Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Alder Lake: Core i9: 8+8, Core i7: 8+4, Core i5: 6+4 jader; 125W TDP, 228W PL2

A přijdou i core i3/5 se 4/6 velkými jádry bez trapných/problémových Atomů, což většině bude stačit a i vzhledem ke spotřebě to budou asi jediný Intely co budou přicházet v úvahu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, no-X ma totiy tabulku "spatne", bude napriklad:
Core i7-12700K - 12C/20T
Intel nebude rozlisovat velka a mala jadra a tak konecne jeho oddeleni marketingu zvitezi nad AMD.
Akorat je treba presvedcit lidi, ze 225W je vic nez 105W, coz je vlastne pravda, akorat jestli je to tak spravne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Akorat je treba presvedcit lidi, ze 225W je vic nez 105W

Nevim o jakem 225W se porad mluvi, Intel uz prece jasne vysvetlil, ze prodava ~100W procaky s "infinite turbo strategy", a turbo se nepocita i kdyby to bezelo nekonecne dlouho a zralo 1000 wattu. Je to proste 100W procak ya basta, vsechny kecy kolem jsou lzi z tabora cervenych.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Abychom byli féroví, tak 105W AMDčka mají "PL2" 142W. Ale ano, chce to přesvědčit lidi že 228W je víc než 142W. Otázka je, zda AMD ten 142W limit u zen4 nenastaví výš, co já vím na ~180W aby rozdíly setřel. U OEM je to stejně jedno, DELL třeba "zamyká" Intely na (nebo těsně nad) jejich ofiko TDP - třeba i7-1185G7 v Latitude mají seklé na 17,5W, i7-10700 v OptiPlex mají přesně na 65W, takže to chviličku boostuje a pak to prostě kolísá na 2,85-2,95GHz...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Údajně Zen 4 má mít PPT/PL2 nastavený na 170 W. Ale momentálně nikdo neví, zda to bude pro všechny modely, nebo jen pro speciální (X?) edice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně v dlouhodobé zátěži Intel drží TDP v podstatě na chlup oproti AMD, samozřejmě pokud jsou správně nastavené limity v biosu, Když si někdo nenastaví správný limit tak se nemlůže divit. Na toto téma má třeba Gamer Nexus pěkné video.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud Intel drží TDP, tak je prosi AMD pomalá sračka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak na uklizení různého bordelu na pozadí bude třeba varianta 6+4 taky dobrá, na 4 atomy se uklidí všechen ten balast na pozadí a nic nebude užírat výkon hlavní aplikaci. Hráči to také ocení. Teoreticky i streaming by se dal, pokud ta atomová jádra nebudou úplně tragická.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Akú výhodu má 6+4 jadier miesto 8 veľkých jadier? Len aby Windows dokázal priradiť menej podstatné veci atomovým jadrám a hry, resp. náročný SW veľkým.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro Intel to jednu podstatnou výhodu má. Zatím si totiž myslí si, že tohle jsou schopni vyrobit u sebe a ne u konkurence.

V budoucnosti uvidíme co a hlavně kdy Intel vyrobí. Hlavně ale uvidíme co v tom okamžiku až budou reálně tohle řešení na trhu bude nabízet i jejich konkurence.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>Pro Intel to jednu podstatnou výhodu má. Zatím si totiž myslí si, že tohle jsou schopni vyrobit u sebe a
>ne u konkurence.

A preto sa snažia kúpiť Global foundries

Intel in Talks To Buy GlobalFoundries for $30 Billion: Report

By Paul Alcorn about 9 hours ago

GlobalFoundries, AMD's former fabs, is headquartered in the US.
https://www.tomshardware.com/news/intel-in-talks-to-buy-globalfoundries-...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A je windows na to vobec pripraveny? Dokaze si poradit s malymi jadrami? Aby to neskoncilo tak, ze win si bude brat na pozadi silnejsie jadra, uz len preto ze su silnejsie..:D
Momentalne je Intel a Windows ten najhorsi produkt v IT vobec v tejto dobe.. Obe firmy drzi hlupa zotrvacnost a maju sproste vela penazi.. a vyvoj je niekde inde..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Windows 11 se na to připraví tak dobře, že budou mít ztráty výkonu jen Ryzeny. Ostatně tak je to dodnes i s W10 a vícejádrovými kusy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

IMO microsoftu je uz windows pomerne ukradenej... jejich hlavni prijmy jsou z officu, cloudu a integrace officu a cloudu. Z woken maji nejake prijmy ale podle me dobre vi, ze do budoucna do toho nema smysl lit moc penez.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ano jistě, Microsoftu je OS se kterým mají monopol ukradenej :D

W11 má upravenej scheduler

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, ze Win10 hodne dlouho rozdavali zadara, a Win11 budou taky rozdavat zadara, tak ano, rekl bych ze jim je docela ukradenej. Z hlediska zisku celkem urcite. Staci se podivat na podily jednotlivych casti MS na zisku. A ten slavnej monopol maji akorat v desktopu, vsude jinde (servery / mobily / embedded) jasne prohrali.

