Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD Catalyst 12.9 Beta podporuje přepínání grafik v noteboocích

S ohledem na to jak to (ne)funguje u nvidie, jsem zvědavý na to, jak se se stejným problémem popasuje AMD.

Osobně jsem ale skeptik, tyhle vyfikundace IMHO nejspou prakticky k ničemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je právě ono. Měl jsem možnost si to vyzkoušet u Nvidie. Fungovalo to naprosto v pohodě. A teď mi řekněte, proč mám z toho v podání AMD obavy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vim, vim! Protoze AMD programatori jsou naprosti trotli! Nebo spis ja verim, ze ty ovladace pise nekdo aspon trochu inteligentni a schopny, bohuzel CCC sverili do rukou nejakeho managora, co to "programuje" nekde v powerpointu ..... kdyz do dnesniho dne nezprovoznili to zaskrtavaci policko "Disable EDID", aby proste fungovalo (misto, aby nedelalo nic), no a o custom rozlisenich ani nemluve ..... tak pochybuju, ze tohle bude (aspon nejak) fungovat driv nez za, rekneme ...., 5 let?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja som zas este nevidel Optimus fungovat bez problemov. Vela ludi malo problem, ze v niektorych, hlavne starych hrach robi co chce a zaseky nie su vynimkou. Na forach sice je vela ludi co ma podobny problem, ale vascinou je odporucane riesenie skusat rozne oladace a niektore hadam pojdu. Mozno sa za poslednych par mesiacov sitiacia zlepsila, ale ludi v mojom okoli co vyuzivaju Optimus znacne ubudlo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak se přijď podívat k nám do kanclu :) Takovejch kecalů co to v životě neměli v ruce tu máme denně desítky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kecalov, ktory rozpravaju ako to uzasne funguje po tom co na tom spustili dna nove tituly je po nete fura. Ale dat riesenie na na minoritne, alebo stare hry, tak to uz nie.
A odovodnenie, ze na to staci aj Intel si mozes strcit niekam, lebo ten sa v ovladacovh venuje len novsim pocinom.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to já mám naprosto opačné zkušenosti - problémy s BIOSy (po připojení k dokovací stanici, kdy celý notebook jaksi není schopen detekovat, kam vlastně má posílat obraz, když je dekl stroje zavřen), problémy s automatickým přepínáním aplikací, problémy s ovladači (v podstatě téměř nemožnost updatovat ovladače bez toho, že by optimus ztratil kytičku).

U AMD nevím jak to dopadne - nicméně minimálně u řešení APU + externí grafika (kde to mám dojem už víceméně částečně fungovalo) si myslím, že to spolehlivostí horší než Optimus být nemůže :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

a to AMD nemalo doteraz moznost prepinat grafiku? alebo tu ide len o to AUTOMATICKE prepinanie na zaklade profilov?

a ako je to s tym Optimusom, tam su tiez nejake profily, alebo to na zaklade vytazenia GPU prepina? neda sa to manualne zvolit, ze ktore GPU ma byt aktivne?

(zaujimalo by ma to, kedze uz nejaky piatok facham na starom HW a nemam dovod na upgrade, tak neviem ako to je realne s novymi GPU, tak aby som mal aspon nejaky prehlad)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U Nvidia Optimus je to tak, že jsou profily pro aplikace, tam je nastaveno, jaká grafika se má použít. Dá se to ručně při spouštění té které aplikace i vybrat (po kliknutí pravým tlačítkem na zástupce, jestli se má pustit integrovaná, nebo Nvidia). Jinak integrovaná běží pořád, zapíná a vypíná se jen ta diskrétní, ta pak posílá svůj obraz přes PCIe té integrované a ta ho jen zobrazí.

Počítám, že u AMD Enduro to bude to samé v červeném - profily určitě, ruční výběr on-demand při spouštění nevím, ale už jsem něco podobného viděl na nějakém custom řešení v nějakém noťasu. Enduro to má nejspíš jen nějak standardizovat ze strany AMD (pro mě je žádoucí, aby to mělo podporu výrobce té diskrétní grafiky a vycházely na to od něj aktuální ovladače, protože v praxi na to výrobci noťasu hází zpravidla těžkej bobek).

Na základě vytížení GPU se nepřepíná nic (takový to „když nestíhá integrovaná, tak se zapne diskrétní“, je jen marketingovej krasožvást). Ono jaksi nejde scénu za běhu přehodit na jinou grafiku, aniž by si toho uživatel všiml ;). Tak daleko opravdu ještě nejsme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

diky za vysvetlenie

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

@WIFT: Přesně tak, "za chodu" do přehazovat nejde. Člověk to musí napřed definovat (ať už vývojář ovladačů nebo uživatel) což je u Intel+AMD grafik docela vopruz (teď nemluvím o hrách, ale především o programech). Docela pěkně to měla řešená VAIA kde byl manuální přepínač stamina/performance - jednoduch, funkční, přehledné... Ale takových notesů je bohužel jen hrstka :(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.