Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jim Keller prý spolupracuje s AMD na vývoji AI čipu pro Tesla Motors

Nevidim zadny realny naznak proc by mel Keller chtit nepovedenou Vegu. Samozrejme mozne to je, ale zrovna tak je mozne, ze vyvoj postavi na Navi. Pokud ma na konte (u Tesly) dost penez, klidne muze AMD uprednostnit custom reseni pred vlastnim zapracovanim do vlastnich produktu. Duvod proc by to mohlo byt i takhle je jasny: AMD se hrozne moc povedla platforma Zen a je zrejme, ze pristich nekolik let z ni budou tezit. Diky tomu nemuseji nutne pocitat s vynosy z Vegy, taky to moc nevypada, ze by byly a mohou se vrhnout vpred.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

1. Osobně jsem to pochopil tak, že pokud by tam měla být část vycházející z Vegy, byla by důvodem výpočetní síla na specifické operace. Nemyslím, že by tam měla být primárně kvůli akcelerované grafice.
2. Autor článku Vegu zmiňuje v části, kterou sám započal větami
"Pokud bychom měli spekulovat, máme k dispozici několik indicií. Začněme u grafické části....." - je to pouze spekulace.
3. Že je Vega jako architektura nepovedená? No nevím. Leda, že by ji např. Intel a Apple do svých produktů chtěli proto, že je za ty peníze nevýhodná. Ale to mi přijde jako pitomost...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, stejne tak jsem si dovolil spekulaci, ze to Veka nebude a bude to Navi. Vega ma nepovedenou spotrebu energie, to je proste fakt a rekl bych, ze Keller bude chtit neco malinko hodne uspornejsiho. Nakonec neni to zadnej blbec, aby ke "svemu" ARM chtel nenazranou Vegu. Tolik zase muj nazor.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No já nevím. Je opravdu architektura Vega tak žravá, pokud se spočítá spotřeba při výpočetním výkonu? Výpočetním, ne herním...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Neni az tak zrava pri vypocetnim vykonu, ale konkurence to umi i na vypocty lepe a docela bych i veril, ze Navi na tom bude take o dost lepe, tudiz logicky pro budouci produkt "prave" zapocate spoluprace bych ocekaval, ze se zameri na nadchazejici a nikoli soucasne, uvidime. ;-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

-:) v cem to umi lepe ze ve stejne cenove hladine nabidne nizsi vypocetni vykon a vyssi spotrebu na stejny vykon :) tak potom je NV super :)))
- navic jsi opomel fakt ze si nechaji postavit nejake custom reseni site na miru a AMD dokaze nabidnout kompletni platformu narozdil od NV (s herni/vypocetni grafikou a zenem to nebude mit zas tolik spolecneho...)
- dalsi fakt AMD ma modernejsi architekturu a ma mnohem lepe zvladnutou paralelizaci na HW/SW urovni a to dokonce napric ruznymi produkty nejen mezi GPU<->GPU ..coz je u autonomnich vozidel i pro AI nutnost pro zpracovavani soucasne mnoho ruznych vstupu a vystupu >> aktualne na to ani Intel ani NV nema odpoved ani cenovou ani technologickou ...AMD ma nejlepsi univerzalni zaklad pro stavbu custom reseni a taky nejpis nejlepsi cenu pro koncoveho zakaznika ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ten Redmarx se už totálně zbláznil. V autech hodnotí GPU podle herních testů... to může jen opravdový "inteligent", ale u Redmarxa se nedivím, tam rozum zaslepila zelená barva.
Samozřejmě tu půjde o výpočty, kde Vega za tu cenu exceluje. Ano nVidia má možná podobný výkon, ale cenu násobně dražší.
Prostě pořád dokola, hejt, hejt, hejt

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

+1 :)
Roli muzou hrat i osobni vazby Kellera s lidma z AMD. Zazil jsem to nekolikrat, kdyz se prechazi mezi firmama. Spolupracuje se pak jednoduseji. Coz krome financniho hlediska je dulezity aspekt pri vyvoji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prima, takže v budoucnu se nebudeme ptát jen co tam máš za motor a kolik to žere, ale co tam máš za procesor a jaké má IQ.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akorát tak nas*at. Na Autofóru ze teď zrovna o tomhle vedou dost plamenný diskuse, ale tam aspoň většina lidí už tak nějak pochopila že AI prostě nepotřebujeme, tu potřebují akorát tak mocenští tenzoři, co se ji do těch aut taky snaží procpat takřka násilím, za každou cenu a všemi možnými prostředky. Navíc kdo trochu myslí tak mu dojde, že zrovna u Tesly, která ještě nikdy v životě nebyla pořádně v zisku a přesto "záhadně" nezkrachovala ani po letech, to hodně smrdí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.