Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Amazon si registruje domény spjaté s Bitcoinem, Ethereum a dalšími kryptoměnami

Bitcoin neni mena!

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že aktuálně existuje takřka 1300 různých kryptoměn a kdokoliv kdykoliv může přijít s jakoukoliv další, tak Amazon nejspíš čeká hodně práce.

Ad. "Poslední měsíce stoupá Bitcoin raketově vzhůru,....." - jak jsem právě zjistil, tak už zase letí vcelku rychle dolů. Před chviličkou to bylo cca. 6700 USD za bitcoin.

Ad. "Koneckonců, její úspěch stojí a padá na její využitelnosti, tudíž každá podobná zpráva důvěru v kryptoměnu posílí....." - přiznám se, že tomuto předpokladu příliš nerozumím. Např. stravenky Sodexho berou u nás možná tisíce obchodníků. A je to snad nějaký důvod pro opěvování těchto stravenek a rozšiřování jejich úlohy ve směně zboží?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo. A za hodinu to může být klidně nad 7700. To tak na burze chodí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak vzhledem k aktualne zurici valce mezi vyvojarema bitcoinu to spis pude dolu. Jeden den jedna cast vyvojaru vyhlasila, ze segwit2x nebude. Dneska druha ze bude... lidi sou zmateny :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je-li to měna, tak u které jiné konkrétní měny to takhle chodí?
Je-li to investiční majetek, co konkrétně je fundamentem toho majetku? Umím určit fundament akcie, nemovitosti,..... ale bitcoinu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Je-li to měna, tak u které jiné konkrétní měny to takhle chodí?

U vsech, asi tak zhruba. Mena je komodita, ktera ulehcuje vymenu tovaru a sluzeb. To je vsechno. Neni nicim "kryta" (uz vubec ne ekonomikou), a nema zadnou absolutni hodnotu, jenom relativni. Hodnota meny je urcena dopytem a nabidkou (nebo chcete-li, duverou lidi). Rozdil BTC s beznymi menami je jen ten, ze je tam daleko vetsi trh, a tudiz velke vykyvy jsou mene pravdepodobne.

Pokud nesouhlasite, rad si vyslechnu vase vysvetleni toho, co se stalo 23.6.2016, kdyz britska libra spadla za par hodin o 20%. Presneji receno, jaky "fundament" kryje tu menu, kdyz se ho za par hodin dokaze odparit 20%, a kam ten fundament zmizel....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

franzzz, vy ste neskutočný. O ekonomike nemáte ani potuchy.
"U vsech, asi tak zhruba." Ktorej meny hodnota tak skáče, ako BTC? Kde si dnes kúpim za 2€ / 250g masla, zajtra už iba 125g a pozajtra 500g???
"Mena je komodita..." Mena komodita nie je. Komodita je pšenica, alebo železná ruda napríklad.
"... ktera ulehcuje vymenu tovaru a sluzeb." Uľahčuje výmenu tovaru, ale nie služieb. Služby sa poskytujú, nie vymieňajú. Príklad: tovar (napríklad múku) kúpim, neskôr môžem predať. Službu (ostrihanie vlasov) zaplatím, ale už som ju "spotreboval, využil", takže ju ďalej neviem predať.
Absolútne sa neviete vyjadrovať.
"Hodnota meny je urcena dopytem a nabidkou (nebo chcete-li, duverou lidi)." Dopytom čoho? Tej konkrétnej meny, či tovarov a služieb? Predpokladám, že si myslel menu, lebo okolo nej sa stále krútiš. Snáď si nemyslíš, že dopyt po mene určuje jej hodnotu? Myslíš, že ľudia majú dopyt po mene? Ľudia majú dopyt po tovaroch a službách. Ďalšia veta je tiež nezmysel.
"...kdyz britska libra spadla za par hodin o 20%. Presneji receno, jaky "fundament" kryje tu menu, kdyz se ho za par hodin dokaze odparit 20%, a kam ten fundament zmizel...."
Vysvetlenie je jednoduché. Banky, tie to ovplyvňujú. Nie ľudia. Teda nie tak rýchlo. Alebo si myslíte, že ľudia v UK zrazu stratili dôveru v menu a už nechceli libry? Ak by ste chceli povedať, že nedôvera iných ľudí na svete, tak to určite nie, lebo tí libry v bežnom platobnom styku nepoužívajú. Boli to banky. A aj to len umelo. Nikde nič nezmizlo, žiadny fundament. Koniec koncov, UK to trápiť nemusí, môžu obchodovať v inej svetovej mene, výhodnej pre nich. Určite UK má zásoby dolárov, prípadne iné meny a medzinárodný obchod môžu realizovať v nich. Ak by reálne libra padla o 20%, tak by ceny v UK mali stúpnuť o 20%, čo sa určite nestalo. Chápete vôbec, ako funguje medzinárodný obchod? Asi vôbec nie. Vy ste ekonomický analfabet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jaký je třeba fundament akcií Tesly?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

