a kořínky. Je ale možné ze ti co programuji u adobe se s spaním v lese nespokoji ( nebo jebich manzelky) a tak jim musi adobe platit. No a jlikoz penize stejne jako ani spousta dalsich veci nerostou v lese tak to musi zacvakat koncovy uzivatel. Tedy vy. Ale pouzivat to preci nemusite. Nastavte si ve fotaku JPEG a mate po problemu. Ale jestli chcete vykon bagru za cenu lopaty.... Tak to nefunguje a je dobre ze u adobe si sve prace dokazou cenit a nedavat ji zadarmo.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Doplnuji ze jsem si nikdy mojimi fotkami nevydelal ani korunu a vubec bych nemusel PS pouzivat - toho jsem si plne vedom, jak jsem jiz napsal. I ty rawy bych si klidne posmudlal v nejake freeware, jen se mi nechce zvykat na neco jineho. A legalne PS nekolikrat vlastnim - v drevni praverzi, ale vlastnim. Moralni dilema nemam - kdyby to bylo moji praci, budu to muset koupit (a budu strasne nadavat kvuli jiz vyse uvedenemu). Byt ke koupi jen-a-pouze samostatne fungujici Camera RAW a Bridge za prijatelnou cenu, nevahal bych. (ne, Lightroom fakt nechci)

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Predstavte si, ze ja mam bagřík. Nedelam s nim zadne ksefty zivim se grafikou. Mam ho spis pro zabavu a kdyz si potrebuju soukrome neco na zahrade pohrabat tak dobry. A predstavte si - musel jsem ho koupit i pro svoji soukromou potrebu. Ikdyz me jeho prace nevydelava ale prinasi mi poteseni a efektivitu. To zase jo.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Vaše přirovnání je zcela mimo, když už chcete srovnávat upirátěný PS s bagrem tak byste si musel ofotit technickou dokumentaci bagru a pak si ho doma postavit, jedině tak vy máte nezaplacený bagr a výrobci bagrů žádný nechybí , což je přesně případ upirátěného PS.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže milí Sheldoniqu - Já tady píšu o tom, že když chci něco používat bez ohledu na to k jakému to je účelu (ať pro vydělávání peněz nebo pro svoji zábavu) tak za to je normální zaplatit. Chápem? Kecy o tom že výrobci software žádný nechybí jsou zcela liché. Výrobce software má nějaké licenční podmínky a prostě si nepřeje aby jím prodávaný software někdo používal zdarma. Tečka. Kdyby si přál opak - jistě by ho zdarma dal. Takže prosím teorie o tom, že když něco ukradnete a nikomu to nechybí tak to je v pořádku nechte pro svoji babičku. Jednou je to něčí majetek a vy nemáte nárok ho používat pokud se s majitelem nedohodnete. Bez ohledu na to, co si nalháváte vy.

To co jsem teď nepsal ovšem neznamená že bych nějaký ten nelegální software neměl. Mám - stejně jako snad každý. Já vím, je to ostuda - mohl bych si ho koupit. Nevymlouvám se, ale že někomu nic nechybí. Prostě jsem to ukradl a tak jsem normálně zloděj. Fuj - hamba mi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zlodějem je ten, kdo se dopustí krádeže. Krádeže se dopustí ten, kdo si přisvojí cizí věc tím, že se jí zmocní. SW není věc a celkem nepředpokládám, že jste se SW zmocnil, tzn. například jste se někam se vloupával nebo jste někoho o sw fyzicky připravil a tak vás mohu uklidnit, kvůli SW zloděj nejste a nic jste neukradl.
Právo tak jak ho známe je systém, který vznikal cca 2000 let a má jisté přirozené zákonitosti.
Jisté zájmové skupiny se ho však snaží neuměle přihnout ve svůj prospěch a jejich propaganda se snaží pokřivit přirozený řád věci.

