Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD s GlobalFoundries uzavřela poslední povinnou smlouvu na wafery za $1,6 mld.

Jen aby při té dnešní bídě nebyl 12nm+ v roce 2024 stále platným hráčem... :-(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Klidně, když si tím nechá AMD vyrábět třeba Wifi/BT karty atp., případně to může souviset s Xillinx (pokud už mají koupi jistou).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Xilinx bych pro samotné AMD viděl jako integrální součást CPU a/nebo GPU. Samozřejmě Xilinx jako samotný dodavatel pro své klienty je taky možnost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bristký regulátor ako jediný je za podrobné , preskúmanie kúpy Xilinx.-u AMD-čkom. A tam len prvá fáza preskúmania(vznášanie námietok od konkurentov) končí tuším v mesiaci jún/červen 2021 . Takže to AMD isté nemá..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ono sa im v konecnom dosledku moze vyplatit tieto stare nody drzat. mozno nebudu vyrabat produkty, na ktore je tak velka marza, ale rozne mensie veci, ktore sa vyrabaju na miliony a v poctoch dodanych kusov nasobne prekracuju vsetky x86 procesory dokopy, treba tiez niekde vyrobit.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Prodlouzeni mohlo byt i z duvodu rozpusteni dohodnute castky do vic kvartalu aby amd nemusela toho tolik kupovat 3 kvartaly nejsou malo na 3 roky

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mam jenom ja pocit, ze jeste v roce 2023/4 budeme kupovat 7/8nm vyrobky jako bezne zbozi? A 5nm bude stale jenom pro hight end?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to by nebolo zasa tak prekvapive. leda ak by pan kupoval 3, 2, 1nm aj za cenu toho, ze to bude len marketingove oznacenie, ktore s realnym rozmerom, alebo zmenou vlastnosti nebude mat nic spolocne

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

@Pájka: Dává to smysl. 7nm Zen 2+3 je stále vyšší mainstream až high-end a 12nm Zen+ low-end až mainstream. Jakmile začnou chrlit 5nm Zen 4, 12nm produkty skončí a jejich místo zaujme 7nm produkce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že Intel 12. gen vystřelí v druhé půlce 2021, tak high end je 14+ nm :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

5nm je už v mainstreamu. iPhone 12 například, nejprodávanější telefon na světě = mainstream, 5nm.
Macbook Air, jeden z nejprodávanějších laptopů na světě = mainstream, 5nm...

Člověk muže běžné zboží s 5nm kupovat už víc jak půl roku, stačí chtít.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mainstreamový mobil za 700€? Čo ti hrabe? No môj mainstream je okolo 300€, niečo ako Redmi Note 9 Pro alebo Poco X3. Notebooky okolo 1000€ isto mainstream nie sú...okolo 400-500€ áno....všetko raz drahšie už mainstreamom v CZ a SR byť nemôže. Ale je mi jasné že mainstream v USA je niekde inde.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Asi hrabe těm co je kupují protože je to nejprodávanější mobil na světě. Druhý nejprodávanější mobil na světě a nejvíce prodávaný v USA je iPhone 12 Pro Max, tedy mobil startujíící na 1099 dolarech. Následují ho iPhone 12 Pro a iPhone 11 ale ten není na 5nm, iPhone 12 mini je nicméně taky v top ten nejprodávanějších mobilů na světě. V US májí iPhony téměř 50% marketshare. Chtě nechtě, je to mainstream. U nás jde víc na dračku starší iPhone 11, opět.. na Alze nejprodávanější mobilní telefon a iPhony drží samozřejmě přední příčky prodejnosti i v jiných krámech, byť to není zdaleka tak masivní jako v bohatších ekonomikách. Mobilů s 5nm čipem ale samozřejmě seženeš více, v mobilech nejen s iOS je to už taky docela běžné a snad všechny vlajky jednotlivých značek dostaly 5nm. Výhoda iPhonu je dlouhá SW podpora a slušné zůstatkové ceny a lidi jsou ochotni za 5 let starý po repasu zaplatit to co za právě vydanou střední třídu.

