Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD Instinct MI300X a MI300A na detailních obrázcích

no to jsem zvedavej.. ani by me neprekvapilo jesli to bude skoro 3x rychlejsi jak aurora nebo 3x efektivnejsi..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"a propustnosti až 5,2 TB/s"

To jenom poukazuje, ze proste pametova propustnost pro soucasne pouziti i v segmentu beznych CPU je 50GB/s az 90GB/s proste malo nebo spis na hranici.

Troufam si tvrdit, ze by to mela byt cca tak 1/10 pro high perfomance retail cpu. Coz v pripade AMD je 520 GB/s. Pristup AMD k retailu je proste katastrofalni, zajimaji se jen o enterprise a mega enterprise.

Ryzen 7950x jako pocitadlo dobry, ale je to tahak uspechu epycu a AMD ocekava, ze zakaznik je hlupak a koupi 1/4 udelavku serveroveho procesoru aniz by se hloubeji zajimal co za tim stoji.

Skutecne dnes je asi nejlepsi volba Apple M3 jako pocitac na praci, dokud Intel nevyresi potize s managmentem produktu.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Jsme bohatou zemí, telefon už máme i v blázinci...

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Hovorite z vlastni zkusenosti?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

@No-X
Nechces mu da aspon docasny banan..bud je to bot a nebo misuge, vychazi to ale nastejno.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tome poznavas me vubec?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tome to jsem preci ja.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

'' To jenom poukazuje, ze proste pametova propustnost pro soucasne pouziti i v segmentu beznych CPU je 50GB/s az 90GB/s proste malo nebo spis na hranici. ''

nekdy je lepsi bejt zticha nez hodit do plena takovou blbinu a vsem potvrdit ze netusim ktera bije.. propustnost vzdycky musi bejt umerna vykonu a ucelu.. fakt se neda posuzovat jakou propustnost potrebuje cpu z hodnot ktery ma ai akcelerator.. normalniho cloveka by mohlo trknout ze vykon stolnich cpu je v GOPS kdezto ai akceleratoru v TOPS.. takze asi tak o tri rady jinde..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nejdřív byla modla applistů 6ALU, teď je to propustnost

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ted v tuto chvili nabizi Apple kvalitni procesor na praci. Nejsem priznivcem zadne znacky narozdil od mnoha kritiku.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Kvalitni procesor na práci(*) poskytují všechny 3 firmy. Záleží na sekundárních parametrech. A změna platformy je pro mě třeba docela zásadní negativní sekundární parametr kvůli licencím apod (Win => MacOs). Na vašich prezentacích vašeho profesního vytížení mě zaráží, že byste byl ochoten jet na epyc milan s 64 jádry a koupil jste si místo něj i7-12700H. To je setsakra rozdíl.

(*) někdo může mít use case, kde v jeho profesi vyhrává na celé čáře amd, posuzuji tady ale svou profesi kde mi stačí 8 jader a zbytek je stejně na serveru

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pokud tech 8 jader nebude sdilet stejny pametovy kanal, zjistite, ze se vam bude pracovat podstatne lepe. To vam dnes nabidne vyhradne Apple.

Jak jsem jiz sdeloval AMD ma napraskanych vsech 8 jader do jednoho cipletu. Pokud neenkodujete video, neprovozujete server, nedelate matematicke simulace, nehrajete pocitacove hry - takove rozlozeni jader proste nevyuzijete.

Spis je problem v technicke prizpusobivosti. Nejste dostatecne adaptibilni, zmena OS je pro vas zasah do pracovniho zivota. Prestoze evidentne nespotradate sociologickou prizpusobivost. OS licence je beznou soucasti PC/laptopu.

To co oznacujete negativnim parametrem je ve skutecnosti negativni emoce. Jste emocne zabouchnuty do sveho OS, rozlozeni pracovni plochy, wallpaperu, pokud byste o to vsechno najednou prisel, mohl byste mit deprese nebo uzkost.

V tomhle vam neporadim, nejsem sociolog, ale zajiste vam rozumim.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Nejde vůbec o licence k OS. Jde o licence k pracovním nástrojům. Ty jsou nepřenositelné mezi platformou.