+1
-41
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto s tebou souhlasim. Ja jsem si taky kdysi nejakou verzi photoshopu upiratil. Bylo to v dobe kdy jsem jeste studoval a penize jsem po par letech dal dokupy na svoje prvni PC a na zadny software penize proste nebyly. Co se tyka nelegalniho kopirovani software (drzel bych se spise tohoto terminu, nez slova kradez), tak o tom uz toho bylo receno hodne a ja se hodne prikladnim na stranu Sheldoniqa. Ono totiz pirateni softwaru je jeho nejlepsi reklama. Fakt je tu nekdo, kdo si mysli, ze by photoshop byl tak slavný jak je, kdyby jej adobe umoznil provozovat jen s HW klicem? At se tu prizna kazdy kdo si nekdy nejaky software zkopiroval a diky tomu jej pozdeji koupil - ja za sebe muzu rict ze ano (a ne jednou), software ktery pouziva hw klice neznam a tudiz jsem vzdy hledal alternativu jinde, kterou si nekolikrat i koupil.

Nemam problem zaplatit za software ktery pouzivam k vydelecne cinnosti. Nemam problem zaplatit i za hry, ktere me bavi a ktere hraju. Mam problem platit za software ktery potrebuji jen obcas a je to jen okraj meho zajmu - ale prave diky tomu ze jej muzu upiratit a naucit se pouzivat jej pozdeji koupim, kdyz se z toho ukaze vydelecna cinnost. Mozna si myslete ze mam pokriveny moralku vnimani, ale podle me je to takhle v poradku. (ikdybych mel plat 4x vyssi pochybuju, ze by to zmenilo muj postoj k teto veci)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Nemuzu si pomoct :-)

Když má švagr v hodinářství padla,
zábavy si užije,
jeho duše nad budíky zvadlá,
na zahrádce okřeje.

Můj nenápadný švagr,
má na zahrádce bagr,
můj švagr má bagr
pro potěšení.

Když lehce zvedá drapák,
tu cítí,že je chlapák,
je chlapák, když drapák
zuby vycení.

Když si švagr zabagruje v sádku,
přesune se na dvorek,
za králikárnou má také skládku,
dělá si tam pahorek.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak :-)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Bagřík koupíte, ale pak už vám skoro nikdo nekecá do toho, jakou si tam dáte lžíci. Potřebujete úzkou, koupíte úzkou, nemusíte kupovat nový bagr. Nemluvě o tom, že ani nemusíte kupovat od výrobce bagru.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Mám Photoshop 6 a nikdo mi nekecá do toho jak ho používám. Můžu si dokoupit doplňky jaké uznám za vhodné. Pravda nemůžu využívat vychytávky které má třeba CS4ka. Tedy můžu protože jsem si tu CS4ku prostě koupil. Když jsme u té analogie s bagrem - myslíte si, že tam třeba můžu bezproblémů narvat lepší motor nebo příslušenství jiného výrobce? Ne - po dobrém to nejde. Nejsou tam žádné univarzální díry do kterých bych narouboval cokoliv. Prostě to je udělané na jeden typ a konec. Líbí - nelíbí. Takže ano - mohu měnit lopaty, připojit kladivo, vrták ale nemohu měnit motor ani kabinu - jen za stejný typ. Stejné to je s Photoshopem. Mohu doplňovat doplňky ale nemohu změnit základní engine. Pokud chci jiné jádro - kupím nový software. Pokud chci výkonnější motor v bagru nebo delší rameno - koupím nový bagr. Já myslím, že analogie je uplně dokonalá.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

to ano, ale jakmile chcete používat novější RAW, tak máte smůlu

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jiste a je to naprosto v poradku. Koupil jsem si neco co novy raw neumi. Nikdo me nenutil si to koupit. To bylo moje rozhodniti. Proc by na moje rozhodnuti mel doplacet nekdo jiny. To jako kdyz si koupite rohlik, snite ho a zjistite ze mate zase hlad jdete do obchodu a oni vam k tomu daji zdarma jeste sisku chleba?

