Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Catalysty 12.7 doplní technologii DTE i stávajícím Radeonům HD 7000

AMD Catalyst logo velké
K novinkám krátce uvedeného Radeonu HD 7970 GHz Edition patří technologie nazvaná DTE: Digital Thermal Estimation. Nezůstane však specifikem nejvyššího modelu, dostanou jí i stávající karty.

Podstata technologie DTE spočívá v rozšíření souboru vstupních dat, které technologie PowerTune zohledňuje při rozhodnutí, na jaké frekvenci poběží grafický čip.

Současná verze PowerTune monitorovala vytížení jednotlivých částí čipu a na jejich základě vypočetla, jakou má GPU aktuálně spotřebu - pokud byla vyšší než stanovený limit, došlo ke snížení frekvence na takovou úroveň, která se do TDP limitu vešla. Systém ale nebral v potaz leakage, zjednodušeně řečeno závislost spotřeby na teplotě a ve všech případech počítal s nejhorší možnou situací (nejvyšší teplotou).

Stávalo se proto, že k podtaktování došlo i v okamžiku, kdy byl čip sice vytížený, ale způsobem, který jej příliš nezahříval a reálná spotřeba zůstávala v únosných mezích. Právě účelem DTE je rozlišovat i situace, kdy k zahřívání nedochází, leakage je nižší a snížení frekvencí není nutné. Podle AMD umožnila tato technologie na HD 7970 GE dosáhnout o 3-4 % lepšího výkonu, protože nedošlo k podtaktování.

Radeon HD 7970 GE slide 05

DTE bude od červencových Catalystů dostupné i pro dosavadní modely, to znamená Radeony HD 7700, HD 7800 a HD 7900. Bylo by však příliš optimistické očekávat, že automaticky na všech kartách dojde ke 3-4% zvýšení výkonu - u většiny z nich je totiž poměrně výrazný odstup mezi typickou spotřebou v zátěži a limitem PowerTune. To znamená, že PowerTune zasahuje výjimečně a stejně tak budou situace, kdy by se DTE mohlo pozitivně projevit na výkonu, spíše výjimkou.

Přesto bychom mohli určitý přínos pozorovat na Radeonu HD 7750, tedy pokud budeme mluvit o verzi bez přídavného napájení. Ta má limit PowerTune nastavený poměrně agresivně na 75 W (kvůli specifikacím PCIe sběrnice), takže z původních modelů na tento strop naráží nejčastěji. Vliv tedy bude, ale není možné říct, jak výrazný.

Závěrem ještě poznámka, která souvisí s HD 7970 GHz Edition: Podle slov Davea Baumanna z AMD společnost většině zahraničních webů sdělila jednu informaci, která se oficiálními kanály do České republiky nedostala: Většina výrobců by od prvního dne měla nabízet vlastní modely s nereferenčními chladiči. Chladič osazený na testovacích vzorcích měl zajistit funkčnost karet pro účely výkonnostních testů, ale nevypovídá o hlučnosti / teplotách většiny karet, které budou reálně dostupné na trhu.

Jedna věc je, že tomuto vyjádření nemáme problém uvěřit (vysvětluje to mimo jiné nevyvážené nastavení otáček - pokud AMD počítala s tím, že karty půjdou na trh rovnou s vlastními chladiči výrobců, neměla důvod věnovat ladění otáček přílišné úsilí.). Nic to ale nemění na faktu, že tento přístup považujeme přinejmenším za zvláštní a hlavně za nepříliš šťastný - omezuje to totiž možnost výběru - dvouslotový chladič, který vyfukuje veškerý použitý vzduch z case a přitom neutrhne uživateli uši, totiž kupující v nabídce nenajde.

Zdroje: 

AMD

Diskuse ke článku Catalysty 12.7 doplní technologii DTE i stávajícím Radeonům HD 7000

Žádné komentáře.