Stejně jako přechod iOS <=> android. Přijdete o všechny nákupy z google play / appstore

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

g6free pokud má člověk nakoupeno větší množství drahého SW, případně rovnou strávil víc času laděním pro optimální výkon, změna platformy je hodně blbý nápad. Přechod třeba z Intelu na AMD ještě jde, stále máte tentýž OS, byť některé optimalizace můžou být jiné.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tohle musite delat s nakupem kazdeho noveho pocitace nebo laptopu. Mate jiny hw, takze jedine co muzete prenaset jsou emoce, wallpaper apod. S licencemi to je tezke, nekdo z tohoto duvodu radeji nekupuje placeny sw a vice uziva volne dostupny.

Dam priklad nakup total commanderu je emocni zavislost na ux. Urcite najdete nahrazku. Naopak ja doporucuji se moc psychicky nevazat na jedno uzivatelske rozhrani a prechod z windows na apple muze byt prospesny.

V pripade adobe nastroju toto muzete vykomunikovat s dodavatelem. Nakonec zjistite, ze to s temi licencemi neni az zas tak strasne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Aha a když člověk udělá jen to, že vymění v patici novější a výkonnější model CPU a zvýší kapacitu RAM, tak je to obrovský problém... Ale chápu, takovou činnost u Apple udělat nejde...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dnes uz se za pracovni PC povazuje vetsinou laptop. Desktopy pouze domu, do serverovny, do office na administrativu, mimo konkretniho specifickeho uziti kde vetsinou potrebujete graficky akcelerator. A v laptopu skutecne nemuzete vymenit CPU a nikomu to nevadi.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na povaze práce. A můžou být stále lidé, co cloudu nevěří a pokud opravdu potřebují výkon, nemají na výběr. Stejně tak ve velkých konstrukčních odděleních nedělají takovou práci na NTB. Pokud je na tu práci konkrétní stůl a velkoplošný monitor nebo i víc, dává stolní počítač smysl. A ne každý je jen kancelářská krysa nebo programátor či podobně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Propustnost 100Gb/s zní hezky, ale jen do doby, než těch 8GB o které se CPU dělí s GPU dojde.
Na práci to fakt není.
Apple sice tvrdí, že 8GB na Apple je jako 16GB pro Windows, ale ... 16GB bylo málo už před léty.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mluvite o jednom bloku - 2 big jadra CPU + pametovy kanal, ikdyz oni to maji spis 4 jadra + 2 kanaly, ale to je jedno. Limit M3 je 32 GB pameti na kanal, minimum je skutecne 8GB pameti na kanal. Ale tak je to u vsech laptopu na trhu.

Nepopiram M3Ultra s 256GB pameti bude stat 200k. Ono to je vubec v celem IT tezke, nic neni zdarma. Clovek proste musi ty penize nejak nasetrit, pokud hw skutecne potrebuje k pracovni cinnosti.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Já žasnu, jak se tu pokaždé v random intervalu objeví nějaký pacient, co mele v každé diskuzi stále dokola stejné hovna. Gratuluju g6free, přebíráš otěže po 6xALU.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

A neni to jen pseudomin JirkyK? Příjde mi že mlátí slámu úplně stejně. A poslední dobu ho tu nevídám...resp se mi zdá, jako by jeden pacient nahradil druhého.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná jste se jen minuli.
Jirka Kocman je na těchto stránkách pořád aktivní, ale dnes se Vám nemůže věnovat.
Musí hájit použitelnost nového M3 s 8GB RAM poté, co se ho někdo pokusil zostudit porovnáním s 16GB variantou.
https://www.svethardware.cz/youtuber-zkusil-macbook-pro-s-8gb-a-16gb-ram...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pane, vy jste sociolog. Muzete nabyt inzenyrskeho diplomu, nebudete vsak nicim jinym nez sociologem. Mate rad byrokracii a tedy obtezujete mimo diskuznimi tematy. Urazite lidi s opacnym nazorem, protoze takhle vam to v hlave funguje.

K pacientovi mate bliz vy nez ja. Rovnou jsem si vas vytrasoval na linkedin, jste socialne prehraty manazer. Takovych jako vy je v CR tuna, jsou nasrani vsude. Vsude opruzuji a obtezuji. Zerete hruby domaci produkt, buzerujete najemniky, privlastnujete kauce, napadate najemniky, vloupavate se najemnikum do bytu, tyrate najemniky, pedrazujete najmy, uzavirate kartelove dohody v obchodnim segmentu, kradete cizi pridanou hodnotu a takhle bych mohl pokracovat...

Nechci vas urazet pane Misku. Ale vase spolecenska skupina je v CR premnozena a jste jak kobylky, horsi nez vsi. Ja uz v CR nebydlim, odstehoval jsem se a diky bohu za to.

