Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD i Intel mají problémy s přechodem na 0.13 mikronů

Obr: AMD i Intel mají problémy s přechodem na 0.13 mikronů
Oba velcí výrobci procesorů mají problémy s uvedením procesorů vyráběných 0.13 mikronovou technologií. Pokud se chcete dozvědět, jak se k tomu obě staví a jak to ovlivní dodávky nových procesorů, přečtěte si celý článek.

AMD logoU AMD mají problémy s novým Thoroughbred jádrem (0.13 mikronů) pro nové Athlon XP procesory, které má nahradit současné jádro Palomino (0.18 mikronů). Mělo by se objevit ještě v prvním čtvrtletí příštího roku, ale vzhledem k současným problémům to není jisté. Nové jádro by se mělo objevit ve všech Athlonech s frekvencí vyšší než 1.8 GHz, to znamená, že pravděpodobně od Athlona XP 2200+ a výše. Ať už to dopadne tak či onak, zatím AMD hrdě popírá jakékoliv problémy a prý uvede nové procesory přesně podle původního plánu.

Intel logo staréU Intela první problémy s 0.13 mikronovou technologií začaly už v létě, ale ty už jsou vyřešeny. Objevily se však další, s měděným propojením a stabilizací celého procesu. Nicméně stejně jako AMD i Intel tvrdí, že se nové Pentium 4 s Northwoodem objeví přesně podle plánu 7. ledna 2002. A asi se mu to i povede, otázkou však zůstává, zda-li bude mít procesorů dostatek. Ještě bych rád upozornil, že původně chtěl Intel uvést tento procesor ještě na konci tohoto roku, ale díky problémům, které Intel vehementně popírá, se uvedení odsunulo až na leden.

Zdá se, že u obou firem budou první dodávky problémové, což znamená nedostatek procesorů s novými jádry běžícími na 0.13 mikronové technologii. Jak AMD, tak Intel se snaží své problémy co nejrychleji vyřešit, protože méně mikronů znamená především méně tepla, to má za následek možnost vyšších frekvencí (vyššího výkonu) a pro zmíněné firmy větších příjmů.

Zdroje: 

Diskuse ke článku AMD i Intel mají problémy s přechodem na 0.13 mikronů

Žádné komentáře.