Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD 20nm proces nevynechá, nepovažuje ho ale za prioritu

Změny v souvislosti s 20nm procesem TSMC se dotknou i AMD - společnost ale tuto generaci nepřeskočí zcela, nějaké 20nm produkty půjdou na trh již v příštím roce…

V souvislosti se zrušení „výkonné“ varianty 20nm procesu TSMC (CLN20G HKMG) přišly informace o tom, že Nvidia minimálně v segmentu grafických čipů přejde z 28 nanometrů rovnou na 16. Důvodem je, že TSMC bude nabízet pouze takzvaný CLN20SoC proces, který nedosahuje výrazně vyšších taktů než 28nm a hodí se tak spíš pro mobilní procesory, kde je prioritou energetická úspora a nikoli výkon.

Zrušení CLN20G HKMG samozřejmě nabouralo plány i AMD, patrně ale ne tak výraznou měrou. Společnost totiž 20nm výrobu nepřeskočí, minimálně mobilní SoC ji využívat budou. Od května je více-méně potvrzená například v souvislosti s APU Nolan, nástupcem mobilního 28nm APU Beema. Ostatní ale zůstává nejsané.

Amd Skybridge K 12 01

John Pitzer z finanční skupiny Credit Suisse se proto na AMD obrátil s dotazem, jak to vypadá s 20nm procesem a využitím FinFET (pozn.: 20nm proces TSMC, tedy CLN20SoC nevyužívá FinFET, de facto 20nm proces obohacený o FinFET nazývá TSMC 16 nm). Odpověď, která přišla od Lisy Su (snímek v úvodu), potvrdila, že AMD i nadále počítá s 20nm i FinFET procesy, ale technologie výroby pro společnost není jako taková o nic důležitější, než architektura, technologie návrhu nebo IP.

Z této poměrně neurčité odpovědi (kterou pod čarou citujeme v originálním znění bez úprav podle transkripce od Seeking Alpha) vyvodila redakce webu KitGuru závěr, že AMD těmito slovy potvrzuje vydání 20nm grafických karet v roce 2015. Nemůžeme tvrdit, zda AMD nějaký 20nm grafický čip v roce 2015 vydá nebo nevydá, ale ani při zapojení veškeré fantazie nemůžeme ze slov Lisy Su vyčíst nic, co by potvrzovalo jeden nebo druhý scénář.


I think when you look at what's important to us, I mean clearly process technology is an important element but we have invested quite a bit in architecture, design techniques, new IP software. So, I wouldn’t say that process technology is the first and primary determinants for us. It is important that we are on competitive technology, so we have said before and I will say again that 20 nanometer is an important note for us. We will be shipping products in 20 nanometer next year and as we move forward obviously a FinFET is also important. So, if you look at our business, it is quite a bit more balanced between the semi-custom, embedded sort of commercial PRO Graphics growth portions as well as the more traditional sort of client and graphics pieces of our business. So technology plays in all of those businesses.

-- Lisa Su

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku AMD 20nm proces nevynechá, nepovažuje ho ale za prioritu

Úterý, 22 Červenec 2014 - 15:25 | no-X | 16nm proces TSMC: half-pitch = 32 nm, hradla 30,...
Úterý, 22 Červenec 2014 - 15:13 | no-X | Jde o rozdíl plochy téhož návrhu vyrobeného na...
Úterý, 22 Červenec 2014 - 15:11 | Rajnoha | Suhlasim, ze moze ist aj o marketing a moze to...
Úterý, 22 Červenec 2014 - 15:00 | Ji Si | Nevím, k čemu konkrétně se ty procenta vztahují....
Úterý, 22 Červenec 2014 - 14:49 | no-X | 16nm TSMC je o 5 % menší než 20nm, 14nm GF/...
Úterý, 22 Červenec 2014 - 14:42 | Rajnoha | K poznamke - (pozn.: 20nm proces TSMC, tedy...

Zobrazit diskusi