Jestli nesouhlasis, klidne mi vysvetli ve sve nekonecne moudrosti, kolik bys ty investoval do produktu, ktery budes dodavat zakaznikum zadara.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

MS nerozdýval W10 zadara, rozdával jen UPGRADE zadara, to je ku*va rozdíl, a to ještě jen malým zákazníkům, velcí si museli upgrady zaplatit, nebo předplatit.
A stále je to základní platforma pro všechny ostatní služby, z kterých tedy má momentálně více, ale bez Windows by ty služby byly mnohem méně používané.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Divizia Windowsu je, alebo aspon byvala (a pri sucasnej politike neverim, ze sa na tom nieco zmenilo) stratova (= naklady na vyvoj a udrzbu boli vyssie, nez prijmy z predaja licencii a podpory). Serverove verzie su beznadejne, pretoze Windows je v cloude za trest ak treba robit cokolvek viac, nez ze sa z predlohy nainicializuje virtualny server, ktory potom bezi. Ci chce, ci nie, je Microsoft nuteny vela zo svojej technologie budto portovat nativne na Linux, alebo ponukat ako cloudove riesenie.
Vid WSL, VS Code, integracia LLVM do VS, nakup Mono a jeho sfuzovanie z .not-om a siroka podpora Linuxu v Azure.

Desktop a skostnatela a zaspata cast korporatu su posledne dve basty, kde este Windows ma drvivy podiel. Vsade inde uz v podstate vymizol.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže Windows OS je s Cloudem a službami více a více provázaný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A do divize Windows patří i neustále dotovaný Xbox..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MS Office běží na kolika jiných OS než je MS Windows?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na jednom - na OSX. Proto ve firmach najdete Windows a OSX, ale ne Linux. (Nemluvim o oddelenich, ktere vyviji nebo poskytuji software.)

Pokud zapocitate webovou Office 365, tak na jakemkoli OS s modernim prohlizecem. Spousta zamestnancu potrebuje Office hlavne na prohlizeni a vytvareni jednoduchych dokumentu a prezentaci. Pri cene 5 Eur za mesic a dnesni kvalite pripojeni k internetu je to pro hodne firem velke lakadlo, jak usetrit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

desítky těžko říct, ale asi to bude další "výhoda" pro jedenáctky. Asi není náhoda, že vychází stejně jako tyhle intel divnosti, intel se může být do prsou, že má big little jako ten slavný arm a nad amd víc vláken a windows můžou prezentovat, jak ty jedenacky na nejnovejších intelech jsou rychlí oproti 10kám.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Momentalne je Intel a Windows ten najhorsi produkt v IT vobec v tejto dobe." ... Detinská dramatizácia v najčistejšej podobe. (A to fandím AMD.)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nemusí to být jen windows ale vývojář samotný, nejedna aplikace si umí detekovat procesor na kterém běží a dle toho uzpůsobit affinity.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Však Windows už na Big Little běží, Windows for Arm. Třeba Snapdragon 8xc 4 jádra s taktem 1.8GHz a čtyři jádra s taktem 2.84GHz

Takže pro Windows to není novinka, naopak a W11 tomu ještě víc přidají, v plánu je stále více a více zařízení s Armovými procesory v laptopech a většina z nich bude postavená právě k chodu na Win. Však i Microsoft si chce vyvíjet vlastní Armové procesory (nejspíše dále ve spolupráci s Qualcommem tak jako současné surfacy).

Jednu vrstvu zajistí windows, druhou vrstvu zajistí vývojáři, kteří mohou detekovat použité CPU a říct jaké jádra může proces využívat. Konec konců vývojář ví nejlépe co aplikace potřebuje. Tím nějakou nenáročnou úlohu či background proces mohou poslat na low power jádro a náročné věci naopak směřovat primárně na ty perfromance

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

však Windows 10 už na Big.Little běží zcela normálně.