Macbook za 999 a v akcích leckdy za 899 je opravdu levný a výborně vybavený ultrabook a jeden z nejprodávanějších na světě, třeba na Alze je nyní nejprodávanější notebook vůbec, světe div se, to je to CZ a SR, že.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Úsměvná interpelace. Toho extrémně drahého telefonu se prodá bambilión, ale toho s menší cenou jenom půl bambiliónu. A na to, že se v ceně půl bambiliónu prodává sto různých telefonů nehledíme. Pokud by byly dostupné data z celého světa, tak bych se nedivil, kdyby 4/5 "chytrých" telefonů bylo do 200 dolarů.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je klasika - Apple má vysoké prodeje na model, protože prodává jenom pár modelů, u ostatních výrobců je podstatně větší segmentace (obzvlášť u NB je to zřejmé - Apple má v podstatě jenom dva modely - resp do statistik to spadne buď do Air nebo Pro, HP,Lenovo nebo Dell jich mají desítky)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Realita je že třeba v US je podíl iPhonu vs zbytek světa přes 40%. Celosvětový podíl prodávaných telefonů pak z nějakých 15+% spadá právě na iPhony, aktuálně se prodává 7 modelů, 6 je v top ten neprodávanějších mobilech na světě. To je realita, že se prodá spousta jiných mobilů je jasné, ale žádné se neprodávají tak dobře jako právě ty iPhony.

Koukni na statistiky prodejů. Samsung je největší výrobce mobilů na světě, následuje právě Apple, velká čínská trojka Xiaomi, Oppo a Vivo rostou teprve poslední rok a to na úkor od Google odstřiženého Huawei. Největší je Xiaomi a ani jeden z nich neprodává tolik mobilů kolik Apple nebo Samsung. U Apple ale víš že žádný telefon není pod 400 dolarů, kdežto třeba u Xiaomi drtivá většina bude právě s cenou do těch 400 dolarů ale i tyhle značky se snaží odložit levné modely. Xiaomi teď vydalo Mi 11 Ultra co si cenou nezadá ani s iPhone 12 Max Pro či Galaxy S21 Ultra. Stejně tak cena Mi 11 je nastavená na úroveň normální S21 a iP12.

Jinak počty modelů jsou opravdu u některých výrobců neskutečné, přeborník je Xiaomi, které ve střední třídě umí jeden telefon otočit alespoň 5x a liší se to jen názvem

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo nebude prodávat tolik, co Apple - výstraha Huaweie je jasná... A Číňani nejsou hloupí, raději firmu na oko rozdělí, aby jablíčku nešlápli na kuří oko, a to si nestěžovalo na vládě...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nebudou na těch 12/12+ nm dělat paměťové čipy? Jak jsem tu někde zahlédl spekulovat...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

priamo v článku je zmienka o pamätiach.

AMD resp. FASL= Fujitsu AMD Semiconductor Limited, neskôr osamostatnená ako Spansion bol TOP1 v NOR a ORNAND flash pamätiach..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

spansion už neexistuje od roku 2015

"https://en.wikipedia.org/wiki/Spansion"

"GlobalFoundries’ 12LP+ manufacturing technology builds upon the company’s 12LP process yet enables a 20% increase in performance (at the same power and complexity) or a 40% reduction in power requirements (at the same clocks and complexity) as well as a 15% improvement in logic area scaling when compared to 12LP platform. Among other things, 12LP+ supports 0.5V SRAM bit cells (which probably use IP that the company designed for its 7 nm nodes). In addition, GF developed a new 2.5D interposer that enables 12LP+ SoCs to work with HBM memory."

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Spansion existuje ako časť Infineonu(vznikol osamostatneným sa Siemens semiconductor)

Cypress and Spansion to Merge in $4 Billion All-Stock Transaction
Last Updated: December 01, 2014
https://www.cypress.com/news/cypress-and-spansion-merge-4-billion-all-st...

Infineon Technologies AG completes acquisition of Cypress Semiconductor Corporation

Apr 16, 2020
https://www.infineon.com/cms/en/about-infineon/press/press-releases/2020...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už se těším až budu mít HBM2E v PC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.