Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Uřízli jsme z AMD Llano heatspreader a nahradili pastu šedivku CoolLaboratory Liquid Pro

Žiletka v procesoru AMD A8-3870K
Test tohoto typu jste už možná přelouskali v několika podobách na různých místech internetu, přesto si myslím, že vám moje verze přijde také k chuti. Desktopové AMD Llano přišlo o heatspreader…

Kapitoly článků

6.  Zkouška ohněm: chlazení „nasucho“
7.  Závěr

Proveden byl ještě jeden pokus, a sice úplné odstranění CoolLaborky mezi jádrem procesoru a chladičem Accelero S1, takže chladič seděl na jádře zcela „nasucho“. Chlazení fungovalo skutečně prachbídně, větrák od Vortexu se roztočil tak, že setřásl větrák od Vanessy a ten si při pádu urazil tři lopatky. Inu, nehody se občas stávají. Z desky překvapivě nic neusekl (aspoň to tak vypadá).

Porouchaný větrák od velké Vanessy

Ve finále, kdy bylo zlepšeno přitlačení mezi Accelero S1 a jádrem procesoru nahrazením měkké pěnové hmoty podstatně tvrdší gumou, byl schopen sám větrák od Vortexu přes Accelero uchladit procesor v klidu tak, že i otáčkly klesly, ale při zátěži už to bylo trošku komplikovanější. Procesor snesl dlouhodobou zátěž jedním WinRARem, dvěma však nikoli. Z toho plyne, že i špatná pasta je lepší než žádná pasta. Ovšem nadále platí, že dobrá pasta je lepší než špatná pasta :).

Accelero S1 přidělaný na jádře procesoru AMD A8-3870K pomocí gumy

Narazili jsme však přitom na jednu zvláštnost, která by se dala nazvat ochranou proti přehřátí. A sám procesor pak vracel velmi zvláštní hodnoty teplot. Posuďte sami. Systém byl stále nastaven do profilu vysokého výkonu, takže jádra byla trvale nataktována na 3 GHz. V klidu to vypadalo takto:

AMD A8-3870K chlazený bez pasty chladičem Accelero S1 s větrákem - stav v klidu, profil vysoký výkon

Zátěž minimální (co udělaly spuštěné aplikace, především stále něco měřící HWiNFO64). Mimochodem v tomto případě byl interval odečtu hodnot v HWiNFO64 nastaven na ¼ sekundy.

Pak přišlo puštění jednoho WinRARu. WinRAR sice umí využívat všechna jádra, ale zdaleka ne tak, jako třeba CineBench 11.5. Nějaká rezervička tam zůstane (proto jsme na předchozí testy pouštěly dva WinRARy). Všimněte si, co se po chvíli stalo:

AMD A8-3870K chlazený bez pasty chladičem Accelero S1 s větrákem - zátěž jedním WinRARem, pokles taktu dvou jader

Na obrázku je zajímavých několik věcí. Nejprve si všimněte teplotních grafů. To, co vrací Nuvoton (horní modrozelený graf), zhruba odpovídá očekávání, procesor se časem zahřívá víc a víc, na nějaké teplotě se ustálí. Nahnědlý graf zčásti překrytý oknem HWiNFO64 System Summary jsou otáčky větráku (větrák od Vortexe byl jediný, kdo na Accelero S1 foukal, a to ještě jen na jednu jeho polovinu – víc neobsáhl).

Naproti tomu teplota vracená procesorem skáče jak terenkoza v Tatrách. Pak začne znatelně klesat, zatímco Nuvoton svou teplotu plus mínus drží. Co se stalo? To je vidět na grafech taktu jednotlivých jader vlevo a také uprostřed na System Summary okně: dvě jádra se podtaktovala na 800 MHz. Když jsem tyto testy prováděl dříve, všiml jsem si, že se podtaktovalo jen jedno jádro, v době, kdy jsem dělal screenshoty, to zvládla dvě jádra. Projevilo se to i na výkonu WinRARu, tučně je ukázán výsledek v době, kdy běžela ještě všechna jádra na 3 GHz, zatímco aktuální rychlost je již nižší.

Je fakt, že potom se teplota vracená procesorem ustálila na své hodnotě. Přesto teplota pořád pomalinku rostla, takže se opět dostal ke slovu větrák (ten řídí základní deska podle toho, co se jí nastaví v Setupu).

AMD A8-3870K chlazený bez pasty chladičem Accelero S1 s větrákem - zátěž jedním WinRARem, kolísání teplot a otáček větráku

Dvě jádra běží stále na 3 GHz, další dvě jádra jsou podtaktovaná na 800 MHz. WinRAR s nikoli stoprocentní zátěží stále běží a procesor se pomalu postupně zahřívá. Přidává se tedy větrák a po zchlazení procesoru i jemu postupně klesají otáčky. Procesor se opět zahřeje a větrák zrychlí – a tak pořád dokola.

Pustili jsme tedy druhý WinRAR, to už vyletěla zátěž ke stoprocentní hranici a …

AMD A8-3870K chlazený bez pasty chladičem Accelero S1 s větrákem - zátěž dvěma WinRARy a zatuhnutí

… procesor začal střídat jádra v chlazení, jako by nevěděl, které ochladit dřív. Snímek, který vidíte, vygeneroval počítač jako poslední před tím, než se vypnul (byl sledován vzdálenou plochou, takže snímek zůstal na obrazovce viset, proto jej bylo možné sejmout).

Zkrátka a jednoduše jsme si ukázali, že při přehřátí začne procesor některá jádra podtaktovávat. Vypadá to, že čtyřjádrový procesor dokáže podtaktovat dvě jádra naráz. Která to budou, si řídí nějak vnitřně sám.

Kapitoly článků
6.  Zkouška ohněm: chlazení „nasucho“
7.  Závěr

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Uřízli jsme z AMD Llano heatspreader a nahradili pastu šedivku CoolLaboratory Liquid Pro

Pondělí, 23 Září 2013 - 14:37 | WIFT | Teoreticky lepší přetaktovatelnost, pokud je...
Neděle, 22 Září 2013 - 19:38 | Anonym | Ono je taky dost dobře možné, že intel očekával s...
Sobota, 21 Září 2013 - 09:22 | WIFT | To (proč pasta) mi zní celkem smysluplně, až na...
Sobota, 21 Září 2013 - 04:47 | Anonym | Doplním, že ty součástky kolem jádra, co se nesmí...
Pátek, 20 Září 2013 - 18:46 | mikeczcom | Je to asi dva týdny kdy na tohle téma jsem měl...
Pátek, 20 Září 2013 - 18:32 | mikeczcom | kdysi jsem jeden P4 řešil lepším chladičem......
Pátek, 20 Září 2013 - 16:57 | Behemot | Velmi časté je sundávání IHS mezi uživateli...
Pátek, 20 Září 2013 - 16:56 | Behemot | Cože? Já provozoval bez IHS už Athlon X2 4000+ (...
Pátek, 20 Září 2013 - 16:55 | Behemot | Sundat to fakt není problém, potíž pak nastává s...
Pátek, 20 Září 2013 - 15:33 | a b | napadaju ma este 2 dovody: 1. pastovane cpu sa...

Zobrazit diskusi