W11 v tomto s nejenom tomto ohledu budou dál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

předpokládám, že ten 16T 125W/228W Intel vzhledem ke spotřebě předvede i násobný výkon než např. stařičký 16T 65W 3700X ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Násobný asi nie, ale porovnateľný určite :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bude rychlejší než Ryzen 7 5800X.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže neo029 říká 16T jako 16 vláken, takže myslí Core i5-12600K předpokládám.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To myslím i já. 8 jader o IPC 100 % a 6 jader o IPC 120 %, to už je jen ~10 % rozdíl, která ty čtyři malá jádra snadno překonají. Takže Core i5-12600K může být klidně o 15 % rychlejší ve vícejádrové zátěži a o 20 % rychlejší v jednojádrové naž Ryzen 7 5800X.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by zaujimalo ako tie male a velke jadra budu riesene vo winapi 11. Zatial je to tak, ze kazdych 64 logickych jadier ma svoju vlastnu group (aby sa maska pre threadaffinity zmestila do 64bit slova), ale pre rozdielne vykonne jadra by asi malo zmysel robit viacere groupy aj s mensim poctom.
https://docs.microsoft.com/en-us/windows/win32/procthread/processor-groups

Inak tie male jadra je dobry napad. Bezny thread nejakeho masivneho multiprocessingu nepotrebuje vsetok ten balast co maju velke jadra. Potrebuje ALU, FPU, cache. A potom takychto jadier Intel moze nakopirovat stovky v chipletoch a celkovy vykon v AI, vizualizaciach a vedeckych vypoctoch pojde rapidne hore.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kvoli spatnej kompatibilite asi nijak*.

* nijak = dodrzi sa pravidlo, ze thready budu vsetky v jednej groupe. Takze sa to dohackuje tak, ze kazdy proces zacne bezat na atomovych jadrach a bude mat flag, ze nevyuziva AVX (a ine veci, ktore Atomy nevedia). Ked sa proces bud pokusi pouzit AVX instrukciu, alebo naloguje nejake mnozstvo loadu, tak mu scheduler zmeni groupu z Atomov na plnotucne jadro. Pri pouziti AVX instrukcie si poznaci, ze Atom je uz nono, pri loade ostane moznost, ze ak aktivita procesu poklesne, bude opat premigrovany na Atomy.

V podstate akekolvek ine riesenie by malo nejaky nechutny negativny efekt pre starsie aplikacie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pomocí SetThreadInformation (..., ThreadPowerThrottling, ...) můžeš označit thread (případně celý proces) jako tzv. "EcoQoS" tedy že mu stačí malá jádra. Pak záleží na power plánu, jestli to Windows budou dodržovat a jak moc.

Některé vlákna OS a služeb systému to už používají, relativně k prospěchu.
Aplikaci třetí strany jsem zatím neviděl žádnou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem psal jiz pred par dny, Alder Lake nebude ve skutecnosti nic jineho nez 8 jaderny procesor a to jak v tride Core i9 tak Core i7, je usmevne ze Core i9 v generaci Comet Lake dokazala prinest 10 velkych jader, kdyby aspon intel udelal Alder Lake Core i9 v rozlozeni 10(GC) + 10(GRC) + SMT = dokopy 30 threadu, to bych jeste prihrmouril oko, ale takto je to jeste trapnejsi nez sem doufal, proste a jasne mezi Core i7 a i9 jiz zadny rozdil neni, tech par MHz navic neni rozdil, sou to jenom MT/ST Max. Boosty, muzu osrat 5,3GHz, ne kerou picu mi to je? na 28 sekund? a 228W stejne jak u Core i7 tak i9? jasne, neverim tomu, intel sam priznal ze TDP u generace ALD-L pozene jeste vys na 150W, dokladal sem to tabulkou vid.: https://diit.cz/sites/default/files/intel_alder_lake-s_lga1700.jpg, dale socket LGA 1700, si myslite ze k cemu bude tech 500 pinu navic oproti LGA 1200, vic napeti/VRM/spinani pro procesor, jednoduse procesory generace Alder Lake budou zrouti, ano neco sezere(piny) i dualni kombinace generaci PCI-Express 4/5, ale neverim ze linek bude vic jak 24 dohromady cili k prikladu 8 generace 5 a 16 generace 4, cili 16 pro grafiku a 8 pro NVMe next-gen, o bonusu ve forme LGA18xx stale netusime co to je, neco intelí extra...

