Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

APU Richland: Ravenant od AMD, nebo kachna à la Fuad?

AMD Fusion APU a logo
Internetem začínají kolovat zvěsti o klíčovém APU Richland, které by mělo vyjít na jaře příštího roku. Jenže Richland je dávno mrtvý projekt, ke kterému se roadmapy již téměř dva roky neznají…

Nomenklatura heterogenních procesorů AMD je vcelku tvrdý oříšek. Slovní názvy čipů se v průběhu času mění, leckeré v důsledku ukončení projektu zanikají a nové je nahrazují. Udělat si obrázek o jejich aktuálním stavu můžeme co do úsilí srovnat se skládáním puzzle, ze kterého vám třetina schází a jehož obrázek (a občas i tvar dílků) se v průběhu času mění.

Není proto nic výjimečného, pokud některý z webů plácne nesmysl, který se rozšíří internetem. Obvykle se v takových případech snažíme jeho tvrzení porovnat se všemi starými i novými roadmapami, které máme k dispozici, abychom se nepodíleli na šíření nesmyslu (je-li to alespoň trochu možné). Občas ale dojde na situaci, kdy nelze takové zprávy ani spolehlivě vyvrátit a ani potvrdit. Takový případ nastal nyní. Nabídneme vám proto nejen samotné informace, ale doplníme i souvislosti, které k danému tématu jsou - zda se k některé variantě přikloníte, ale už necháme čistě na vás.

O čem budeme mluvit, je APU ze základní řady pro desktop i notebooky, tedy segmentu, do jakého spadá Llano nebo současná Trinity. Za jejich nástupce je v současnosti považovaný čip Kaveri, 28nm APU s procesorovou částí Steamroller (3. generace Bulldozeru) a grafickým jádrem GCN. To jsou poslední zcela oficiální informace k segmentu, který v současnosti zastupuje již zmíněná Trinity. Původně tomu ale mělo být trochu jinak - staré roadmapy pro rok 2012 krom ní uváděly ještě APU Weatherford a Richland, která však v průběhu času z oficiálních materiálů vymizela.

AMD 2012 Notebook Positioning
jedna z mála starých roadmap, která ještě uvádí APU Weatherford a Richland

Známo je o nich jen velmi málo: Obě měla vyjít více-méně zároveň s Trinity, obě měla vycházet z procesorové architektury Piledriver (jako Trinity) a používat stejný socket. Weatherford měl být čtyřjádrový (opět stejně jako Trinity), Richland jen dvoujádrový a postarat se měl o něco nižší cenový segment. Až potud opět oficiální informace ze starých roadmap.

AMD roadmap Richland
druhá z mála starých roadmap, která se zná k APU Richland

V tomto momentu se naskýtá otázka, proč AMD plánovala tři prakticky totožné čipy - stejná architektura, stejná doba vydání, dva čtyřjádrové, jeden dvoujádrový - když v současnosti nemá problém všechny tyto segmenty (+ navíc segment kolem 20W TDP) pokrýt Trinity.

Teoreticky existují dvě možnosti: Weatherford a Richland byly buďto určené pro levnější 28nm bulk výrobu (a pro její nedostupnost byly zrušené), nebo nešlo o typická kódová jména, ale pouze určité pracovní názvy pro to, čemu se aktuálně říká Trinity A8 (4 jádra + 256 stream-procesorů ~Weatherford) a Trinity A6 (2 jádra + 192 stream-procesorů ~Richland).

Fuad Abazovic ze serveru Fudzilla nyní přinesl již druhou zprávu na téma uvedení 28nm čipu Richland v druhém kvartálu roku 2013. Vzorky mají být hotové koncem letošního roku, z technologických specifikací jsou zmíněné socket FM2, dvou- a čtyřjádrové modely s TDP až po 100 wattů, cache o kapacitě 4 MB, 384 stream-procesorů nové generace, podpora režimu dual-graphics (CrossFire mezi APU a slotovou grafikou), technologie Turbo a UVD 3.2.

AMD FAD2012 - Client and Graphics Roadmap 2012-2013
AMD FAD2012 - Client and Graphics Roadmap 2012-2013

Zda jsou skutečně tyto informace pravdivé, jak je autor předložil a AMD provedla nějakou změnu v roadmapě, nemůžeme se 100 % jistotou potvrdit ani vyvrátit. Jelikož ale název Richland již dávno vypadl z roadmap a neobjevil se ani v žádné verzi dokumentu AMD Codename Decoder, kloníme se spíš k možnosti, že Fuad Abazovic informace pomotal, specifikace se ve skutečnosti týkají APU Kaveri a vše zůstává při starém.

Problémem je, že tyto zprávy se rozlétly internetem a vlastní novinky na nich postavil Tomshardware, Softpedia, WCCFTECH a řada dalších, přičemž poslední ze jmenovaných dokonce zkřížil obě možnosti a tvrdí, že přijde APU Richland postavené na architektuře Kaveri (nic jako architektura Kaveri ovšem neexistuje, oba názvy jsou / byly označením konkrétních čipů). Softpedia si tuto fudzillovinu vyložila také po svém, vychází z faktu, že Richland byl plánovaný již pro rok 2012 a domnívá se proto, že bude oproti ostatním APU roku 2013 technologicky zaostalejší. Opět připomínáme, na jakých základech tyto konstrukce stojí.

Závěrem neuškodí, pokud zmíníme jednu neoficiální informaci, která se ještě kolem čipu Kaveri točí: Ačkoli se mluví o 384 stream-procesorech architektury GCN, objevuje se i zpráva, že by ve skutečnosti mohlo jít spíše o třetinu více - 512 jednotek. Pak by Kaveri disponovala podobným potenciálem jako Radeon HD 7750 (též 512 stream-procesorů architektury GCN) a APU by se lišilo jen nižšími takty a omezením ze strany pomalejších pamětí. I když by taková konfigurace byla snadno realizovatelná (grafická část by z cca 200mm² čipu zabírala zhruba 50 %), naskýtá se otázka, zda by se takový potenciál (při limitaci ze strany systémových DDR3) dočkal v herní sféře reálného využití.

Zdroje: 

Diskuse ke článku APU Richland: Ravenant od AMD, nebo kachna à la Fuad?

Neděle, 7 Říjen 2012 - 10:32 | del42sa | A nemůže to souviset s uvedením Trinity 2.0 ?...

Zobrazit diskusi