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

no obávám se, že to není dobré přirovnání. RAW je pouze plugin Photoshopu. Kupovat si novou verzi celého programu není úplně fér. Samozřejmě, že mě nikdo nic kupovat nenutí. Klidně bych si zaplatil jen upgrade toho pluginu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No za prvé Adobe teď udržuje Camera RAW pro CS6 i CC. Za druhé existuje právě ta odlehčená verze, jmenuje se Photoshop Elements a stojí nějaké pitomé 2000 Kč.
A nebo si platit pár korun měsíčně za Photoshop CC. Ano, v součtu to vyjde dráž, ale přece jen se blběji vymlouvá na to, že nemáte 300 měsíčně, než 20000 za krabici.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Adobe teď udržuje Camera RAW pro CS6" - O, rly? Mam za to ze nikolivek, ale je mozne ze se pletu. Pokud je Bridge a CR soucasti Elements, ta by to uslo - ferova cena. Uprimne - nikdy jsem to nevidel a nezkousel, treba se k tomu nekdy dokopu. ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prvý Photoshop, ktorý sme mali vo firme, bola verzia 2.0 v r. 1991, na Macu IIfx so sytémom 6. A postupne sme mali cez updejty asi všetky verzie až po CS6.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, kdy přesně jsem prvně slyšel o Photoshopu, ale dosud se to nezměnilo. Tím myslím, že jsem o něm jen slyšel, ale nikdy jsem ho nepoužíval a (pokud mne paměť neklame) ani nikdy neviděl. Nevím jak moc se podobám "běžnému uživateli", ale s grafikou moc nepracuji, a pokud už něco udělat potřebuju, vystačím si v 95 % případů s Malováním ve Windows. Na zbylých 5 % používám grafický editor Pixia, který jsem objevil vyloženě náhodou a ze zvědavosti nainstaloval.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Také jsem jako první viděl verzi 3.0. Na tu dobu to bylo úžasné co v tom šlo dělat. Zadal se filtr a trvalo to tak dlouho, že člověk mohl jít v klidu udělat si kávu :) V dnešní době má moje manželka koupený celý balík ve kterém je CS5 nebo CS6(teď si nejsem jist) a neumím si představit např. retuše v jiném programu. No a jak tu koukám téma Photoshop vs Corel to je výborné téma na flamewars :) Potkal jsem jak zaryté odpůrce Corelu tak i Photoshopu.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Jsem zarytý odpůrce obou těchto firem, dobrý je taky přístup Corelu ke konkurenci, hlavně jak v minulosti zlikvidoval firmy s potenticálem jako byl Micrographx nebo Jasc Software :P

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna od JASC jsem se zasekl u Paint Shop Pro 6 ... plne postacuje na me potreby a neni to zbytecne nabobtnany (dalsi verze, 7 byla jiz humus)

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

No právě... :o)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Já používám dokonce ještě verzi 5 :-) Není potřeba to instalovat, zkopíruje se celý adresář a na jednoduché věci to stále stačí.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Na PSP7 jsem zaseklej ja. :) A i kdyz uz predchozi verze v pameti prilis jasne nemam, jsem presvedcenej, ze verze 7 jeste byla rozumnou evoluci. Odradila me az verze 8, tam to pak zacalo nejak "photoshopovatet".

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Zatím mi na všechny úpravy fotek vždycky stačilo koupené ZPS, na RAWy jsem měl Bibbli a dosud si na ně spíš z nostalgie platím nástupce, tedy Aftershot (ZPS už je většinou zvládá dostatečně). Jednou jsem potřeboval něco, co tuším osmička ZPS nezvládla, ale v pohodě zaskočil Photofiltre.

Učit se používat Photoshop považuji (pro svoje účely) za ztrátu času, který dokážu využít líp. Stejně bych si ho musel upirátit, za ty šílené sumy mi opravdu nestojí. Tím samozřejmě nikomu jeho používání a potřebnost nehodlám upírat - jen si myslím, že pro mé amatérské focení je to kanon na vrabce.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Silene sumy = 2800 Kc ?

