Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nazar Zaidi nastoupil v AMD na místo Jima Kellera

Teprve několik měsíců od nástupu zveřejnila AMD, že ve společnosti začal pracovat Nazar Zaidi, který bude mít pod Jimu Kellerovi na starost vývoj procesorů.

Nazar Zaidi v branži působí již déle než čtvrt století, od 90. let pracoval v Intelu, kde později, jakožto Intel Principal Engineer, dostal na starost skloubení x86 instrukcí s architekturou Itanium. Po této fázi spoluzaložil několik menších firem a podílel se na projektech, které se míjely se světem osobních počítačů.

Další významná etapa proběhla ve společnosti Broadcom, kde z pozice vice-prezident of engeneering vedl vývoj serverových procesorů Vulcan vycházejících z 64bit architektury ARMv8, které jsou - přinejmenším podle tvrzení AMD a Broadcomu - nejvýkonnějšími procesory, které z ARMv8 vycházejí (dosahují 90 % výkonu Haswellu na vlákno).

V AMD získal Zaidi pozici Corporate Vice President of the Cores, Server SoC (system-on-chip), and Systems IP Engineering (CSSE) organization, která sice formálně není totožná s pozicí Jima Kellera (Corporate Vice President and Chief Architect for CPU Cores), ale reálně jde o post na stejné úrovni a s vysokým překryvem pravomocí. Zaidiho přímým nadřízeným (stejně jako v případě Kellera) je Mark Papermaster.

Nový šéf procesorového vývoje to jistě nebude mít snadné, je však ve výrazně lepší pozici než Jim Keller, který v době svého nástupu neměl k dispozici nic, na čem by mohl stavět a co dál rozvíjet; architektury K12 i Zen začaly prakticky od nuly, bez návaznosti na předešlé projekty. Na úrovni vývoje má AMD k dispozici už jejich nástupce, se kterými může Nazar Zaidi dále pracovat.

Diskuse ke článku Nazar Zaidi nastoupil v AMD na místo Jima Kellera

Čtvrtek, 7 Duben 2016 - 19:23 | HKMaly | Doufam, ze od prace na IA64 nasbiral nejake...

Zobrazit diskusi