Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD ohlásila vydání Radeon PRO W6800 32GB na 8. června

Mě hlavně zajímá kolik to má ALU, vše ostatní je sekundární...

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Jseš opravdu takový de*il? Neodpovídej, odpověď známe všichni.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Shader = ALU jednotka

Nebo sis myslel že výpočty v GPU počítá cache paměť? :D

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Já mluvil o něčem jiném, ale proč ničit klávesnici vysvětlováním trollovi. Už mne jen nebaví číst ty nesmysly.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak kolik má shaderů? :)
Klidně mi to vysvětli...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Shader neni rovnej ALU jednotke. Shader obsahuje ALU jednotku(nebo -y), kromz ceho obsahuje i spoustu jinych veci.

... Coz bys vedel, kdybys vedel vic nez prd o vecech. Ze te bavi se tady ztrapnovat...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Shader = ALU jednotka"

Shader je specializovaný počítačový program, který počítá barvu typicky povrchu v daném bodě. ALU je hardwarová komponenta. Software není hardware.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Má to presne 467 gramov vážiaci ALUmíniový rebrovaný chladič, čo je určite viac ako bude mať Apple M99 o 125 rokov neskôr.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Apple M1 ....... 8 core = 1024 ALU / shaderů .... core = 128 ALU
Intel DG2 ...... 512 EU = 4096 ALU / shaderů .... EU = 2x128-bit ALU = 8x 32-bit ALU
AMD Navi24 ... 16 CU = 1024 ALU / sharerů ..... CU = 64 ALU

M2 ...... 32 core = 4096 ALU / shaderů ..... aneb nejvýkonějsí integrovaná GPU na světě, která s 10-12 TFlops vydrtí konzoli PS5 a většinu desktopových karet od Radeonu 6600XT níž :D

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Hele, určitě máš informace, které my ostatní ne. Bude i mac mini s M2/M1X? Případně kdy...? Ten trhač asfaltu totiž musím mít...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Příští týden 7.6.2021 je WWDC. Tam nejspíš ohlásí M2. Ale jestli to bude jen 8-jádrová M2 pro notebooky nebo i dvoučipletová 16c a 4-čipletová 32c varianta pro desktop jako náhrada za Xeony, to ví jenom Apple. Ty budou možná až na podzim.

Každopádně jaká bude ta nová M2 architektura na další 4 roky, jestli to bude mít 8 nebo 9xALU, to se dozvíme až to někdo bude mít v prackách a spustí na tom micro-benchmarky kterýma otestuje propustnost jednotlivých instrukcí. Apple tradičně o architektuře mlčí jako partyzán.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

V čem přesně je trik? Jestli dobře chápu, současné M1 má srovnatelný vláknový výkon, jako AMD&Intel (slabší jednojádrový) ale má víc ALU. Chápu správně, že AMD&Intel mají lepší architekturu a Apple to musí bruteforcovat počtem ALU?

(edit: překlep v názvu AMD)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Trik je v tom, že udělat ze sériového CPU kódu paralelní vykonávání instrukcí je v podstatě ta nejtěžší věc co existuje. Proto jsme se od 2xALU Pentium Pro v 1995 dostali na 4xALU co mají dnes x86 za nějakých 20 let.

CPU je sériový stroj pro vykonávání sériového kódu s hromadou závislostí instrukcí na sobě. Proto byla u CPU historicky důležitá frekvence coby jediný způsob zvyšování výkonu. Ovšem s příchodem velmi sofistikovaných OoO, které umí extrahovat poměrně velký paralelismus pro zvýšení IPC, se to změnilo. Přidat více ALU samo o sobě není problém, stejně tak přidat širší SIMD vektory pro FPU. Obrovský problém je navrhnout takový sofistikovaný Out Of Order engine, který by uměl tolik ALU jednotek efektivně využít.

Apple A6 Swift byl 2xALU a o pouhý rok později už měli Kellerův 4xALU A7 Cyclone a za další 4 roky 6xALU A11 Monsoon. A letos budou mít 8 - 9xALU A15/M2.

