Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD neuvažuje jen o 3nm procesu Samsungu, nasadí nejspíš i 4nm

Chiplety přímo vybízí k používání i těch nejmodernějších nanometrů, jak se to dělá obvykle u ARMů. Na druhou stranu by i bez chipletů bylo mobilní APU čtyřjádro Ryzen 3 na 5nm tak malé, že by nebyl problém. Bohužel AMD nechce vytvořit kategorii pasivně chlazených a lehce prémiových notebooků...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jestli je APU čtyřjádrové nebo osmijádrové, nemá na rozměry čipu u současných Zenů prakticky vliv. Ta jádra (Zen-Zen 3) jsou včetně L3 cache tak malá, že nemají zásadní vliv na plochu čipu. U Renoir zabírají čtyři jádra 13,1 % plochy čipu, u Cezanne zabírají čtyři jádra 13,8 % plochy čipu. Kdyby někdo chtěl vyrábět čtyřjádrové notebooky, může používat stávající čipy a polovinu jader vypnout. Jejich fyzické odstranění by ani nezmenšilo pouzdro, ani výrazně nesnížilo výrobní náklady.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

https://cdn.wccftech.com/wp-content/uploads/2020/11/AMD-Ryzen-5000-Zen-3...
https://hexus.net/media/uploaded/2021/1/ffbf45f3-3581-4482-b6cb-d260d03e...

Výtěžnosti na nezajetých nm pomáhá každý mm dolů. Renoir má zbytečně obří GPU, tak to zkresluje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tim spíš je vhodné vyrábět jen die s "redundantními" core. Při vhodných chybách vzniknou ty quad-core/six-core při výrobě octa-core modelů rovnou. U nativních quad-core by muselo jít vždy o bezchybné chipy, takže by asi by šlo o méně efektivní výrobu (zvlášť na čerstvém procesu). Core sice zabírají relativně malou plochu, ale asi jde o složtější struktury než např. cache, takže by si tipnul že možná budou na mm2 více náchylné na chyby při výrobě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Výtěžnost čipletů s jádry Zen3 na procesu 7N se blíží 100%.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Bohužel AMD nechce vytvořit kategorii

hmm takze (ne)vytvoreni cele kategorie produktu je chyba jedine firmy ? Kdo brani vyrobcum notebooku vytvorit kategorii pasivne chlazenych "lehce premiovych" notasu, treba s Intelem ? logika jak svine..... Jo a BTW krom toho ze Cezanne lze nastavit na 10W, AMD taky vyrabi nekolik ultra-mobilnich APU s TDP 6W, treba AMD 3015Ce. Akorat ze bys to musel v soucasne situaci zaplatit, tak aby se to AMD vyplatilo...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Výrobci CPU mají ovlivňovat výrobce notebooků. Intel to dělá, AMD už taky. Udělat 10W CPU v pasivně chlazeném notebooku není žádná velká výzva a cenově by se to určitě vešlo do 16 tisíc, protože nárůst ceny oproti větráčkovému 15W řešení je směšný. Marketingově by to šlo krásně využít a mělo by to úspěch - 100% Silence with AMD UltraAPU. Víš kolik lidí štve větráček, protože se jim zanese a dělá problémy? Nebo jim vadí jeho zvuk i u nového stroje?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

JJ, pasivně chlazený stroj jsem záviděl manželce, ale sehnat dobrý kus s Atomovým Pentiem a zároveň slušnou pamětí a celým zbytkem nešlo. Apple to s Airem dotáhl k dokonalosti, skvělá konstrukce, výkon desktopu, bezúdržbový bezvětrakový... navíc za přívětivou cenu.

Už bych měl problém koupit laptop který bude mít aktivní chlazení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dokonalost si představuji jinak. Nemusí být všechno připájené, ultratenké, drahé a závislé na jednom OS a převážně komicky předraženém příslušentví.

Stejně nedokážu pochopit, proč jsou v tomhle Intel/AMD tak hloupí a nedokážou využít ten velký potenciál. Navrhnout levný (do 20k Kč) pasivně chlazený notebook s 10W APU je lehce proveditelné, naladit na to křemík by taky nebyl problém. Napadá mě jedině teorie zparchantělého kapitalismu, kde se marketing bojí příliš velkého úspěchu levných strojů. Atomy jsou zoufalost, to nepočítám.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v jedné věci - když vedle sebe postavíš v kategorii do 20k dva stroje za stejnou cenu - jeden pasivní a druhý s větrákem a dvakrát vyšším výkonem, tak 95% lidí koupí ten s větrákem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na těch 95% bych nevsadil. V mém okolí je naopak asi 90% uživatelů co by pasivní notebook chtěla, protože ty problémy s větráky jsou natolik zásadní, že by nevadil ani ten reálný pokles CPU výkonu. Mají dnes něco jako Ivy Bridge a samozřejmě s vyhrkaným větrákem. Výkonem jim to pořád stačí, vynucený upgrade jen díky odcházejícímu větráku a to jim vadí.
Aktivně chlazené 15W osmijádro AMD 1,8GHz vs pasivně chlazené čtyřjádro 10W na klidně taky těch 1,8 GHz. I to čtyřjádro by jim v pohodě stačilo. U 5nm by šlo dosáhnout na lepší parametry.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD Monet, GloFo 12n+

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AMD má jiný problém, který musí u těch nízkých nm řešit - vysokou hustotu tepelného toku na mm2 - je problém to teplo z jádra odvést

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Když to bude mít nízkou spotřebu tak to problém nebude, plocha je sice menší ale i toho tepla je méně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že plocha klesá rychleji než spotřeba tj ztrátový výkon na jednotku plochy stále roste. Problém není v tom, že by nešel procesor uchladit jako celek, problém je v tom jak dostatečně rychle dostat teplo ven z křemíku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to velice povzbudivá zpráva. Doufejme, že budou opravdu ze Samsungu padat chipy od AMD.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nevyrábí GF na 12(14?)nm také IO die pro EPYCy/Threadrippery? S jejich 400+mm2 asi jde o největší die od GF pro AMD (R580 byla 350+mm2?).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro Ryzeny i Epycy, proto je v daném bodě napsáno obecně „Zen +/2/3“.

Jako R580 je míněn Radeon RX 580? Polaris 10/20 měla jen 232 mm². Pokud mi něco nevypadlo, tak asi největší čip, který GF pro AMD vyráběla, byla Vega 10 (495 mm²).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moje přehlédnutí, ta 352mm2 R580 je patrně R500 architektura 90nm od TMSC. To je tak když někdo skoro recykluje označení (R580/RX580). ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

GLOFO 12n+ je AMD Monet, teším sa naňho, bude tu v Q1-2021. Toľko sa tu špekuluje a MONET sa prehliada.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Q1 2022

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4xZen3 + 2-4CU RDNA2 + LPDDR4X + (GF 12LP+) = super procesor do lowend notebooku....ak bude podporovať aj klasické DDR4, tak možno super riešenie aj pre NAS, alebo kancelárske mašiny v AM4 prevedení. Viem si predstaviť upgrade môjho Athlon-u 5350 (4xjadro Jaguar), za toto "delo".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V rámci možností, které jim dává trh, dělají to nejlepší co mohou. Dokud se jim daří, tak díky diverzifikaci procesů mohou vyrábět maximum co jim kapacity polovodičových výrobců dovolují. Podle všeho je to stále málo, kor když jim do toho hodil vidle i Intel, který si stěžuje na geopolitické hrozby spojené s Tchaj-wanem (TSMC), ale zároveň u nich navyšuje výrobní kapacity ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.