takto to chodi na burze tesne pred krachem :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sa dousmievas, ked do konca roka prekrocime $10000 ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Může být.... a nebo taky né. Určovat budoucí hodnotu něčeho, co nepředstavuje žádný fundament a je poháněno pouze vírou v další růst ceny, je nemožné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi ako s ostatnymi fiat platidlami :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by to byla pravda, tak by mezi zimbabwským dolarem a dolarem USA nebyl žádný rozdíl.
Já vám prodám zimbabwské dolary za dolary USA. Berete? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono samotná hranice 10000 není nic magického, je to jenom cca 1,7x víc, než je hodnota aktuálně, to je v některých dnech skoro obvyklý pohyb kurzu. Ani nic extra neznamená, když dnes nakoupíš BTC za 10 EUR, na konci roku máš krásných 17 a můžeš si tak koupit BigMac, hranolky, colu a kafe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ano, je magicka. Pro trh jsou magicka veskera krasne zaokrouhlena cisla. Jsou to limity, pod ktere ci nad ktere ti brani sentiment prodavat ci kupovat. Jak jinak si predstavite, ze se na cca 5 minut cena BTC zastavila na krasnych $6660,00 http://fii.cz/rusuhbh ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Holt prostě implementace generátoru náhodných čísel v lidském mozku stojí za prd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdykoliv cena spadne dolů, většina lidí, kteří Bitcoinu skutečně věří, se raduje, jelikož mohou zainvestovat znovu. Zatímco na běžné burze by každý s padající hodnotou komodity šílel a zbavoval se jí, u Bitcoinu to bývá naopak. Investice do Bitcoinu je prostě běh na dlouhou trať a jen pro ty, co její budoucí hodnotě bezmezně věří.
A opěvují ji ze svých vlastních zájmů. Pokud se ukáže měna bezcenná, Bitcoin se vytratí s jejich investicí. A naopak, čím větší bude mít využití ve světě, tím větší hodnotu skrývá. Stravenka ale má stále hodnotu ~80 Kč, ať člověk udělá cokoliv.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak právě u akcií je možné vcelku přesně určit je-li akcie aktuálně podhodnocena a v takovém případě ji přikoupit. Jen bezhlavý hazardér dělá rozhodnutí o nákupu či prodeji jen tak, pod návalem momentálních emocí.
Avšak u bitcoinu nic takového určit nelze. Tam opravdu nezbývá nic jiného než ta víra a emoce.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Tak právě u akcií je možné vcelku přesně určit je-li akcie aktuálně podhodnocena a v takovém případě ji přikoupit." Tak to je riadna blbosť. Pokiaľ ich iba kupujete, či predávate, tak to reálne neviete určiť. Jedine, že by ste boli v danej firme, ktorej akcie chcete obchodovať, hodne vysoko a mali všetky potrebné informácie na určenie reálnej hodnoty akcií.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zjistěte si jaké všechny informace o sobě musí zveřejňovat firmy a jak moc musí být transparentní pokud své akcie obchodují na veřejných burzách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dekuju, tvuj komentar dokonale potvrdil me tvrzeni, ze bitcoin neni mena, za coz jsem od mistnich idiotu opet dostal spoustu minusu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to je, nebo není měna, závisí na tom, zda to za měnu považuješ, nebo ne. Pro někoho to měna je, pro jiného je to nic.

Každopádně je to řešení nesmrtelnosti chrousta. Nevyřeší to nic. Ale můžeš se tvářit jako borec, když budeš tvrdit to svoje a bít se do prsou, že ti nikdo nedokázal opak :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

https://cs.wikipedia.org/wiki/M%C4%9Bna

Ta definice je zcela zrejma a ja mohu povazovat, vyvazovat ci znevazovat reseni nesmrtelnosti chrousta, ale nic to nezmeni na definici. Takze ne, bitcoin neni mena. Ale můžeš se tvářit jako borec, když budeš tvrdit to svoje a bít se do prsou, ale na definici to nic nezmeni. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co z té definice na Wiki není splněno pro řekněme Bitcoin?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Z definice musí být měna skutečně používaným platebním prostředkem i v nebankovním běžném platebním styku. Pokud tuto podmínku nesplňuje, je to pouhý denominátor, který určuje objem, velikost závazku."