Bydlet v zemi socialnich svini, smejdu a parazitu je peklo. To je presne ten vas stylisticky zpusob komunikace. Osocuji a napadam oponenta vlastnimi nedostatky, abych tak ziskal taktickou vyhodu a neumoznil mu, aby mi nejakym zpusobem vytykal me nedostatky.

V CR to je dnes skutecne sama socialni byrokraticka svine vedle druhe. Socialni smejdi se cpou do managmentu, do rizeni firem, do inzenyrskych oboru, do nemovitosti - chcete vlastnit uplne vse co je mozne. Socialni svine je specificky druh, ktery jako jeden z mala napada vlastni dodavatele.

Podivejte se kde je hruby domaci produkt CR. Je to tragedie i zpusob jakym diskutujete s oponenty je vic nez tragicky. Kdo je tady pacient? Nechte se zavrit do Bohnic a pak mi neco rikejte. Zamette si pred vlastnim prahem.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

g6free je 6. generace algoritmu?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Kazdy jsme nejaky. Ja jsem proste technicky typ. Jsem vice na pravem spektru stupnice, vasi kolegove jsou vice v leve casti stupnice. Co se vam nelibi?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Příjde mi že mlátí slámu úplně stejně - no ale tak to je společné poznávací znamení těhle pacientů.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Dalsi socialne orientovany technik. Co se vam na mne nelibi?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na Světě hardvare Son_of_the_bit. To je zase potrhlý apoštol ARM, podle něj procesory x86/arm64 vymřou do dvou let a uživatelé je budou pod dojmem z nových ARMů zahazovat...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To stejne preci spamoval uz i tady pred 2 lety...
Novinka je jeho "IPC" zalozene na GB6, kterym pomeruje vsechno a spamuje to porad dokola.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale to se svym zpusobem v USA skutecne deje. Tam prebira Apple nemalou cast konzumniho trhu se svymi CPU na bazi architektury ARMu. ARM je vysoce energeticky efektivni reseni, dostat ji nejakym zpusobem vykonove na uroven Intelu a AMD muze byt zajimave. A tyto armove CPU se skutecne chystaji, prvni produkty jsou pripravene na pristi rok. Ta vlna na armu sice velice pomalu, ale kontinualne roste. I Microsoft ma ji z v zaloze pripravene armove windows pro vsechny pripady.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Stále existuje speciální soft, který je vázaný na jednu HW platformu a protože se licencí moc neprodá, tomu výrobci se nevyplatí dělat další variantu. A ne vždy je emulace vhodné řešení. Pokud je někdo na něco zvyklý a nepotřebuje měnit počítač, proč by migroval na Apple, nebo kamkoliv jinam. Nepodceňujte u lidí pohodlnost a zvyk. Kromě toho naučit se nový systém na stejnou úroveň chvíli trvá a po tu dobu může snížit pracovní výkonnost. Prostě migruje jen ten, kdo má vážný důvod. V USA je to jiné jen v tom, že tam je Apple doma. A pro lidi, co jsou zvyklí kupovat Dell a podobně místo skládaček a "noname" PC ani cena za vyšší konfigurace Mac není problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tech pokusu MS pro ARM byla cela rada a vzdycky to dopadlo neslavne. Prvnim z pokusu byli myslim Win CE, coz byl relativne uspesnej OS, dalsi pokusy byli spis neuspesne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Buď byl OS dobrý, ale CPU slabý, nebo rovnou slabý CPU s mizerným OS. Možná teď bude dobrý OS a dost výkonný CPU, ale i tak to bude narážet na málo aplikací. A v případě MS na rovnou slušnou emulaci moc nevěřím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jako bonus exclusivní cena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty seš nějakej novej troll, nebo jen alterego nějakýho starýho?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proč porovnáváme propustnost akcelerátorů, potažmo grafik s CPU? Vždyť tam jsou úplně jiné nároky...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale vubec ne, u obojiho musite mit nejakou datovou propustnost. Hrubym laickym odhadem si troufam tvrdit, ze segment high performance PC by mel byt na urovni 1/10 superpocitacoveho procesoru/akceleratoru, aby to bylo nejak vyrovnane.

Je to v podstate uplne to same jako APU, tj. CPU + GPU on die. Domnivam se, ze dnesni desktopove 16 jadrove cpu s integrovanou grafikou na urovni 7600 by melo mit pametovou propustnost alespon 300 GB/s. Jinak to nema smysl kupovat.

