Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD upřesnila dostupnost FreeSync monitorů i podporu Radeonů

Amd Freesync Computex 01
Mimo záležitostí kolem Mantle a možné souvislosti s budoucí generací OpenGL, potvrdil Richard Huddy z AMD také několik informací o tom, jak pokračují práce na uvedení technologie FreeSync do praxe.

FreeSync je technologie, která má díky rozšířeným možnostem synchronizace přinést několik vylepšení - především pro desktop. Jednak efektivnější úsporu energie, kdy se snížením obnovovací frekvence při nečinnosti ušetří watty, která by jinak byly využité pro opakované překreslování statického obrazu. Dále umožní hladší přehrávání videa - obnovovací frekvence LCD se může přizpůsobit snímkové frekvenci videa, takže výsledek bude působit plynulejším dojmem. A nakonec je tu herní nasazení, které díky přizpůsobení LCD (variabilní snímkové frekvenci hry) umožňuje snížit latence a až o desítky milisekund prodloužit reakční dobu hráče.

Pro podporu technologie FreeSync jsou zapotřebí dvě věci: kompatibilní grafická karta a kompatibilní monitory. První polovina už na trhu je (níže uvádíme aktualizovaný seznam podporovaných modelů) - čeká se na monitory. Ty sice nepotřebují žádný specializovaný hardware jako v případě Nvidia G-Sync, ale musejí určitý rozsah snímkových frekvencí nativně podporovat. K tomu je potřeba buď novější elektronika, nebo v případě modelů, které ji již mají, aktualizovaný firmware a příslušné testy kompatibility. Podle Huddyho stojí nové FreeSync kompatibilní komponenty v nákladech maximálně o $10-20 (~200-400 Kč) víc než starší elektronika v nekompatibilních modelech, takže cenový rozdíl by nemusel být nijak dramatický. Bude však záviset na samotných výrobcích, jestli FreeSync nabídnou jako další z řady vlastností LCD, nebo jej zákazníkům předloží jako prémiový parametr za prémiový příplatek.

V současné době probíhají poslední přípravy ke spuštění výroby FreeSync monitorů, v září budou k dispozici vzorky, pak dojde na sériovou výrobu a na pulty se dostanou v příštím roce. Připravují se varianty v různých cenových relacích s korespondujícím rozsahem obnovovacích frekvencí. I levnější modely zřejmě přinesou podporu 24Hz režimu, aby mohly nabídnout přímou synchronizaci s 24FPS videem. Nejlepší pak na opačném konci rozsahu zvládnou až 144 Hz.

Podle Huddyho provází FreeSync monitory [mezi výrobci] vřelejší přijetí než 4K technologie, která objemy prodejů příliš neovlivňuje (týká se zatím pouze high-endu a v herním segmentu vyžaduje i adekvátně výkonný grafický hardware, který si zatím většina uživatelů nemůže dovolit). FreeSync LCD oproti tomu budou výrazně levnější a mají šanci oslovit širší spektrum uživatelů.

Nakonec ke kompatibilitě. Jak již AMD ohlásila, nabízejí plnou kompatibilitu s technologií FreeSync Radeony R7 260, R7 260X, R9 290, R9 290X a R9 295X. V podstatě jde o grafické karty s čipy „GCN 1.1“. Plná kompatibilita znamená, že přinesou jak úsporu energie, tak podporu pro hladké přehrávání videa, tak i variabilní framerate ve hrách snižující latence.

Na stejné úrovni podporují FreeSync APU s architekturou GCN, což jsou Kaveri, Kabini, Temash, Beema a Mullins. Novinkou pak je informace, že částečná podpora FreeSync bude k dispozici také na Radeonech „GCN 1.0“, tzn. na všech z řady HD 7000 a Rx 200, které nebyly zmíněny výše (čipy Cape Verde, Pitcairn / Curacao, Tahiti). Zvládnou režim úspory energie a hladšího přehrávání videa.

Diskuse ke článku AMD upřesnila dostupnost FreeSync monitorů i podporu Radeonů

Úterý, 19 Srpen 2014 - 14:06 | skaven | treba napisat do dellu, nech sa vynadria :)
Úterý, 19 Srpen 2014 - 00:48 | BezuchaR | Vzhledem k tomu, že by to měl umět Display Port 1...
Pondělí, 18 Srpen 2014 - 13:00 | JoHnY3 | EIZO EV2436WFS3 pokud ozelis FreeSync. Pevne...
Pondělí, 18 Srpen 2014 - 10:59 | bager | Pane vrchní objednávka! Tak si pište. 16:10 matny...

Zobrazit diskusi