Bitcoin neni mena, protoze to 90% uzivatelu nepouziva jako menu, ale jako spekulativni komoditu. Ono to nejde pouzivat jako menu, kdyz s tim nejde nikde platit. (A prosim opet neudavat Alzu, protoze Alza na to ma prostrednika, ktery to za ni vezme a Alze posle klasicky CZK, ktere jsou i na fakture.)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak nam jeste hod odkaz na tu statistiku, podle ktery vyslo ze to 90 % lidi nepouziva jako menu.
Pak se znova (uz te tam posilam po nekolikaty) koukni na https://coinmap.org/ ... praha vypada jako kdyz ji nekdo vybombardoval znackama mist, kde se da bitcoinem platit.
Tvuj odpor je marny. Ses na urovni lidi co v minulosti odmitali platit kovovyma mincema (vzdyt je funkcni smeny obchod)... pozdeji papirkama (vzdyt mame funkcni a overeny kovovy mince, na co nejaky kus papiru)... atd.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je přece stále nic. Kvůli tomu přece nemá smysl ztrácet čas nákupem bitcoinu. Je možné, že měna založená na filosofii blockchainu se nakonec prosadí, ale bitcoin to rozhodně nebude. Už dnes existuje množství kryptoměn, které odstraňují technologické nedostatky bitcoinu a pro reálné použití se hodí daleko víc ne bitcoin. Zajímavá měna je např. GAY Money. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Je možné, že měna založená na filosofii blockchainu se nakonec prosadí"

Urcite, ale ty se toho nedozijes. A stejne jako nikomu jinemu ani tobe nepreju nic zleho, naopak i kdyby ses dozil 100 let, stejne se majoritnim placenim na principu blockchainu nedozijes. ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No ty vole, ja ziram. Takze kde uplatnim bitcoin v Praze:
- asi 25 eshopu, kde jsem se nedobral k tomu, co vlastne prodavaji.
- 4 firmy zabyvajici se web designem
- 1 bdsm seznamka
- 1 pronajimatel luxusnich privatu
- 1 advokatni kancelar
- 1 hudebni nahravaci studio
- 1 firma na myti oken

Doslova jsme bombardovani bitcoinem na kazdem kroku.

P.S. Kde vlastne koupim nejake ty bitcoiny? Potrebuju umejt okna. (No nic, radsi koupim v Albertu ocet, hadr a sterku a udelam to sam. :-D)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Víš co? Vyser se na to, uděláš nejlíp. Pro tebe to měna není, pro mě taky ne (já to nepěstuju), ale dokážu si představit, že někdo to za měnu může nejen považovat, ale s tím i jako s měnou zacházet.

A hlavně: ono je to fakt, ale opravdu fakt jedno, jestli bitcoin měna je, nebo není. Slovy klasika: „komu tím prospějete“, že přesvědčíte všechny okolo o své pravdě, že to měna není?

Kdyby nebylo na světě nic lepšího na práci, než řešit, jestli bitcoin měna je, nebo ne, tak by fakt nebylo na tom světě vůbec co řešit. Tím spíš mě překvapuje, že to řeší člověk, co pravděpodobně nic nebude mít z toho, že si třeba všichni uvědomí, že bitcoin měna není. Ni víc než dobrý pocit, který nestojí ani zlomek zlomku bitcoinu? ;)

Jednou možná taky dospějete, pane Redmarxi :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bitcoin se stava popularni diky ucinnemu marketingu, takze i lide kteri vubec nevedi vo co gou, tak se dotazuji na bitcoin a kde ho ziskat a zadarmo tak prijit k penezum, protoze ted nakoupi a az se to vysplha nahoru tak prodaji.
Tato situace vyhovuje spekulantum s bitcoinem, protoze cim vic ovecek pro bitcoin ziskaji, tim vic bude stoupat az do chvile, kdy se tato pyramida stane neudrzitelnou a bac a lide prijdou o penize.

