Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD prý opět končí s velkými procesory a odkládá Kaveri

AMD logo ukrojené více
Jelikož už prakticky po kvartál nikdo nezvěstoval konec procesorů od AMD, přispěchal VR-Zone a nedostatek napravil. 5GHz osmijádro je prý posledním samostatným procesorem od AMD.

Čeká APU Kaveri velké zpoždění?

Zprávy o konci ((velkých) procesorů od) AMD jsou běžným folklórem posledních šesti let. Tentokrát s jednou takovou přišel VR-Zone. Abychom byli přesní, hlavní těžiště elaborátu tkví v rozboru informace, že AMD tento rok APU Kaveri nevydá. S podobnou zvěstí přišel jako první v polovině července DigiTimes, podle něhož se Kaveri na pulty nedostane dříve než v únoru a do sestav přinejlepším v dubnu příštího roku. Následně, koncem července, přišel s podobným tvrzením i VR-Zone a zprávu opětovně recykloval začátkem tohoto týdne, kdy ji vydal znovu - informačně beze změny, pouze v poněkud ráznějším podání - a pak do třetice v bledě modrém dnes, kdy AMD potvrdila červnové vyjádření Lisy Su (což je ve článku vykládáno opět značně svérázným způsobem).

Termínově se původní postoj VR-Zone více-méně shoduje s údaji DigiTimes - příprava vzorků (engineering samples) až v srpnu, zahájení výroby v prosinci, uvedení v polovině února. Informace údajně mají pocházet z prezentace určené OEM partnerům, kterou prý nelze zveřejnit, protože je pokrytá „vodotisky“.

Nebudeme řešit, jak se k VR-Zone dostala prezentace určená OEM partnerům ani to, že ji má k dispozici právě VR-Zone a nikdo jiný, jen připomeneme, že vzorky Kaveri AMD ukázala už již na přelomu května a června a v databázi Cosmology@Home se objevil záznam z evidentně funkčního čipu s přízviskem „Eng. sample“. Bohužel ani se sebelepší vůlí nedokážeme smysluplně skloubit fakt, že již šest týdnů světem koluje vzorek Kaveri s tvrzením VR-Zone, že vzorky budou vyrobeny „teprve v srpnu“.

Lisa Su (AMD) krom toho na letošním Computexu (počátek června) prohlásila: „Již několik měsíců rozesíláme vzorky našim partnerům, dodávky Kaveri zahájíme před koncem roku 2013.“ VR-Zone tuto citaci staví do rozporu s tvrzení Roye Taylora, který údajně během rozhovoru prohlásil, že AMD nikdy netvrdila, že Kaveri vydá před Vánoci a že čip bude dostupný po oficiálním vydání na CES (7.-10. leden 2014). Nepodařilo se nám však dohledat žádný rozhovor ani konferenci s Royem Taylorem, kde by měl reagovat na dotaz o dostupnosti Kaveri (budeme však předpokládat, že jsou pravdivá). Mezi oběma tvrzeními však rozpor nevidíme, dodávky zahájené v prosinci a uvedení začátkem ledna následované dostupností v obchodech nevykazuje žádnou nelogičnost v časové posloupnosti.

VR-Zone později zprávu aktualizoval o vyjádření zástupce AMD, podle kterého k žádnému odkladu nedochází (následně však redakce toto vyjádření zpochybňuje). S konstatováním, že na plánech ohledně Kaveri se v poslední době nic nezměnilo, přichází i SemiAccurate, který hovoří o čtvrtém kvartálu nebo počátku prvního.

Konec velkých procesorů?

Druhou věcí je údajný konec „velkých procesorů“. VR-Zone však nespecifikuje, co míní termínem „velké procesory“ (jádra APU i samostatných procesorů se co do rozměrů příliš neliší), pouze situaci popisuje jako konec procesorů řady FX (za kterou prý udělá tečku 5GHz FX-9590).