Proc si myslite, ze AMD odlozilo Sarlak na rok 2025? Nebyl by konkurenci pro Apple M3. Dvoukanal 8500 DDR5 je spis jako zebracka nouze, vzdyt to je nejakych 150GB/s. To je smesne. To at si strci AMD do riti. Diky bohu, ze je zde alespon jeden seriozni dodavatel hiperf APU na trhu jako Apple.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak to high-performance PC mas ty nove threadrippery nebo obycejne Epyc.

Ryzen je fakt desktopovy mainstream/lowend.

Takze sis proste jen popletl produkty, kdyz uz se snazis delat nejake definice, musis se trocha orientovat v produktovych radach.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen 9 7950x ma produktove patrit k mainstream/high performance nebo dokonce ultra high performance. Na single core vykon by mel byt ryzen 7950x vykonejsi nez jakekoli reseni na bazi epycu nebo threadripperu (u nich se pocita predevsim vicevlaknovy vykon). Takze je to skutecne desktopovy high performance doslova a do pismene.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Chci znat pracovni SW, kterej jede na MacOS, ja o zadnem nevim (mutlimedia a SW pro SW nepocitam)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel existuje, třeba Idea. Naše firma teď povinně přeskákala na jabka. :(
Rychlejší správa paměti než win, ale cpu občas dost zpomaluje. Bohužel někdo nahoře věřil tiskovým zprávám, jak je to prej pro programátory vhodné... :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, podobny marketingovy clanek byl na zive. Vas zamestnavatel se zabyva vyvojem v oblasti podnikoveho softwaru. Ten dnes bezi vyhradne v cloudu, nejcasteji na produkcnim prostredi v konfiguraci 1-2 jadra na virtualni stroj.

Takovemu usporadani hardwarove odpovida i architektura cipu Apple M2/M3. Kde mate 2 big jadra na 1 pametovy kanal. Takze zjednodusene receno tak jak vam bude aplikace bezet na pracovnim laptopu, tak by mela bezet i na produkci.

Pokud byste si chtel poridit AMD jako pracovni nastroj, tak narazite na to, ze je to predevsim matematicky akcelerator, ktery ma 8 jader v bloku na jeden pametovy kanal. Abyste nasimuloval chod aplikace na serveru, musel byste ji spoustet budto ve virtualnim pocitaci, k cemuz potrebujete vykonny HW nebo byste musel sahnout do nastaveni operacniho systemu. Napr u 16 jadroveho AMD dedikovat 1 NUMA blok o 8 jadrech vyhradne pro ladeni aplikace a z tech 8 jader jeste navic 6 deaktivovat. Musite to nastavit rucne, nese to sebou urcitou rezii a ne kazdemu se chce otravovat s pokrocilou konfiguraci operacniho systemu, pokud bezite pod windows. Pokud tohle u AMD neudelate, muzete zjistit, ze vam urcite reseni nebo optimalizace funguje na pracovnim pocitaci rychle, ale na serveru se to muze projevovat opacne.

Threadrippery oslavuji predevsim pometla, ktera nevidi moc do programovani. Nauci se v zivote sestovovat byznys vrstvu a povazuji to vrchol sveta. Treba takovy satai, je to developer kolem 50 let veku, dela take do vyvoje podnikoveho sw, samozrejme si poridil threadripper. Nicmene opet na takovem stroji mate architekturu rozskalovanou po 8 jadrech. Takze k simulaci realneho behu aplikace musite 6 jader vypinat, coz je tedy vylozene investice do neceho co nevyuzijete. Ja pochybuji, ze si ten clovek i pri svych 30 letech zkusenosti programatora vypina tech 6 nadbytecnych jader.