Proto nadseni lidi mirnim a vysvetluji, ze bitcoin je pomerne rizikova investice, kterou by mel delat jen ten, kdo se o tento typ investovani vyslovene zajima a drobni stradatele by meli byt na pozoru, aby nahodou neprisli o vsechny sve uspory.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl.. pravidelně dokupuju akcie Nvidie, když dipnou dolů, protože té firmě dlouhodobě věřím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bitcoin, Bitcoin, ale ze vcera nastal masivni uprk od Bitcoinu k Bitcoin Cash, ktery si pripsal za par hodin pres 50% zisku se tu nedoctete :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm, to je fakt, teď jsem si toho taky všiml.
A proč se tak vlastně stalo? Mají tyhle cenové pohyby vůbec nějakou zjistitelnou logiku, nebo je to zcela náhodné a zítra třeba vyroste zase nějaká jiná kryptoměna z těch téměř 1300 momentálně existujících?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Segwit2x byl odvolan kvuli male podpore od mineru (cca 30%) coz by nestacilo k ovladnuti trhu. Cena BTC okamzite raketove vyletela k temer $7900, +$400 behem cca 30 ti minut, aby pak spadna na okamzik pod $7000. Prvotni nadseni z odvolani segwit2x, ktere znamena neprineseni chaosu a nutnost volby vystridalo vystrizliveni, ze BTC stejne nemuze pokracovat v teto forme dal. Limit cca 10 transakci za sekundu, astronomicke poplatky za prevod. Takze nasledoval strmy pad. Trh si uvedomil, ze jiz existuje "Bitcoin", ktery neco z techto problemu resi a to Bitcoin Cash. Bitcoin jako takovy je jiz za svym technologickym limitem pokud jde o rychlost transakci. Nicmene se zacaly ukazovat indicie, ze Segwit2x hard fork ve zkutecnosti odvolan nebyl, ze prijde drive nebo pozdeji v nejake forme, je jasne, ale je tu jista nejistota, ze stejne prijde a mozna neplanovane. Nekteri oznacuji tyto informace za scam ve snaze destabilizovat trh, jini je berou vazne.
PS: trh funguje presne takto: https://www.youtube.com/watch?v=YbD-omir4c0&t=5s

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ale množství jiných kryptoměn, které přišly po bitcoinu, se z nedostatků poučilo a už na základě svého počátečního designu řeší problémy typu rychlost transakcí, růst blockchainu, tvorba obrovských poolů založených na ASIC a s tím přicházející nebezpečí toho, že jeden vlastník bude ovládat přes 50% sítě, atd.....
Nebylo by tedy spíš na místě na základě dosavadních zkušeností vybrat novou kryptoměnu, která je v tomto ohledu už od začátku nejlépe navržena?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V idealnim svete nejspise ano, ale ja takovy neznam :) Celkem dobre to jde vztahnout na volby bych rekl :) Me je to uprimne celkem jedno jak krypto dopadnou i kdyz moc bych si pral, aby mely status meny a stejne se na ne divalo i nase ministerstvo financi, do te doby musim zisky danit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno, asi vás zklamu, ale podle pohledu finančáku zisky budete muset danit, ať budete příjmy přijímat v jakékoliv jiné měně než CZK, nebo přijímat platby v komoditách, jako např. ve zlatě, což je současný pohled ČNB na BTC. Leda by jste je před finančákem zatajoval jako v klasické swarc ekonomice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste si prosim znovu precist co jsem psal :). Me nezklamete, protoze to vim. Zisky z kryptomen se dani. Snazit se je zatajit je kratkozrake, jelikoz bankovni ucty burz jsou proflaknute. Na druhou stranu kurzovy rozdil z prevodu men se nedani, pokud se nejedna o podnikatelskou cinnost. Tudiz nas financni aparat nepohlizi na kryptomeny jakozto na menu (z meho laickeho pohledu).

ps: Příjmy z kapitálového majetku podle § 8

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jste měl hned upřesnit, čeho se týká věta "do te doby musim zisky danit."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Při tom kolotoči mi není moc jasné, proč si tolik lidí vybralo právě BCH. Přitom takové Ethereum (které jsem při příležitosti této akce nakoupil :-) se pohnulo jenom o pár procent, a to ještě dolů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. BTC určitě měna je (je to uvedeno na Wikipedii, a i kdyby nebylo, nevadilo by to).
2. Kryptoměny mají obrovský potenciál a je pravděpodobné, že jejich význam poroste. Autor (autoři) BTC měli být už dávno nominováni na Nobelovu cenu za ekonomii.
3. Kryptoměny jsou zatím minoritním platidlem, páč většina lidí se jich bojí. Pokud by se k Japonsku přidaly i jiné státy, začne být veselo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jistý bývalý český exekutivní politik (prof. ing. V. K.) tvrdil, že € je zcela chybný projekt odsouzený ke krachu (lehce parafrázuji). Nádherný omyl pana profesora. Naneštěstí jeden z mnoha :-). S kryptoměnami to může být podobné. Ekonom Dominik Stroukal (ředitel Liberálního institutu) se domnívá, že "kryptoměny jsou prima". Viz jeho publikace "Bitcoin: Peníze budoucnosti".
Rozhovor (16. 8. 2017): https://www.youtube.com/watch?v=ljVTocTqvzM
...krásný večer všem :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale € je vadný projekt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k ekonomickým výsledkům Eurozóny jako takové je to úspěch. Není ideální, ale to ten čínský projekt raketového růstu taky ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... a jestli neumřeli, tak se o kryptoměnách dohadují dodnes... zatímco jejich počítače dál ohřívají planetu a čas jejich životů se krátí :) Pořád mě nepřestává fascinovat, kolik energie jsou ochotni lidi investovat do boje za tu svoji jedinou pravdu. A proč vlastně... ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.