Ač v případě Kaveri nemůžeme posoudit, do jaké míry jsou informace od vrzounů pravdivé, v případě samostatných procesorů se situace zdá být jasnější. Jak se v minulosti opakovaně ukázalo, stačí jedna změna v roadmapě, kterou někdo nepochopí a hned vznikají zprávy typu: „Kaveri byla zrušena!“, „Intel končí se socketovými procesory!“ a podobně. Domníváme se, že ani tato situace není výjimkou. Příslušný redaktor s největší pravděpodobností viděl roadmapu pro socket AM3+, ve které po FX-9590 nefiguroval žádný další produkt a usoudil, že AMD skončí se samostatnými procesory.

AMD Bulldozer - Piledriver - Steamroller - Excavator
AMD Bulldozer - Piledriver - Steamroller - Excavator

Bohužel si neuvědomil, že to, co končí, nemusí být procesory, ale socket AM3+. Už staré oficiální dokumenty ukazovaly, že AMD nechce držet při životě dvě platformy, ale dříve či později sloučí samostatná CPU i APU v rámci socketu FM. Původně se tak mělo stát s Piledriverem a socketem FM2, ale výrobcům desek se nelíbilo navrhovat a vyrábět AM3+ desky jen kvůli Bulldozeru. AMD proto ponechala Piledriver socketu AM3+ a sloučení obou platforem přesunula na socket FM2+.

Budeme-li namísto o „velkých procesorech“ hovořit konkrétně o „procesorech bez grafiky“, tak:

  • je téměř jisté, že pro socket AM3+ už nic výkonnějšího nepřijde (to však není žádná novina)
  • lze připustit, že se s generací Steamroller AMD vzdá označení „FX“ (je to docela pravděpodobné)
  • považujeme za velmi nepravděpodobné, že by pro socket FM2+ neměly existovat procesory bez grafiky

Bez ohledu na to, zda k formálnímu uvedení Kaveri ve výsledku dojde v prosinci nebo na začátku ledna, nás překvapuje, kolik pozornosti tomuto zdánlivě nepodstatnému faktu VR-Zone (opakovaně) věnuje a za jak klíčovou záležitost to považuje. Zvlášť v situaci, kdy AMD během jednoho půlroku podle plánu vydala dva nové grafické čipy, řadu nových mobilních a několik desktopových grafik, tři APU pro desktop i mobilní segment a podle plánu (možná ještě s předstihem) uvede novou generaci grafické architektury Volcanic Islands.

Přesto VR-Zone považuje za klíčové zdržení jednoho APU, které místo posledních týdnů roku 2013 vyjde během prvních týdnů v roce 2014. Pokud redakce zdržení v řádu jednoho měsíce považuje za takto relevantní, ptáme se, proč stránky téhož serveru neobsahují i titulky typu: „Kolik zařízení s Tegrou 4 si můžete zakoupit 7 měsíců od jejího uvedení?“ případně „Intel odložil Broadwell o půl roku - proč tvrdil, že jde vše podle plánu?“.

Zdroje: 

Diskuse ke článku AMD prý opět končí s velkými procesory a odkládá Kaveri

Pátek, 9 Srpen 2013 - 22:16 | Libor Bauer | Jestli on to neni celosvetovy (celoplanetarni)...
Pátek, 9 Srpen 2013 - 19:28 | Richmond | Jak kde, Tegra 3 je od X6 a novějších + Rolls...
Pátek, 9 Srpen 2013 - 17:38 | del42sa | @Richmond: Jo, Tegra 2 :o)) http://www....
Pátek, 9 Srpen 2013 - 17:33 | del42sa | No tak to není zas takové terno. To je necelé tři...
Pátek, 9 Srpen 2013 - 17:30 | Richmond | Jsou tam i čísla BMW? http://www.flickr.com/...
Pátek, 9 Srpen 2013 - 17:25 | JP01 | 20 milionů čipů pro Volkswagen Group do roku 2020...
Pátek, 9 Srpen 2013 - 16:19 | kvolaa | A finální upřesnění: nová Ivy Bridge řada Pentií...
Pátek, 9 Srpen 2013 - 16:18 | del42sa | upss, zapoměl jsem tam dát smajlíka na konec :o...
Pátek, 9 Srpen 2013 - 16:17 | del42sa | http://www.fudzilla.com/home/item/32185-amd-...
Pátek, 9 Srpen 2013 - 16:15 | del42sa | opravdu s nimi to terno udělala ? Nějaké čísílka...

Zobrazit diskusi