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, koukám na nabídku v e-shopu a CC stojí 12151,- Kč ročně. I za polovic by to pro mé potřeby byla naprosto šílená suma.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Nikdy jsem to nepoužil, produkty Adobe obecně nemám rád. Koupil jsem si profi verzi Silkypixu, udělám s tím všechno co potřebuju :P

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

První byla 3. Přestože jsem pak mohl používat každou další (ano, nelegálně - jako student jsem si moc nevydělal), vydržela mi trojka až do šestky, ale jen na chvíli, abych pak skočil u sedmičky. Definitivně. Ta prostě umí vše co potřebuju a cokoli nového má jen kravinky navíc které jako amatér nevyužiju. Kdyby šla sedmička koupit za rozumný peníz legálně i teď, asi bych neváhal.

A ano, stydím se za to, mám ho nelegálně, ale na PS prostě peníze nemám (dobře, asi bych je našel, ale nejsem ochotný je za to dát). Jenže jsem už ve věku kdy vydělávám a za soft jsem si zvykl platit - PS je asi poslední nelegální věc u mě na disku a navíc se živím programováním, se pomalu začínám učit s Gimpem. A musím říct že asi umí vše co sedmička (aspoň to co potřebuju), jen je to ovládání prostě jiné, takže zatím tiše trpím ;/ Ale ono to půjde ;)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Tak zkuste Photoshop Elements, stojí 2000 a umí to většinu z toho, co běžný smrtelník potřebuje a vypadá to skoro jako Photoshop. Nějakou dobu jsem na tom jel, než jsem koupil CS6. A nebo si zaplaťte CC, není to až taková pálka, když to platíte jako nájem. Krabice už ani koupit nejde a nemá to už smysl.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Photoshop Elements mám ve verzi 2 (dostal jsem ho k foťáku) a na základní úpravy stačí. Mám ale takový dojem, že některé věci byly schválně udělané tak, aby to práci ztěžovalo. Třeba, když chci oříznout snímek v nějaké poměru, tak na rozdíl od plné verze se info panel s aktuálními rozměry výřezu vždycky schová.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Já potkal poprvé verzi 5, kterou mně někdo nahrál na tehdy veřejně provozované FTP :) Koupil jsem několik verzí Photoshop Elements a nakonec CS6 v základní verzi za asi 17 000 Kč. Teď si platím CC a jsem celkem spokojený. Využívám sice jen zlomek jeho možností, ale hodně se zabývám fotografováním, takže se mi to dokonce i zaplatí :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja som sa stretol tusim s PS 2 alebo PS 3. Ale nejak aktivne ho nepotrebujem ani nevyuzivam. Posledne CS verzie su dost nabobtnane ale stale je to docela kus svizneho a dobreho sw.
Podla mna problem GIMP vs PS nieje ani tak o UI, to je fakt len o zvyku, ale skor ze prave Adobe sa podarilo s PS spravit urcity vendor lock in. Format PSD je de facto standard na prenasanie "rozpracovanej" grafiky, pocet roznych filtrov a pluginov je obrovsky prave do PS a mnoho z nich ani do ineho sw neexistuje. Pokial clovek robi nieco sam pre seba tak si vystaci v podstate z hocicim len to bude otazka casu ako dlho nejake spracovanie trva v tom alebo onom sw. Ale v pripade spoluprace sa asi PS clovek nevyhne.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

soukromě jsem PS nikdy nepoužíval. Vystačím si s free alternativami. V práci máme jednu CS5. Nedávno se ozval další kolega, že by se mu pracovně taky hodil. Jenže PS se dá koupit už jen za nesmyslně drahé předplatné. Takže smolík, leda opensource ...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Jo to předplatný - to posrali. Předplatné si nekoupím a když budu potřebovat v budoucnu upgrade tak si prostě koupím něco co koupit půjde. Prostě krabici.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

CS6 se porad da koupit na webu Adobe. Viz nize..