Tady vidite, muzete programovat 30-50 let a stejne za tu dobu nemusite obsahnout ani zaklady technologii. Ten obor je tak obsahly, ze se k tomu proste nemusite dostat. Klidne se muzete titulovat programator 30 let+ a umet ze skutecneho programovani pouze zaklady.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Myslim ze AMD ma 2-kanalove zapojeni pameti okd K6, takze tu nemelte nesmysly, ostatne Intel ma take "jen" 2-kanalove zapojeni, takze pokud jste chtel Epyc (8-kanalu) a nakonec jste si koupil Intel, tak jste si v propustnosti RAM moc nepomohl, skoro bych rekl, ze zhruba 4x pohorsil.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Hlavní důvod proč má M3 takové uspořádání je ten, že je odvozený od mobilního, kde to je běžné. Z hlediska vývojářů je lepší to zachovat a jen upravit pro větší TDP. Proto má AMD dva typy CPU chipletů z nichž jeden existuje ve variantě s vrstvenou cache a druhý má odstraněnou část tranzistorů pro vyšší takty a zmenšenou L3, k tomu dvě varianty centrálního chipletu a poměrně levně jsou schopni vyprodukovat celou paletu variant. A jako doplněk, ještě monolitické APU. A pokryjí s tím NTB, stolní PC, NTB, WS, servery a superpočítače. A díky grafikám, od nich odvozených čistě výpočetních akcelerátorů a všemu od Xilinx poskytnou nejširší paletu produktů. Tomu může Apple jen závidět. I Nvidia se to snaží napodobit a proto vyvíjí vlastní ARM jádro. Ani Intel nestačí. Postupně taky přechází Nvidia i Intel na chiplety. Ani IBM už dost let nevyrábí procesory jen jako monolity. Díky menší ploše křemíku je vyšší výtěžnost a nižší cena.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To mi prijde ze spada do kategorie SW pro SW. Nevypada to, ze by podle dat z Idea mohl byt vyroben jakykoliv vyrobek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě si dovolím perličku z předchozí práce -aplikace na mobil.
Šéf se prokecl, že se na jablečné programátory hlásí spousta lidí, ale javařů na android je málo. Jak se to promítne na jejich platech si jistě umíte představit sám.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to hodne keca. Technickych programatoru, kteri umi programovat neco jineho nez byznys vrstvu je krajni nedostatek. V nekterych bankovnich institucich cekaji treba 7 mesicu nez se jim podari nekoho odchytnout a po celou dobu projekt stoji. Sef chce setrit, tedy zkousi marketingove chytaky a ojebavky na zamestnance, je to naprosto bezne a deje se tak vsude. Problem jablecnych programatoru je predevsim v tom, ze aby mohli byt firme ku prospechu nemaji zkusenosti, ktere jsou potrebne pro praci s technologiemi. Je nutne se naucit velke mnozstvi technologii a umet v nich doslovne plavat a casto se rychle orientovat v cizim komplexnim zdrojovem kodu nejakeho frameworku nebo technologie. Protoze ne kazdy sw funguje tak jak ma. Tohle se ucite klidne i desetileti.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Logicky, programování obecně je stále stejné, ale systém se hodně liší. A většina je naučená na Win, další dělají Linux, BSD, někteří IBM Power systémy a to jsme jen v Evropě a USA. A zmiňuji jen "běžné OS", dál tu jsou průmyslové věci. Zažil jsem situaci, kdy jsme zachraňovali na dílně fakt starý PC s DOSem speciálně kvůli ISA sběrnici, protože na tom běželo komplexní řízení prostředí velkých skleníků. Podobně třeba v energetice můžou mít systémy vyžadující 486. A tom musí umět někdo udržovat. Hodně okrajová věc, dnes téměř na úrovni konstrukci třeba měřícího přístroje s jednočipem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Programovani je prave stejne malokdy. Kez by tomu tak bylo, bohuzel odvetvi software je rozsahly obor. Hlavnim problem je nehmotnost a abstrakcnost celeho oboru. Napriklad ve strojirenstvi jste limitovat fyzikalnimi zakony, to u software neplati, zde jste limitovan pouze prekladacem a dle vedeckych vyzkumu teoreticky na jeden problem existuje vice nez 300.000 softwarovych reseni.

A to je duvod proc programovani stejne neni a dokud jej bude delat clovek tak nikdy nebude. Co mozek to jiny vystup a to myslim doslova a do pismene.

