Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nové APU od AMD doplní tablety s Windows 8

Fusion APU 3
Je zřejmé, že APU Hondo s platformou Brazos-T, tu nebude věčně. AMD plánuje pro x86 kompatibilní tablety nabídnout něco lepšího, co by zároveň mohlo lépe konkurovat Intelímu Clover Trail-W…

Předem musíme upozornit, že informace z různých zdrojů jsou všechno, jen ne konzistentní. Pokusíme se je proto trochu utřídit.

AMD Mobile Processors Roadmap 2011-2013

Začněme roadmapou z loňského září. Nebojte, z celého rozsáhlého diagramu nás zajímá pouze bleděoranžový chlíveček vpravo dole. Nástupcem 4,5W tabletového APU Hondo se mělo stát APU Samara s procesorovou architekturou Jaguar (nástupce Bobcatu). To je více méně vše, co se z loňského slajdu dalo zjistit.

AMD Roadmap 2013 Tamesh Temash Kabini Kaveri APU

Jen o pět měsíců novější roadmapa ale mění situaci - žádné APU Samara již neobsahuje - namísto něj zmiňuje APU Tamesh. Procesorová jádra Jaguar ale zůstávají a o GPU se dozvídáme, že patří do generace GCN (což je logické, VLIW-5 patrně končí s platformou Brazos 2.0 a VLIW-4 zůstane doménou Radeonů HD 6900 a APU Trinity). Jaký by měl být rozdíl mezi čipy Samara a Tamesh se zřejmě nedozvíme - patrně však nikterak výrazný (mohlo dojít například jen k nezbytným změnám pro změnu výrobního procesu, respektive výrobce - 28nm proces nabízí jak TSMC, tak GlobalFoundries).

AMD FAD2012 - Client and Graphics Roadmap 2012-2013

Možná jste si všimli, že poznámka dole na slajdu uvádí stejné datum jako ta předchozí. Je tomu skutečně tak, přesto jedna z oficiálních verzí uvádí název APU jako Tamesh a druhá jako Temash. V oficiálních materiálech AMD i článcích a novinkách všemožně po internetu můžete narazit na oba dva názvy - což nám situaci nikterak neusnadňuje.

AMD APU Temash codename decoder

Poradili jsme se proto s dokumentem zvaným AMD Codename Decoder, v němž bychom očekávali správný název (pokud už nikde jinde). Jak vidíte výš, uvádí název Temash, čehož se budeme držet. Temash je mimo jiné název řeky ve středoamerickém státě Belize, což nás v domněnce o správnosti této varianty jen utvrzuje.

Podle serveru DigiTimes se AMD s novým APU, které plánuje vydat počátkem roku 2013, pokusí dosáhnout zároveň nižší spotřeby i vyššího výkonu oproti Hondo, což se s přechodem ze 40nm na 28nm proces jeví jako poměrně snadno realizovatelný krok. Co přinesou nová procesorová jádra, zatím není jasné, ale od grafického čipu na bázi GCN můžeme očekávat implementaci unifikovaného adresního prostoru a vůbec plně koherentní paměť pro CPU i GPU. Spíše zajímavostí pak bude podpora double-precision, kterou architektura GCN podporuje nativně.

Aby těch zmatků okolo čipu Temash nebylo málo, je tu ještě jedna mystifikace, na kterou jsme narazili při ověřování správného názvu. Můžete totiž narazit na informaci, že AMD plánuje Temash vyrábět na 32nm SOI procesu v GlobalFoundries, což je samozřejmě naprostý nesmysl. Používat proces určený pro maximální výkon na výrobu APU určeného pro minimální spotřebu je konceptuálně stejně smysluplné jako přesazování fuchsií buldozérem.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Nové APU od AMD doplní tablety s Windows 8

Středa, 23 Květen 2012 - 22:40 | Fake Name | Na robenie palaciniek by mohol byť dobrý
Středa, 23 Květen 2012 - 21:45 | gurulix | Těch mnoho prostředí je v GNU/Linuxu víc z...
Středa, 23 Květen 2012 - 13:45 | Pety | Tak tak, ke každému linuxovému distru aspoň pět,...
Středa, 23 Květen 2012 - 12:18 | Fake Name | Na tie Unity Tablety sa ešte načakáme Canonical...
Středa, 23 Květen 2012 - 10:46 | TomK | Dobrý článek, autorovi +1
Středa, 23 Květen 2012 - 10:43 | gurulix | A co tablety s Unity, GNOME 3 nebo s KDE 4?...

Zobrazit diskusi