Lidi by chteli radsi ciste Alder Lake procesory bez dementnich atomu, klidne:

Core i9 se 12 jadry GC a dualni ring-bus, Xe grafikou a boostem v MT 4,4GHz, pri ST 4,6GHz
Core i7 se 10 jadry GC a dualni ring-bus, Xe grafikou a boostem v MT 4,6GHz, pri ST 4,6GHz
Core i5 se 8 jadry GC a dualni ring-bus, Xe grafikou a boostem v MT 4,4GHz, pri ST 4,4GHz
Core i3 se 6 jadry GC a dualni ring-bus, Xe grafikou a boostem v MT 4,2GHz, pri ST 4,2GHz
Core i1 se 4 jadry GC a dualni ring-bus, Xe grafikou a boostem v MT 4,0GHz, pri ST 4,2GHz

Priskrtit skutecne TDP na 180W a je to plne akceptovatelne, reknete mi ze to neni realne..., je to plne realne a takhle meli ve skutecnosti procesory generace Alder Lake vypadat, nejde o to zaujmout prvni mista v rebricku, jde o to zaujmout zakaznika, kdyz posoudi ze je to vyhodne z pomeru vykon/energie/cena, neni o cem, dukazem sou jiz procesory Ryzen.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Lidi by chteli radsi ciste Alder Lake procesory bez dementnich atomu"

prosím o jakou studii se opíráš? Drtivá většina uživatelů ani netuší co je to jádro natož jaký je v nich rozdíl a k čemu to je dobré. Oni potřebují vědět jestli mohou koukat na YT, na web, zda napíší mail, vytvoří dokument atp.

Pak je minoritní skupina co se ptá jestli jim na tom poběží hry a pak je malinko profíků kteří ten výkon skutečně potřebují aby jim to urychlilo práci - tzn přineslo víc peněz nebo víc volného času. No a hrstka fandů co řeší všechno.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jsi zaslepený, Intel to nedělá z dlouhé chvíle stejně jako s tím nezačli výrobci arm jader, akorát vývoj v energetické efektivitě si to v mobilních zařízeních vynutil mnohem dřív. Plány výroby plní nyní jen TSMC a i tak více velkých jader na stejnou plochu jde čím dál obtížněji. Proto nastoupila myšlenka zda je nutné mít všechna jádra tzv.plnotučná - na spoustu aplikací takový výkon třeba není a postačí ty nové atomy s výkonem mezi haswell a skylake. Nyní k tomu ta doba nazrála, předtím ty intel atom byly slaboučké, ale poslední generace už je jiná káva. Nakonec to bude výhodné že různé aktualizační služby, komunikátory apod poběží na malých jádrech a k tomu jedno velké bude podporovat prohlížeč, zbytek bude spát a šetřit energii dokud nebudou skutečně potřeba.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím jen s tím, že AMD nepochopitelně a trestuhodně zachráplo na DDR4. Jinak je to tvoje tradiční podceňování Intelu, aby pak z toho Pat vyšel jako polobůh. Intel si stále může dovolit i to, co by AMD uvrhlo okamžitě do ztráty, takže oslava managementu je přehnaná. A ani zlomovost AL žádná není, jen to už nebude tak trapné proti po léta mrzačenému AMD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jenže AMD má omezené kapacity navíc pronajaté, celý jejich výrobní byznys závisí na číňanech z Formosy. A pokud Intel strategicky odkoupí GloFo tak nemají ani žádný záložní plán, jejich závislost na Tchaj-peji se upevní na hodně dlouhou dobu. Možná by něco s DDR5 mohli vyprodukovat, jenže otázkou je jaké množství - a na tom se láme chleba...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty Davide, ty se rad ztrapnujes?

Proc to treba nedas no-Xovi na peer-review predtim, nez to hodis ven? Uz u 2. odstavce se to kvuli chybam neda cist.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Musim povedat, ze v desktope nevidim az taky vyznam malych jadier. Sucasne cpu dokazu pracovat s taktami, parkovat jadra, prechadzat do roznych power saving stavov a pod. Energeticka uspora vramci celeho systemu nebude zrejme az taka vyrazna. Tu skor cakam vacsiu usporu pri pouziti ATX12VO standardu.

Benefit nizkej spotreby malych jadier sa hodi do notebookov, zvlast do tenkych ultrabookov. Tu to ma realny vyznam, kedze vacsinu casu sa tie stroje flakaju a pozadove ulohy zvladnu aj male jadra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Většinu času se flákají i desktopy. Je prostě rozdíl když jen desktop CPU v IDLE bere k 10W, celé PC 30W a přitom laptop při přehrávání 4k YT videa skrze wifi připojení, včetně QHD displeje (400 nits) a repro bere 4-5W v idle s diplejem na půlce jasu (200 nit) to je 2W

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

" Pokud tento údaj není chybou, zdá se, že se s 10nm procesem podařilo Intelu omezit spotřebu o 23 wattů níže než u posledních 14nm generací."
Nebo jen upravili způsob pro její výpočet?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.