Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD nestíhá dodávat Phenomy II X6, odsunuje uvedení jižního můstku SB810

Nikoliv nevyužívám. Ne že bych nechtěl, ale jednak to jde do peněz, žere to víc proudu a pak ta bezpečnost dat je celkem relativní. Docela často když v PC něco selže, tak to sejme víc než jeden disk, navíc potřebuju 3 stejné, obvykle jsou ze stejné série, tj. pokud je s ní něco v nepořádku, je velká šance, že neodejde jen jeden ze tří. No a v neposlední řadě odpadá jednoduchá možnost odpojit disk a připojit ho jinam bez složitého kopírování dat.
O raidu 5 jsem uvažoval spíše v nějakém rychlém síťovém úložišti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud kupuješ disky do RAIDu (nejčastěji server), tak kupuješ různé série (alespon něco učitečného nás učí ve škole :-D) právě proto aby se minimalizovala šance že odejdou všechny 3+ disky najednou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

čipsetový RAID5 je (ať už v podání nVidie, ATI, či Intelu) hlavně marketingová záležitost, protože tomu chybí jedna podstatná věc - vzdálený management. A i rychlost není zrovna úžasná. RAID5 se používá hlavně pro zabezpečení a rychlost, přičemž čipsetová řešení zrovna tyhle vlastnosti srážejí na kolena. Neznám nikoho, kdo např. na Intelu RAID5 používá (využití RAID1 na Intelu je naopak využíváno dost často).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jsem doma měl 8x320G raid5, ale na zvlášť řadiči (tehdy ještě 8 portů žádná deska neměla a tenhle řadič navíc ještě uměl přidávat disky bez zlikvidování dat na předešlých).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

0,1,0+1 opravdu stačí na desktopu všem. SB 810 by oproti 850 alespoň mohl slevnit koncovou cenu desek + možná ušetřit i nějakou tu desetinku wattu. Jinak je pravda, že pro firemní využití bych se na RAID řadiče v desktopových chipsetech nespoléhal ani náhodou. Rackové desky mají obvykle integrován pro tyto účely samostatný řadič, na který se dá již spolehnout. V desktopu jsem chvíli používal stripe, dnes to již nahrazuje 1ks SSD. Jediné co by stálo na desktopu za hřích je asi mirror, pokud máme nějaká cennější data. 0+1 je podle mě na desktopu již také nevyužitelný, málokdo je ochoten jít do 4 disků. Takže do desktopu by podle mě úplně stačila jednička, místo nuly SSD a 0+1 je už nepoužitelná z důvodu 4 disků

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No osobne pouzivam 0+1 ... 4x500Gb ... predsa len disk stal 2tis ale tie data uz nikde nezozeniem ... a zalohovat na DVD ale BD? To je este drahsie a hrozne pomale. Raid 5 by ale zasa usetril trosku kapacity ale je pomalejsi ... len je otazne ako by to dopadle kebyze sa pokazi radic ... takze asi v pripade RAID 5 by som isiel skor do externeho radica.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No já bych to využil na domácím serveru, až teda vymyslím, kam narvat bigtower. Momentálně má Raid 1 na důležitá data a pak 2 velké HDD na filmy, hudbu apod. Zde bych chtěl těch disků více a dát na raid5, a tím mírně zvýšit bezpečnost, jelikož Raid 1 na 2TB HDD je drahé a zbytečné, ovšem Raid5 1+3+ HDD by byl na to ideál.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mno asi tak - důležitá data - každý dle svého zaměření, ale mám pocit že běžně na doma stačí 80 GB do zrcadla. Filmy a hudbu za důležitá nepovažuji, pokud se přímo tím neživím. A to myslím i domácí videa na které se člověk podívá 3x za život (při střihu, při kontrole média a při náhodné prezentaci tchýni :-p)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No to je otazne .. napr mam kamose ktory ma kopec original dvd ktore grabol do mkv na disk aby si deti mohli pustit kedykolvek cokolvek prave chcu a aby nenicili original dvd. Pri tom prevode stravil tyzdne prace. Osobne mi moj cas pride cennejsi ako daky disk. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja pouzivam 4x1TB na chipsetu ICH10R. Diky Matrix RAIDu mam nejrychlejsi cast disku vyhrazenou pro RAID0 (na data, bez kterych se obejdu) a zbytek kapacity disku mam v RAID5 (tam davam to, o co bych nerad prisel). RADI5 je zejmena pri nahodnych zapisech vyrazne pomalejsi, ale Intel umoznuje pouzit RAM jako Write-back cache a to dokaze udelat s rychlosti zapisu doslova zazraky. A co se tyka vzdaleneho Managementu, tak pres VNC je mozne za chodu vadny disk z RAID5 vyradit a nahradit ho pripojenym zaloznim diskem. RAID5 ma taky docela pomale zotaveni z havarie disku - stalo se mi, ze jsem se za chodu pocitace hrabal v kabelech, jeden disk se na chvilicku ocitnul bez proudu. RAID trval na tom, ze je potreba vsechna data na disku dopocitat z tech 3 zbyvajicich, coz trvalo 12 hodin (a ackoliv jsou vsechna data behem teto doby dostupna, sekvencni cteni klesne nekam na uroven 10 MB/s).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

heh... tak to si jeste neozivoval Linksys nss 4000. Build R5+spare z 4x1TB seagate trval 45h a pri vymene vadneho disku trval rebuild 94 hodin :-)))

doma? Velociraptor 80gb na system, 500 gb na data a 2x ext 2,5 hdd jako zalohy datoveho disku, ktere jsou krom zalohovani trvale odpojene,

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Používám mirror na ICH10R a krom toho, že při nekorektním vypnutí 3h přepočítává paritu mi vadí i to, že z disků čte stejnou rychlostí, jako by byl jeden.

Do R5 bych na integrovaném řadiči nešel - beztak to bude počítat CPU, takže rychlost zápisu půjde do kytek a problémy s případnou obnovou za ušetření jednoho disku oproti 1+0 nestojí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bežné PC - RAID 0 - systém aj data.

Backup Server s 8 port RAID Adaptec, momentálne v RAID 5 konfigurácií - všetko dôležíté.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Reknete mi nekdo rozumnej duvod proc by SW RAID 5 mela bejt pomala kdyz bude korektne napsana, dnesni procesor dokaze udelat XOR nad stovkama MB/s mozna i nekolik GB/s na kazdym jadru a ten disk nikdy tak rychlej nebude, realna zatez procesoru tim muze bejt par procent, kdyz to bude spravne optimalizovany

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aj keď nikdo priamo nespomína, že je to softvérový RAID, problém skutočne nie je v procesore. RAID 5 potrebuje na spočítanie kontrolných súčtov zodpovedajúce údaje z každého disku. Pri sekvenčnom zápise to nie je problém. Ale pri náhodnom zápise potrebuje najprv zodpovedajúce úseky z tých diskov prečítať a desiatky milisekúnd k desiatkam milisekúnd ...
Takže dobrý radič potrebuje hlavne nejakú dobrú pomocnú pamäť, kde si bude ukladať potrebné údaje a kde si bude odkladať rozpracované operácie zápisu. Keď vie radič optimálne čítať z diskov informácie pre množstvo rozpracovaných úloh (aby mal dobrú priepustnosť), až potom sa môžme baviť o takej srande ako je XOR.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tá prvá veta je trochu pritihnutá za vlasy (a píše sa "nikto"). Má tam byť, že problém nie je LEN v procesore. Na riešenie optimalizačného problému je potrebný aj slušný výpočtový výkon, aj rýchla vzájomná komunikácia a aj tá spomínaná pamäť.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.