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

prvni jsem prisel do styku s Photoshop 5, coby student a amarersky grafik jsem ho mel nelegalne, k legalni verzi jsem so dostal az v 18 na "prvni" brigade kde mi ho "zamestnavatel" poridil legalne, o rok pozdeji jiz u IllusionSoftworks stale verze 5 a v praci nelegalne, doma legalne (oba softy jak PSko tak Maxko me legalizovali v IS az po roce kdy jsem tam pracoval) :D, casem jsme presli hromadne na Photoshop 7 samo legalne a ja si ho po odchodu z IS zakoupil i domu, takze porad 7ka, pak jsem asi pul roku zkusil nelegalne CS abych nasledne presel zpet na 7ku (v CS nebylo nic co by me zlepsilo respektive zrychlilo praci), a pak jiz zase legalne az na CS5 na kterem jedu dodnes :)

Photoshop je vpodstate u me jakosto lowpolare stezejnim nastrojem pri me praci, samotne modely jsou jen "sede" lowpoly a dnes i mediumpoly i highpoly, a k zivotu je probouzi az prave textura tvorena v Photoshopu a uzivam si tu praci asi vic nez samotne modelovani

par videotutorialu s Photoshopem mam i na svem youtube kanalu http://goo.gl/DrpkKm

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Ma prvni skusenost byla s Photoshop-em 7 verze, rychla, ucelni a mala instalace s kterou si lidi vystaci i dodnes. Co se tyce tech poslednych tak aktualne uzivam verzi CS5.1 a klidek/pohoda. Co mam info tak lidi by meli i o koupi Photoshop-u legalni cestou zajem jenze "predplatne", meli to chlapci z Adobe vytvorit ve dvojim provedeni jako to Microsoft udelal z balikem Office 2013/365, inu Photoshop CS7 drazsi box a CC verze lacinejsi ale predplatne, tak by to bylo smerem k zakaznikovi OK, takhle je cesta tlaceni jenom CC distribuce pruser. Co bylo na skladech obchodu v boxech(CS4, CS5 a CS6) se rychle doprodalo i navzdory cene 900(classic) az 1000€(extended), ted se to resi bud prodejem krabicovky od uzivatele k uzivateli nebo a reknu tu rovnou na plnou hubu piratenim, hold jina cesta proste neni, CC proste neni reseni, to jako bych si platit automobil/byt na pronajem(neni nikdy opravdu můj).

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Ja mel PS a podobne vzdy jen na upravu JPEG fotek plus nejake drobnosti. Gimp mi k srdci neprirostl kvuli GUI. Takze jsem nakonec zakotvil u Paint.NET (getpaint.net) a treba CS jsem nikdy ani nevyzkousel...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Asi na rozdíl od ostatních mám to štěstí, že mi Photoshop zaplatil zaměstnavatel a jako fotograf si už léta nedokážu představit, že bych používal něco jiného. Pokud se opravdu bavíme o profi práci s fotografií, tak to není jen o nějakém ořezávání atd. Jde také o práci s barevnými profily, barevným prostorem a se spoustou fines, který tento program má, o nichž (pardon) běžný uživatel nemá ani tušení. Samozřejmě současná cenová politika...to je něco jiného. To se asi líbit nikomu nebude (ani mně). Ale nechceš - neber.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Kdo potrebuje Photoshop CS6, tak jej porad muze koupit primo na webu Adobe. Ja na to narazil pred tydnem a koupil si ho za 660euro.
Doufam ze to pomuze vsem, co byli pred rokem nastvani, ze jej prestali prodavat v eshopech jinde.

http://www.adobe.com/cz/products/catalog/cs6._sl_id-contentfilter_sl_cat...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

sakra, tohle vědět v prosinci, tak je koupený. Takto už nemám na tyto výdaje schválený budget. Ale zkusím o tom informovat vedení ... třeba se zadaří.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ja to vygooglil pred tydnem a hned druhy den koupil. Netusim jak dlouho to tam bude a uz vubec netusim proc to tam adobe nechalo a nikomu nereklo. Teda cast toho je jasna, protoze na CC ryzuji....

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

vtipna diskusia ale, na 2000€ wacom je urcite najlepsie pouzivat gimp !!!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Moc nerozumím tomu, proč jsem dostal mínus za to, že jsem napsal, že z vysoka kálím na Adobe a jeho produkty, tak jsem vám dal z několika firemních počítačů mínusy všem, užijte si to, vy kreténi :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.