Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD uvádí Bristol Ridge PRO s rozšířenými zárukami

APU Bristol Ridge pro OEM partnery je uvedené a nyní - před vydáním pro maloobchodní trhy - došlo na profi sféru. Bristol Ridge s přídomkem PRO je platforma, na kterou AMD nabízí speciální záruky…

Bristol Ridge, poslední 28nm APU vycházející z architektury APU Carrizo, patrně dobře znáte. Pokud ne, pak si můžete osvěžit paměť počtením o jeho architektuře a úsporných technologiích, o jeho vydání, platformě a čipsetech, případně o tom, jak významný posun v procesorovém a zvláště grafickém výkonu nabídlo oproti svému předchůdci. Recenze přinesly docela pozitivní ohlasy a AMD si zřejmě byla vědoma, že první, co vydání PRO varianty přinese, budou otázky typu: „…a proč nedostaly přednost retail / maloobchodní trhy?“.

Amd Bristol Ridge Pro 03

Mezi prvními slajdy prezentujícími PRO variantu najdeme konstatování, že od poloviny roku stouply prodeje v segmentu AMD PRO o 45 %. Pokud si připomeneme, že už v roce 2014 došlo je zdvojnásobení prodejů těchto produktů, pak se společnosti nelze divit, že firemní trhy dostaly několikatýdenní přednost před retail platformou, aby jejich poptávka byla pokryta prioritně. Tím výrobce v podstatě odpovídá na očekávanou otázku.

Amd Bristol Ridge Pro 06Amd Bristol Ridge Pro 07

Co se jednotlivých modelů PRO platformy týče, neliší se základními parametry nijak zásadně oproti verzím pro domácnosti, a tak pro ně platí vše, co bylo řečeno ve výše odkázaných článcích. Ze základních prvků stojí za zdůraznění, že strop TDP klesl z původních 95 wattů u předchozí generace na 65 wattů, přičemž IPC procesorových jader, takty procesorových jader, efektivita grafické architektury i takty grafického jádra ruku v ruce stouply, takže přes zachování 28nm procesu a pokles TDP je Bristol Ridge rychlejší než jeho předchůdce (procesorově v průměru o 9-10 %, graficky o 16-37 %).

Amd Bristol Ridge Pro 09Amd Bristol Ridge Pro 10

Co se konkurence týče, staví AMD řadu A12 proti Core i5 (6500T), A10 proti Core i3 (6100T), A8 proti Pentiím a A6 proti Celeronům. AMD přiznává, že procesorový výkon je „jen“ srovnatelný nebo o jednotky procent nižší, ale grafický je o polovinu až dvě třetiny lepší.

Amd Bristol Ridge Pro 11Amd Bristol Ridge Pro 12Amd Bristol Ridge Pro 13

Podstatou PRO segmentu zůstávají specificky koncipované záruky. Základní spočívá v principu, že zákazník přesně ví, do kdy bude model, který si pořídil, dostupný - navíc tato dostupnost je často nezanedbatelně delší než v segmentu pro domácnosti. To může být velmi důležité v situacích, kdy firemní klientela odebírá větší množství hardwaru či sestav s daným hardwarem a potřebuje zajistit, aby v případě poruchy bylo zařízení nahraditelné identickým. Jednak z důvodu zachování jednotnosti platforem a jednak z důvodu zvýšených nákladů při náhradě platformy (pokud odejde čip, který již není dostupný, znamená to nejen náhradu čipu, ale často také desky, koupi nových pamětí a někdy i dalšího hardwaru, který je k desce nějakým způsobem vázaný).

Amd Bristol Ridge Pro 14Amd Bristol Ridge Pro 15Amd Bristol Ridge Pro 16

Bristol Ridge PRO je dostupné ve dvou řadách. Základní, jejíž parametry jsou velmi podobné standardní desktopové řadě. TDP je nastaveno na 65 wattů a krom nejvyššího modelu je možné jeho přenastavení na 45 wattů, aby APU mohlo být provozované i systémech, které jsou limitované napájením, chlazením procesoru nebo produkcí odpadního tepla. Pokud jsou nároky na snížení spotřeby ještě vyšší, lze sáhnout po řadě Bristol Ridge PRO E, která má standardní TDP nastaveno na „notebookových“ 35 wattů a (opět s výjimkou nejvyššího modelu) lze hodnoty regulovat - tentokrát však oběma směry: od 25 do 45 wattů.

Amd Bristol Ridge Pro 22

Zdroje: 

AMD

Diskuse ke článku AMD uvádí Bristol Ridge PRO s rozšířenými zárukami

Úterý, 4 Říjen 2016 - 23:48 | JoHnY3 | Vsechno jsou to ridge, protoze maji navzajem...
Úterý, 4 Říjen 2016 - 23:02 | tombomino | Az na to, ze tohle neni urcenou pro "domaci...
Úterý, 4 Říjen 2016 - 23:00 | tombomino | Spise pritahuje do diskusi jedince se zvlastnim...
Úterý, 4 Říjen 2016 - 11:18 | Hrdina | AMD málo topí? ;)
Úterý, 4 Říjen 2016 - 10:04 | Mirda Červíček | Nech toho, stačí Crha a Hrdina. Z jejich diskuze...
Úterý, 4 Říjen 2016 - 09:54 | Karáš Svorka | Pro koho to proboha je? Každý soudný člověk přece...
Úterý, 4 Říjen 2016 - 08:44 | Hrdina | Pokud bude top model odemčený a pokud bude stát...
Úterý, 4 Říjen 2016 - 08:18 | Jon Snih | Já zas nepochopil, proč nová generace procesorů...
Pondělí, 3 Říjen 2016 - 21:10 | RedMaX | Prosim te, kdo si ma ty kodove nazvy pamatovat....

Zobrazit diskusi