Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Proč má Fiji namísto některých ACE jednotek HWS jednotky?

Amd Fiji Gpu On Table
AMD k příležitosti uvedení Fury Nano zveřejnila aktualizovaný diagram jádra Fiji, ve kterém se objevil nový typ jednotek označený záhadnou zkratkou HWS. Oč by mohlo jít?

Při červnovém uvedení GPU Fiji odhalila AMD níže uvedený slajd, který prezentuje schéma čipu. V nejvyšším modrém pruhu je patrná osmice ACE jednotek, podobně jako tomu bylo třeba u čipu Hawaii.

Na Hot Chips si ale k příležitosti uvedení Fury Nano AMD nachystala aktualizovanou verzi schématu, která doznala jedné podstatné změny. Namísto osmice ACE jednotek uvádí jen čtyři, ale místo chybějící čtveřice kreslí dvě „HWS“ jednotky. To přineslo diskuse na téma, co to vůbec ono HWS může znamenat.

Amd Hot Chips Gpu Session August 2015 14

AMD to zatím nijak nekomentovala, oficiální vysvětlení není - pouze veřejný komentář D. Baumanna: „Ne všechny ACE jsou rovnocenné“. Co to vlastně jsou ACE: Jde o řídící jednotky, které se podílejí na přijetí výpočetní úlohy, její rozdělení mezi dostupné výpočetní bloky a předání. V podstatě jde o buffery, které mají přístup k L2 cache a výpočetním jednotkám a které vytvářejí rozhraní mezi aplikací a vlastním výpočetním hardwarem. Zjednodušeně řečeno, aplikace zapíše do ACE příkaz, který obsahuje popis rozsahu požadované úlohy a ukazatel oné úlohy. ACE úlohu rozdělí na menší části, které přidělí jednotlivým blokům k paralelnímu zpracování. Tím úloha ACE končí, konkrétní provedení už má na starost dispatch controller.

Význam ACE spočívá v tom, že architektura GCN je koncipovaná jako silně paralelní (což je jeden z významných rozdílů oproti soudobým architekturám Nvidie, které jsou koncipované spíše pro sériové zpracování) a je tedy třeba nějakým způsobem zpracování úloh rozložit, aby došlo k co nejefektivnějšímu využití. ACE jednotky dosud nacházely uplatnění především při výpočetních úlohách. DirectX 11 je nebylo schopno využít. To změnila nová API, nejprve Mantle a následně ostatní, která vznikla po jeho vzoru: DirectX 12 nebo Vulkan. Ta obsahují efektivní podporu pro paralelní zpracování 3D a výpočetního kódu, kde nacházejí ACE uplatnění (podrobnější informace najdete ve článku o asynchronních shaderech).

Nyní se v diagramu Fiji namísto 8 ACE objevily 4 ACE a 2 HWS. Baumannův komentář nastiňuje, že HWS jednotka bude zvládat totéž co dvojice ACE, ale pravděpodobně umí ještě něco navíc, čím se zatím AMD nechce moc zaobírat (nebo chce nechat zvědavce nějakou dobu tápat). Jsou v podstatě dvě možnosti, co by ona zkratka mohla znamenat. Obě varianty navíc mohou úzce souviset, takže to není „buď, anebo“. HWS by mohlo značit zkratku pro HardWare SRIOV. Zkratka SRIOV je uvedena přímo na slajdu a jde o způsob virtualizace, kdy lze prostředky jednoho GPU využívat jako více samostatných GPU přístupných pro různé klienty. Tato funkce by byla obdobnou Nvidia vGPU představené s profesionálními modely postavenými na jádru GK110.

Pravděpodobnější (ve smyslu výkladu zkratky, podpora SRIOV na Fiji je daná) je, že HWS znamená HardWare Scheduler. AMD v některých nedávných materiálech určených programátorům začala uvádět možnosti pro volbu mezi režimy plánování. Toto by znamenalo, že je možné hardwaru ponechat vyšší autonomii co do řízení (plánování).

Existují i další výklady, např. Hardware Wave Switcher (jakožto jednotka realizující compute wave switch), ale s ohledem na překryv funkcionality s ACE a nějakou funkční nadstavbu zatím nejvíc indicií ukazuje právě na hardwarový scheduling.

Tagy: 
Zdroje: 

AMD (slajdy), freedesktop.org, Beyond3D

Diskuse ke článku Proč má Fiji namísto některých ACE jednotek HWS jednotky?

Sobota, 29 Srpen 2015 - 18:18 | Anonym | ....
Pátek, 28 Srpen 2015 - 14:52 | xvasek | Mě trklo "VHS", ale to bude asi něco...
Pátek, 28 Srpen 2015 - 13:43 | TyNyT | při pohledu na HWS mně okamžitě "trklo...

Zobrazit diskusi