V mobilech kde máš spotřebu CPU v miliWattech a celkově se 8-jádro CPU i s GPU o výkonu Xbox One musí vlézt do pouhých 5 W. Inženýři nemůžou jít cestou zvyšování frekvence a přidat na to masivní chladič s heatpipe a 120cm fan. Takovej mobil by nikdo nechtěl :) Oni neměli jinou cestu než zvyšovat IPC a to ještě tak, aby to to IPC zvyšovalo efektivitu. Proto Cortex A77 zvýšil IPC o 20%, ale počet tranzistorů jen o 17% (výkon/tranzistor vzrostl). Nebo A78 měla +10% IPC, ale -5% tranzistorů.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ale vláknový výkon při vyšším počtu ALU odpovídá výkonu soudobých x86 procesorů, neznamená to že Apple má někde rezervy, když potřebují víc ALU pro stejný výkon?
Nebo obráceně, neznamenalo by to, že malé zvýšení ALU u ostatních procesorů by byl velký náskok proti M?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stejný výkon, ale Apple M1 běží na 3,2 GHz a x86 na 5 GHz.

GHz: 5 / 3,2 = 1,56 ....... poměr frekvencí
M1 ALU: ............. 6xALU+2xBranch = 8-wide M1
Zen3 ALU: ......... 4xALU+1xbranch = 5-wide Zen3
ALU: 8-wide / 5-wide = 1,6 ..... poměr šířky jádra v INT skaláru (bez vektorové FPU)

Ty poměry jsou podobné, takže Apple umí stejně efektivně vytížit mnohem víc výpočetních jednotek při nižší frekvenci. Neptej se mne jakým zázrakem to dělají, ale nejsou jediní na světě. Obyčejný licenční Cortex X2 má IPC o +25% větší než král x86 Zen3. To je jen 4xALU+2xBranch. Podle mne to vypadá, že stará x86 už prostě limituje IPC (resp inženýři mají 2x víc práce s obcházením limitů této staré ISA) což nevadí v souboji AMD vs. Intel. Problém je že ARMv8 a zejména nový ARMv9 i s těma 2048-bit vektory SVE2 je o tolik lepší, že inženýři z toho získávají snadněji mnohem větší IPC.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Frekvence...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple jde cestou velkých málo taktovaných čipů. Tak dosáhne stejného výkonu při nižší spotřebě (spotřeba roste s frekvencí exponenciálně). Tím myslím hlavně spotřebu v zátěži (viz video, jak výkon notebooku s AMD prudce propadne po odpojení napájení; a naopak jakou zátěž zvládá pasivně chlazený Macbook Air). V idle umí spotřebu pošévofat dnes už všichni (neřešíš výkon). Může si to dovolit, protože neplatí marži výrobci/návrháři procesoru (sám si ho navrhne a nechá vyrobit v TSMC).

Ale není dobré příliš zjednodušovat porovnání s jinými CPU. Jakože co kdyby M1 běžel na frekvenci, co běhají Intel/AMD (architektura CPU je designovaná na cílenou frekvenci, na o moc vyšší by nemohl fungovat). Nebo naopak co kdyby Intel/AMD měly větší počet ALU (např. single výkon už by to nemohlo zvednout, protože je zde historická brzda v podobě dekodéru instrukcí x86). Taky je proto zbytečné se rozplývat, jak "hloupý" Apple potřebuje tolik tranzistorů nebo tak velkou plochu jádra. Apple si to může zaplatit, protože si dokáže obhájit u zákazníků prémiovou cenovku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tobe se asi v mozkovne tech ALU nedostava, jinak nevim jak pochopit ty tvoje komentare...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nebo jich tam má tolik že je jeho myšlení "nadčasové" a my jej nedokážeme pochopit, ale spíš to bude defekt SW, asi nějaká "povedená" aktualizace od mrkvosoftu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přestaňte to krmit...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mne už jen vytočilo, jak otevřu diskuzi a tam hned opět svítí tahle sra**a. Někdo tu zmiňoval, že má skript, jak skrýt tyhle "ýntelygenti" v diskuzi automaticky. Dá se ten skript někde splašit?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Skript pro Tampermonkey