Vy mate vsak na mysli jeden konkretni styl programovani zvany boilerplate? Tak to ano, boilerplate je pouze jeden. I tak je mozne programovat reseni.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Základy jsem se učil, tak tu abstraktnost docela chápu. A člověk je od přírody líný tvor a na dílech programátorů je to dost vidět. Někdy ani programátor sám se nevyzná za půl roku ve svém vlastním kódu. Proto se mi líbil Pascal, ten moc prasáren neumožňoval aspoň v porovnání s C. Mě ale víc zlákal počítačový HW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To co tam plodi g6 bot jsou hoveziny. Samozrejme, ze jste limitovany. Kazdy programovaci jazyk ma sve limity. Uz jen syntax jazyka je sama o sobe limitaci. Krome toho se dneska pise v ruznych frameworcich, ktere jsou nadsravbou programovacich jazyku a ty maji dalsi limitace. Pak jste limitovan i na urovni treba aplikace samotne, atd...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Že je některý jazyk na jisté věci lepší než jiný, to je logické. Ale stejně mám dojem, že jich je včetně variant nějak moc. Připadá mi to hodně podobné jako u distribucí Linuxu. Tam místo aby se dokázali domluvit a s tím vývojem fakt pohnout a řadě věcí dohnat Windows (tím spíš, že v některých je Linux napřed), tak má kdekdo pocit, že to dokáže líp (nehledě na to, že často se neshodnou ani na konceptu) a pak se hodně tříští síly na paralelních řešeních. Výsledkem jsou pak nedodělky a sliby. Tohle s mi na Linuxu na desktop nelíbí. Někdy je konkurence inspirací, ale přehání to a výsledkem je jen nepřehlednost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Programovaci jazyk je dnes jen holy zaklad. Vetsina z nich nabizi v podstate to podobne, v momente, kdy je to OO. Nerikam, ze jsou stejne, porad jsou interpretery vs compilery, maji ruznou rychlost, ryznou previtivost, odlisnost v syntaxi atd. To co je pak od sebe ale velmi odlisuje jsou prave ty frameworky ve kterych se dneska programuje. To ze nekdo zna "javu" neznamena moc, potrebujes se vyznat v dalsich technologiich, ktere pak nad Javou stavi - zjednodusene frameworcich. Ja kuprikladu delam v uplne neznamem OO, ktery byl ale jednim s prvnich ve sve dobe, a je pouziva pro jeden Entriprise system. Znalost toho jazyka je jen zakladem, pak se musis naucit ho pouzivat v ramci ruznych frameworku, ktere nad tim jsou napsany a ve vysledku je dneska specializace tak velka, ze i aplikaci, ktere jsou napsany nad temi, frameworky, nebo se ta aplikace jednoduse "stane frameworkem", protoze se standartem pro nasazeni v urcite oblasti. To pak velmi odlisuje juniory a seniory, kteri jsou ve znalostech tech frameworku-aplikaci uplne nekde jinde. Zaroven okamzite poznas treba kod lidi, kteri prisli z jineho programovaciho prostredi a zacnou to tam prasit, aniz by znali specifika danych frameworku, atd., atd..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak snad záleží, co kdo programuje. Jestli koncové aplikace, něco do aplikací, průmyslové řídící věci na nějaký jednočip, něco běžící na web prohlížeči nebo pracuje na operačním systému atd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

g6free CPU má s ohledem na počet výkonných jednotek především ALU / FPU / vektory a někdy už i matice poměrně velkou cache v porovnání s se strukturou, která vychází z grafického čipu. Stejně tak počet pracovních registrů, k tomu k CPU pro pracovní stanice nebo servery... je možno s ohledem na hrubý výkon osadit násobně až řádově víc RAM. Takže CPU může načítat a zpětně odesílat opět v poměru k výkonu velké bloky dat. Proto může mít jiný poměr výkonu a propustnosti RAM. Kromě toho GPU musí intenzivně pracovat právě s daty v hlavní RAM, to potřebnou přenosovou kapacitu dál zvedá. Snad to pochopíte...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Súčasťou toho sú dve ďalšie veci.

Number of AMD-based supercomputers on the latest Top500 list grows 39% year-over-year to 140; AMD now powers 8 of the 10 most energy efficient supercomputers in the world
SANTA CLARA, Calif., Nov. 14, 2023
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/1167/latest-top500-...

HPE expands portfolio of HPE Cray Supercomputing solutions for AI and HPC
Monday

Spercomputer in a footprint small enough to be housed in an enterprise data center.

HPE Cray Supercomputing EX254n accelerator blade – Ideal for AI and machine learning (ML) workloads, this will be one of the first supercomputing blades to use the NVIDIA Grace Hopper GH200 Superchip. The HPE Cray EX254n is expected to become available this winter.
HPE Cray Supercomputing EX255a accelerator blade – Ideal for AI and HPC workloads, this will be the first supercomputing accelerator blade to feature the world’s first APU accelerator for AI and HPC, the AMD Instinct™ MI300A APU. The HPE Cray Supercomputing EX255a accelerator blade will become available in early 2024 and will power the Lawrence Livermore National Laboratory’s El Capitan Supercomputer.

https://community.hpe.com/t5/servers-systems-the-right/hpe-expands-portf...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.