// ==UserScript==
// @name Troll remover
// @namespace http://tampermonkey.net/
// @version 0.1
// @description try to take over the world!
// @author You
// @match https://diit.cz/clanek/*/diskuse
// @grant none
// ==/UserScript==

(function() {
'use strict';

var trolls = [
'JirkaK',
'Peter Fodrek',
'ASCII',
'ATITom',
'LadIQe',
'Mirda Červíček',
'Michal Minárik'
];

var trollsQuoted = trolls.map(name => '"'+name+'"');
var trollsCondition = trollsQuoted.join(' or .=');

function _x(STR_XPATH) {
var xresult = document.evaluate(STR_XPATH, document, null, XPathResult.ANY_TYPE, null);
var xnodes = [];
var xres;
while (xres = xresult.iterateNext()) {
xnodes.push(xres);
}

return xnodes;
}
window.jQuery(_x('//*[contains(@class,"comment ") and contains(@class,"clearfix") and .//*[contains(@class,"username") and (.=' + trollsCondition + ')]]')).hide ();
})();

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Naštestí mám proti-skript kvůli kterému tenhle fungovat nebude...chachá :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Spíše by to mělo brát jeho ID co má na profilu, jinak stačí, aby se ten dement přejmenoval, což už udělal. Změnil "II" na malé "LL".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, můj skript bude každou hodinu náhodně měnit "i" za "L".... a hledej šmudlo chachá :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

regex asi neznas, co, ASC[iIl]+ ? :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Programátora jako první napadne ASCII hodnota, případně kód UTF8..... whatever :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Někdo se poučí, někdo ne. Takže na dva týdny.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Kedy bude DIIT podporovať schovávanie komentárov ako to má zive.cz?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Potřebuješ mentální oporu, protože nezvládneš vlastní vůlí nečíst cizí názor (od člověka), který se ti nelíbí? Můžeš to vyřešit skriptem výše, funguje.

Ano, plevelení diskuse je problém (který redakce řeší v extrémních případech udělováním eurobanánů), nicméně schovávat komentáře automaticky, to IMHO není vůbec vhodné, ani dobré.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Videl si niekedy web zive.cz? Nemyslím schovávanie adminom, ale užívateľom. Klikne sa na 1 tlačitko a zo stromu je vidieť jediný komentár a hneď pod ním vidím ďalší strom napr. bez jeho blábolov. Pletieš si pojmy s dojmami. Nemám problém si prečítať iný názor, ale bľabotanie ASCIIho dookola to isté o tom aký je M1 CPU úžasný bez informácie, že Apple svet je iný ako x86 a teda kto chce Windows, M1 ho nijako nezaujíma. A keďže to ASCII neuvádza, jeho komentáre sú bľabotaním. Načo čítať jeho komentáre dookola, keď sú stále tie isté? Iný názor môže pomôcť, ale Ty sa odpadkami obklopuješ, aby si zvládol nielen dobré veci, ale aj zlé?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Šlo by to upravit, aby to místo smazání jen nahradilo text příspěvku za něco jako [trollovina odfiltrována]? Takhle je to matoucí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na konci miesto .hide (); nahradiť napr. týmto .text('[Trollovina odfiltrována]');

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Supr, dík.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Víte chtěl jsem tu řešit otázku se čtenáři nebo s autory jestli neví zda tyhle nové karty konečně budou podporovat akceleraci ve virtuálních mašinách, protože to není úplně snadná oblast a otázka a typy HW co to umí/mají / povolené od výrobců těch je málo.. pár ks a jsou i na dnešní poměry extrémně drahé nebo se dokonce nedají v normálním prodejním kanále koupit. Jen pro datacentra.
A hned tohle nadělení s trolly. Je to smutné. Děkuji za každý ban a řešení. A také příspěvky na téma akcelerace ve virtuálech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akcelerace ve virtuálech není otázka technická ale obchodní. Dokud budou obchoďáci věřit že se na tom dají vytřískat extra money, tak to prostě na běžných kartách nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel pro zákazníky jak Nvidia tak AMD tomu věří a v pohodě a smrádku drží basu v monopolu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.